Bir Akvaryumda Birden Fazla Betta Olmaz!...... Mı?


chekiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
chekiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2014 11:39
Merhaba arkadaşlar, 

Genel kanı bir akvaryumda birden fazla Betta olmayacağı, birbirlerini öldürecekleri yönünde. Ben de öyle biliyordum..

Biliyordum diyorum çünkü geçen ay İzmit Zet akvaryuma uğradığımda ortadaki büyük bitki tankında birçok Betta beraber yaşıyorlardı. Resim aşağıda...



Fotoğraf karesinde 4 tane Betta var aslında. 3 Tanesi üstüste denk geldi. Tek karede bir arada yakalamak zor. Akvaryumda 3-4 tane daha Betta vardı. Bir süre izledim birbirlerine karşı görülür bir agrasiflikleri yoktu.

Bu durumu Zet Akvaryum Emrah Abiye sordum. Nasıl oluyor birbirlerini öldürmüyorlar mı dedim. Bana doğada bunları ayırıyorlar mı diye haklı bir soru sordu karşılık olarak. Emrah abinin anlattığına göre Betta yer tutan bir balık (çoğu balık gibi). Yerini tutar ölümüne sahiplenir. Akvaryumun geniş olması ve saklanacak yerler olması durumunda, birbirlerini kovalayacaklardır, kavga edeceklerdir ama bir arada yaşayacaklardır. Hatta yavruluğundan itibaren beraber büyütülen Bettalar çok daha uyumlu oluyorlarmış.

Bana oldukça mantıklı geldi. Çünkü bir çok balıkta benzer yer tutma ve sahiplenme içgüdüsü var. Özellikle ciklet balıklarında. Hatta onlar da zaman zaman birbirlerini öldürebiliyorlar, kapışıyorlar.

Asıl sorun şu ki her zaman dediğimiz gibi Betta'lara hakettikleri değer verilmiyor. Sırf labirentliler ve havalandırmaya ihtiyaç duymuyorlar diye minicik akvaryumlara hapsediyoruz. Hatta pet shoplarda bardaklara kadar düşmüş durumdalar. Tamam balık bardakta bile yaşıyor fakat olması gereken, doğal olan bu değil. 

Kendi görüşüm, Betta'ların rahatlıkla yer tutabilecekleri bitkili geniş akvaryumda beslenmeleri durumunda bir tankta birden fazla Betta sorunsuzca beslenebilir. Görsel ziyafet sunarlar. Belki de çektiğim fotoğraftaki gibi yanyana poz bile verebilirler. Yeter ki kendilerini rahat, doğalarındaki gibi hissetsinler. Asıl olması gereken de bu değil mi?

Sizlerin de görüşlerini merak ediyorum.

Not: Bu konuda genel bir başlık görmediğim ve forumda olması gerektiğini hissettiğim için bu başlığı açmak istedim. Benim bilmediğim bir tartışma başlığı varsa şimdiden özür diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuSTeDÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 52
BuSTeDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2014 11:47
Akvaryum yeteri kadar büyükse bitki ve saklanma alanları varsa neden olmasın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3425
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2014 15:40
Bu varyeteler insan eliyle üretildiği için kendi doğal davranışlarından uzaklaşıyorlar ya da bu davranışlar tamamen kayboluyor.Ancak bu durum her zaman garanti bir durum değil.Her balığın davranışları farklı.Kimisi kuzu gibi olurken kimisi akvaryumda terör estirebilir .Mesela bunları aynı tankta bakmanız biraz zor:
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=77mptUBj8D4[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir