Bitkili Akvaryum Kurulum Destek


Ugur79Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 360
Ugur79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2017 16:26
Merhaba arkadaşlar,

500lt lik chiclid akvaryumumdan sonra ikinci akvaryum kurulumumu yaptım. Bu akvaryum bitkili olacak ve biraz desteğinize ihtiyacım var.

Öncelikle akvaryum ölçüleri 120x50x45(h). Önceki akvaryumumda iç sump lı idi ve çok memnun olduğum için bunuda iç sumplı yaptım. Ama sonrasında sump sistemlerinin bitki akvaryumları için co2 kaybına neden oldukları gerekçesi ile pek önerilmediğini okudum (Tabi bunun karşıtı olan görüşlerde mevcut)

Bol bitkili ve mümkün mertebe bol balıklı bir akvaryum düşünüyorum.

İlk planda low tech ama kendimi biliyorum biraz tecrube kazanınca high tech e geçiş yapmaya çalışacağım. Bu bağlamda önerilerinizi almak isterim.

Taban malzemesi olarak en altta lav kırıgı, üstüne 1 cm kadar jbl aqubasis, kum olarak da aqua deco siyah kum düşünüyorum. Aralarada sineklik.

Sump tasarımı?
Sump için uygun kafa motoru? (kapasite marka vs)
Armatür konusu benim için başlı başına soru işareti zaten

Dikkat etmem gerektiğini yada yanlış yaptığımı düşündüğünüz her konuda fikirlerinizi paylaşabilirseniz kurulumun geri kalanını ona göre planlamaya çalışırım.

Teşekkürler,
Ugur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmet7632Çevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 178
ahmet7632Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2017 18:02
Yeni kurulumuzun hayırlı olsun şimdiden sump sistemi hakkında çok bilgim yok ama içine konacak malzemeler kaliteli ve biyolojik filtrasyon sağlayan malzemeler olması bitkili akvaryumda fayda sağlar. Gerçi her akvaryum için öyle ama bitkili akvaryumların derdi tasası fazla olduğu için biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumda problem o kadar az yaşarsınız. Low tech bitkiler için yüksek yoğun ışık , gübre takviyesi, co2 gibi etkenler gerekmeden de kurabilirsiniz bunun için hangi bitkiler önerirseniz derseniz bu sizin zevkinize kalmış ne kadar high tech bitki varsa bir o kadar da akvaryum için low tech bitki mevcut sadece alacağınız bitkiyi araştırırken co2, gübre yoğun ışık istiyor mu bu hususlara bakmanız yeterli. Bir diğeri aquabasis taban kumunu en alta koymanızı üstüne sineklik üstüne lav kırığı üstüne siyah kum koymanızı tavsiye ederim aquabasis ince taneli yapısı sayesinde sineklik aralarından geçip altındaki kum ile karışabilir bu yüzden en alta bu kumu koymakta fayda var. Işıklandırma için akvaryumunuzun kapağı var mı bilmiyorum var ise buna ışıklandırma yapabilirsiniz bütçenize göre direk hazır armatürler alabilirsiniz derseniz ki uygun fiyat kaliteli ışık olsun power led yada modül led gibi ürünler ile diy ışıklandırma yapabilirsiniz tabi bunlar daha çok high tech için uygun low tech bitkiler için yoğun ışık verildiğinde sudaki minerali hızlı tüketip low tech bitkilerde fotosentez patlamasına yol açıp yapraklar kararma v.s yapabilir ve bununla birlikte gübre kullanmadığınızı var sayarsak sudaki mineralin bitmesiyle bitkilerde sararma çürüme tetiklenebilir. Yüksek ışık kullanımı yine beraberinde bir çok problem getirebilir bunların en başında yosunlaşma.Bunlar içinde kimyasal yada biyolojik olarak çözümler vardır yosun yiyiciler eklenip kontrol altına alınabilir. Öncelikle low tech mi high tech mi yapacağınıza karar verin derim ona göre ekipman toplayıp ona göre hareket etmenizde fayda var tekrar tekrar masraf açmamanız açısından [EDIT]ahmet7632,2017-09-05 18:03:57[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ugur79Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 360
Ugur79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2017 18:18
Ahmet Bey tesekkur ederim yanitiniz icin. Sump icerisinde kaliteli malzeme kullanimi konusunda sikinti olmaz tecrubeli oldugum bir konu. Tek tereddutum kafa motoru sirkulasyon hizi konusunda. Chiclid akvaryumunda yuksek sirkulasyon iyidir. Suyu en az 3-4 defa dondurecek bir kafa motoru idealdir. Tabi yuksek debili kafa motoru yuksek akinti demek oldugundan bitkilide daha dusuk debi hizi daha iyi olabilir bilmiyorum.

Baslangicta hatta uzunca bir sure low tech olacaktir. Sonucta ilk bitkili denemem olacak. Benim kastettigim ilerde zor bitkiler denemeye kalkarsam da gecisi rahat yapabileyim diyeydi ama bu sart da degil. Yani her seyi low tech sisteme uygun sekilde tasarlayabilirim.

Henuz ortada bir kapak da yok. Duvara aski aparati ile kullanabilecegim bir armatur dusunuyorum ama kendim yapmakla ugrasacak pek vaktim yok. O yuzden bildiginiz guvenilir saticilar varsa degerlendirebilirim.

[QUOTE=ahmet7632]Yeni kurulumuzun hayırlı olsun şimdiden sump sistemi hakkında çok bilgim yok ama içine konacak malzemeler kaliteli ve biyolojik filtrasyon sağlayan malzemeler olması bitkili akvaryumda fayda sağlar. Gerçi her akvaryum için öyle ama bitkili akvaryumların derdi tasası fazla olduğu için biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumda problem o kadar az yaşarsınız. Low tech bitkiler için yüksek yoğun ışık , gübre takviyesi, co2 gibi etkenler gerekmeden de kurabilirsiniz bunun için hangi bitkiler önerirseniz derseniz bu sizin zevkinize kalmış ne kadar high tech bitki varsa bir o kadar da akvaryum için low tech bitki mevcut sadece alacağınız bitkiyi araştırırken co2, gübre yoğun ışık istiyor mu bu hususlara bakmanız yeterli. Bir diğeri aquabasis taban kumunu en alta koymanızı üstüne sineklik üstüne lav kırığı üstüne siyah kum koymanızı tavsiye ederim aquabasis ince taneli yapısı sayesinde sineklik aralarından geçip altındaki kum ile karışabilir bu yüzden en alta bu kumu koymakta fayda var. Işıklandırma için akvaryumunuzun kapağı var mı bilmiyorum var ise buna ışıklandırma yapabilirsiniz bütçenize göre direk hazır armatürler alabilirsiniz derseniz ki uygun fiyat kaliteli ışık olsun power led yada modül led gibi ürünler ile diy ışıklandırma yapabilirsiniz tabi bunlar daha çok high tech için uygun low tech bitkiler için yoğun ışık verildiğinde sudaki minerali hızlı tüketip low tech bitkilerde fotosentez patlamasına yol açıp yapraklar kararma v.s yapabilir ve bununla birlikte gübre kullanmadığınızı var sayarsak sudaki mineralin bitmesiyle bitkilerde sararma çürüme tetiklenebilir. Yüksek ışık kullanımı yine beraberinde bir çok problem getirebilir bunların en başında yosunlaşma.Bunlar içinde kimyasal yada biyolojik olarak çözümler vardır yosun yiyiciler eklenip kontrol altına alınabilir. Öncelikle low tech mi high tech mi yapacağınıza karar verin derim ona göre ekipman toplayıp ona göre hareket etmenizde fayda var tekrar tekrar masraf açmamanız açısından [/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir