Barclaya Longifolia - Tohum Elde Etme


pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2015 10:21
Merhaba arkadaşlar, Nisan ayında akvaryuma eklediğim Barclaya Longifolia bu süre içinde 2 kere tomurcuk çıkardı. İlk tomurcuğun patladığını ve çiçeğini, akvaryum iş yerinde olduğu için ve ben izindeyken açtığı için göremedim. Bitki soğanlı diye biliyorum ama rizomlu olarak anlatmışlar yabancı forumlarda.

İkinci tomurcuk dün açılmış ve patlamış. Akvaryumun her yerinde tohumlar var. Yabancı bir forumdan okuduğum kadarı ile normalde bu tomurcuk su yüzeyine ulaşır orada açar ve tohumlar döllenirmiş. Hatta bir suluboya fırçası ile çiçeğin tohumları üzerinde çiçek tozlarını yaymak faydalı oluyormuş. Döllenen tohumlar daha sonra suya düşer ve batar bir süre sonra da filizlenirmiş. Ancak bendeki bitkinin tomurcuğu 12-13cm kadar uzadığı için su yüzeyine ulaşmadan patladı doğal olarak.

Çok beğendiğim bir bitki olduğu için üretebilmeyi çok isterim ancak çok yaygın bir tür olmadığı için de biraz uzman sorusu gibi oluyor. Yabancı forumlarda su içinde patlayan bitkiden yeni bitkiler elde edilmiş ancak tank durumu ve içindeki canlılar hakkında bilgi verilmemiş.

Bu bitkiyi daha önce yetiştiren, tohumdan bitki elde eden varsa konu ile ilgili bilgileri paylaşırlarsa sevinirim. Patlayan tomurcuğun tutunduğu sapı ve çiçek parçaları ile bir miktar tohumu iç filtre çekmiş. Fotoğrafları da paylaşıyorum.

Bitkinin genel görünüşü
[url=http://hizliresim.com/qlvNYV][img]http://i.hizliresim.com/qlvNYV.jpg[/img][/url]

Filtreye takılan tohumlar
[url=http://hizliresim.com/MyDBE7][img]http://i.hizliresim.com/MyDBE7.jpg[/img][/url]

Tabana saçılmış haldeki tohumlar
[url=http://hizliresim.com/95Nr4O][img]http://i.hizliresim.com/95Nr4O.jpg[/img][/url][EDIT]pekozgur,2015-08-26 10:22:31[/EDIT]

Beğenenler: [T]158054,Tosbicik[/T][T]176226,Selanikli[/T][T]95959,CERKUTAY[/T][T]125086,OMER SERKAN[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OMER SERKANÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 39
OMER SERKANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2016 12:39
Merhabalar,yaklaşık 3 yıldır barclaya longifolia bitkisi yetiştirmekteyim. Bu bitkide tecrübe ettiklerimi dilim döndüğünce aktarayım. Soğan köklü bir bitki. Yeterli ışık,co2 ve gübre desteğiyle su yüzeyine tomurcuk gönderiyor. Bu bağlamda kendisi akvaryumumun test kiti'dir bir bakıma. Yeni tomurcuk çıkmadığında gübrelememi gözden geçiririm. Düzenli gübrelemeye müteakip 2.hafta içinde bir tomurcuk verir hemen. Tomurcukları hiçbir zaman su yüzeyine ulaştıramadım. Öncesinde patladı her defasında.
Çoğaltma konusuna gelirsek,bitki ne kadar çok tomurcuk çıkarırsa kumun altında da soğanı o kadar büyüyor. Normalde bir bitkinin soğan kökü fasülye tanesi kadarsa bahsettiğim büyük kök kozalak kadar kadar büyüyebiliyor. Büyümekten kastım üzüm salkımı gibi birden fazla soğanın tek yumru halinde kalmasıdır. Tahminim bu soğanlar yeterli gelişim elde ettikten sonra bu yumrudan koparak önce su yüzüne,sonradan akıntıyı kullanarak tankın başka bir noktasına gidiyor. Bu arada soğan kökten çıkan uzantılar sayesinde bir noktada kendini sabitleyip tekrar kumun altına gömülüp kendini gelişmeye bırakıyor. Köklerle ilgili kendi çektiğim fotoğrafları bulursam ilk fırsatta burada paylaşırım.

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir