Beta Balığı Kuyruk Kısması


ibrahimcepeÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2019
Mesaj: 3
ibrahimcepeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2019 19:29
[:((]Merhaba arkadaşlar yazın aldığım beta balığımın kuyruğunun kısaldığını fark ettim ve sizlerden yardım almak istiyorum.
Balığım gayet enerjik yemlerine 1.5cm atlayabilen bir balık. Gezmeyi seviyor.Ancak onu böyle görünce çok üzüldüm.İlk balığım o yüzden korkuyorum.

Akvaryum Isısı: 24-26 derece
Kullandığım Yem: White Balance Betta Fish
Isıtıcı: Smart 25W (SON İKİ FOTOĞRAF İLK ALDIĞIM GÜN)[:(]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927271.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2019 20:28
Kuyruk kısması değil bu, kuyruk erimesi. Nedeni de belli, küçük hacimden kaynaklı stres, filtre olmadığı için artan amonyak, nitrit yada su değerlerinin bozulması, yetersiz beslenme vb. Size sadece linkler ile konu vereceğim. Konuları okuyup tedaviyi ve [K]doğru[/K] betta akvaryumu nasıl olmalı anlamanızı ve uygulamanızı diliyorum. Onun dışında bir sorunuz olursa sorabilirsiniz, yanıtlarım.
[URL=https://www.akvaryum.com/Forum/20_litre_nano_kurulum_k887500.asp]Betta İçin Örnek Akvaryum[/URL]
[URL=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_nano_beta_kurulumu_k903917.asp]Betta İçin Örnek Akvaryum-2[/URL]
[URL=https://www.akvaryum.com/forum/beta_baligi_bakicam_akvaryumu_nasil_olmali_k889938.asp#!]Betta Balığı Temel Bakımı[/URL](özellikle 5. yanıtı uygulayabilirsiniz.
[URL=https://medium.com/cofishco/akvaryumda-azot-d%C3%B6ng%C3%BCs%C3%BC-bde176dc58c6]Temel Bilgiler[/URL]
[URL=http://www.keriminpetdunyasi.com/beta-kuyruk-erimesi-tedavisi/]Kuyruk Erimesi Tedavi[/URL]
Ve birkaç örnek fotoğraf,[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208569/151220192028271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208569/151220192028331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208569/151220192028371.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]217048,bumega[/T][T]219599,ibrahimcepe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimcepeÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2019
Mesaj: 3
ibrahimcepeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2019 20:39
İlk balığım ve çok seviyorum kendisini pet shopa gittiğimde bana bu balıkların thailanddan bardak kadar küçük poşetlerde geldiğini ve bu akvaryumun fazlasıyla yeticeğini söyledi. Onu satın almaya gittiğimde minicik bir kabın içindeydi ve gayet iyi durumdaydı fotoğrafta da görüldüğü gibi. Her hafta düzenli dip çekimi ve %60 su değişimi yapıyorum. Sabah akşam düzenli yem veriyorum. Yani gayet iyi bakmaya çalışıyorum. Misal bugün dip çekimi yaparken çok fazla dışkılamadığını fark ettim ve bezelye haşladım kabız olduğunu düşünerek. Acaba kuyruğunun eski haline gelme ihtimali var mı akvaryumu falan değiştirsem? Veya microfish gibi ilaçlardan bahsediyorlar kullanmam lazım mı acaba? Ve son olarak gece yatarken karanlık bir odada kalıyor aydınlatması yok.[EDIT]ibrahimcepe,2019-12-15 20:40:30[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HilalUnalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
HilalUnalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2019 21:02
Öncelikle akvaryumdaki plastik bitkileri ve renkli taşları çıkarın. Ardından ısıyı 28 e çekin ve suya paketinde yazan oranda metilen mavisi damlatın. Günlük %30 su değişimiyle bu tedaviye 5 gün kadar devam edin ve gözlemleyin. Büyük ihtimalle erime duracaktır. Forumda kuyruk erimesi hakkında bir çok konu ve makale bulunmakta bunları da inceleyebilirsiniz. Ayrıca balığınızı arada sırada kabuksuz artemia gibi protein oranı yüksek yemlerle beslemeniz kuyruğunun çabucak eski haline dönmesinde yardımcı olacaktır. Tabi ki öğünleri arasına haşlanmış bezelye de eklemelisiniz.
Bu süreçte 15-20 litre kadar bir akvaryum edinmenizi tavsiye ederim. Balık tedavi olurken siz yeni akvaryumunu kurmaya başlayabilirsiniz. Forumda akvaryum kurma konusunda da bir çok makale bulunmakta. Akvaryumunuza kesinlikle renkli taş ve plastik bitki vs koymayın bunlar suya salınım yapıp balığı zehirler. Bakımı kolay olan elodea veya bacopa gibi canlı bitkiler ve doğal silis kum kullanabilirsiniz. Akvaryum oturduktan sonra da balığınız iyileşmiş olursa yeni akvaryumuna aktarırsınız. Ve akşamları aydınlatmaya ihtiyaç yoktur, balıklar karanlıkta uyurlar.

Beğenenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T]
Teşekkür Edenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3051
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2019 21:19
[QUOTE=ibrahimcepe]İlk balığım ve çok seviyorum kendisini pet shopa gittiğimde bana bu balıkların thailanddan bardak kadar küçük poşetlerde geldiğini ve bu akvaryumun fazlasıyla yeticeğini söyledi. Onu satın almaya gittiğimde minicik bir kabın içindeydi ve gayet iyi durumdaydı fotoğrafta da görüldüğü gibi. Her hafta düzenli dip çekimi ve %60 su değişimi yapıyorum. Sabah akşam düzenli yem veriyorum. Yani gayet iyi bakmaya çalışıyorum. Misal bugün dip çekimi yaparken çok fazla dışkılamadığını fark ettim ve bezelye haşladım kabız olduğunu düşünerek. Acaba kuyruğunun eski haline gelme ihtimali var mı akvaryumu falan değiştirsem? Veya microfish gibi ilaçlardan bahsediyorlar kullanmam lazım mı acaba? Ve son olarak gece yatarken karanlık bir odada kalıyor aydınlatması yok.[/QUOTE]
Tabiki de Tayland'dan küçük poşetlerde gelmesi gerekir , hepsini 20 litrelik poşet yada kaplara koyamazlar . Aynı şekilde petshopta da yer sıkıntısı olduğundan küçük poşetlerde satılmak için bekletilir ancak ömür boyu bu hacimlerde beslemek vicdansızlıktır , mantık dışıdır. Isıtıcısız , yapay dekor bulunan küçük akvaryumlarda bettanın sağlıklı olması çok zor , bu yüzden en az 15 litrede ( ideal 20-40) ısıtıcılı , doğal dekorlu ( mangrove kökü , yati kökü, catappa yaprağı , kızılağaç kozalağı , dere kumu , canlı bitki vb ) bir akvaryumda zengin bir diyet ile bakmanızı öneririm . Profilimde betta akvaryumum ekli inceleyebilirsiniz .

Beğenenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T]
+1: [T]158054,Tosbicik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2019 22:53
Nursun Bey'in dediği gibi balık ithalatında tüm balıklar küçük poşetlerde getirilir. Poşet dışında bir yerde balık taşımak zordur ve fazla büyük de olamaz. Petshopta ise her bir balığa ayrı ayrı 15-20 litrelik akvaryum kurmak hem yer, hemde para açısından zarara sokar dükkan sahibini. Petshop sahipleri balığa daha çok ticaret gözüyle baktıkları için tüm ihtiyaçlarını karşılamazlar, zaten kısa sürede balık satılır.
Ama bu foruma üye olan çoğu kişi gibi siz de balık bakmayı ticaretten ziyede hobi olarak yapıyorsunuz. Bu yüzden de balığın ihtiyaçlarını en alt düzeyde karşılamalısınız. Petshoptan eve gelirken, balığın yanında bir de, canlı bir varlığın sorumluluğunu getirdiğinizi unutmayın. Tabikide petshopçu, kendisi hakkıyla bakmasa da yanlış bilgi vermemeli. O akvaryumda (büyük ihtimalle 2-3 litre) hiçbir balık türü sağlıklı bir şekilde yaşayamaz. Balık en sonunda, şu anda olduğu gibi, bir hastalığa yakalanır ve eğer bakım şartları iyileştirilmez ise ölür. Petshopta ise daha yeni geldiği için herhangi bir hastalık söz konusu değildir büyük ihtimalle. Mesela ben petshoba gittiğimde bettaların olduğu yere bakarım, her hafta balıklar değişir. Geçen haftadan hiçbir balık göremem. Bir hafta ise balığın hastalanması yada su değerinin bozulması için yeterli değildir. Eğer balık hasta ise suda ciddi bir sorun var demektir.

Sizin şimdi yapmanız gereken birkaç şey var. Bunlar, şu anda baktığınız balığın en alt düzeyde bakım şartları. İmkanınız el verdiğince bunları istediğiniz şekilde yükselebilir ama düşünemezsiniz.
İlk olarak balık için en acil duruma, yani kuyruk erimesine bakalım. @Tosbicik'in dediği tedaviyi yada linkteki tedaviyi uygulayabilirsiniz. Kullandığınız ilaca göre suyun rengi sararabilir yada mavileşebilir. Tam olarak düzelmese de iyileşme gözlemlenebilir. Daha sonra yavaş yavaş düzelir kuyruk. Bu esnada balığa daha geniş bir yüzme alanı bırakmak için, içindeki malzemeleri çıkartın. Birde olursa dijital, olmazsa normal bir termometre edinin.(dijital olmayanlar suyun ısısını tam gösteremiyebiliyor) Akvaryum küçük olduğu için ısıtıcı suyu fazla ısıtmış olabilir belki.
Bu esnada siz de en az 15 litrelik bir akvaryum edinin. Petshoptan, ikinci el ilanlarından yada istediğiniz şekilde, imal eden birisinden temin edebilirsiniz. Akvaryumu temizlemek isterseniz sadece elma yada pirinç sirkesi ve kaynar su kullanın. Yada petshoptan temin edebileceğiniz, akvaryum için üretilmiş temizleme ürünlerinde kullanabilirsiniz. Eğer sabun vb. kimyasal bir madde kullanırsanız, azıcık bir kalıntı bile kalsa balığı zehirler.
Sonra minik bir pipo filtre ve hava motoru alın. Filtrasyon azot döngüsü açısından önemlidir ve olmazsa olmaz şeylerden biridir. Betta ise fazla akıntıdan rahatsız olabileceği için, küçük bir filtre almalısınız. Eğer uygun bir şelale filtre bulabilirseniz hava motoruna gerek yok. Ki uygun bir şelale filtre, 15 litrede düşünürsek, 50 L/h olmalı, piyasada bu güçte şelale filtre yok diye biliyorum.
Zaten ısıtıcınız olduğu için bir sonraki adım kum olamlı. Kum hem görsellik açısından, hem de balık için gereklidir. Piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz, bazalt kum, dere kumu, manado, lav kırığı, vitasantın siyah kumunu alabilirsiniz. İlk baştan birşey olmaması için hagenden uzak durun. Çok sahtesi olan bir kum çünkü.
Bitki almanız betta balığı için gereklidir. Bu tür bol bitkili akvaryumalarda bakılmalı. Ama bitki işi gözünüzü korkutmasın, o kadar zor değil. Saz, tilki kuyruğu, bacomba, java fern, sessifora, eledoa, çam, çınar, zeytin, limon, moss, pistia, su mercimeği gibi ilk başta basit bitkiler ile başlayabilirsiniz. Her birinin bakımı araştırıp, beğendiğiniz (en az) 2-3 türü alabilirsiniz. Özellikle su üstü bitkisi olan pistia ve su mercimeği gölge yapıp, balığa daha iyi bir ortam hazırlar. Bitkiler için günde 4-5 saat ışık yakabilirsiniz. Gece lambası yada normal şerit led şu anda yeterli olur. Daha iyi birşey isterseniz power led ile armatür yapabilir yada maddi durumunuz iyiyse akvaryum için üretilmiş floransalardan alabilirsiniz. Ayrıca gübre takviyesine gerek yok. Yine zorunlu olmasa da mikro ve makro gübre alabilirsiniz. Sadece ektradan potasyum takviyesi yapabilirsiniz.
Yem olarak ise protein ağırlıklı, 3'ten fazla yem kullanmalısınız. Kabuksuz artemia, su piresi, un kurdu, kan kurdu, sirke kurdu gibi protein oranı yüksek yemlerin haftada iki yada üç kere verebilirsiniz. Bunaları temin edemiyorsanız kurutulmuş yada dondurulmuş yem kesinlikle olmalı, ve haftada 2-3 kez bunlardan vermelisiniz. Kuru yem olarak ise çok kaliteli markalar var, linkte yazıyordu galiba. Onlardan bir iki tanesini alıp dönüşümlü olarak, sabah akşam az bir şekilde yemlerseniz çok iyi olur. Haftada bir aç bırakabilir yada bezelye verebilirsiniz.
Son olarak bir tavsiyem var. Malzemelerinizi olabildiğince forumda olan ilanlardan yapın. Petshoplarda gerçekten pahalı oluyor bazı şeyleri. Halbuki çok az kullanılmıştı bir yemi petshoptan olabileceğinizi yarı fiyatına bile bulabilirsiniz. Bitki vb. şeyleri ise üreticilerden temin edebilirsiniz.

Beğenenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T][T]158054,Tosbicik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T]
+1: [T]158054,Tosbicik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2018
İl: Izmir
Mesaj: 288
alicichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2019 16:27
Arkadaş son 2 fotoğraf için , "(SON İKİ FOTOĞRAF İLK ALDIĞIM GÜN) "olarak açıklama yapmış.

Tedaviye başladıktan sonra yapman gerekenler; tabana kum koymak , oyalanabileceği mağara veya içine girip kendisini güvende hissedebileceği bir bitkitemin etmek ve temiz su değerlerini yakalamak. [:iyi:]

Beğenenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GorkemAÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2019
İl: Ankara
Mesaj: 49
GorkemAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2019 16:59
[QUOTE=ibrahimcepe][:((]Merhaba arkadaşlar yazın aldığım beta balığımın kuyruğunun kısaldığını fark ettim ve sizlerden yardım almak istiyorum.
Balığım gayet enerjik yemlerine 1.5cm atlayabilen bir balık. Gezmeyi seviyor.Ancak onu böyle görünce çok üzüldüm.İlk balığım o yüzden korkuyorum.

Akvaryum Isısı: 24-26 derece
Kullandığım Yem: White Balance Betta Fish
Isıtıcı: Smart 25W (SON İKİ FOTOĞRAF İLK ALDIĞIM GÜN)[:(]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219599/151220191927271.jpg[/IMG][/QUOTE]

Sadece beta bakıyorsan dereceyi biraz daha arttırabilirsin. Betalar en güzel renklerini 28 derece civarında sergiler. Eğer imkanın varsa tankı biraz büyüt ve içerisine birkaç adet neon tetra gibi barışçıl ve hızlı türler at bu betayı hareketli bir yaşama sürekliyecektir. Beta bilinenin aksine aktif şekilde hareket etmesi gereken ve akıntısız farklı ortamlarda dinlenmeyi sever. Benim 136 litre tankımda bazen taban bitkisi altında bazen filitre emişi kenarında bazen yüzey bitkisi dibinde kısaca 5-6 farklı yerde geziyor. Başka balıkların olması ve tankın aktif hale gelmesi onu da ister istemez hareketlendirecektir. Yemlemeyi tankın diğer tarafına doğru yaparsan sosyalleşmesine ve hareketli olmasına da katkı sağlamış olursun diğer balıkların arasından gelip o yemi yemeli. İnternette incelersen tek bakılan beta balığını eğitim yöntemleri de mevcut bu şekilde de balığına egzersiz yaptırabilirsin.

Kısaca çözüm;

Çok uygun fiyatlara 2 boy büyük tanklar mevcut onlardan satın al.
Su doldurmadan önce birkaç bakımı kolay bitki ekebilirsin ışık ve co2 istemeyen.
Yüzey bitkisi kesinlikle satın al asla ihmal etme betalar bayılıyorlar köklerinin arasında dinlenmeye hem su kalitesine de faydası olur.
Eğer tank gözüne çok boş gelirse ufak hacimde yaşayan barışçıl balıklardan ekle tankın hareketli olması betaya da hareket katacaktır. Kendi türüne karşı agresif fakat hızlı balıkları yakalayamaz.

Tedavi sonrası tabiki, balıklarda neredeyse tüm hastalıklar stresten dolayı gelişir bağışıklık sistemleri zayıflar.

Beğenenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T]
Teşekkür Edenler: [T]219599,ibrahimcepe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir