Bozkır mı olacak çayır mı?


KÖYLÜÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 172
KÖYLÜÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2012 10:58
Fotoğraf:

Boyut (cm):80*30*40h
Kapasite (litre):90 litre civarı

Canlılar:4 bolivian ramirezi, 10 kadar neon 10 kadar rasbora, bolca karides ve salyangoz

Bitkiler : bitki konusunda yardım istiyorum arkadaşlar sizlerden. hangi bitki olsun karar veremedim

Taban : karar veremediğim bir diğer nokta da taban.

Malzemeler: eheim 2213 dış filtre, roxin 100 watt ısıtıcı , 18 er watt grolüx, aquastar ve day liğht floresan toplam 54 watt, klima tüpünden mayalı sistem co2


Akvaryum Bakımı:haftada %25 su değişimi ve camların temizliği

Kullanılan Yemler: sera ve tetranın pul, granül yemleri

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:katkı olaraak sadece gübre kullanmak istiyorum bitkiler için o konuda yardımlarınızı bekliyorum.

merhaba  değerli arkadaşlar. çok başarılı olmayan 2 denememden sonra yılmayıp 80 cm olan bu akvaryumda tekrar bir deneme yapmaya karar verdim. ama bu sefer acele etmeden  gayet sistemli bir şekilde sizlerinde desteği ile  kuruluma başlayıp devam etmek istiyorum. kısacası gelin yardım edin bu akvaryumu beraber kuralım
aklıma takılan 3 nokta var şimdilik onları yazayım ilk. diğerleri ise yolda:)

1. ben akvaryumda tema olarak bol kayalık olan bir çayırı düşünüyorum. onun içinde zeminde çim görüntüsü elde edebileceğim bitkileri kullanmak istiyorum. aklımdakiler Lilaeopsis brasiliensis  ve Utricularia graminifolia.    bu iki bitki arasında kararsızım  yetiştiren arkadaşlardan  yorumlarını bekliyorum.  birde  belki kayaların diplerine  Staurogyne repens ekleyebilirim diye düşünüyorum. onunla ilgili de tavsiyelerinizi  lütfen esirgemeyin.

2. yukarıda düşündüğüm bitkilere veya sizin önerebileceğiniz bitkilere uygun taban  ne olabilir? elimde 15 kg kadar heagen var ama 10 kilo kadar daha lazım sanırım. bende maliyeti düşürmek adına manisa kuladan bolca bulabileceğim lav kumu kullanabileceğimi düşünüyorum. torf veya başka malzemeler kullanmam gerekir mi bilemiyorum.   sizlerin önerisi ne olur bu konuda?

3.  son olarak akvaryumda kullanabileceğim gübreler ne olabilir? sıvı gübre olarak tunç beyin gübrelerinden almak var aklımda ama hangilerinden almalıyım sizce ?  birde misket gübre olarak AKC organik gübreyi geçen sene Abdullah ÜZÜMCÜ ( neverlander) tavsiye etmişti kullanan yada önerisi olan varmıdır?

yardımlarınız için şimdiden  teşekkürler 
atilla18482012-08-13 02:16:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2012 17:55
    Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun.Şahsen ben ve birkaç arkadaşım taban kurulumunu şu şekilde yaptık:
1. Katman : Saksı torfu
2. Katman : Hindistan cevizi torfu
3. Katman : Dere kumu ya da lav kumu ( Bu katmandan sonra sineklik şart)
4. Katman : Hagen
 ***   Bu tabanın artıları : Taban gübresi- misket ya da tablet gübre - gerektirmemesi.Bol kök salan ve karışık tabanı seven bitkiler bu tabanda rahatlıkla çoğalabiliyor.Çoğu zaman sıvı gübre takviyesi bile yapmak gerekmiyor.
 ***   Bu tabanın eksileri : Sinekliği doğru şekilde kullanmazsanız ve tabanla sık oynarsanız alg oluşumunu tetiklemiş olursunuz.Bu tabanı mümkün olduğunca karıştırmamanız gerekiyor.
 
 
   Gelelim hangi bitkiyi yetiştiştireceğimize:
   İlk kurulumda ben stem bitkiler öneriyorum.Kolay yetişen bu tür bitkiler biyolojik dengenin oturmasına yardımcı oluyor.İlk kurulumla akvaryumunuzda oluşan fazla besin bu bitkilerce kullanılıyor ve alg oluşumu büyük ölçüde engelleniyor.İlk kurulumda oturmamış bir tabana zor bitkiler - özellikle zor taban bitkileri- dikildiğinde alg oluşumu nedeniyle hobici arkadaşlar hüsrana uğruyor.
   Gelelim gübrelemeye :
  Doğru gübreleme yapmanız için öncelikle test kitlerini edinip doğru ölçümler yapmanız şart.Gelişigüzel gübreleme yine alg oluşumunu tetikleyebilir.Ayrıca gübreleme yapmanız için doğru ışıklandırma(yeterli ışıklandırma) ve doğru co2 çözümü çok önemli.Bu noktada özellikle co2 seviyenizi kontrol edebileceğiniz ölçüm ( co2 indikatör )kitleriniz olmalı.
  Gübre kullanımında ekonomik durum önemli.Yeterli bütçeniz varsa Seachem'in gübrelerini kullanmanızı tavsiye ederim.Ama gübreye fazla para ödemek istemeyen birçok arkadaşımız Tunç Bey'in gübrelerini de kullanmakta.Bu noktada tercih size kalıyor.
  Kolay gelsin.
CERKUTAY2012-08-13 01:15:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÖYLÜÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 172
KÖYLÜÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2012 19:44
Ferhat hocam  çok güzel açıklamışsın sağolasın. 

Taban konusunda sıkıntım yok sanırım. Bahsettiğiniz şekilde yaparsam tabanı kurmam çok  sıkıntılı olmasa gerek. Ama öncesinde  kolay büyüyen bitkiler dikilmelidir demişsiniz. O kısımda haklısınız sanırım ama aklıma çok yatmadı. Daha doğrusu işime pek gelmedi. Ben düşündüğüm bitkileri kurulumda dikip arkasından pek kurcalamamak istiyordum tabanı sizin dediğiniz gibi. Ama önce kolay  bitkiler daha sonra aklımdaki zor bitkiler dikilince tabanı bozmuş olmaz mıyım? 
Gübreleme konusunda da forumda kullanan arkadaşlar sanırım memnun diye tunç beyin gübrelerinden kullanmak istedim. Uygun fiyatlı olduğunu da düşünmüyor değilim tabi
 Ve sanırım haklı olduğunuz bir diğer nokta da test kitimin olması gerektiği.  Ama eşimin atanma durumu var gibi. Olur da atanırsa en kral kitleri alacağımm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2012 01:15
   Atilla Hocam stem bitkileri dikip tabanın ve biyolojik dengenin oturmasından sonra bitkileri çıkarmak istediğinizde şu yöntemi uygularsanız tabanı fazla karıştırmamış olursunuz.
   Yöntem: Stem bitkileri tamamen kumdan sökmeden kumun 0.5 cm ya da 1 cm altına kadar makası sokup bitkiyi kökünden ( kök ve gövde bitişiğinden ) keserseniz stem bitkilerden kurtulmuş olursunuz(Şimdi bazı arkadaşlar şöyle diyecek, kalan köklerden bitkiler yeniden patlar.Bazen bitki kökünden patlayabiliyor ama yine aynı yöntemle çok çabuk çözüme ulaşılıyor.Bazı arkadaşlar da şöyle diyecek, kestiğiniz gövdenin altında kalan kökler çürüyüp su değerlerini bozabilir.Bu noktada da küçük su değişimleri ile sorunu ortadan kaldırabiliriz.Zaten kum altında kalan kökler korkulacak kadar su değerleriyle oynamıyor, endişelenmeye gerek yok yani.).Şahsen ben bu yöntemi denedim ve işe yarıyor.Eğer stem bitkilerin gövdesinden tutup çekerseniz kökle birlikte kumu da kaldırmış olursunuzki sizin endişeniz de bu yönde sanırım.Ama benim yöntemi uygularsanız bu sıkıntıya girmezsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÖYLÜÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 172
KÖYLÜÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2012 02:15
Vallahi güzel  yöntemmiş hocam.  o zaman 2  3 ay  yeterli olur mu peki akvaryumun oturmuş olması ve Lilaeopsis brasiliensis  ve Utricularia graminifolia gibi bitkileri dikmek için.

Birde bu iki bitki hakkında bilginiz var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2012 14:43
 
    2-3 ay yeterli olur hocam.
    Lilaeopsis brasiliensis zengin tabanı seven bir bitki.Adaptasyon  sürecini atlattığında normal/yavaş hızda çoğalıyor.Taban bitkileri arasında zor türlerden yani.Diğer bitki hakkında bir bilgim yok malesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir