Bina açısından 2 tonluk akvaryum sorun olur mu?


didesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 886
didesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 11:15
10cm lik duvarların altına kiriş yapılması zorulu degil fakat,  20cm lik duvarlarda yönetmelik gereği kiriş olmak zorunda. Burada yükleri döşeme taşırsa kirişe yük aktarır, kiriş taşırsa kolona topladığı yükleri aktarır, kolanlarda tüm yükleri temele aktarır. Siz kirişin üstüne(duvara gömme) akvaryumu koyarsanız sadece döşeme riskini egale etmiş kirişe otomatik yükü aktarmış olursunuz.
Burada kolanlardan ziyade kirişler ve kolonla birleşim yerleri zorlanır. Benim fikrim, bukadar büyük bir akvaryumu oraya koymamanızdır. Binanın yaşı, kullanılan beton kalitesi işçiliği hepsi risk faktörünü etkiler. Taşıma konusunda kiriş bu yükü taşır fakat zamanla sehimler oluşur. Kiriş yorulur. Odada başka akvaryumlarda var demişsiniz. Buradaki yüklerinde bir kısmı bu kirişe geldiğini unutmayın. Depremi hiç hesaba katmadan dahi risk büyük. Depremi hesaba katarsak bu işi unutun derim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkang57Çevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 332
serkang57Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 11:15
[QUOTE=hacilar]Hocam bahçeli bir ev al,yada kirala bodrum katına istediğin ölçülerde kur.Bizim hobimiz,çevremize eziyet olmamalı.
Riske etmemek lazım,2 ton az değil...
[/QUOTE]
Gerçekten günümüzde 2 ton yük az bişey değil çok riskli heleki deprem anında allah korusun, kötü sonuçlara neden olabilir. Ölçülerde oynama yapılarak kilo dan çalabilirsin biraz daha ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 12:13
Arkadaşlar yeri geliyor zamanında 50-60 kişi kına gecesinde düğünde hopluyorlar zıplıyorlar bina çökmüyor,2 tonluk akvaryumda böyle bir şey olmaz diye umuyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeganntÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 11
BeganntÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 13:06
[QUOTE=Akvaristman1029]Arkadaşlar yeri geliyor zamanında 50-60 kişi kına gecesinde düğünde hopluyorlar zıplıyorlar bina çökmüyor,2 tonluk akvaryumda böyle bir şey olmaz diye umuyorum... [/QUOTE]
Bir şey olmuyor mu?? İşte size birkaç kötü örnek...

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=mfTEBJNLtiM&playnext=1&list=PLD57274704402782D&index=18[/VID]


Allah herkesi böyle kazalardan korusun.

 Ayrıca 2 tonluk akvaryumu koydugunuzda akvaryumu izleyecek kişiler de ekstra ağırlık yapar. Ki eğer salona kuracaksanız televizyon masa koltuk vb. birçok eşya da olacaktır .Bunları da hesaba katın. Ben kimseyi tehlikeye atmayın böyle bir risk almayın derim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selocezaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2010
Mesaj: 65
selocezaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 13:31
Allah göstermesin bi catlama anında  evin ve alt katın durumunu düşünemiyorum  illa yaptırıcam derseniz evi sigortalatın :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4240
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 13:47
Galiba bazı arkadaşlar rezoransın nasıl çalıştığının tam farkında değiller.

Rezorans dersde anlatılırken verilen klasik örnek, askerlerin köprüden uygun adımla geçmemeleridir. Tarihde bir köprünün askerlerin uygun adımıyla rezoransa girip yıkıldığı rivayet edilir. Hikaye doğrumudur bilmiyorum ama daha geçen senelerde Londrada yapılan yaya köprüsü bu yüzden tehlike yaşayıp kapatıldı. Normalde mühendisler rezoransın önemini alırlar ama bu olayda rezorans adımların dikey kuvvetinden değil, insanların yürürken sağa sola yaptığı ufak sallantıdan kaynaklandı. Rezoransın gücü ve tehlikesi burdan kaynaklanıyor. Yürürken sağa sola yaptığımız ufacık sallantı bile rezoransa girdiğinde tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor.

Aynı salıncak gibi. Salıncakla uyumlu aynı frekansda hareket edip, ağırlık merkezinizi değiştirerek, salıncağın sürekli daha hızlı sallanmasını sağlıyabilirsiniz. Rezoransın gücü burda, her sallanmada uyguladığınız kuvvet önceki kuvvetin üzerine eklenir, eklenir ve ufacık hareketler büyük güçlere ulaşabilir.

Her bina biz hissetmesekde salınım yapar ve her binanın kendine has ayrı frekansı vardır.
2ton yük depremde bina ile aynı frekansda salınım yaparsa, tıpkı salıncakda olduğu gibi her sallantının gücünü bir sonrakine ekliyerek daha çok sallanmaya neden olur. Taşıyıcı kolanlar için 2ton direk yük sorun olmaz ama rezonansla artan sallanmanın yaratacağı bükme etkisi tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

Bu yüzden uzman görüşünde fayda var. Su salımının binayla rezoransa girmesi küçük ihitmal ama 2ton yükle gerçekleştiğinde sonuçları ağır olabilir.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 15:52

O kadar ağır bina 2 tonu bina taşımayacaksa çöksün diye yorum çok çok üzücüdür. Betonarme binalarda iskeletin ne amaçla kullanıldığı düşünülmemiş bir yorum.

Küçük bir örnek verecek olursak alümiyon ayaklı bir masanız var ve üzeri saçtan yapma (ufak esneme payı var - taban betonuda böyledir), üzerine koyabileceğiniz yük en fazla 100- 150 kilo denir, siz buna 300 kilo yük koyarsanız ilk başta saç yamulur, saç tartar ise ayakların bağlantı yerleri zamaqnla gevşeme yapar ve sallanır, daha sonra alümiyon ayaklardaki kaplamalar çatlat ve metal yorgunluğu denilen olay sonucunda ayaklarda kırılır.

Yukarıda arkadaşımızın bahsettiği gibi metal yorgunluğu, beton yorgunluğu denilen yıpranma paylaşı ve yaşları bulunmaktadır. 

Betonarme binalarda krişler ve kolanlar binaya yük sayılmaz genel olarak(ihmal edilen değerler) üstüne döşenen duvarlar kaplamalar ve en önemlisi çatıdır. Tüm dünyada çatıları 1 tonu bırakın 500 kilo bile olsa hafifletmek için çalışmalar yapılmakda iken 2 ton için bina taşımayacaksa çöksün diyorsunuz. Umarım böyle birşey yapıp ileride başınıza gelmez. Yaptığınız yorumlar çok önemli biri sizi doğru söylüyor diye uygular ve ileride durum ölümle sonuçlanırsa ki büyük ihtimalle bu gibi olayda bi sakatlık çıkar çok büyük VİCDAN  azabı çekersiniz. Önce bu işi yapanı kendi yerimize koyalım, diğer DIY konularındaki gibi basite alınacak sadece yorum yapılacak konu değil bu olay.

Bu konu bir nevi insan hayatını ilgilendiriyor, ölüm kalım meselesi. Olayı büyüttüğümü düşünebilirsiniz ama açıkca durum budur. Uzmana göstermek şarttır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhendisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 713
MuhendisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 16:32
Evim 3. katta.
Bu işi ciddi anlamda araştırmadan yapmamaya karar verdim. Bina sağlamlığını ölçen firmaları araştırabilirim.Yada teras katında sütünların üzerine gelen bir nokta da planlama yapabilirim.
 
Uzun akvaryumları fazla sevmiyorum. Sağlamlıktan emin olamadığım durumda 180*80*70  yada 200*75*70 lik bir akvaryum yaptırmam doğru olacaktır.
 
Aynı odada 300 ve 500 lt lik 2 akvaryum daha olacak. Bunlarda ayrı dert. Odanın toplam ağırlığı 3500 kg olacak. (12 metrekare)
 
Bodrum katında ev kiralamamı tavsiye edildi :)  Böyle büyük bir akvaryumu taşımanın nasıl bişey olduğunu düşünmüyorsunuz sanırım.  Ben sırf akvaryuma evdekiler sıcak bakmadıklarından (3 akvaryumdan sonra sıcaklık azaldı diyeyim) ev satın aldım. Herkes mutfagın genişliğine bak derken ben salon duvarının durumuna baktım ve ilerdeki müstakbel eşim birşey diyememesi için 5+1 ev aldım Big%20smile.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aycan kurtÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,74405[/C] [C]6,2,74405[/C] [C]2,3,74405[/C]
Kayıt: 05/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 299
aycan kurtÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 16:33
[QUOTE=Begannt] [QUOTE=Akvaristman1029]Arkadaşlar yeri geliyor zamanında 50-60 kişi kına gecesinde düğünde hopluyorlar zıplıyorlar bina çökmüyor,2 tonluk akvaryumda böyle bir şey olmaz diye umuyorum... [/QUOTE]
Bir şey olmuyor mu?? İşte size birkaç kötü örnek...
 Ayrıca 2 tonluk akvaryumu koydugunuzda akvaryumu izleyecek kişiler de ekstra ağırlık yapar. Ki eğer salona kuracaksanız televizyon masa koltuk vb. birçok eşya da olacaktır .Bunları da hesaba katın. Ben kimseyi tehlikeye atmayın böyle bir risk almayın derim[/QUOTE]

Arayıp örnekler bulmuşsunuz güzel de hiçbirisi konumuzla alakalı değil. İlk videodaki bina veya her neyse çok açıkça görülüyor ki, hatta görülmüş ki o işe uygun değil. Linklerdeki binalar ahşap gecekondulara ait ki çok katlı ahşap binalara 2 tonluk akvaryum koymaktan bahsetmiyoruz.
Eğer bir binanın herhangi bir katındaki herhangi bir odasının zemini 2 tonluk ufacık bir yükü taşıyamıyorsa o binayı Veli Göçer yapmış demektir, bu da büyük bir şansızlıktır Kahkaha

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 16:38
Sanırım birşeyi daha dikkate almalıyız 2 ton bunun zemindeki ağırlığı 2. 3. katta olduğunu düşünürsek o kadar yükseklikte yere uygulayacağı basınç çok daha fazla olacaktır.İlla depreme gerek yok evlerde biz farketmesekte sürekli bir sarsıntı vardır insanların hareketli olmasından dolayı bu kadar ağırlık kolonları yoracaktır. Dökülen her betonun kalitesi bir olmaz C-16 dediğimiz (gro beton) dan başlar C45 ve daha fazlasına kadar gider.Standart apartman dairelerinde C-20 C-25 kalitesinde hazır beton kullanılır aslında olması gereken en az C35 dir.Bu beton kaliteleri içerisindeki çimento su ve katkı maddelerine göre sınıflandırılır.İnanın sizin bulunduğunuz bina son 7-10 yıl içerisinde yapılmışsa  %90 ihtimalle C-20 daha önceki yıllarda yapılmışsa muhtemelen elle karıştırılmış dengesiz bir karışımdan oluşan bir binadır. C-20 bile olsa 2 tonluk bir akvaryum yıkmasada büyük oranda yıpratacaktır iskeleti. 7-10 şiddetinde dayanacak inşaatı zevk uğruna daha hassas hale getirip insanların hayatını tehlikeye atmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aycan kurtÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,74405[/C] [C]6,2,74405[/C] [C]2,3,74405[/C]
Kayıt: 05/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 299
aycan kurtÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 16:51
2 tonluk akvaryumun altına 5-10'dan sehpa yapın o bile taşır. Ne demek istediğim anlaşılmıştır umarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 17:42

3,5 ton toplamda mahaşallah :)))))

Bu arada evlilik şimdiden hayırlı uğurlu ve mutluluk dolu olsun. Bence bırak büyük akvaryumu derdinden kurtulamazsın. Benim bir abimde baktığım 1,5 ton masa akvartumu 2 sene sonra kenarından su sızdır dı düşün gerisini artık.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 17:49
[QUOTE=karideskisehir]

Duvara değilde tam alt katta oturan kişinin kirişine yapılsa, kiriş taşır gibi geliyor bana.

[/QUOTE]

Hiç kimse binayı ayakta tutan bir kirişi kırmaz binanın statigi bozulur depremde yıkılma sebebi olara bile gösterebilirler mazallah:)şaka bi yana kat çok önemli bir unsur benim ailem 6. kata 150 lik akvaryum yaptırmama izin vermedi mesela çok tehlikeli olurmuş ki 
size bir fikir: 
Akvaryumu sadece yer taşımasın tavanda taşısın yani akvaryumu alt ve üst duvara sıkıştırabilirsiniz bunu akvaryumun her tarafını kapatıp duvar içinde olacak bölümü demirle çevirdikten sonra üst taraftan sallama demirlerle çekecek alt tarafta itecek bu sayede sıkışacak haa deprem olayına gelince araba helezonlarından 6 tane koyabilirsiniz alt tarafa akvaryum sıkıştıgı için helezonlar normalde egilme yapmaz ancak depremde oynama yapar çok açıklayamıyorum eger merak ederseniz şekil fln çizerim bir japon firmasının bina yapım tekniginde vardı bu sistem..:)

[QUOTE=Elephantnoises]2 tonluk akvaryumun altına 5-10'dan sehpa yapın o bile taşır. Ne demek istediğim anlaşılmıştır umarım. 
[/QUOTE]

demirle beton hiç bir zaman bir degildir bence beton 10 günde 1 birim dayanıklılıgını kaybediyorsa demir 1000 günde 1 birim kaybeder oksitlenmedikçe bence yanılıyormuyum...
akunaki2011-01-26 17:53:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aycan kurtÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,74405[/C] [C]6,2,74405[/C] [C]2,3,74405[/C]
Kayıt: 05/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 299
aycan kurtÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 18:06
[QUOTE=akunaki]

[QUOTE=Elephantnoises]2 tonluk akvaryumun altına 5-10'dan sehpa yapın o bile taşır. Ne demek istediğim anlaşılmıştır umarım. 
[/QUOTE]

demirle beton hiç bir zaman bir degildir bence beton 10 günde 1 birim dayanıklılıgını kaybediyorsa demir 1000 günde 1 birim kaybeder oksitlenmedikçe bence yanılıyormuyum...
[/QUOTE]

5-10 derken demirden bahsetmiyorum kalaslardan bahsediyorum. Ve evet doğru düzgün yapıldığında 5-10 bir sehpa profil sehpa kadar güvenlidir.
Eğer oturduğunuz binanın 2 tonluk bir yükü taşıyamıyacağını düşünüyorsanız bence o binayı terkedin zaten. Anneniz, babanız kardeşleriniz, eşiniz ve çocuklarınızın hayatını riske atmayın.
Ankara Ulus'taki akvaryumcular ve kuşçular çarşısını çoğumuz biliriz. Bina ne kadar yenidir? İçinde tahminen kaç tane akvaryum vardır? Bir zamanlar üçüncü katında en geniş akvaryumcu ve çok sayıda akvaryum vardı sonra kapandı. Peki en yoğun gününde tahmini olarak kaç kişi bulunmaktadır içerde? Vs. vs...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir