Bitkili Küp


orniesÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2020
İl: Aydin
Mesaj: 56
orniesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2021 22:36
Merhaba konunuzu uzun zamandır takipteyim. Aydınlatma konusunda wolfmar plant, rifai beyden powerled ve SMD LED ve düz beyaz aydınlatma kullanmissiniz. Bende şuanda 6500k SMD kullanıyorum ancak sizinde kullandiginiz armatürleri aklımdan geçiriyorum. Acaba kullandığınız aydınlatmaların artıları eksileri nelerdir? Powerled ile SMD arasında ne gibi farklar olduda emir beyin powerledinden wolfmara daha sonra tekrar dıy SMD ye geçiş yaptınız? Cevabını cidden merak ettiğim sorular ve bu arada kalmisliktan siz kurtarabilirsiniz beni :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SplendorÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1901
SplendorÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2021 16:01
[QUOTE=ornies]Merhaba konunuzu uzun zamandır takipteyim. Aydınlatma konusunda wolfmar plant, rifai beyden powerled ve SMD LED ve düz beyaz aydınlatma kullanmissiniz. Bende şuanda 6500k SMD kullanıyorum ancak sizinde kullandiginiz armatürleri aklımdan geçiriyorum. Acaba kullandığınız aydınlatmaların artıları eksileri nelerdir? Powerled ile SMD arasında ne gibi farklar olduda emir beyin powerledinden wolfmara daha sonra tekrar dıy SMD ye geçiş yaptınız? Cevabını cidden merak ettiğim sorular ve bu arada kalmisliktan siz kurtarabilirsiniz beni :) [/QUOTE]

Zaman içinde tankta bakmak istediğim bitkilerin değişkenliği yüzünden çeşitli armatürler denedim.

Çinden aldığım armatür low tech için iyi olabilir fakat alt kısımlara yeterli gelmiyordu. Tank yüksekliği 40cm yerine 30cm olsa bence gayet iş görürdü. Benim tankıma olmadı.

Powerled gayet güzeldi fakat buhar camlı gelmedi ve bir kaç sefer su buharından dolayı ledleri bozuldu. Bir sefer kendisine kargolamıştım, tamir edip gönderdi, daha sonrasında da birkaç sefer daha bozuldu ve elektrik işinden anlayan iş arkadaşıma tamir ettirdim. Buharın etkileyeceğini bilmiyordum o yüzden biraz hazırlıksız yakalanmıştım. Sonrasında pleksiden buhar camı aldım ve akvaryumun üstünü kapattım. Akvaryum temizliği için buhar camı haliyle kenara konuluyor ve birkaç temizlikte buhardan tekrar ledler gidiyor. En son camcıdan, armatürün rayına uygun bir cam kestirip taktım ama yine de ledlerin bozulmasına engel olamadım, soğudum ve söküp çöpe attım. Full spectrum powerledler bitkileri muazzam derecede uyarıyordu, kalite olarak çok iyi.

Wolfmar co2 verilen tanklarda bitkileri kızartabilir mi acaba diye aldım ama daha çok low tech tanklarda iş görür bir armatür. Benim gönlüm biraz da kırmızı bitkilerden yana, bu yüzden bitkiler yeşil kalınca ya da bodur bitkiler sönük durunca huzursuz oluyorum. Orta ve arka alan bitkilerini (kolay ve orta zorlukta olanlar için) rahatlıkla yetiştirir.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/mygos_plantpower_ve_smd_led_karsilastirma_k971340.asp[/URL] Bu linkte Emir Bey'in smd ledlerinin de bitkilerde etkili olduğunu görünce ve buhar camlı olduğunu öğrenince, kendisinden bu sefer smd led armatür aldım. Reinecki mini, yeni armatürle birlikte bronzdan kırmızıya döndü ve yapraklarını yukarı doğru tutmaya başladı. Bir nevi uyandı diyebiliriz.

Benim tankın yüksekliği 40cm olduğu için, bazı armatürler dibe ulaşmakta biraz zorlanıyor. Mesela powerledler için bile 45-50cm ve üzerinde mercek önerilirken, bu armatürlerin 40 cmye ulaşamaması normaldir.

1- Sunsun armatür, 30cm ve altı lowtech için iş görür.
2- Rifai Powerled, çok başarılı fakat led ısınması ya da buhardan patlıyor, çözümü vardır illaki, herkes aynı problemleri yaşamıyordur.
3- Wolfmar, 30cm ve altı lowtech ya da co2 verilen tanklarda çoğu bitkiyi büyütür diye düşünüyorum.
4- Rifai Smdled, bu tank için başka armatür aramam.

Teşekkür Edenler: [T]227841,ornies[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orniesÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2020
İl: Aydin
Mesaj: 56
orniesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2021 17:40
Aklımdaki tüm soru işaretlerini giderdiniz. Benim durumumda olan birçok hobiciyede ilaç gibi bilgiler vermişsiniz. Teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]112295,Splendor[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir