ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
emin3874
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
10
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
10 Ocak 2010 00:35
Son Ziyaret:
04 Kasım 2021 14:48
Toplam Mesaj:
30 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
mehmet emin şimşek
Doğum Tarihi:
01 Kasım 1983
Yaş:
40
İl:
Ankara
Meslek:
doktor
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

mehmet emin şimşek

SON 10 MESAJI

yeniden malawi biyotop kurulum
Haklısınız büyük olabilse cok iyi olacakti ama yer sıkıntısı yüzünden küçüğe razı oldum . Yemleme konusunda önerinize uyarak 2 ye düşürdüm. Teşekkürler. emin38742014-10-05 22:49:35
yeniden malawi biyotop kurulum



      Merhaba yaklaşık 15 yıllık hobim olan , iş nedeniyle ve yer değişikliği sebelerinden dolayı 3 yıldır ara vermiş olduğum hobime geri dönmeyi zorda olsa başardım. Her ne kadar hayalimdeki büyüklükte olmasada (yer darlığı nedeniyle ) bundan da mutlu olacağım insallah. 

     Kurulum sırasında en zor olan kısım kalsiyum karbonatlı kumu bulmakta oldu. normalde akvaryumcularda açık olan satılan kumları incelediğimde mermer tozu gibi bir görünümleri vardı içime sinmediği için araya araya reeflowers son 20 kiloluk kutuyu bulabildim. yıkamayı çok abartmadan akvaryuma koydum ve yaklaşık 2 hafta dinlendi ve havalandırıldı.

     Forumdan bir arkadaştan temin ettiğim 1 erkek 4 dişi yunusu akvaryuma ekledim.
     Balıkları eklememle birlikte 3 hafta süre ile haftalık sera bio nitrivec uyguladım.
     Ankarada bir taş marketten 2 adet resimdeki kayalardan aldım ve  3 gün yıkama ve tuzlu suda bekletme sonrası  akvaryuma yerleştirdim.
      Şimdilik balıklar mutlu
     
     önerileriniz olursa çok sevinirim. saygılarımla.
Boyut (cm): 80 x 40 x 60 cm

Kapasite (litre):192 lt

Canlılar: 1 erkek 4 dişi 1.5 yaşında yunus


Malzemeler:  akvaryum: Sun&sun
         
                      dış filtre    : dolphin c-1000
                  
                      hava motoru: tetra tec aps 400
                     
                      kum: 20 kg reeflowers kalsiyum karbonatlı kum 1 mm 
                       
                      uv filtre : jebo 18 w
 
                      

Akvaryum Bakımı: 3 günde 1 %20 su değişimi  (dinlendirilmiş ve akvaryuma eklenmeden 2
 saat öncesinden havalandırılmış su ile )

Kullanılan Yemler:

                    günde 3 defa yemleme yapıyorum yemleri her öğün   2  çeşit veriyorum
                             
                    sabah: Dainichi Cichlid Color Supreme ve Sera Granu Green 
 
                     öğle:       Sera Granu Red   ve   Dainichi Cichlid XL Pro 
 
                    akşam:    Tropical D-50 Plus Yüksek Protein Granül  yem ve  New life spectrum thera + a large fish

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:  ilk kurulum sırasında 3 hafta süre ile sera bio nitrivec kullandım şu an başka katkı kullanmıyorum.


Berkant2014-10-16 00:59:53
Jebo UV-H13 UV filtre deneyimim
 merhaba ; 
 
bu konu üzerine yapılan yorumları okudum ufak bir paylaşım olarak;

 1- UV filtresi üzerine açılmış bir konuda hangi  çeşit balık beslendiğinin önemi olduğunu düşünmüyorum  fakat balık sayısı önemli  akvaryumunuzda balık yükünün fazla olduğu kabaca görülmekte ve uv filtre öncesi fotoğrafta havalandırma yapılmadığı görülmekte 

2- UV filtrelerin akvaryum hacmine göre göre günde 2-6 saat arası çalıştırılması önerilir . UV filtreler 24 saat çalışşalar bile tüm bakterileri öldüremez sadece serbest bakteri denilen suda serbest bulunan bakterileri öldürmekte akvaryumumuz için asıl faydası olan bakteriler akvaryum toprağı ve dış filtreye yerleşik bakterilerdir. UV filtreler 24 saat çalıştırılsa bile tüm bakterileri  öldürümemektedir ve dış  filtreye bakteri yerleşimini engellememktedir fakat ilk kurulumda bakteri yerleşmesini geciktirir. Bu şöyle olmaktadır normalde dış filtreye seramik boncuklara UV filtresiz akvaryumda örneğin 1000 bakteri yerleşiyorsa UV filtre varlığında 10 bakteri yerleşir sonuçta az bakteride yerleşşede  bakteriler sürekli  bölünen canlılar olması nedeniyle geç te olsa dış  filtrede istediğimiz bakteri  kolonizasyonu gerçekleşir.

3- UV filtrenin 24 saat çalışması su açıdan zararlıdır; suda serbest gezen bakteriler azalması nedeniyle balıkların immün sistemi(bağışıklık sistemi)  daha az bakteri ile karşılaşması nedeniyle  zamanla bağışılıkları zayıflamakta ve hastalıklara savunmasız hale  gelmektedir. Bu özellikle hassas balıklardan olan diskuslarda yaşanan problemlerden biridir.

4-UV filtre ışınlarına maruz kalma hakkında:  Uv filtreler  özellikle ultraviyole B ve az miktarda ultraviyole c ışını yaymaktadır. normalde güneşten gelen bu ışınlar atmosfer tarafında süsülür ve bize daha çok ultraviyole a ışınları ulaşmaktadır. ultraviyole b- c ışınları verem savaş dispanserleri , göğüs hastalıkları hastaneleri , ameliyat haneler ve berberlerde metal eşyaların dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. akvaryumda aynı mantıkla kullanılan UV ışınlarına uzaktan olsun yakından olsun göz ile teması retinada mutlaka hasara neden olur uzaktan baktım birşey olmaz diye birşey sözkonusu değil neyazıkki sonuçta ışığı görüyorsanın 100 metrede uzakta olsanın o ışınlar gözünğze ulaşıyor demektir. tabi kör edecek manasına gelmez ama farkedilmeyecek boyuttada olsa sürekli maruziyette görmede azalmaya neden olur.
    bu sebeble eğer uv filtrenizn lambasından çıkan ışınlar görülebiliyorsa ışık geçirmeyecek şekilde sarmak yeterlidir, ( UV filtre firmaları şeffaf kısımların UV ışınını süzdüğünü kullanma talimatlarında belirtir fakat kesinlikle güvenmeyin), sarma işlemini UV filtrenin ısınmasına neden oalcak materyaller ile sarılmamaması gerekir lamba erken bozulur.

5- UV filtre lambanın bozulursa internet ortamında medikal lamba satan yerlerdende daha ucuza sipariş edebilirsiniz. tanıdık markalardan alınması önerilir.

saygılarımla sağlıklı akvaryumlar dilerim.

Aquaponic sistemler( Sebze - Balık İşbirlikteliği)
Suyun sesini yok etmek için akvaryumdan gelen boru nun ağzı pet şişedeki suyun içinde olmalı ve pet şişeden çıkan borunun ağzı akvaryum suyunun içinde olmalı.
Tarçının Afrodizyak Etkisi
Dr aqua akvaryumumun şartlarından bahsedeyim 120 litre akvaryumda sadece kum mevcut asksesuar kullanmıyorum, 300 w ısıtıcı sıcaklık 25 dereceye ayarlı , dolphin 1000 dış filtre ve havalandırma için bir motor kullanıyorum. Benim tarçına olan güvenimi arttıran asıl sebeb balıklarımın üreme zamanı geldiğinde en az 1 hafta önceden yuva kazarlardı miskin miskin kur yaparlardı bazen yumurtlar ve ağzına alır atardı bu arada balıklarım 2 yaşındalar. Bu sefer yani tarçını attıktan sonra farklı oldu 80 cm lik akvaryumun yarısı kadar yuva kazdı ve sabaha yumurtalar ağızda :-) ve şu anda hepsinin renkleri mavi demeyim mor gibi kopkoyu ve dişi yumurtaları çok güzel tutuyor yeme ilgilerinde değişme yok acıkınca yiyor acıkmayınca yemiyor. Eşime tarçını attıktan sonra söyledim balıkları görünce bunlara ne olmuş böyle dedi çünkü renkleri ilk kez bu kadar koyu. Normalde benim balıklar çiftleşme zamanı ve streste koyulaşıyorlar ama şundan kesin eminim hiç bu kadar renkli olmamışlardır. şimdi ne yapacağıma gelirsek suyu %20 3 günde bir değiştireceğim yavruları alıp 15 gün istirahatten sonra tekrar tarçın deneyeceğim ve sonuçları paylaşacağım. Malum istediğimiz oldu tarçın şimdili,k gereksiz. Ayrıca akvaryumun suyunun temizliği konusunda şunu söyleyim berrak fakat 2 haftadır su almıyorum su koymuyorum yani suyun durumu buydu.
Tarçının Afrodizyak Etkisi
Dün gece saat 24:00 sıralarında yazdıklarınızı okudum ve 4 yunusumun yaşadığı 120 lt akvaryuma tarçın suyu katmaya karar verdim. Bunu yapmama karar vermemde benim balıklarımın yavru yapmak gibi bir işi olmamasıydı yarım çay kaşığı tarçını 1 çay bardağına koydum üzerine kaynar su koydum bardağın yarısına kadar ve kağıt havlu ile süzerek akvaryuma suyu koydum. yaklaşık 15 dk sonra renkleri koyulaştı yem attım yerlermi diye yemediler başladılar kur yapmaya ve sabah boktığımda yani 12 saat sonra dişi ağzına yavru almıştı..... Çok teşekkür ederim bilgiyi verdiğiniz için...
Ak Akvaryumdan Yeni Aldığım Akvaryum resi
Ali bey e yakışmamış. Şimdi bu işlerde gözden kaçan şeyler olur fakat arkadaşın gösterdiği resimler yapılan hatalar sanırım işinize hiç değer verilmemiş paranız hiç edilmiş sanki 1000 tl kolay kazanılıyor ve anladığım kadarıyla ali bey tok satıcı durumuna gelmiş. Bilirim insanın bu kadar özenipte nasıl bir hayal kırıklığı yaşadığını istersin ki en güzelini yaptırayım çevreni aileni ikna edersin arkadaşlarına anlatırsın ve sonunda bir bakarsın herşey bir hayal kırıklığı olmuş gitmiş çoçuğun bile anlayacağı göreceği hatalar yada önemsememezlik vurdum duymazlık. Arkadaşım sıkma canını hakkını helal etme bırak yesin parayı.
o2 co2 döngüsü hakkında
Akvaryum içerisinde canlı hayatın sürdürülebilmesi için oksijen ve karbondioksit konsantrasyonlarının belirli limitler içerisinde tutulabilmesi gerekmektedir. Her ne kadar akvaryumlar kapalı sistemler olmasa da ve değişik şekillerde filtrasyon ve oksijenizasyon uygulansa da biyolojik dengenin yerine oturduğu bir akvaryumda oksijen-karbondioksit döngüsü kurulmuş olur.

Akvaryum içerisindeki balıklar, bitkiler, algler, bakteriler ve diğer sayılabilecek yumuşakçalar gibi canlılar birbirleri ile etkileşim içerisindedirler. Hayatın ilk şartı olan oksijenin atmosferindeki kaynağı fotosentezdir.

Fotosentez:

Fotosentez kısaca,

CO2+ H2O + ışık = C6H12O6 + H2O + O2 şeklinde özetlenebilir.

Akvaryumda fotosentezin hızı en başta CO2 konsantrasyonu ve ışık şiddeti ile ilişkilidir. Akvaryumlarda fotosentezde kullanılan CO2 nin kaynağı; balıklar ve diğer yumuşakçalar gibi canlıların solunumu ile, akvaryumlardaki aerobik bakteriler , akvaryumun havalandırılması sırasında atmosferde bulunan CO2 , bitkiler normal metabolizmaları sırasında CO2 üretirler.

CO2 nin akvaryumda tüketimi ise bitkiler ve algler tarafından gerçekleşir. İyi ışıklandırılmış ve yeterli CO2 bulunan bir akvaryumda O2 nin fotosentez hızına bağlı olarak yüksek olması beklenir. Balıklar yaşamaları için gerekli olan O2 ni bitkilerden sağlarken aynı zamanda bitkilerin kullanmaları için gerekli olan CO2 i üretmiş olurlar. Tabiatta bu denge tam olarak kurulmuştur. Ancak akvaryumda bu dengenin tam olarak kurulması (kapalı bir sistem olmadığı için) mümkün değildir. Akvaryumda CO2-O2 döngüsü işlese de sisteme dışarıdan besin ve O2 girişi olmakta ve filtrasyon yapılmaktadır.

Akvaryumdaki biyolojik dengenin işleyişinde bitkiler büyük önem taşımaktadırlar. Bitkiler yalnızca CO2-O2 dönüşümünde değil, akvaryum içerisindeki nitrojen döngüsünde de önemli rol oynarlar. Akvaryumdaki CO2-O2 döngüsünü değerlendirirken akvaryumun bitkili olup olmadığı önemlidir. Bitkilerin bulunmadığı bir akvaryumda oksijenizasyon, algler ve filtrasyona dayalı olarak gerçekleşir.

Akvaryum ortamında O2’nin tüketimi başlıca balıklar tarafından gerçekleştirilse de akvaryum ve filtre içerisinde koloni oluşturmuş olan nitrobacteriler gibi mikroorganizmalar oksijen tüketiminde önemli pay sahibidirler. Özellikle dip temizliğinin iyi ve sık yapılmadığı akvaryumlarda bozulan organik artıklar O2 nin tüketilmesinde oldukça etkili olurlar.

Yem artıkları, çürüyen bitki yaprakları ve özellikle taşların arasında kalan ölü balıklar öncelikle karbonlu bileşiklere ayrıştırılırlar.

Bu süreç sonunda oksijen düzeylerinde önemli bir düşme ve bir karbondioksit artışı gözlenir. Daha sonraki dönemde ise, oksidasyon ile parçalanan organik artıklardan oluşan amonyağın nitrit ve nitrata dönüşmesi nedeni ile ikinci bir oksijen düşüklüğü durumu ortaya çıkar. Ayrıca organik atıklar amonyak dışında metan ve hidrojen sülfür gibi maddelere dönüşümü sırasında da oksijenin tüketilmesine neden olur.

Akvaryumdaki bu organik atıklar sonucu O2 de meydana gelen düşüklüğü bazı faktörler etkilemektedir. Özellikle su sıcaklığının yüksek olması, akvaryumun küçük olması, su sirkülasyonunun yetersiz olması ve organik atıkların çürümeye yatkın olmaları, gibi durumlarında tehlikeli oksijen yetersizliği ortaya çıkabilir.

Oksijen düşüklüğü, öncelikle balıklarda solungaç hareketlerinin hızlanmasına neden olur. Balık böylelikle solungaçlarındaki gaz değişimini sağlayan kapiller yapılara daha fazla su temasını sağlamaya çalışır. Ancak oksijenin buna rağmen yetersiz kalması veya problemin uzaması durumunda balığın kalbi düşük oksijen seviyelerine uyum sağlayamaz. Kalp atış hızı azalır ve kasılma gücü zayıflar böylece solungaçlardaki kapiller yumaktaki kan akımı daha fazla azalır bir kısır döngü oluşur bu ise balığın ölümü ile sonuçlanır.

Balıkların oksijen düşüklüğüne verdikleri tepki türler arasında oldukça değişkenlik gösterir.

Genelde hızlı yüzen türler yavaş dip balıklarına göre oksijen düşüklüğüne daha hassastırlar. Aynı şekilde soğuk sularda yaşayan balıklar sıcak sularda yaşayanlara göre daha fazla oksijen ihtiyacı duyarlar. Bunun nedeni oksijenin soğuk suda çözünürlüğünün artması olarak açıklanabilir. Başka faktörde balığın büyüklüğüdür. Aynı cinsde olsa küçük balıklar düşük oksijen düzeylerine daha hassastırlar. Normal şartlarda bir akvaryumda gerekli olan oksijenin büyük kısmı mekanik olarak havalandırılması ile sağlanır.

Karbondioksit düzeyi ne olmalı ?

Doğada, atmosferden gelen sudaki erimiş CO2 gazı düzeyi basınca ve sıcaklığa bağlı olarak 1-2 ppm arasında değişir. Ancak doğada atmosferin dışında başka CO2 kaynakları da vardır. Bazı bölgelerde, sedimenti çevreleyen sularda bol miktarda karbon olduğu tespit edilmiştir. Akvaryum gibi yarı kapalı sistemlerde 1-2 ppm düzeyindeki erimiş CO2 hızlı büyüyen bitkiler için yetersiz kalır. Bol bitkili bir akvaryumda optimal CO2 düzeyi 15-20 ppm veya 35-45 ppm dir. Bu konsantrasyon düzeyinde bitkiler çok çabuk büyür. Balıklar veya diğer su canlıları yüksek CO2 konsantrasyonlarından sanıldığı kadar kötü etkilenmezler. Genel olarak, bitkiler için gereğinden de fazla olan 30 ppm in altındaki konsantrasyonların canlılara olumsuz bir etkisi yoktur.


Yrd. Doç. Dr. F. Zehra KÜÇÜKBAY
protein skimmerler ne topluyor? ilginç.....
Beğendiğinize çok sevindim. Evet devamı var fakat çalışma tamamlanmamış daha sonuçlara ulaşır ulaşmaz yazacağım.
protein skimmerler ne topluyor? ilginç.....
Protein Skimmerların resif akvaryumundaki ölçülebilir toplam organik karbonun sadece %20 ila 35% ini topladığı genel kanısının aksine olan gözlemler akıllara "o zaman; (skimmer) toplama kaplarımıza dolan bütün bu pislik nedir?"Gerçekten toplanan organik karbon ya da en azından organik karbonun değişken, veya süzülebilir(toplanabilir) bir bölümü müdür?" sorularını getirmektedir.
Doğal deniz suyundaki toplam organik bileşenleri tanımlama girişimleri hâla emekleme aşamasındadır ve son derece detaylı kimyasal analizlere gerek duyulmaktadır..Hatcher ve meslektaşları tarafından; sofistike kütle spektrometrisi ve nükleer manyetik rezonans spektroskopisi teknikleri kullanılarak yapılan çalışmalar, doğal okyanus suyundaki toplam organik karbonun; yağlar,(lipidler) peptidler,karbonhidratlar,heterosaykıllar,aromatikler,vs.nin de içinde olduğu bütün ana biyokimyasal gruplardan onbinlerce farklı bileşenden oluştuğunu gözler önüne sermiştir.


Deneysel Sonuçlar

Deneydeki bütün protein toplayıcı atıkları(skimmate); yaklaşık 700Litrelik bir resif akvaryumda çalışan H&S 200-1260 protein toplayıcının toplama kabından alınmıştır.Bu deneyler sırasında tankta bir çift Pterapogon kauderni(bangai kardinal),bir çift Liopropoma carmabi,centropyge loriculus(flame angel),centropyge interrupta(Japon cüce melek balığı),oxycirrhites typus(longnose hawkfish),Zebrasoma flavescens(sarı tang),Amblygobius bynoensis(byno goby) ve mavi mandarin balıkları,yaklaşık 40 tane de sps ve chalice ağırlıklı lpsler,bir düzine kadar da snail ve hermit yengeçleri bulunmaktadır..Yumuşak mercan ve istiridye bulunmamaktadır.Düzenli verilen günlük besinler ise; bir küp hikari mysis karidesi,bir tutam pul yem ve bir tutam kuru yemden oluşmaktadır.Haftalık olarak ise, Reef Nutrition ürünlerinden; Phytofeast,Rotifeast,Oysterfeast,Arctipods kullanılmaktadır ve haftalık olarak da bir yaprak nori eklenmektedir.Skimmer toplama kabı haftalık temizlenmekte GAC,GFO, calsiyum reaktör ve uv sterilizörü sürekli kullanılmaktadır.Haftalık 17%'lik su değişikliği yapılmakta ve tank değerleri haftalık ölçülmektedir.Toplam Organik Karbon=1.4 ppm(beslemeden 1 saat sonra)-0.5ppm(beslemeden 24 saat sonra), Ca=390-410ppm,Mg=1230-1260ppm,alk=3.5-4meq/L,Tuzluluk 34.5-35.ppt, PH=7.8(ışıklar açık)-8.1(ışıklar kapalı) No3<0.5ppm, ölçülebilir NH4, NO2, ya da PO4 bulunmamakta.Aydınlatma ise 8 saat yanan 2 adet 14K 400 wattlık giesemann ve 15K 175Watt Iwasaki metal halidelerden oluşmaktadır..CaCl2•2H2O dan başka girilen katkı bulunmamaktadır.

İlk deneyimiz protein toplayıcının topladığı suda-çözünmez maddenin içeriğini anlamaya yönelik olmuştur.Akvaryuma herhangi bir besleme yapılmadan geçen 4 gün sonunda atık(skimmate) toplandı.(Görsel 1.)Bu süre sonunda, H&S 200-1260 skimmerın toplama kabındaki sıvı ve katı atık içeriği dikatlice toplanarak düşük basınç ve vakumla kurutma yöntemiyle 110 oC/0.2 mm'de kurutuldu.Bu işlem sonucunda içerikteki hemen hemen tüm su buharlaştı.7gram gri-kahverengi katı madde elde edildi (bkz. Görsel 1b.)



Görsel 1a. 4 gün boyunca besin girilmeyen tanktaki H&S 200-1260
skimmerın toplama kabından bu süre sonunda toplanan atık.




Görsel 1b. Kurutma işlemi sonrası elde edilen katı atık.

Elde edilen bu katı atığın (Görsel 1b.) 4 gramlık kısmı; 100ml su içine konarak birkaç saat boyunça karıştırıldı.Daha sonra karışım 6000rpm/10dakika devirle santrifuj yontemiyle ayrıştırıldı ve süzüntü kısmı döküldü.Bu işlem 3 kez tekrar edilerek, kalan meteryal 110 oC/0.2 mm'de vakumlama yöntemiyle kurutularak gri-yeşil katı elde edildi. Elde edilen bu gri-yeşil katı aşağıda açıklandığı üzere Columbia Analitik Servisi tarafından incelenmek üzere element analizine gönderildi:

C (karbon): 21.08 %
Ca (Kalsiyum):17.43 %
Si (Silikat): 4.76 %
H (Hidrojen): 2.39 %
N (Azot): 2.22 %
Mg (Magnezyum): 1.35 %
P (Fosfat): 0.16 %

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.