Bolivian Ram M. Altispinosa Hakkında Detaylı Bilgi


cankutÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14701,3[/B]
Kayıt: 31/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 544
cankutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2018 19:17
Konuyu canlı tanıtımları bölümüne açtığım için tekrar burada paylaşmak istedim . Bir yıldan fazladır Bolivian Ram besliyorum , fakat internette araştırdığım da yeterli Türkçe bilgi olmadığını gördüm . Yabancı sayfalardan çeviri yaparak bu tür hakkında detaylı bilgiler edindim ve bunları sizlerle paylaşmak istedim . Konu Bolivian Ram türü , yaşadığı ortam ve bölge , biotope kurulumu için gereken dekor , tasarım ve tür önerileri , yavru alımı ,eş tutma ve üretim için gerekli şartlar olarak dört bölümden oluşuyor :
[B]Birinci bölümde[/B] Bolivian Ram türünü detaylı olarak tanıyacağız . [B]İkinci bölümde[/B] türün yaşadığı ortam ve biotope bilgileri yer alıyor . [B]Üçüncü bölüm[/B] ise bir Bolivian Ram karma tankında olabilecek diğer canlı türleri ve sayılarına değineceğim.[B]Dördüncü ve son bölümde de [/B] kendi 50 litrelik küçük biotope - üretim tankımda ki gözlemlerimi anlatacağım .

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/100220181359581.jpg[/IMG]

[K]Birinci Bölüm[/K]
[B]Tropical Fish Hobbyist .com
Biotope World .com
Seriously Fish .com sayfalarından çeviridir .
Çeviri : Cankut YILMAZ[/B]

[B]( Tropical Fish Hobbyist .com )[/B]

Zarif renkleri ve barışçıl mizacıyla, Bolivian Ramlar akvaryum hobi dünyasının kelebekleri gibidir.
Parlak dorsal yüzgeçleri, alt yüzgeçteki renk şöleni, küçük boy ve papağan gagası gibi şekillendirilmiş ağzı,Bolivian Ramları akvaryumların favorilerine dönüştüren özelliklerin hepsidir. Mikrogeophagus altispinosus'un genel adı üç Yunan kökünden oluşur: mikr yani küçük ; geophagus, toprak - tüküren özel ismi de , sırt yüzgecinde ki ışık parlamasında meydana çıkan renklerden dolayı renkli ışık anlamına gelir ve ispinos, yani üst yüzgeçteki siyahlıktan dolayı dikenli anlamıdır .
Bu tür başlangıçta Crenicara altispinosa olarak tanımlanmıştır. Daha sonra balık Apistogramma cinsine yerleştirildi; bununla birlikte, morfolojisi ve yumurtlama davranışı M. Ramirezi'ye benzediğinden, mikrogeophagus sınıfına dahil edilmiştir . Bazı araştırmacılar, morfolojik detaylar, yani sırt yüzgeci ve kafa şeklinin yanı sıra vücut boyaması ve büyük bir lekenin bulunmaması nedeniyle, bu türü Biotodoma ile daha yakından ilişkili olduğuna inanıyorlar.

[B]( britannica. com)[/B]

Coğrafik Kökeni: [K]Madeira Nehri[/K] dir [B]( biotope için Madeira nehrini araştırın )[/B]
Madeira Nehri, Güney Amerika'nın 3,250 km uzunluğunda önemli bir nehridir. Amazon Nehri'ne dökülen en büyük nehirdir. Peru, Brezilya ve Bolivya'ya [K]*[/K] kadar yayılmıştır.
Bolivian Ram a bu nehirde yakın arkadaşlık yapan en çok bilinen balık türleri şunlardır :

Black Widow Tetra – Gymnocorymbus ternetzi
White Fin Bentosi Tetra – Hyphessobrycon bentosi
Serpae Tetra – Hyphessobrycon eques
False Penguin Tetra – Thayeria boehlkei
Marbled Hatchetfish – Carnegiella striata
Common Hatchetfish – Gasteropelecus sternicla
Three-lined Pencilfish – Nannostomus trifasciatus
Golden Pencilfish – Nannostomus beckfordi
Emerald Catfish – Brochis splendens
Blacktop Cory – Corydoras acutus
Dwarf Cory – Corydoras hastatus
Cupid Cichlid – Biotodoma cupido
Flag Cichlid – Mesonauta festivus
False Rummy Nose Tetra – Petitella georgiae
Puple Emporer Tetra – Inpaichthys kerri

[B]2. bölüm Madeira Nehri Biotope şartları [/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/070120180220151.jpg[/IMG]

[K]İkinci Bölüm[/K]
[B](Madeira Nehri - biyotop şartları)
Çeviri : Cankut YILMAZ
( Biotope World .com)[/B]

[B]Minimum Tank Büyüklüğü :[/B]
Yukarıda bahsedilen türlerden bazıları 10 galonluk tanklarda (yaklaşık 40 litre) bakılabilir. Örneğin ; Cüce Cory ve Marbled Hatchetfish ama rahat ve çoklu tür bir biotope olması [K]minimum tank büyüklüğü 120 litre[/K] olmalıdır . Bu litre de bir tank üç ya da dört türün olmasını sağlayacaktır.

[B]Tank koşulları

Tank sıcaklığı : [/B]
Madeira bölgesinde yıllık sıcaklıklar dağlarda [K]23 ° C[/K]'den, nemli ova bölgelerinde ortalama [K]27 ° C[/K]'ye kadar değişir. [K]24-25 ° C'lik[/K] bir tank sıcaklığı tavsiye ederim. Yazımın 1. bölümde listelenen tüm türler için bu sıcaklık tatmin edici olacaktır.

[B]PH değerleri :[/B]
Madeira nehri çoğunlukla çok sayıda asidik kollardan beslenir, nispeten düşük mineral içeriğinden dolayı su sertliği bakımından da nispeten yumuşaktırlar ve nötr pH'dan hafifçe düşük asidik pH'a[K] (6.0 - 6.3) [/K]sahiptirler.

[B]Akış: [/B]
Madeira geniş ve hızlı akan bir nehirdir, ancak Madeira'nın açık su bölümlerin de genellikle akvaryum da beslenmeyecek kadar büyük olan balıklar yaşar. Yazımın 1. bölümün de listelenen türler, ormanlık alanlarda, ana nehir kanallarındaki sarkık kollarda, marjinal bölgelerdeki, dağların ve mangrovların olduğu bölge de yaşar . Bu alanlardaki akış daha düşüktür ve biotope tankları için daha uygundur . Belli bir akışın yeterli filtreleme sağlayacak kadar yüksek olması gerektiği halde, hızlı akan bir nehir tankı kurmayı hedeflemiyoruz. Akış, tankın uzunluğu boyunca yerleştirilebilen ve akışını azaltmak ve havalandırmayı artırmak için biraz yukarı doğru hedeflenmiş bir püskürtme bölmesi kullanılarak yavaşlatılabilir.

[B]Yüzey :[/B]
Madeira'nın tabanına benzeyen bir taban için iri taneli kuvars yada bitki kumu ve dere yada silis kum karışımı idealdir .İri taneli kum bitki ekimi yapılacaksa önerilir .

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/310120182015171.jpg[/IMG]

[B]Dekor :[/B]
Madeira biyotopunun temel özelliklerinden biri de koparak sürüklenen ağaç dalları ve nehrin kenarlarında bulunan ağaçların köklerinin suya girmesidir bu şekilde nehirde ki yırtıcılardan korunma olarak kullanır.
Madeira tabanı, nehir yatağına gömülmüş olan nehir kayalarını içerir - eğer nehir kayaları eklemeyi seçerseniz, özellikle de kumun tadını çıkarmaktan hoşlanan cüce cichlid seçerseniz, kumun üst tabanında yeterli miktarda ince kum kalması için çok dikkatli olun ayrıca eklenen kayalar balıkta herhangi bir hasar oluşturmaması için pürüzsüz ve oval olmalıdır.

Nehrin tabanında köklerin yanı sıra ağaçlar dan düşen kurumuş yapraklar vardır .Yapraklar zamanla çürüyecek tortu oluşumu başlayacak ve Madeira'nın 'blackwater' suyunun çoğalmasına yardımcı olacaktır.

[B]Işık :[/B]
Bahsettiğimiz gibi Madeira, yüksek seviyeli tortu bulunan bir su nehriydi ve bu nedenle genellikle aydınlatma seviyeleri düşüktür . Gerekli aydınlatma seviyeleri, bitkilerin eklenip eklenmediğine bağlıdır bazı bitkiler daha fazla ışık gerektirir. Güçlü ışıklarınız varsa ve seviyelerini azaltmak istiyorsanız akvaryuma kuru yüzen yaprak kullanımı da bir seçenektir.
Düşük aydınlatma balıklarınızı daha güvende hissettirmeli ve sağlamalı ve en doğal davranışı sağlamalıdır.

[B]Bitkiler :[/B]
Gerçekte Madeira hızlı akan bir nehir ve bu nedenle bu balıkların doğal yaşam alanlarında bitki yetişme ihtimali düşüktür ama bununla birlikte akvaryuma bitkiler eklemek isteyebilirsiniz.

Herhangi bir Güney Amerika bitkisi olabilir , önerilen bitkiler :

Broad Leaved Dwarf Amazon Sword (Echinodorus Quadricostatus)
Pygmy Chain Swordplant (Echinodorus tenellus)
Red Amazon Sword (Echinodorus osiris)
Amazon Sword (Echinodorus amazonicus)
Bolivian Sword (Echinodorus bolivianus)
Brazilian Water Lily (Hydrocotyle leucocephala)
Water Stargrass (Heteranthera zosteraefolia)
Christmas Tree Plant (Myriophyllum elatinoides)
Crystalwort (Ricca fluitans)

[B]3. bölümde biotope için canlı tür ve sayıları ele alınacaktır .[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/100220181425451.jpg[/IMG]

[K]Üçüncü Bölüm[/K]
[B]( Biotope World .com)
Seriously Fish .com
Çeviri : Cankut YILMAZ[/B]

Bolivian Ram biotope için tür önerileri :

[K](120 - 270 litre)[/K]

120-270 litrelik bir tank size bol seçenekler ve çok ilginç çeşitli Madeira nehri biyotopu yapma fırsatı sunacaktır. Bu büyüklükteki tankla bir biyotop oluşturacaksanız , aşağıdakileri seçenekleri deneyin .
[K]*[/K]
2 x Bolivian Ram 1d -1 e çift
6-8 x Cüce Corys (Corydoras hastatus)
6-8 x Golden Pencilfish (Nannostomus beckfordi)
6-8 x White Fin Bentosi Tetra (Hyphessobrycon bentosi)

Bu, tankın her katında renklerin ve aktivitenin iyi bir karışımı sağlayacaktır.
Bolivian Ram'ları dahil etmek istemiyorsanız, tek opsiyonunuz, kalan sürülerinizin sayısını arttırmaktır .
[K]*[/K]
Yine Bolivian ramlar ile başka bir seçenek Serpae Tetra ve Golden Pencilfish isterseniz iki tür adedi en az 6-10 adet sürü şeklinde olmalıdır. Serpae Tetralar çarpıcı balıklardır fakat tecrübeli birer yüzgeç avcılarıdır, ancak onları yeterince fazla bir grupta tutmak saldırganlığı azaltacaktır. Tankın alt katında kalacak olan Cory lere ya da Bolivian Rams'ları böylece rahatsız etmeyeceklerdir .
[K]*[/K]
Tavsiye edilen bir başka karma ise Bolivian Ram ların sayı olarak çok tutulduğu bir model ( 250 litre ve üzeri için önerilir )
Burada tek sıkıntı eş tutma ve çiftleşme zamanları oluşan asabiyet fakat zarar vermezler yırtıcı ve parçalayıcı bir darbe yerine kafa atar gibi diğerlerini uzaklaştırırlar .
6-8 x Bolivian Rams (Mikrogeophagus altispinosus)
6-8 x Golden Pencilfish (Nannostomus beckfordi)
6-8 x White Fin Bentosi Tetra (Hyphessobrycon bentosi)
6-8 x Marbled Hatchetfish (Carnegiella striata)

[K]*[/K]
[B]( aynı düşünceleri paylaşıyorum )[/B] [:)]

2-3 metrelik bir tankınız varsa, ben balık konusunda çok açgözlü bir adamım - birkaç büyük balığa değil çok sayıda küçük balığa sahip olmaya hayranıyım ve benim yaklaşımım şöyle bir karma olurdu :
6-8 x Bolivian Ram
6-8 x Cupid Cichlid (Biotodoma cupido) [K]*[/K] [:3]
6-8 x Panda Cory (Corydoras acutus)
8-10 x Golden Pencilfish (Nannostomus beckfordi)
8-10 x Serpae Tetra
8-10 x Marbled Hatchetfish (Carnegiella striata) [K]*[/K] [:3]
Cupid Cichlid, harika karakteri olan çarpıcı bir balıktır ve bu cüceleri eklediğinize pişman olmayacaksınız.

[B]4. bölüm Bolivian Ram ' lardan Yavru Alımı Ve Eş Tutma [/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/110220181842541.jpg[/IMG]

[K]Dördüncü Bölüm[/K]
[B]BOLİVİAN RAM ' lardan Yavru Alımı ve Eş Tutma[/B]

İlk başta yazayım 1 seneden fazla Bolivian Ram besliyorum . Bolivian Ram lardan yavru alabilmek için öncelikle akvaryumunuzda yetişkin dişi ve erkek çiftinizin bulunması gerekiyor Bolivian Ram ların akvaryum ortamında rahat etmesi için ilk önce yaşadıkları ortamı taklit etmeniz gerekiyor , Ram lar yumurtalarını düz bir taş yada [K]*kuru*[/K] yaprak üzerine dizerler Yaprağın kuru olması hem mantarlaşmayı önleyen [K]*[/K]tanen bileşenlerini çıkarması hemde yaprağın üzerinde pamuklanma olmaması açısından önemlidir . Ben akvaryumum da yeni dünya yaprağı kullanıyorum . Çiftleşme olması için yaşadıkları suyun ph değerinin asidik seviyede olması gerekiyor zaten sert su değerlerinde ömürleri de kısa oluyor . Asidik su yani ph si düşük su elde etmek için akvaryumda mangrowe kökü yada yati kökü kullanımı uygun olur .

Kendi akvaryumum da 2 dişi 1 erkek Ram var ve dişiler sağlı sollu kendi bölgelerini korurken erkek 2 dişiyi ayda bir sefer ziyaret ediyor , ikinci dişim yetişkin olgunluğa ulaşana kadar erkek diğer dişi ile eş tuttu.
Yavru alımı için bir önemli konuda suyun ısısı . [K]( bu bir çok tür için geçerlidir )[/K] Suyun ısısı yüksek tutulduğunda çiftleşme için uygun ortam sağlanmış oluyor , ben kendi akvaryumum da [K]27 derece[/K]de ısıyı sabit tutuyorum .
Doğal ortamı taklit etmek demiştim yukarıda ; bu türler tabandan yani kumdan pek ayrılmaz bölgeleri etrafında gezinirler Geophagus sınıfından olan Ram ların bulunduğu akvaryumda yine kendi tankımdan örnek veriyorum en az kum yüksekliği [K]5 cm[/K] olmalıdır ben ince silis kum ve ince taneli kuvars kum kullanıyorum , yumurtaların açılmasına son gün kalana kadar dişi yumurtaların başında beklerken erkek de yakın bölgelerde birden fazla çukurlar kazıp hazırlığını yapıyor.

Son gün yumurtalar [K](80 ila 100 arası)[/K] bu açılan çukurlardan birine taşınıyor ve yumurtaların çatlaması için Ram erkeği çukur üzerinde sürekli yüzgeçleri ile yumurtaları havalandırıyor hem de mantarlaşmasını önlüyor yumurtadan çıkan yavrular 4-5 gün bu kazılan çukurlara ağız yolu ile taşınıyor ve 5 gün sonunda yavrular yüzmeye başlıyor .
Yavrularının başından bir an bile ayrılmıyorlar nöbetleşe bir kaç hafta geçiriyorlar biri yavruları korurken diğeri (karma tanklarda) etraftaki tehlikeleri savuşturuyor . Yumurta dizerken asabiyet içerisinde olan çift yavruların serbest yüzüşe geçmesi ile daha da bir asabi hal alıyor.
Yavruların ölmemesi ve diğer balıklara [K](hatta kendi anne ve babalarına bile)[/K] yem olmamaları için akvaryum ışığının açık tutulması önemlidir yada loş bir ışık sağlanmalı .

Yavrular serbest yüzüşe geçtiklerinde beslenmeleri için artemia , microkurt ve yaprak krill yem [K]( toz haline getirilip de )[/K] verilmelidir ilk 1 ay çok önemlidir , gerekli şartlar sağlandığında yavru alıp büyütmek zor değildir .

Son olarak yazımı yine Bolivian Ram besleyen [K]Yusuf İmamoğlu[/K] 'nun yabancı bir paylaşımdan tercüme ederek paylaştığı cinsiyet ayrımı şeması ile tamamlıyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/110220181915321.jpg[/IMG]

4 Bölümden oluşan uzun bir yazı oldu ben çeviri yaparken çok zevk aldım umarım okurken sizlerde sıkılmamışsınızdır .

İyi hobiler ...
[B]Cankut Yılmaz ©️[/B][EDIT]cankut,2018-10-01 16:49:45[/EDIT]

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]200697,Bayulker[/T][T]156609,gokmgun[/T][T]191354,Lodos muhafızı[/T][T]120920,Acil Stop[/T][T]8082,alperozoglu[/T][T]153481,leovo[/T][T]24150,fikret1[/T][T]205636,KurtEfe[/T][T]179300,AzmiKibar[/T][T]69574,fantastik3[/T][T]208559,GirayKaan[/T][T]125030,lemur[/T][T]181489,alisbht[/T]
Teşekkür Edenler: [T]156609,gokmgun[/T][T]8082,alperozoglu[/T][T]153481,leovo[/T][T]24150,fikret1[/T][T]161532,S.Bal[/T][T]136254,thetitans[/T][T]205636,KurtEfe[/T][T]179300,AzmiKibar[/T][T]69574,fantastik3[/T][T]208559,GirayKaan[/T][T]181489,alisbht[/T]
+1: [T]205636,KurtEfe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2018 13:13
Güzel paylaşım bence Ram'lar süper balıklar seveni azdır değeri az bilinir sebebi zorluk derecesi olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı balıklar.

Beğenenler: [T]155878,cankut[/T]
Teşekkür Edenler: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cankutÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14701,3[/B]
Kayıt: 31/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 544
cankutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2018 14:09
[QUOTE=Bayulker]Güzel paylaşım bence Ram'lar süper balıklar seveni azdır değeri az bilinir sebebi zorluk derecesi olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı balıklar.[/QUOTE]
Teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leovoÇevrimiçi

Kayıt: 06/11/2013
İl: Antalya
Mesaj: 78
leovoÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2018 20:09
Tam aradığım bir yazıydı. Cinsiyet ayrımı konusunda zorlanıyorum hala ama biraz deneyimlemek gerek sanırım. Emeğinize sağlık.[:)]

Teşekkür Edenler: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cankutÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14701,3[/B]
Kayıt: 31/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 544
cankutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2018 23:11
[QUOTE=leovo]Tam aradığım bir yazıydı. Cinsiyet ayrımı konusunda zorlanıyorum hala ama biraz deneyimlemek gerek sanırım. Emeğinize sağlık.[:)][/QUOTE]
Teşekkür ederim. Cinsiyet konusu evet biraz sıkıntılı erişkin olduklarında bile zor anlaşıyor.

Teşekkür Edenler: [T]153481,leovo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KurtEfeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2018
İl: Izmir
Mesaj: 33
KurtEfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2018 15:23
Faydalı bilgiler çok teşekkür ederim paylaştığınız için . Maalesef internette bu tür ile ilgili çok fazla Türkçe bilgi yok . Bulabildiğim en iyi ve açıklayıcı bilgi bu oldu . Tekrardan teşekkür ederim Üstad . [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2020 19:04
Güzel çalışma için teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senol74Çevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 2
senol74Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2020 16:42
Bu eşsiz bilgiler için çok teşekkür ederim.
2 adet bende mevcut erkek mi? dişi mi bilmiyorum.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/167443/200120201641501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/167443/200120201641491.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]155878,cankut[/T]
Teşekkür Edenler: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir