Bilinçsiz Akvaryumcular.


egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 10:53
Akvaryumcuların çoğu bilinçsiz. Yaptığı işin ne olduğunu bilmiyorlar. Ben muhasebeciyim, kimler nasıl iş kuruyor ne amaçla kuruyor az çok görüyorum. İnsanlar geliyor, para kazanayım, köşeyi döneyim, şu sektör şuan iş yapıyor deyip başlıyorlar. Bildiğiniz işi yapın, bilmediğiniz dallara yönelmeyin diyoruz burun kıvırıyorlar. Ben bir petshop açayım diyorlar her halde hayatlarında balık beslemiş, ne evinde kedi, köpek beslemiş insanlar sonra toptancıdan mal alıyorlar, üreticiden hiç bir bilgileri olmadıkları balıkları alıp satıyorlar. Böyle tüccarlardan ne gelişme bekliyorsunuz ki? İşini doğru yapanlar olabilir ama sayıları çok az.
Bu işin tüccar yönü. Birde hobici yönü var. İnsanımız öğrenme özürlü bence. Üstelik doğruları söylediğimizde karşı çıkıyorlar. Forumda konulara cevap yazıyorum, öyle olmaz, o türler beraber bakılmaz, o hacimde balık beslenmez, aldığım cevap ben yaptım sorun yok, dediğiniz gibi olmadığını bilecek kadar hobiciyim(3-5 ay kovadan daha küçük akvaryumda balık beslemiş insanlar ahkam kesiyor) gibi cevaplar geliyor.
Bilinçsiz tüccarlar var ve hobinin gelişememesinde rolleri büyük. Fakat bilinçsiz hobiciler, kendilerini uzman sananlar, kendi zevklerini balıkların sağlıklı yaşamalarından üstün tutan hobici geçinenler daha büyük sorun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5214
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 16:10
[QUOTE=demirtaş_38]
Erdal hocam
Benim anlatmak istediğim aslında bu gibi olaylarla karşılaştığımızda hiç bir akvaryumcuyu uyarıyormuyuz acaba.Ben gerçekten bu olaydan sonra çok dikkat etmeye başladım.Siz belki 30 senelik usta,ben 1 senelik çırak olabilirim ama bu işi ticaret olarak yapan kişilerin bu gibi olaylara daha dikkatli olmaları gerektiğine değinmek istedim.Dükkanına 3 akvaryum koyup akvaryumcuyum diyenlerin olduğu bu ülkede arkadaşımın başından geçen bir olaya deyinmekti sadece.Herkes bu hobiyi profosyenel yapmak mecburiyetinde değil kanısındayım.
Ben tropheus hakkında ne öğrendiysem Akvaryum com. öğrendim ve öğrenecek daha çok şey olduğunu biliyorum.
Bir insan görüp sevdiği bir balığın 2-3cm yavrusuna 20TL gibi bir fiyat veriyorsa ve akvaryumcu balıkları yanlış vermişse bence bu akvaryumcu bilinçsiz iş yapıyor demektir.Benim deyinmek istediğim konu buydu.Yanlız Serdar beyle sizin yazılarınız bana biraz itici gelmesi beni şaşırtı.
Son olarak kendi fikrim ama.
Kimse bu hobiyi profesyonelce yapmak mecburiyetinde değildir herşeyi bilemez ama Akvaryumcu bilmek zorundadır bu işten ekmek yiyorsa bence bilecek ve karıştırmayacak.
Saygılarımla herkesten özür dilerim.
[/QUOTE]
 
 
Ramazan Bey,
 
Akvaryumcuları uyarıyor muyuz? Evet, doğru bildiğimizi söylemeye çalışıyoruz. Ancak 100 müşteriden biri bilniçli davranıyorsa geri kalan  99 kişi akvaryumcunun söylediklerini, önerilerini  itiraz etmeden kabul ediyorsa bu durum nasıl düzelecek? Kafasi%20Karismis
 
İşini hakkıyla yapan, dükkana gelen  hobiciye gerçekten doğru bilgi, balık, yem, malzeme  veren akvaryumcu sayısı da,  bana göre her geçen gün artıyor. Bu karşılıklı bir etkileşim. Hobicinin bilinçlenmesi,  akvaryumcuların da bilinçlenmesini sağlıyor. Ancak, bu çağda biz kendimizi hiç yormadan,  bir akvaryumcuya gidip " balık beslemek istiyorum " dersek,  kendimizi akvaryumcunun vicdanına teslim etmiş olmaz mıyız?
 
Sizin açtığınız konuda sözü edilen tür,  tropheus... Benim de çok çok  az bilgi sahibi olduğum bir tür. Bildiğim şeylerden birisi de birçok türün -özellikle yavruyken- birbirinden çok zor ayrıldığı. Burada akvaryumcunun yapması gereken şey,   balıkları güvenilir yerden almak,  türleri farklı akvaryumlara koyup karışıklığı önlemek vb. olabilir.   3-4 türün yavrusunu aynı akvaryuma koyup isteyene oradan balık vermek,  zurnada peşrev olmaz; ne çıkarsa bahtına misali bir durum olur.Big%20smile
 
 
Mesajınızdaki  " Kimse bu hobiyi profesyonelce yapmak mecburiyetinde değildir herşeyi bilemez " cümlesine katılmıyorum.  Hepimiz bu hobiyi elimizden geldiği kadar profesyonelce yapmak zorundayız. İmkanlarımız ölçüsünde de bilmediklerimizi öğrenme yolunda çaba göstermeliyiz.Tebessüm
 
Yani sonuç olarak: Bizler bilinçlenmedikçe, akvaryumcuların bilinçlenmesini bekleyemeyiz. Onları değişmek zorunda birakacak olan da, bizleriz. Şöyle düşününün: Başta verdiğim 100 kişilik oranı tersine çevirelim.  Yani 99 hobici bilinçli, bir hobici rastgele alış veriş yapsın.. Sonuç ne olur sizceTebessüm
 
 
"Siz belki 30 senelik usta,ben 1 senelik çırak olabilirim " demişsiniz. Hiçbir zaman kendimi öyle görmedim. Hobi ve hayat hakkında bir tek şey biliyorum: O da hiçbir şey bilmediğimdir.Tebessüm
 
( Kırmızyla işaretledğim cümlenizi de anlayamadım.)
 
Saygılar,
Erdal Hoca2010-05-29 16:20:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SnoopyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 270
SnoopyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 16:28
Millet akvaryumculuğu bakkallıkla karıştırıyor. Hiçbirşey bilmeden akvaryumcu açıyorlar birde biliyormuş gibi konuşuyorlar. Umarım bilinçli akvaristler gibi bilinçli akvaryumcularda piyasada yer alırlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgrcgdsÇevrim Dışı

[B]3737,3[/B]
Kayıt: 31/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 179
cgrcgdsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 18:32
[QUOTE=PuLcheR]Ben katılmıyorum :)
 
Türlerini karıştırması elbetteki kendi sorunu ama kusurlu bir ürün alınmışsa bunda hata %50 olarak her iki taraftadır, alan arkadaşınız akvaryumcu balıkları verirken Bembaları ayırt edememişse akvaryumcuya doğrudan kabahat bulmak yanlış bir olay..
 
Ben şunu bilir şunu söylerim, kendiniz bilgi sahibi olmadığınız bir konuda bir başkasının bilgisine asla güvenmeyiniz.. Siz eğer ki balıkları ayırt edemiyorsanız herhangi birisinin de ayırt edebilmesini beklemeyiniz :) ve son olarak ta asla ve asla kendiniz tam olarak tanımadığınız balıkları hiç bir şekilde almayınız ve bir anlık hevesinize yenik düşmeyiniz.. Ben şu balığı besleyeceğim diye akvaryumcuya gidip yanlış balık alan kişi sayısı yadırganmayacak kadar fazla, ama alıcı balıktan anlamıyorsa bir başkasının anlamasını beklemek te doğru değil :) Özellikle tropheusta son dönemlerde aşırı bir yığılma söz konusu, pek çok kişi canlı olarak 1 kez bile görmediği balığı almak için akvaryumcuların yolunu tutuyor, doğal olarak ta yanlış balık alması kaçınılmaz oluyor..:)
 
Bir kez daha tekrarlamak isterim, balığın görüntüsünü alıcı teşhis edemiyorsa kimseyi suçlamaya gerek yok:) Mesela ben olsaydım o akvaryumcu bana 20 değil 200 tane bemba verse araya 1 tane bile ikola sıkıştıramazdı :) Buna o esnada engel olurdum :) Buna ben kendim engel olamazsam kimseyi suçlayamam :)
[/QUOTE]

Selamlar, bu yaklaşımı çok ilginç buluyorum. Adı akvaryumcu olan bir dükkanın tür ayırt edememesini kabul edemiyorum. Bunca hobici bunu yapabiliyorken, işi canlı satmak olan akvaryumcu da yapmalı. Yapmasına yapar zaten de, bazısı neden yapmıyor biliyoruz. Müşteri olarak da binbir çeşidi olan bir balığı ben ayırt edemeyebilirim. Dediğiniz "akıllı olun kazıklanmayın" demeye geliyor. Hocanın "hırsızın hiç mi suçu yok" meselesi aslında. Dükkan sahibi hakkaten bilmediğinden seçemediyse ayrı kabahat bilerek yaptıysa ayrı kabahat.

Bir de pahalıya satmak ayrı üçkağıt yapmak ayrıdır. Fiyatı fazla olan,ya da ne bileyim müşteriye yaklaşımı kötü olan bir yer olsa mevzu, ordan alıyorsam dediğiniz gibi kendimizde suç arayabiliriz de, açık açık yanlış tür veren bir akvaryumcu karşısında biz neden kendimizde hata arayalım onu anlamadım. Burda müşterinin bilmediği balığı almaya gitmesi, üstündeki çizgi farklı diye bir balığa dünyanın parasını vermeye hazır olması gibi hatalar kabul edilebilir de, bundan yararlanan akvaryumcu çok daha hatalıdır. Bu tür işler yapan esnafın burda ifşa edilmesi gerekirken, tersine bu tip her konu açıldığında "akıllı olun  kazık yemeyin" tavsiyesi yapılıyor. Ben bunu kabul etmiyorum kusura bakmayın. Saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydins74Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 471
aydins74Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 19:15
Cinsiyeti belli olmaya başlamış iceman ı ben 6 liraya seve seve veririm sana üstadım. Hatta sana 5 lirada olur :))))))))))
Olaya gelirsek aslında seni hem haklı hem de haksız buluyorum. Akvaryumcuların yanıltmaya yönelik hareketlerini haklı görmek elde değil ama şuda var ben anlamıyorum bu balıktan diyerek karşındaki insana güvenmek hata değildir ve olmamalı. Neticede bu hobiyi severek yapıyoruz ve hoşumuza giden şeylere sahip olmak istiyoruz. Bu durumlarda gittiğimiz yerler bizden faydalanmaya değil bize yardım etmekle sorumludurlar. Atıyorum bende japon var yanına ne alabilirim diye soran kişiye tutup sarı prenses ve yunus verilmemeli. Bu durum başına gelen kimselere bilmeden alırsan böyle olur diye suçlayamayız. Çünkü suçlu bu bilgisizlikten yararlanmaya çalışan satıcıdır.
Arkadaşın durumu içinse satıcı arkadaşı doğrudan suçlamak zor. Gerçektende her tür için ayrı akvaryum kurulmaya kalksa devasa dükkanlar lazım bolca akvaryum lazım bu da yapılırlığı zor birşey.  Arkadaşınıza yanlış balık verilmiş ama bu inkar edilmeden tekrar yardımcı olunmuş anladığım kadarıyla yani satıcı olayı inkar edip sallamamış elinden geleni yapmış . Bu tür yanlışlıklarda olur diyeceğim bu durum için. Yeter ki yapılanın adı yanlışlık olsun karşındakinden faydalanmak değil.


[QUOTE=PuLcheR]Cinsiyeti belli olmuş İceman'i 6 liraya bulursanız bana da haber verin :) 6 liraya nerede var, ben hafta sonları Mudanya'da oluyorum, gitmişken oraya da gidip alayım 6 liraya dişive erkek İceman'leri :)
 
Daha cinsiyeti biel doğru düzgün belli olamayan SarıPrenses, Yunus gibi balıkların 5 liraya satıldığı piyasada İcemen'in 6 lira olduğunu duymak biz hobiciler için güzel bir gelişme :)
[/QUOTE]aydins742010-05-29 19:17:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir