Beta Dişi, Hastalık


VivalodiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2017
İl: Yurtdisi
Mesaj: 4
VivalodiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2017 23:06
Akvaryumda, diğer küçük canlı doğuran ve tetra türleri ile birlikte beslediğim bir dişi bir erkek olmak üzere iki adet betaya sahibim.

Erkek olan, dişiyi sürekli akvaryumun içinde kovalayıp rahat vermiyordu.

akvaryumun içinde, birlikte toplam 1 hafta kaldılar.

akvaryumdaki yaşantılarının 2. gününde, erkek betanın dişiyi yan karnından ısırdığını ve dişi betanın pulunun kalktığını gördüm.

1. haftanın sonunda akvaryumda, ölen-biten-göçen var mı diye dikkatli göz gezdirişim sonucunda dişi betanın kalkık pulunun altından, tıpkı insanların ergenlik döneminde yüzlerinde çıkan, açık kırmızı, sivilce benzeri, ucu beyaz bir şişlik gördüm.

Dişi betayı hemen akvaryumdan alıp farklı bir kaba yerleştirdim.

Yara enfeksiyon kapmış olabilir, yüksek ışıklandırmam sonucu akvaryum camında ufak çaplı yosunlar belirmişti, bundan mantar kapmış olabilir, farklı bir hastalık olabilir,bilemiyorum.

İşt bu yüzden buradayım. Balıkta tam da anlattığım gibi bir rahatsızlık var. Ne yapmalıyım ?



1 hafta neden beraber tuttun ? sorusuna; dişi betanın, erkek betadan çok rahat kaçtığını gözlemlediğim için ve erkek betanın bazen, çiftleşmekle saldırmak arasında kalıp saldırmadığını gözlemlediğim için ayırma ihiyacı duymadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2017 19:50
Merhaba,
Fotoğraf ekleme imkanınız olursa, daha net yorum yapılabilir.
Öncelikle bir akvaryumda cinsiyeti ne olursa olsun iki betanın beslenmesini önermem. Uzun yıllardır beta besleyen biri olarak birbirlerine zarar veren dişiler bile gördüm. En iyi ihtimalle bir beta diğer bir beta için stres sebebidir.
Betanızı ayırdığınız tanka havataşı ile hava vermenizi, mantar ya da bakteriyel enfeksiyon olma ihtimaline karşılık kullanım klavuzunda belirtildiğı şekilde Sera Bactopur tedavisi uygulamanızı, balığın yarasının üzerine, balığın göz ve solungaçlarına temas etmeyecek şekilde ve nazikçe Terramycin göz merhemi ya da pamukla tentürdiyot sürülmesini öneririm. Balığıniz iyilesene kadar üç günde bir % 25 su değişimi yapmalısıniz.
Geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir