Aydınlatmada tercihim ne olmalı?


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 13:58
[QUOTE=heramist]Onur Bey size katılmıyorum. Metal Halide hem ısıyı arttıracak, hemde yanlış yerleştirilirse bitkilere zarar verecektir. İster 100w olsun ister 250w olsun... Ayrıca florasan kadar uzun zaman dilimleri boyunca yakamazsınız. (12-14 saat). Isı bitkilere zarar verir deyip metal halideyi sogutma sistemi (fan yada chiller) kullanımı olmadan tavsiye eder tarzda yorum yazmanız yanlış...

Benim kanımca ekonomik ve mantıklı olan kaliteli ve bol florasan desteğidir.

Ama fikirler ve görüşler farklıdır. :)
[/QUOTE]

Ömer Bey; ısınma problemi dediğiniz gibi metal halidelerde özellikle yaz aylarında büyük sorun. Pek tabii ki kışın pek gerekmese de yazın soğutma gerekecektir.

Haklısınız, soğutmaya da değinmem gerekiyordu. Bu konuya değinmemem büyük bir yanlış olmuş. Eklediğiniz için teşekkür ederim. Önerdiğim metal halide çok güçlü olmadığı için akvaryumdan biraz yükseğe yerleştirildiğinde ciddi bir sorun çıkaracağını zannetmiyorum. Soğutma işi de fanlar ile rahatça halledilebilir. Işınım sebebiyle bitkilerin ısınması ise kaynak çok güçlü olmadığından sorun yaratmayacaktır. (Tabii bu suya aşırı yaklaştırılmadıkça geçerli.)

Florasan ile metal halide kıyaslanınca ise şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; 12-14 saat ışıklandırmaya kesinlikle gerek yoktur. Florasan ile ışıklandırma bile 8 saat civarında yeterli olurken metal halide ile 8 saat ışıklandırma hayli hayli yeterli olacaktır.
encort2007-06-06 14:03:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heramistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1127
heramistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 14:15
Tabi dediğim gibi fikirler ve tecrübeler değişir. Aynı canlılar bile her akvaryumda aynı davranmıyor. Koşullar ne kadar benzer olsada. :)

Bem metal halideyi mercanlar için kullanıyorum. Ama aklımda acaba metal halide kullanmadan sırf t5 flo desteği ile hem daha iyi renk kombinasyonlarına hemde beslenmeye ulaşabilir miyim onu düşünüyorum.

Mh desteği olmadan gelişmiş mercan-resif tankları varsa. Bitki tankları çok rahat t5 - t8 ile bakılabilir. Mh'nin en büyük avanyajı; 50cm'den daha derin tanklarda florasan ışıgı diplere işleyemiyor. Mh ise daha yoğun olduğu için (belirttiginiz gibi) daha derine işliyor ve suda güzel bir dalga efekti yaratıyor.

Mh ve florasan çok tartışılan bir konu. Birazda göz zevkine bağlı. Mağlum günümüze High output - very high output özelliği olan daha ufak boylu ama daha güçlü florasanlar var.

Işıklandırma süreleri bitki ihtiyaçlarına göre daha uzun olabilir 8 saatten. Ama 8-10 saat idealdir dediğiniz gibi. Ama ben bile 6 saatten fazla mh'yi yakmak istemiyorum. Korkuyorum o nasıl bir ısınmadır!!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 14:41
   Ömer Bey; aslında metal halide önerimi neden yaptığım konusuna da değinsem iyi olacak. Konuyu açan arkadaşımız 200W'lık aydınlatma yapacağını söylemiş. Bu yaklaşık 7 adet 90 cm'lik florasana denk geliyor. slında 200W bu tip bir akvaryum için yeter de artar bile ama bitki akvaryumlarında estetiği sağlayan en önemli unsur bitkiler sayesinde içeride oluşan gölgeli bölgeler ve tank genelinde oluşan gölgeli alanlardır. Bu sayıdaki florasan ile de estetik bir görüntü oluşturulması zordur, en azından gölgeli alanların sağlayacağı güzel görüntüden mahrum kalınmış olur. Bu sebeple madem konuyu açan kişi 200Wxsa'lik bir enerji harcamasını göze alabiliyor, ben de metal halide önerdim. Aslında mesele burada başladı. Tabii yaptığım en büyük hata ısınma probleminden bahsetmemek oldu. Sizin de dediğiniz gibi bitki tankları pek tabii ki florasan ile ayakta tutulabilir. Hatta bu sistemlerle çok da güzel tanklar kurulabilmekte.(Mesela ben de florasan kullanıyorum. Tabii param olsa mh alıp kombinasyon yaparım, o da başka bir konu.Big%20smile)

   Dediğiniz gibi mh ve florasan konusu göz zevki ve tabii ki bütçe ile doğrudan ilişkili. Mh ve florasan gibi aydınlatma sistemlerinin temeli hakkındaki bir karar biraz da planlama ve araştırma gerektiriyor. Mesela işin bilimsel yönünü bolca kurcalamak, uzun uzun araştırmak gerekiyor. Çünkü biri ile başladığınızda ışıklandırma sistemini tamamen değiştirmek beraberinde ciddi sorunlar da getirebiiryor. Kimi zaman bitkilerin yerinin değiştirilmesi gerekebiliyor, büyük yaprakların istenmeyen şekilde gölgeleme yapmaları gibi sorunlar olabiliyor. Bitki tanklarının hazırlanmasında ve bitki sisteminin oturmasında aylardan bahsedildiği düşünülürse bunlar da tank kurulumuna başlamadan araştırılmalı diye düşünüyorum. İki sistemin de kendince handikapları ve avantajları var. Bunlar dikkatle ele alınmalı, ileriye dönük hesaplar ve planlamalar buna göre ayarlanmalı. Mesela ufak bir örnek vermek gerekirse teknik açıdan mh yüksek sıcaklıkla çok yoğun ışık verirken florasanlar düşük sıcaklığa fakat yine düşük ışık yoğunluğuna sahipler. Işıklandırma sistemi kurulurken bunlar göz önünde bulundurulmalı. Dediğiniz gibi; tamamen tercih ve zevk meselesi. Tabii biraz da "Ben ne kadar uğraşabilirim?" sorusu işin içine giriyor. O da gül-diken olayı ile özetlenebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heramistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1127
heramistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 15:05
En temizi nedir biliyor musunuz?

Hazır armatürler. Artık spot ışıklarda monte, fanlarıda monte, mh de monte, flo da monte. Ama fiyatları fena. :)

Ben bile ne kadar tutkulu hobici olsamda, ekipmana önem versemde DIY ile ışıklandırmamı cözdüm hep.

Gül - diken tam uydu. Hatta parayı veren düdüğü çalar da diyebiliriz. :)

Şöyle bir okudumda yazdıklarımızı bence forum için yararlı oldu. En azından az da olsa kafa bulandırmadan açıklamaya çalıştık basitçe.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mavimuratÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2006
İl: Çorum
Mesaj: 76
mavimuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2007 18:45
Bence benim gibi aydınlatma konusunda yeterli bilgisi olmayan herkese faydalı bir konu oldu.Sanıyorum bitkili tanklardaki aydınlatma ile alakalı tüm bilgiler yeteri kadar verildi hepinize ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim....
Saygılar.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir