Bitkili Kurulum İçin Yorum ve Öneriler


durulbÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2012
Mesaj: 165
durulbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2012 10:35
Merhabalar. Sitedeki arkadaşlarımızın önerileriyle malawi tankımı kurdum. Gayet güzel oldu. Bitkili akvaryum forumlarını gezerken heves ettim ve bir bitkili akvaryum kurmaya karar verdim. Evimde neon tetra ve zebra danio ve 5 adet kiraz karides ve 1 adet katil salyangoz beslediğim küçük bir akvaryumum var 40*30*30 gibi ebatları var. Bunda co2 sistemli bir bitkili tank kurmak istiyorum içinde de zebralarımdan 2-3 tanesini, karides ve salyangoz (özellikle karides) beslemek istiyorum. Şu an akvaryumun içinde gül bitkisi ve elodea var zaten kolay bitkiler olduğu için kendi kendilerine düzensiz bir gelişim sergiliyorlar. Tabi sıvı gübre atıyorum zaman zaman içine her bitkinin dibine de az birşey dasz soil koydum. Aynı zamanda mangrowe kökü var 2 adet üstlerine java moss sarılmış olarak ama java moss kahverengi oldu iyice sebebini bilmiyorum. Kullandığım ışık dalgıç florasan pembe renkte. Akvaryumun ışık sistemi yok. Ona bir şekilde tek florasanlı bir ışık koymak istiyorum. Şimdi size kafamdaki planı anlatayım siz de tavsiyelerde bulunursanız çok sevinirim. Dip malzemesi konusunda hiç bir bilgim yok dazs soilim de bitti zaten ne gerekir burada sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var. Zemin bitkisi olarak cuba veya benzeri dibi zamanla saracak bir bitki istiyorum. köklerimden en az birini kullanmak istiyorum. Çünkü çok severek aldım. Onları yine üstüne java moss sarılmış halde kullanmak istiyorum. Arka plan olarak yine canlı yeşil görünecek bitkilerden ve aralarına gül atarak tamamlamak istiyorum. Ama suyun çok berrak ve bitkilerimin çok canlı görünmesini istiyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Sevgiler, Saygılar.

Soracağım soruları sormamışım heyecandan onu fark ettim :)) 

-CO2 sistem için spreyli bir olay var bir tüp oluyor akvaryumun içinde onu dolduruyorsun o yeter mi? Bu küçük ebatta canlılara zarar verir mi?
-Dip için hagen kum var aklımda altına farklı bir kum veya torf mu sermeliyim?
-sıvı gübre misket gübre nasıl bir şey kullanayım.
-Filtre olarak şelale filtre kullanacağım. Küçük ebatlı akvaryumlar için en sağlıklısı o gibi geliyor bana.
-Işıklandırma konusunda neler önereceksiniz?
-O2 ihtiyacının büyük kısmını fotosentez ile sağlamak istiyorum ki zaten bitkilerin yeşil kalmasının da temel noktası bu. Bu konuda önerileriniz nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydemir16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/07/2010
İl: Bursa
Mesaj: 687
aydemir16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2012 11:02
Kurmaya çalıştığınız akvaryum hi-tech olacak sanırsam. Zaten bitkili akvaryum konusunda baya bilgi almışsınız. Öncelikle tabanınız oturmuşsa ve bitki kumuysa, kuma hiç dokunmayın. Üzerine 2-3 cm kalınlığında hagen atsanız yeterli. En önemlisi oturmuş tabandır. Gerekli şartlar sağlandığında bitkileriniz çabuk adapte olurlar ve hızlı gelişirler.

- Co2 yi komple tüplü sistem, dıy sistem veya hazır sistem kullanabilirsiniz. En uzun ömürlüsü ve sağlıklısı tüplü sistemdir. Biraz maliyeti olur ama sonradan uğraşmazsınız.

- Şu anki kum bitki kumuysa kalsın üzerine hagen serebilirsiniz. Tabana sadece misket gübre almanız yeterli. Misket gübreyi de Yasmut nickli Tunç abiden almanızı tavsiye ederim.

- Şelale filtre uygundur hem ebatı küçük hem de akvaryumunuza yeterli gelir.

- Normalde lt başına en az 1w ışık gerekir ama yükseklik az olduğundan 1 adet 15w sylvania grolux T8 ile 1 adet 15w sylvania aquastar T8 işinizi görür.

- Bitkileriniz gelişmeye başlayana kadar canlı eklemeseniz iyi olur. Yada oksijeni akvaryumun üstünden alabilecek cüce gurami veya beta gibi canlılar ekleyebilirsiniz. Fotosentez başladığında canlı ekleyebilirsiniz. 

Co2 yi kullanırken ph dalgalanmalarına dikkat etmeniz gerekir. Co2 kullanımını biraz araştırsanız iyi olur. Forumda nasıl kullanılacağı hakkınde geniş bilgiler mevcut.
aydemir162012-05-19 11:03:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

durulbÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2012
Mesaj: 165
durulbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2012 11:14
Öncelikle bu kadar detaylı cevap için teşekkür ederim. Co2 için Komple tüplü sistem çok tuzlu kaçacak benim için. Co2 tabletleri ne derece işimi görür? Ve acaba benim bahsettiğim o spreyli sistem işe yarar mı? Ayrıca oturmuş bir kumum var ama bitki için pek iyi olduğunu sanmıyorum. Midye kırığı ve beyaz ince taneli bir kum karışımı. Pek hoş da bir görüntüsü yok açıkçası tabanı 0 dan kuracağım. Tablet şeklindeki gübrelerden kullansam nasıl olur kurulum aşamasında?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydemir16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/07/2010
İl: Bursa
Mesaj: 687
aydemir16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2012 11:33
Co2 konusunda tüplü ve mayalı sistem harici pek bir bilgim yok. Sizin dediğiniz tablet veya sprey sistemi kullanan arkadaşlar varsa onlar cevaplarsa daha sağlıklı olur. 

Tabanınız uygun değil. Sadece hagen kum ile misket gübre kullanmanız yeterli gelir. Tablet gübre ile misket gübre zaten aynıymış ben de dün öğrendim. O yüzden yasmut nickli Tunç abiden misket gübre almanız iyi olur.

Bu da konusu;


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

durulbÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2012
Mesaj: 165
durulbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2012 14:22
Çok açıklayıcı oldu. Benim bahsettiğim sistem de bir bakıma tüplü sistemmiş onu da öğrendim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir