Bu Canlıların Türü Ne Ve Nasıl Kurtulabilirim?


1nfimiryÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2023
Mesaj: 9
1nfimiryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2023 00:34
Akvaryumumda yosun sorunu sebebiyle hidrojen peroksit kullandım. Bugün filtreyi takıp ışığı açmamla birlikte küçük canlılar olduğunu gördüm. Araştırmam sonucu bazısı zararsız fakat içerisinde planarya olduğundan emin olmadım. Bu canlıların türü ne ve no-planaria kullansam bu canlılardan kurtulabilir miyim?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/238733/160820230030481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/238733/160820230030491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/238733/160820230030501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/238733/160820230030521.jpg[/IMG]

[VID]https://youtu.be/NLJHj5Thh4I[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M0ntyÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2022
İl: Düzce
Mesaj: 147
M0ntyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2023 00:55
Orta resimdeki küçük alt taraftaki canlı için bende bir forum actim daha demin sanırım bunlar cyclops bizim beslediğimiz balıklara veya canlılara bir zararı yokmuş hatta yavru balıklar için yem bile olabiliyormus nereden geldi bilmiyorum ama bana zararları yok dursunlar

Teşekkür Edenler: [T]238733,1nfimiry[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 552
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2023 01:09
Benim düşünceme göre, bu tür canlıların yaşadığı bir ortam doğaya daha yakın daha sağlıklı bir ortam. Her flatworm planarya değil, resimden net bir şey söylemek güç, ancak her flatworm zararlı da değil. Muhtemelen detrius worm da olabilir.

No planaria uygulaması salyangozlar için ölümcüldür. Hatta ilaç gibi uyguladıktan sonra aktif karbon kullanıp atmak da pek mümkün olmuyor, bildiğiniz akvaryumda kalıyor. Benim arkadaşım aylar sonra salyangoz denedi noplanaria kullanımı sonrası, hala akvaryumda hiçbir salyangoz yaşamıyor. Eğer benim gibi salyangoz seven biriyseniz no planaria kullanmayın bence.

Balıklarınız varsa kurtları avlayacaklardır zaten. Planaria ise bile zaten genelde karides ve salyangoz gibi canlılar için için riskli olabiliyorlar. Siz bunları beslemiyorsanız genelde balıklara yem olup gideceklerdir.

Yemleme oranınıza dikkat edin, bu tür canlılar fazla yem ile birlikte coğalıyorlar. Bir de tabi döngüde olduğu zaman her şey normal. Haliyle tankta balık gibi bir avcı olmalı ki nüfus dengesi otursun.

Youtube üzerinde "DIY planaria trap" gibi bir şeyler aratırsanız bir sürü sonuç bulabilirsiniz. Belki böyle bir şey deneyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkanCerciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1293
BerkanCerciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2023 08:55
İster planarya olsun, ister worm grubu hiç farketmez sana şunu önerebilirim.. Bu canlıların tamamı //aktif etoburdur//.. Yani yiyecek YEM/ET bulamazlar ise ölürler..Sen Bu tankta olan canlılarını (Balıklarını varsa karideslerini vs.) birkaç gün aç bırak ( emin ol açlıktan ölmezler).. Bu sırada bu worm/planarialar biraz açlıktan kuduracak /sinirlencekler.. Eğer tankında var ise karideslerine saldıracaklardır.. Bu sırada tankındaki canlılarını (Balık/karideslerini) arada ham spirulina pul ile güçlendirebilirsin.. Güçlü olan karidesler planaria lara (veya türevine) yem olmayacak onlardan çok rahat kaçacak ve omurgasızlar açlıktan tek tek öleceklerdir..

Planaria tuzağı son çare olarak düşünüyorum..(Çünkü o tuzak içinede yem koyacaksın ve suya ekstra protein girişi olacak.. //senin tanktaki FAZLA PROTEİNİ kesmen gerek) (Tecrübe ettim.)

Hiç kimyasallar kullanarak , suyun ph dengesini bozma. No planaria ben önermiyorum.. Bu durum tamamen akvaryumunda var olan FAZLA PROTEİN yükünden kaynaklanıyor..
(Zamanında phı bozup karides tankımı kaybetmiştim)

Biz tuzlu suda bu fazla proteinleri ps (protein skimmer ) ile tanktan çıkarıyoruz.. Ancak tatlı suda bu mümkün değil malesef)

Discus worm'un asıl oluşma sebebide budur.. Discuslar etoburdur ve aşırı yemlemede tankta protein çok rahat birikir.. Biriken fazla proteinler bu omurgasız canlıların çok rahat ekolojik dengeyi bozmasını sağlar..
Tatlı suda ps kullanamadığımız içinse bu protein yükünü manuel olarak ayarlamak (Az ve yeterli yemleme) ile yapmalıyız..

Ve gördüğüm kadarıyla sen canlı yem takviyeside yapıyorsun , buda sudaki FAZLA PROTEİN'i oldukça kolay kastıran bir durum..

Kısaca sen onların besinini kes, zamanla sudaki serbest bozunmuş protein dilüe olacak ( azalacak) ve hepsi (planaria ve türevi omurgasızlar) açlıktan ölücektir çünkü bu canlılar asla yosun yemezler..
(TECRÜBE İLE SABİTTİR).

Senin H202 (hidrojen peroksit) sonrası bunu görmen ise çok doğaldır, çünkü sudaki serbest olan yüklü Protein moleküllerini bozacak ve bozunmuş proteinler ise bu istenmeyen omurgasız gurubu için ziyafet olacaktır..

Keyifli hobiler [:)][EDIT]BerkanCerci,2023-08-16 09:00:17[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 552
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2023 14:04
[QUOTE=BerkanCerci]
Discus worm'un asıl oluşma sebebide budur.. Discuslar etoburdur ve aşırı yemlemede tankta protein çok rahat birikir.. Biriken fazla proteinler bu omurgasız canlıların çok rahat ekolojik dengeyi bozmasını sağlar..
[/QUOTE]

Biliyor musunuz ben de öyle zannediyordum ama aslında değilmiş. Bir çift discus edindim, edinmeden önce baya bir araştırma yaptım. Bi arkadaşım hem hobici hem biyolog, balıklarla ilgili çalışıyor full. Masterını yaptı şimdi Phd sini yapıyor balıklarla ilgili. Kendisi aynı zamanda discus besliyor.
Bununla ilgili aslında çok uzun konuştuk yazdığı her şeyi düzgün dille insanları yanıltmadan çevirmek zaman alır ama bir gün belki bunu paylaşıp insanların görüşlerini de edinmek istiyorum. Benim aldığım çift de full dana yüreği, kankurdu, artemia gibi etçil diyete alıştırılmış. Hazır yem bile yemeye yönelmiyorlar.

Ama doğadaki discuslarla ilgili yapılan çalışmalarda midelerinde ;kurak mevsimlerde %50 alg ve bitkisel içerik, %20 detritus, %30 böcek larvası, yağışlı mevsimlerde ise %70 alg ve bitkisel içerik, %10 detritus ve %20 böcek larvası ile beslendikleri görülmüş. Hatta arkadaşım Bazen bu böcek larvasının neredeyse hiç gözlemlenmediğinden bahsetti. Bu detritusun da muhtemelen cogunlukla alglerden oluştuğunu ve alglerin genel anlamda protein açısından çok zengin olduğunu söyledi.

Hele ki bu dana yüreği için, memelilerin discusların doğada yeme ihtimali olan böceklerle falan alakası olmadığını ve dana yüreğinin içeriğini tam bir şekilde sindiremediklerini söyledi lipidleri falan. Discuslar genel anlamda etçil bir diyet için uygun bir metabolizmaya sahip değillermiş. Bu durum obeziteye falan da yol açıyormuş. Genelde etçil diyetle daha hızlı falan büyütüldüklerini, bu yüzden üreticiler tarafından tercih edildiğini ve algler üzerinde detaylı araştırma yapmanın maaliyeti nedeniyle çok üstüne düşülmediğini söyledi. etçil beslenme nitrit seviyesiyle ilgili falan da çalışmalar paylaştı ama onlar iyice detay.

Benimkiler de alışmışlar dediğim gibi. Bir kere alıştı mı hayvanlarda diyeti döndürmek çok zor. Full etçil diyete alıştı mı diyeti değiştirip asıl doğalarına uygun alg ağırlıktı diyete döndürmek güç gerçekten. Ben zar zor bir tane discus yemi kabul ettirebildim şimdilik ki o da hayvansal protein ağrılıklı yine maalesef. Bakalım yavru edinebilirsem bu konuyu iyice araştırıp hayvanları asıl diyetlerine uygun beslemeye çalışacağım[EDIT]Lennie,2023-08-16 14:05:32[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir