bitkili akvaryumda UV Sterilizer


nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2009 01:35
[QUOTE=fantastik3]Merhaba
UV lamba akvaryumda ilaç kullanmaktan daha iyi bir seçenek ve bence bitkili akvaryumlarda özellikle bulunmalı. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri verdiğimizde kapatıp, geceleyin belirli bir süre kullanabiliriz. Zaten UV'ler rastgele çalıştırılmıyorlar. Çalışma süresinin hesabı var internette.
[/QUOTE]

Bu bilgi nerede bulunuyorsa bizimle paylaşır mısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2009 11:23
UV Sterilizatörleri
 

İnsanlarda olduğu gibi akvaryum ortamlarında da kullanılan ilaçların olumsuz yan etkileri vardır. Antibiyotikler zararlı mikroorganizmaları yok ederken yararlı bakterilerinde yok olmasına sebep olur, buda suyun nitrit ve nitrat değerlerinin yukarı çıkmasına neden olur. Ayrıca ilaçlar sık sık akvarumunuzdaki suyun rengini bozarlar ve canlı bitkiler üzerinde olumsuz etki yaratırlar bu da balıkların stresslenmesine yol açar. Geniş bakteriyel hastalıklarda veya çok etkili parazit hastalıklarının ağır tedavilerinde özellikle reef tanklarında büyük problem yaratabilmektedir çünkü bu tanklarda ağır tedavi yerine daha hafif tedaviler uygulanması gerekir.

Kimyasal tedavilerin yanında ortamı daha az etkileyecek bir teknik vardır ve o da Ultraviolet Sterilizationdur. ( Morötesi Sterilizasyon / U.V.) U.V. sistemler bakterilerin DNA yapılarını kullanılamayacak düzeyde yıkıma uğratırlar. U.V ‘den geçen organizmalar yok edililirken kimyasallar gibi suyun yapısını da bozmazlar. Böylece U.V.’ler kimyasallara göre daha efektif ve daha güvenli bir temizleme işlemi sunar. U.V.’ler birçok çeşit mikroorganizmalara etkilidir. U.V sistemler iki türlü etki yaratırlar birincisi “Arıtma” ikincisi de “Sterilizasyon” dur. Her organizma nun U.V.’ye karşı farklı direnme gücü vardır. Cihazın dozaj gücü santimetre karede mikrowatt-saniye ile ifade edilir, birçok bakteri 15 bin, alglerde 20-30 bin, prontozoal parazitlerde 45-90 bin değerlerine kadar çıkabilir. Büyük parazitlerde U.V. sistemi ise yetersiz kalabilmektedir.

Kullanım zamanı olarak U.V. cihazlarının etkisinin arttırılması için en az iki kere tam etki dozajından geçirilmesi yerinde olur. U.V. etkisinin arttırılması için cihaza su basacak pompanın yavaş çalışması bu esnada suyun U.V ışınlarına maksimum maruz kalması ile etki dozajı daha efektif kullanılmış olur. Bir çok üreticinin su debi ölçüleri olsa da hangi debide ne kadarlık bir etki dozajı olacağı kesin bir şekilde belirtilememektedir. U.V. cihazın gücü Watt olarak verilir ancak genellikle belirtilen ölçünün üçte biri kadar etklidirler , örneğin 25W aldığınız bir cihaz 8W güç verebilmektedir. U.V. cihazının efektif çalışması ve tam etkin kullanımı için suyun dolaştığı alan ve lambanın boyu uzun olmalıdır, böylece U.V. ışıklarına çok daha fazla maruz kalan su daha iyi arıtılacaktır. U.V. için kullanılacak tüpte ölü noktaların olmaması , su sirkülasyonunu homojen olarak yapabilmesi ve tüpten geçen suyun berrak olması etki dozajının süresini etkilemektedir. U.V. cihazının ortalama bir performansta iş görebilmesi için bir saatte tankınızdaki suyun tamamını çevirebilecek bir pompa ile çalışması gerekir. Örneğin 100 galon ( 450 lt ) bir tankınız varsa pompanız saatte 450 lt su devir daim etmelidir. Bu pompamla hızı güvenli arıtma ve sterilizasyon sınırlarını belirtir. U.V. nin performansını direk etkileyen faktörde suyun berraklığıdır, bu sebeple U.V. ye gelecek suyun önceden filtreden geçmiş olması gerekmektedir.

U.V. sistemlerin bazı dezavantajları vardır, özelikle reef akvaryumlarda yararlı planktan popülasyonunu düşürmektedir. Ayrıca yeni kurulan tanklarda yararlı bakterileride yok etmektedir. Bazı tartışmalara görede balıkların bağışıklık sistemlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. İnsanlar üzerinde etkisi de direk bakıldığında gözlerde retinaya verdiği zarardır, ayrıca cihazların genel bakımlarında da çok dikkatli olunması gerekir.

U.V. sistemleri 24 saat devamlı çalışacak şekilde dizayn edilmişlerdir, sürekli sistemi kapatmak ve açmak lambayı öldürecektir. Örneğin 25W lık bir U.V. cihazının günde 11 saat çalıştırmak toplam ampul ömrünü ancak %10 kadar arttırabilir.

U.V. cihazının daha efektif olarak kullanılması ve günde 2 kez tam su çevirimi (U.V: den) için gerekli zaman aşağıdaki formülden hesaplanabilir. Parametreler değiştirilerek çeşitli sonuçlar elde edilebilir.

T = Tankta 1 tam su çevirimi için gerekli saat süresi.

a = Arındırma katsayısı ( Bu değeri 9.2 alıyoruz, bu da %99.99 luk bir arıtma gücüne tekabül ediyor ).

G = Tankın toplam su hacmi. ( Galon )

F = Saatte U.V. cihazından geçecek su miktarı ( Galon/saat )

( 1 galon ~ 4.5 Litre )

T= a(G/F)

125 Galonluk ( 560 litre ) bir tank ile 110 galon/saat ( 500 litre ) bir pompa tam bir turu 10.45 saatte alacaktır.

125 Galonluk tankta başka hesap ile 24 saatlik bir çevirim hızı için pompanız U.V. den 48G/saat ( 215lt/saat) su akıtıyor olması gerekir.

Formülde verilen “a” sabiti %99.99 luk öldürme gücüne tekabül ediyor. %99 luk bir sterilizasyon için a değeri 4.6 alınmalıdır.

Basit bir örnekle : 180 galonluk bir tank ve 125 galon/saat lik bir akış düzeneği için öldürme dozajı :

99% = 6.6 saat
99.99% = 13.2 saat
99.9999% = 19.8 saat dir.

Alıntı: akvaryum.com

Kaynaklar:
http://www.bestfish.com/
http://www.aquariumadvice.com/
http://www.reefs.org/

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2009 02:45
Bu yazdıklarınız sizin fikrinizi yanlışlar nitelikte.

Siz "Zaten UV'ler rastgele çalıştırılmıyorlar. Çalışma süresinin hesabı var internette." diyorsunuz ama yukarıda yazdığınız metinde "U.V. sistemleri 24 saat devamlı çalışacak şekilde dizayn edilmişlerdir, sürekli sistemi kapatmak ve açmak lambayı öldürecektir. Örneğin 25W lık bir U.V. cihazının günde 11 saat çalıştırmak toplam ampul ömrünü ancak %10 kadar arttırabilir." diyor.

Özetle çalışma süresi diye bir şey yok. Sürekli açık bırakılıyor UV'ler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2009 11:19
O metin bir alıntıdır, ben yazmadım, kaynaklar belirtilmiştir.
 
Kullandığımız UV cihazı tanktaki suyu günde iki kez tam çevirimle sterilize ediyorsa canlı organizmalar, lambanın gücüne, tipine ve sistemin etkili çalışma derecesine göre teorik olarak yok oluyor. 3, 4, 5 kere çevirmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Sonuçta UV cihazı, Lamba + Balast gücü kadar enerji tüketecek, hem fazladan para vermiş olacaksınız, hemde lamba ömrü az bile olsa azalacak.
Buradaki hesaplamayı UV'yi çalıştırma süresi olarak düşünürsek yazdıklarım arasında bir çelişki yoktur.
fantastik32009-04-02 11:35:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2009 14:40
Bu hesaplamayı çalıştırma süresi olarak düşünmek için bir gerekçe yok. Sizin alıntıladığınız yazıda yazdığı gibi UV'yi sürekli çalıştırmak gereklidir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2009 17:17
24 saat bir fiil akvaryuma  U.V. uygulamak taraftarı değilim. U.V. yalnızca hastalık vs.. durumlarında hastalığa neden olan unsur üzerine uygulanmalı. Onun dışında 24 saat U.V. uygulamalarında diğer zararsız canlıların DNA'larında oluşacak kırıklar da onarılamayacaktır.
 
Bu uygulama düşük dozlarda olsa dahi 24 saat uygulanıyor olması letal etkisini artıracaktır. Düşük watlarda bakteristatik özellikleri olsa bile uygulama dozu arttığı zaman bakterisidal olacaktır.
 
Bu yüzden harici bir filtreleme sisteminde kullanılması ve tanklarda zorunlu haller dışında kullanılmaması taraftarıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2009 19:08
Sayın Sinan Bey,
Yazınızın;
"Bu uygulama düşük dozlarda olsa dahi 24 saat uygulanıyor olması letal etkisini artıracaktır. Düşük watlarda bakteristatik özellikleri olsa bile uygulama dozu arttığı zaman bakterisidal olacaktır. "
 
kısmını biraz daha açıklarmısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2009 15:17
Kaptırmış gitmişim özür dilerim.
 
Özet olarak: Bir ilaç veya zararlı bir maddeye düşük dozlarda olsalar dahi uzun süre maruz kalmak bu zararlı maddenin neden olacağı olumsuzlukların yararlı mikroorganizmalarda da oluşmasına neden olabilir.
 
işte bu yüzden harici bir filtreleme sisteminde kullanılması ve tanklarda zorunlu haller dışında kullanılmaması taraftarıyım.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2009 23:00
Bu konu her sayfada yeniden yazılıyor. Suda balıklar için yararlı mikroorganizma olsa dedikleriniz doğru olabilirdi ama yok. Hep bahsedilen mikroorganizmalar filtrelerde tutunmuş oluyor, serbest halde gezen faydalı bir şey yok akvaryumlarımızda.

Hele bu kısım hiç konuyla ilgili değil: işte bu yüzden harici bir filtreleme sisteminde kullanılması ve tanklarda zorunlu haller dışında kullanılmaması taraftarıyım. Keşke UV filtre nasıl bir şeymiş diye baksaydınız yazmadan önce. Herhalde harici filtre olarak kullanılıyor.

Neyse, bu konuya devam etmeye benim enerjim kalmadı gerçekten. İsteyen kullanır, istemeyen kullanmaz.
nyucel2009-04-06 23:03:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2009 03:13
Necdet Bey,
 
Uyarınız için teşekkür ederim. Bunun yanı sıra sanırım ortada bir yanlış anlama olduğunu görüyorum. Akvaryuma direkt olarak U.V. kullanım fikri okumuş ve bunun üzerine yazmıştım ben ilgili yorumu yoksa bilmediğim konuda ahkam kesmek gibi bir hadsizliğim ve böyle bir maksadım olmadı. Sanıyorum benim hatam bu bilgi paylaşımının akvaryum üzerinde direk U.V. ışık uygulaması hakkında olduğunu vurgulamadan direk konuya giriş yapmam oldu. 
 
Bir diğer husus mikroorganizmaların tutunduğu yerler hususu.
[QUOTE=nyucel] Bu konu her sayfada yeniden yazılıyor. Suda balıklar için yararlı mikroorganizma olsa dedikleriniz doğru olabilirdi ama yok. Hep bahsedilen mikroorganizmalar filtrelerde tutunmuş oluyor, serbest halde gezen faydalı bir şey yok akvaryumlarımızda.
[/QUOTE]
.
Söyleminizden ben, yararlı mikroorganizmaların yalnızca filtelerde yaşadığını ve su içerisinde olsa olsa zararlı mikroorganizmaların yer aldığını ki bu nedenle u.v. kullanımı ihtiyacı duyulduğunu ya da hiç mikroorganizma olmadığını anladım. Zira mikroorganizmaların yalnızca filtrelerde tutunduğunu ve suyun içersinde yararlı mikroorganizma olmadığını iki kez ısrarlı bir biçimde belirtmişsiniz.
 
Zannediyorum, yukarda belirtmiş olduğum U.V. filtre sistemlerini ayrı tuturak direk U.V. uygulamalarının altını çizmememden kaynaklı ve zaten bizim laboratuvarlarda da kullanmış olduğumuz U.V. sterizatörleri araştırmadığımı düşünürek ve yersiz bir sitem içerisine girerek hızlı bir şekilde cevap vermek istediğiniz için böyle bir cümle kurdunuz.
 
Elbetteki akvaryum üzerine bilginiz oldukça fazladır bunun yanı sıra eğer benim anladığım şeyle sizin söylemeye çalışıtığınız şey eğer (ki bunun altını özellikle çiziyorum) EĞER aynı ise (yine de böyle tecrübeli bir akvaristin, su içerisinde yararlı mikroorganizma olmadığı gibi fikre sahip olduğunu düşünemiyorum) amoyağın kullanılabilir azot olan nitrata dönüşümünü sağlayan Anabeana ve Oscillatoria cinsi mavi-yeşil algler tarafından gerçekleştirildiğini ve filtreler haricinde ağırlıklı olarak toprak yüzeyinde ve haliyle suda da bulunduğunu da hatırlatmak isterim.
 
Bunun yanısıra diğer önemli bir husus plankton olarak genel bir isimlendirme verilen diğer bir faydalı mikroorganizma olan fotosentez yapan fitoplanktonlar da yine bol miktarda bulunmaktadır.
 
Tüm bu limnolojik bilgileri bir yana bıraksak bile ve bilmediğimizi farzetsek bile herkesin bildiği, kurulu ve sağlıklı tanklarda dış filtre olsa dahi aşırı su değişimlerinde balıklarda ölümle karşılaşma nedeni de işte toprakta ve özellikle su içerisindeki bu yararlı mikroorganizmaların dengeyi koruyamayacak kadar azalmış olmasından kaynaklıdır.
 
Yine kurulu ve sağlıklı bir akvaryumdan sökülen bir dış filtrenin alınarak daha yeni kurulmuş bir tanka bağlar bağlamaz içine balık eklenmesi durumunda yukarıda belirttiğim aşırı su değişimi yapılmış tanktakinden daha yüksek bir oranda balık kaybına yol açacağı yine amatör düzeyde sayılabilecek tüm akvaristerin bildiği bir gerçektir. Çünkü burada kum içerisinde de gerekli nitrifikasyon bakterileri bulunmamaktadır. Aşırı su değişimi olan kurulu akvaryumda ise bir avantaj burada toprak  yani kum içerisinde inkübe olmuş nitrifikasyon bakterilerinin yine de bulunması olacaktır. Yeni kurulan bir tankta bahsettiğim gibi toprakta böyle bir bakteri florasından bahsetmek mümkün değildir.
 
Yine dış filtre hatta yalnızca aktif karbon veya elyaf filtre bile kullanmadan sağlıklı ve başarılı biyotobu oluşturmuş akvaristlerin de var olması bize filtreye ihtiyacın da olmayabildiğini yani yararlı yada zararlı mikroorganizmaların yalnızca filtrelerde yaşamadığını su içerisinde de önemli ölçüde bulunduğunu ve barındığını göstermektedir.
 
Bu da bize özel sayım yöntemlerine gerek kalmadan yani, akvaryum suyunu seyreltme, agar üzerine inkübasyon ve özel lamel üzerinde sayım ya da bilgisayarlı sayım tekniklerine gerek kalmadan filtreler içerisinde penetre olmuş nitrifikasyon ve fotosentez yapan bakterilerin yanı sıra akvaryum içerisinde de önemli ölçüde yararlı mikroorganizma olduğunu kanıtlar ki bitkili tanklarda bu bahsetmiş olduğum fitoplanktonlar bitkiler kadar fotosentez yaparak balıklar için gerekli olan oksijenin yaklaşık %50'sini temin etmektedir. Zira filtrelerde fitoplankton olmasının bir anlamı da yoktur çünkü fotosentez için gerekli ışık filtre sistemlerinde bulunmamaktadır.
 
Evet doğayı akvaryum içerisinde taklit etmemizde filtreler tartışmasız yardımcılarımızdır ve tercihe binean bu sistemlerde U.V. ve hatta kimyasal dezenfektanlar ve sterilizatörler tercih edilebilir fakat yine aynı akvaryum içerisindeki biyotop da ihmal edilemez bir önemi haiz olduğunu hatırlatırım.
Torik2009-04-10 03:17:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

antakinÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2009
İl: Antalya
Mesaj: 14
antakinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 02:32
Arkadaşlar  Biraz geç ooldu  ama :) uv strelizatör hakkında  baya  bir  forum sayfası okudum  kimisi ii ,kimisi kötü diyor ben  şunu çok merak  ediyorum açıkçası iyi  diyenler  genelde  UV strelizatöre sahip olan kişiler  denemiş kişiler  ,kötülüyenlerde  acaba  bu  aleti  kullanan  oldumu ,kullanıp  balıklarıınızmı öldü  yada  bitkilerinizmi  çürüdü yada  nebileyim  tankınızmı  patladı  .Üşenmeden bütün yazılarınızı  tek tek okudum  kimi zaman  güldüm   kimi  zaman şaşırdım ,aynı sorular  ve  aynı  cevaplar  sürekli  dolaşıyor  her  metindde  bu  çok dikkatimi  çekti  .Şimdi size  şöyle  bir  açıklık getireyim 500 lt.bir  tankım var  2 *39 w t5 philips, 1 adet 36w  t5 philips ,4 adet t8 philips  grolux ,ehaym 2215 ve atman   dış motor  var  ve her ikisine  çıkış hortumlarında  bağlı olan 18 w lık 2 adet atman UV strelizatörüm mevcut ,henüz daha tüpe  sahip olmadığımdan dolayı  jebonun 198-a olarak  co2 kullanıyorum  şimdi  bu uv ler nonstop  çalışıor tankdaki  canlılarım yaklaşık 50  adet  katil salyangoz çeşitli   elma (çizgili) 10 ,200-300 dere karidesleri  tetra grubu  20 cüce vatos 10  çöpçü 10 sae ve  en önemlisi  de  bitkilerim mevcut  şimdi  bu UV yi yaklaşık olarak 4 aydır  kullanıyorum  elektirik kesilmeleri  dışında sürekli  çalımaktadır  ve  buugüne kadar gerek balıklarımdan ,salyangozlardan ve gerekse  bitkileirmden  nice  eşim dostuma  hediye  verdim  birgünden  birgüne  birisde  bana  verdiin  canlı öldü  diye  birşey  söylemedi burdan da şunu  belirtmek isterimki  uv strelizatör olan  bir  tanktan  çıkan canlı  dier  başka  bir  tankta  yaşamaz  diye bir şey  yok , domuz gibide  yaşıyorlar.Arkadaşlar  şaka bir yana  herşey okuyarak öğrenilir  tamam  kabulum ama  bazı şeylerde okuyarak uygulanmaya  bırakılmalıdır  bununda  adı deneyim oluyor.Unutmayalımki  doktorluğun ilk zamanlarında  kaç kişi  kobay oldu  ama  o kobaylar sayesinde  sağlıklı  yaşıyoruz  yoksa  hepimiz  veba  olmuştuk .Bazı arkadaşlar  dışardan  kimyasal  yada bir etken yapılmama  taraftarıyım  demiş  ,ama  akvaryumunuzun lambaları  dışardan olan  bir  etken değilmi yada  tankınızı hazırladığınızda  kimisi suyu dengelemek için  içine  mavi sıvı  enjekte  eder  bu  bir  kimyasal etki değilmi ,yada  co2 ,yada  herhangi bir balık ilacı vs.vs .Arkadaşlar  emin olun bir zararı olsaydı burda  4 aylık nonstop  kullanan biri olarak derdimki  aman  deyim sakın almayın alanlarda  ödediği parayı yolda  gderken düşürdüm desin ama  uv kullanmasın  derdim .Son olarak şu cümleyi kullanarak  noktalamak istiyorum bir kimyasal  içeren bir makineden  yada  ışıktan  söz ediyoruz balıklar  yada  diğer canlılar  ölebilir  diye  ,arkadaşlar  asıl  doğadaki canlılar  ölüyor   küresel felaket gibi uunsurlar var uv yerine birazda oralara  doğru yönlensek çok  daha faydalı olur düşüncesindeyim yoksa  evlerimizdeki irili ufaklı o  güzel tanklarımıza yarın  bir gün  canlı  koymak için  ne  hayeller  kuracağız kimbilir.
 Yazıyı okuyan  yada  kaale  almayan  herkese çok  teşekkür ediyorum , kimseye  karşı yanlış  uslupta yazmadığımı düşünüyorum ,ufak latifelerle konuyu  netleştirmek istedim sadece herkese  mutlu  günler ve tanklarda yosunsuz  günler  diliyorum  ,sağlıcakla  kalın.        
antakin2009-09-08 02:41:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebengisuÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2006
Mesaj: 12
ebengisuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2010 18:10
Arkadaşlar. Bu sayfada yazılanları baştan sona okudum yaklaşık 2 yıl boyunca tartışılmış ama tam olarak fayda zarar noktasında karar verilememiş. Ben toplam 2 yıl 2 ay boyunca aralıksız 7/24 atmanın 11W Uv filtresini dış filtreye bağlı şekilde kullandım. 40 lt lik canlı doğuran sazansıgil karma akvaryumumda yakından tecrübe ettim. Aldığım yer yılda 1 kere lambasının değişmesi gerektiğini söylemişti. Bu süre zarfında 1 kere lamba değiştirdim. Akvaryumumda bir çeşit bitki büyütebildim. Ama çok azgın bir bu süre zarfında bitki bolca büyüdü. Genel olarak akvaryumudaki su değerleri şöyle idi:
 
ph: 7-7,5 arası     Sıcaklık: 25 C      KH GH: bilmiyorum    Amonyak, Nitrat ve Nitrit : tahminen çok az.
 
Dış filtreyi 2 yıl sonra açtığımda içinde yosun bile yoktu ve sanki 2 aydır çalışıyormuş gibi çok az pislik çıktı. Son bir yılda neredeyse hiç kısmi su değişimi yapmadım. Sadece eksilen su seviyesi için su ekledim. Nedeni suyun çok berrak olması, içilse içilir düzeyde sanki. Bitkilere zarar vereceğinden dolayı hiç tuz kullanmadım. Ancak şunuda belirtmeliyim. İlk zamanlar UV filtrenin balıkların daha ucun ömürlü olmasına katkısı olduğunu düşündürtecek şekilde ölümler azaldı. Ancak 1,5 yıldan sonra balıkarda ölümler başladı hemde hiç bir belirti vermeden ölen balıklarım oldu. 1 gün önce çok iyi durumdaki balığı sabah ölü olarak buldum. Ancak başından itibaren canlı doğuranları akvaryumumda uzun süre yaşatamadım. Ne kadar çok uğraştıysam lepistesleri, platileri, molileri ve kılıç kuyrukları ve neonları yaşatamadım. Lepistes, kılıç ve platilerde özellikle columnaris ve dropsy çok görüldü ve karantina uygulamadığım için olabilir hepsini zaman içinde kaybettim. Molilerde ise ıslarlı şekilde pamukçuk mantar görüldü ve yavru almama rağmen zaman içinde onlarında hepsini kaybettim. Ama 2 yıl önce aldığım 2 raspora ve 5 tane siyah neondan 1 si ve 1 yıl önce aldığım 3 kiraz barbustan 2 si hala yaşıyor. Genel olarak neon dışında sazansı gillerin daha uzun süre yaşadıklarını gözlemledim. Yanlış veya eksik kendimce genel yorumum şu:
 
UV filtenin kısa vadede faydalı etkiler yarattığı ancak uzun vadede lambanın etkisini yitirmesiyle alakalı ve/veya balıkların az bakterili sudan kaynaklı immun sistemlerinin zayıflaması gibi durumlardan dolayı uzun vadede UV filtrenin faydasının yanında zararlarınında ortaya çıktığını düşünüyorum. 
 
Şu anda UV filtremi söktüm ve tekrar canlı doğuranlardan alıp deneme amaçlı akvaryumu doldurdum akvaryumdaki diğer şartlar aynı onlarda bir değişiklik yok. Bakalım şimdi ne olacak.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MosfeTÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 74
MosfeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 12:19

UV-C ışınlarının tek marifeti DNA'yı parçalayıp canlıları yok etmesi değil. Bildiğim kadarı ile belli koşullar altında kimyasal bağları koparıp bileşikleri, kendini oluşturan elementlere bile parçalayabiliyor. Mesela su molekülündeki bağı koparıp hidrojen ve oksijeni serbest bırakmak gibi.UV filtrenin eğer sıvı gübre kullanılıyorsa bitkili tanklarda bir sebepten mecbur kalınmadıkça çalıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tahminimce UV-C ışınları sıvı element gübrelerindeki şelat denen yapıyı kısa sürede bozarak elementlerin serbest kalıp çökmesine ya da işe yaramaz bileşikler yapmasına sebep oluyor. 

Tankımı ilk kurduğum zamanlar yeşil su sorunundan dolayı uv filtre takmıştım. Sabah gübre eklediğim tankta henüz ciddi bir bitki gelişimi olmadığı halde akşam üstü yaptığım teste göre demir ve fosfattan eser kalmıyordu. UV filtreden şüphelenip bir deneme yaptım. Eğer uv açık ise gübrelemeden 6 saat kadar sonra demir ve fosfat yok oluyordu, kapalı ise ölçümlerde demir ve fosfat çıkıyordu. Fosfat bir makro besin olmasına rağmen yok olmasını serbest kalan demir ile bileşik yapıyor olma ihtimaline bağlamıştım.

Kimyadan pek anlamam, kesin bir şeyler söyleyebilmek için konu hakkında bilgili birilerinin uv-c ışınlarının şelat denen yapılar üzerindeki etkisini araştırıp deney yapması lazım. Benim tecrübem lamba gücü ve tankın su hacmine göre değişmekle birlikte uv filtrenin tanka eklenen sıvı gübreyi kısa sürede işe yaramaz hale getiriyor olabileceği yönünde.


Şu an yine tankımda 7/24 uv filtre kullanıyorum. Bir süredir bakımsız kaldığı için "siyah fırça yosunu" denen illet tamamen ele geçirmiş durumda. Bildiğim kadarıyla suya spor salarak çoğaldığı için yok edene kadar mecbur uv açık kalacak.

MosfeT2014-02-01 12:25:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dnvtcrlnÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2009
İl: Erzurum
Mesaj: 47
dnvtcrlnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 12:48
4 sene sonra hortlamış bi başlık.Bende baştan sona okudum.Sayenizde birşeyler öğrendim.Keşke 2008 de yazan arkadaşlar tekrar bu başlığı görselerde deneyimlerini anlatsalar.Tam olarak yararlı zararlımı öğrenmiş olurduk..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir