Bitkili Akvaryumumun Gelişim Süreci


albadrossoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 198
albadrossoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2013 12:10
Merhaba,

2 yıldır bitkili akvaryumla uğraşan bir amatörüm. Bitkili akvaryum işi gerçekten yoğun bir uğraş ve sevgi isteyen iş. Akvaryumum için kaliteden ödün vermeden her şeyin iyisini almaya, buradaki üstadlardan öğrendiklerimi uygulamaya çalıştım ve sonuç gerçekten tatmin ediği oldu.

Yavru üretimi için , (karides ten vatoz a kadar) bitkili akvaryumun faydası tartışmasız çok büyük.



Bitkili akvaryum macerama 60 litrelik bir tankta başladıktan sonra 80x35x40 bir akvaryuma geçtim ve tecrübemi orada fazlasıyla artırdım.  

Kullandığım malzemelerden ve detaylardan aşağıda bahsedeceğim, ancak şunu kesinlikle söylemeliyim. Yaprak sağlığı için potasyum, bitkinin orjinal rengi için CO2, demir ve yüksek ışık şart. 

İyi bakım yaptıktan sonra o kadar arttı ki bitkilerim çoğunu dağıtmak ve bazen budayıp atmak zorunda kaldım. Bir ilan açıp arkadaşlarımızın da faydalanmasını sağlayacağım.

Yosun için de ufak bir bilgi verip tanıtıma geçeyim; excel pro evet kullanılabilir. Hatta her bitkili akvaryumcuda biraz el altına bulunmalıdır. Ancak vatoz, garra rufa, nerite salyangoz, ve bol sayıda karides (bende yavrularla beraber 50 yi aşkın sayı da var) çok çok etkili oluyor.
 

Fotoğraf:

Önceki hallerinden bir kaç resim paylaşıyım.



 



Şimdiki Halinden resimler:

Şimdiki halinde ise tam bir orman oluşturdum. Bir dizaynım yok kabul ediyorum ancak arkadan rotalalar fotosentez yapmaya başlayınca süper bir görüntü oluşuyor.







Boyut (cm):80X35X40


Kapasite (litre): 112



Canlılar: Rilli karides, sarı karides, sakkura karides, kiraz karides, kaya karidesi, arı karides cinslerinden sayamadığım sayıda bulunmakta,  1 adet garra rufa,  1 adet SAE, 10 adet cardinal, 10 adet galaxy rasbora, 10 adet rasbora,  2 adet cüce L144 ve onların 10 tane yavrusu, 3 adet zebra çöpçü, 1 adet ters yüzen, 4 tane ışıklı tetra


Bitkilerim :  2 adet 10 cm lik köklü amazon,  1 adet 35 cm lik 12 dallı köklü amazon,  30 dal rotala red,   bolca micra,  10 dal köklü gül,  3 kök zeytin, 30 kök Limnophila aquatica, Parvula,  Cinsini bilmediğim  Ferhat Abimden aldığım    ( CERKUTAY ) aldığımda minicik olan şimidi de resimde deve tabanı gibi olan devasa kırmızı güzel bir bitkim var, o bitkinin su üzerinde de kendi kökünden yukarıya çıkmış 3 adet yaprağı var,  1 adet ile başladığım pistialarım 100 adeti buldu bir kısmını attım.


Malzemeler:  Dipte manado kum, köklü her bitkimin altında olacak şekilde toplamda 30 adet misket gübre, 300W ısıtıcı, 111 watt ışıklandırma  (JBL  24 WATT Solar sarı ışık T5,  1 tane 24 WATT PHILIPS 865 T5, 1 tane slyvinia grolüx ve 1 tane aqua star T5 24WATT,  1 tane 15 WATT T-8 JBL - Solar Color) ,  1200 litre pompalama kapasiteli ADA dış filtre,  ISTA 1 LT tüp ve seramik difüzör.

Akvaryum Bakımı:  Her cumartesi veya pazar günü 35 litre su değişimi, salı veya çarşamba günü tekrar dan 20 litre su değişimi yapıyorum.  Budamalarımı düzenli yapıyorum, ancak çok budama yapmasam da güllerimin bile dibindeki yapraklar çok sağlıklı hem ışığım güzel hem de kökten iyi besleniyorlar.

Kullanılan Yemler  ve  Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:

Bu ikisini resimlerle açıklayayım, kısa da bir bilgi vereyim.

Gübrelemeyi artık kendi tecrübeme göre yapıyorum. Her hafta sonu su değişimi yaptığımda 3 kapak micro element gübresi atıyorum. Makro element gübremi ise, hafta içi 3-4 kapak potasyum az miktarda nitrat dökerek ekliyorum.   

Black water aqutan ı bir kere fıslatıyorum suyun içine :) kendi ölçüm ama bir 2-3 mililitreye denk gelir. Vitamin ve amino asit yine aynı şekilde 3 günde bir bir kaç mililitre ekliyorum.

4 aydır falan hiç balık kaybetmedim. Bu akvaryumda vatozlarımı yavrulattım yavrular önce öldü sandım ama hepsi yaşıyormuş bitkilerin arasına saklanmışlar.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hüseyin ÇELİKÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 459
Hüseyin ÇELİKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2013 14:51
Bence çok güzel olmuş fazladan birşey eklemeye yada çıkarmaya gerek yok, bitki ve balık sayınız optimum seviyede tutuyorsanız gayet güzel sadece diyeceğim arkaya düz siyah fon düşündünüzmü kablolar borular filan gözükmesin diye.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

albadrossoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 198
albadrossoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2013 15:20
Bitkilerimin tamamen kapatmasının daha doğal olacağını düşündüm, bir de odamın rengi de yeşilimsi olduğu için aslında güzel görünüyor. Resimler de tam belli olmamış.

Bitkiler büyüdükten sonra pek denemedim. Bir de öyle bakmalı, teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cem1723Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2013
İl: Yalova
Mesaj: 335
cem1723Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 21:38
Cok guzel bir tank olmus, tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir