Bu Hobiyi Dahada Sevdirecek Arkadaşlarıma


NiyOÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 969
NiyOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2007 23:34

Herkese iyi geceler arkadaşlar. Bu saatte bu soruların ne işi var diyip çekememezlik yapmayın lütfen! Ben sizin yorum ve cevaplarınız sayesinde akvaryum olayını çok zevkli bir o kadarda daha kolay bulmaya başladım.Gerçektende çok harika bir hobi

Soru veya sorunlarıma gelecek olursak;

-Nitratın etkilerini ve tepkilerini okuyup anladım NİKON,NUMANOĞLU,SELMAND,DİNLEYEN ADAM bu konuda gerçekten paylaşılıp uygulanmaya değer güzel şeyler yazmışlar. Ama anlayamadığım nokta nitratın nasıl oluyoda ortaya çıkması veya nasıl ortaya çıktığını anlamak. yani tamam fazla yemleme yapılmayacak gerekli periyot su değişimi ve dip çekimleri,tuz banyosu veya orantılı balık beslemek,bitki bakımı gerekli vitaminler v.s v.s uygulanıyosa nitratın oluşumu veya varlığı nasıl anlaşılabilir?

-Hep balıklar için ilaçlardan bahsediyoruz. Yani bizim kullandığımız ilaçlar.Mesela vitaminler antibiyotikler,bemiks,flagyl,bactrim forte gibi. Peki bu ilaçlar dışında bitki köklerine yerleştireceğimiz, bitki bakımı için bizim kullandığımız tarzda ilaç vb şeyler varmıdır?

-CO2 için ilaç satışı oluyor bunun faydası ve zararı nedir neye yarar ve etkileri kullanım şekli ve dozu nedir?

-İyotsuz tuz ile iyotlu tuz arasındaki fark veya kullanımı akvaryum canlılarımız için ne derecede etkili olabiliyor? her 1/3 su değişiminde tuz eklemek gerekiyor mu?

-hastalık için karantina tank şartmı? yoksa sağlıklı balıklarımızın yanında probli balıklarımıza bakıp iyileştirme tekniklerini uygulayabilirmiyiz?

-Maden suyu ve sarmısak çok şaşırtıcı bir o kadarda ilginç bir yöntem gibi geldi. Sizce bu yönten ana tankta her balıkta uygulanabilirmi? Gerekli periyodik bakımlar çerçevesinde bu yöntemin yararı varmı gerçekten?

-"Nitrifikasyon bakterileri" Nitrat ile alakalımı? bu bakteriler nasıl olusuyor yani bunların oluşumu akvaryum için madem yararlı oluşturmak ve yaşatmak için neler yapılabilir? Ve diğer yaralı ve zaralı bakteri çeşitleri nelerdir? Bunlar için yapılacak ve alınması gereken önlemler için bana yardım ederseniz sevinirim.

-İç parazitin azalmasımı yoksa tamamen yok edilmesimi gerekiyor? bunun için çözüm yolları nelerdir? iç parazitin ortaya çıkma sebebi sizce yine dengesiz yemleme,su değişimlerinin az olması ve akvaryuma fazla el müdahalesindenmi kaynaklanıyor?

-Flagy ilacını kullanmak istiyorum ama ne için gerekli veya ne için kullanıcağımı, dozajını ve kullanım şartlarını bilmiyorum

-Bemiks ve supradyn. Supradyn ilacının nasıl kullanılması gerektiğini anladım sizler sayesinde ama bemiks nasıl uygulanacak? yani ikisinden birini kullanmak gerekiyo anlaşılan ama bemiks hakkında bir bilgim yok! 

-Antibiyotik olarak ne kullanmalıyız? Yani bu sadece sarımsakla çözülecek bir durum mu? Sarımsak gerçektende doğal bir antibiyotikmidir. Daha başka neler olabilir?

-Hastalıksız bir akvaryum düşünülemez tabiki ve bu işin en önemli ve püf noktası yapmış olduğumuz bu harikka dünyayı sağlıklı bir şekilde korumaktır. Ben daha bu işte yeniyim ve affedersiniz cahilim. Ama sanırım bu hobinin en can alıcı noktası hastalık ve korunma olsa gerek. ilk olarak bundan yola cıkmak gerekiyor kannatindeyim. Yeni kurmuş olduğum bu dünyayı ne yaparak korumalıyım? bana bilimsel olduğu kadar size dayalı sizin keşfetmiş olduğunuz tecrübelerinizi yansıtırsanız bu foruma bir akvaryumcu daha kazandırmış olursunuz  Ben balıklarımı çok seviyorum ve onları kaybetmek istemiyorum. 1 aydan beri tam 4 balığım öldü ve kahroldum. Daha yeni akvaryum diyorum kendimce hani bakteri hani nitrat hani fosfor nerede ya nasıl oluştu diye kendimi paralayıp duruyorum. Ama cahlim işte bilmiyorum Öğrenmek için sadece kapınızı çalıyorum o kadar.Yani ben istiyorum ki akvaryumum dört dörtlük olmasada dört 3 lük olsun. korumasını bileyim yeri gelince gerekli müdahaleleri yapabileyim istiyorum. Bunları sizlerin paylaşım ve yardımları sayesinde gerçekleştirmek istiyorum. Sadece kafama takılanları değil sizinde yeni ve benim bilmediğim paylaşımları buraya yansıtmanızı istiyorum. Çok şey istiyorum ama beni mazur görün.Yardımınız benim için çok önemli.

SONUÇTA BİLMEMEK DEĞİL ÖĞRENMEMEK AYIP. Ben öğrenmek ve seve seve bu işe devam etmek ileridede cocuk sahibi olursam, Allah'ın izniyle tabi onlara bile aşılamak ve bu işi öğretmek istiyorum.

Saygılarımla,

Kenan ERGİNOL

niyo2007-1-23 0:5:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2007 07:15
[QUOTE=niyo] nitratın oluşumu veya varlığı nasıl anlaşılabilir?[/QUOTE]
Nitratın varlığını balıkları olumsuz etkilemeden önce anlamanın tek yolu nitrat testi ile ölçüm yapmaktır. Fakat bu ölçümleri yapan kişi sayısı çok azdır. Nitrattan kurtulmak için genellikle uygun bir düzende su değişimi yapılır. Nitratın nasıl oluştuğuna gelince; benim ufak bir yazım var. İsterseniz onu okuyabilirsiniz.
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=33217& PN=1

[QUOTE=niyo]

-Hep balıklar için ilaçlardan bahsediyoruz. Yani bizim kullandığımız ilaçlar.Mesela vitaminler antibiyotikler,bemiks,flagyl,bactrim forte gibi. Peki bu ilaçlar dışında bitki köklerine yerleştireceğimiz, bitki bakımı için bizim kullandığımız tarzda ilaç vb şeyler varmıdır?[/QUOTE]

Bitkilerin diplerine yerleştirilen tabletler bitkiler için gerekli mineralleri ihtiva eder. Bir nevi bitkiler için besin takviyesidir, ilaç değil. Bizim kullandığımız herhangi bir ilaç ile sonuç alamazsınız.

[QUOTE=niyo]-CO2 için ilaç satışı oluyor bunun faydası ve zararı nedir neye yarar ve etkileri kullanım şekli ve dozu nedir?[/QUOTE]

Yine ilaç değil. Akvaryumdaki bitkiler için gerekli CO2'yi karşılamak için kullanılan tabletlerdir. Genellikle ufak tanklarda iyi sonuç verdiklerini, büyük tanklarda kullanışsız olduklarını duydum. Şahsen hiç kullanmadım. Ben maya ile CO2 ihtiyacını hallediyorum.

[QUOTE=niyo]-İyotsuz tuz ile iyotlu tuz arasındaki fark veya kullanımı akvaryum canlılarımız için ne derecede etkili olabiliyor? her 1/3 su değişiminde tuz eklemek gerekiyor mu?[/QUOTE]

Normalde acı su balığı beslemiyorsanız tuz eklemenize gerek yoktur. Hatta tuza karşı hassas türler ve bitki besliyorsanız tuzun ölümcül etkisi olacaktır.

[QUOTE=niyo]-hastalık için karantina tank şartmı? yoksa sağlıklı balıklarımızın yanında probli balıklarımıza bakıp iyileştirme tekniklerini uygulayabilirmiyiz?[/QUOTE]

Ana tankta ilaç kullanımı yararlı bakterilerin ölmesine sebep olup biyolojik dengeyi alt üst edebilir. Bu sebeple ana tankta ilaç kullanımını tavsiye etmiyorum. Ayrıca sağlıklı balıkların da boşu boşuna yan etkilere maruz kalmasına sebep olur.

[QUOTE=niyo]-Maden suyu ve sarmısak çok şaşırtıcı bir o kadarda ilginç bir yöntem gibi geldi. Sizce bu yönten ana tankta her balıkta uygulanabilirmi? Gerekli periyodik bakımlar çerçevesinde bu yöntemin yararı varmı gerçekten?[/QUOTE]

Sarmısak hakkında birşey söylemek istemiyorum. Maden suyu çok yoğun miktarda mineral içerir. Durup dururken kullanılmasının gereksiz bir risk almak olduğunu düşünüyorum. Ayrıca içindeki CO2'nin uçması beklenmeden tanka eklendiğinde suyun pH'ını aniden düşürecektir.

[QUOTE=niyo]-"Nitrifikasyon bakterileri" Nitrat ile alakalımı? bu bakteriler nasıl olusuyor yani bunların oluşumu akvaryum için madem yararlı oluşturmak ve yaşatmak için neler yapılabilir? Ve diğer yaralı ve zaralı bakteri çeşitleri nelerdir? Bunlar için yapılacak ve alınması gereken önlemler için bana yardım ederseniz sevinirim.[/QUOTE]

Yukarıda linkini verdiğim yazıda bunun cevabı mevcut.

Yararlı ve zararlı bakterileri saymak neredeyse imkansız. Yalnız nitrifikasyon bakterileri kadar ihtiyaç duyulan bir diğer bakteri grubu da çürükçül(saprofit) bakterilerdir.

[QUOTE=niyo]-İç parazitin azalmasımı yoksa tamamen yok edilmesimi gerekiyor? bunun için çözüm yolları nelerdir? iç parazitin ortaya çıkma sebebi sizce yine dengesiz yemleme,su değişimlerinin az olması ve akvaryuma fazla el müdahalesindenmi kaynaklanıyor?[/QUOTE]

Tamamen yok etmeniz neredeyse imkansızdır. Bu parazitler pek çok balığın sindirim sisteminde bulunurlar. Balıklar uygun olmayan yemler ile ve/veya uygun olmayan şekilde beslendiklerinde sayıları artar ve balığın ciddi rahatsızlıklar geçirmesine sebep olurlar.

[QUOTE=niyo]-Flagy ilacını kullanmak istiyorum ama ne için gerekli veya ne için kullanıcağımı, dozajını ve kullanım şartlarını bilmiyorum[/QUOTE]

Dozajını kimse bilmiyor. İnsan için yapılan bir ilaçtır. Kullanımı risklidir fakat çok etkilidir. Kullanım metodları ile ilgili hastalıklar forumunda onlarca yazı mevcut. Özellikle Ulvi Bey'in (tearaway) mesajları çok güzel.

[QUOTE=niyo]-Bemiks ve supradyn. Supradyn ilacının nasıl kullanılması gerektiğini anladım sizler sayesinde ama bemiks nasıl uygulanacak? yani ikisinden birini kullanmak gerekiyo anlaşılan ama bemiks hakkında bir bilgim yok! [/QUOTE]

Forumda mevcut. Aynı içerikli olduklarından birini kullanmanız yeterli olacaktır.

[QUOTE=niyo]-Antibiyotik olarak ne kullanmalıyız? Yani bu sadece sarımsakla çözülecek bir durum mu? Sarımsak gerçektende doğal bir antibiyotikmidir. Daha başka neler olabilir?[/QUOTE]

Antibiyotik kullanımı akvaryumdaki biyolojik etkiyi direk olarak etkiler. Ayrıca eczahanelerde satılan ilaçlar balıklar için yapılmadığından dolayı doz aşımı riski büyüktür. Ayrıca uzun süreli ve yüksek dozda kullanımı hayvanların karaciğerinde tahribat yapabilir.

[QUOTE=niyo]-Hastalıksız bir akvaryum düşünülemez tabiki ve bu işin en önemli ve püf noktası yapmış olduğumuz bu harikka dünyayı sağlıklı bir şekilde korumaktır. Ben daha bu işte yeniyim ve affedersiniz cahilim. Ama sanırım bu hobinin en can alıcı noktası hastalık ve korunma olsa gerek. ilk olarak bundan yola cıkmak gerekiyor kannatindeyim. Yeni kurmuş olduğum bu dünyayı ne yaparak korumalıyım? bana bilimsel olduğu kadar size dayalı sizin keşfetmiş olduğunuz tecrübelerinizi yansıtırsanız bu foruma bir akvaryumcu daha kazandırmış olursunuz  Ben balıklarımı çok seviyorum ve onları kaybetmek istemiyorum. 1 aydan beri tam 4 balığım öldü ve kahroldum. Daha yeni akvaryum diyorum kendimce hani bakteri hani nitrat hani fosfor nerede ya nasıl oluştu diye kendimi paralayıp duruyorum. Ama cahlim işte bilmiyorum Öğrenmek için sadece kapınızı çalıyorum o kadar.Yani ben istiyorum ki akvaryumum dört dörtlük olmasada dört 3 lük olsun. korumasını bileyim yeri gelince gerekli müdahaleleri yapabileyim istiyorum. Bunları sizlerin paylaşım ve yardımları sayesinde gerçekleştirmek istiyorum. Sadece kafama takılanları değil sizinde yeni ve benim bilmediğim paylaşımları buraya yansıtmanızı istiyorum. Çok şey istiyorum ama beni mazur görün.Yardımınız benim için çok önemli.[/QUOTE]

Kenan Bey; mazur görülecek birşey yok. Beslediğiniz canlıların üzerinizde sorumluluğunu hissetmeniz ve onlara daha iyi bakabilmek için öğrenmeye çalışmanız bence şahane bir durum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

innocent_crazyÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 846
innocent_crazyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2007 20:16
Tebrikler Onur bey 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 21:06
Teşekkürler Nilüfer Hanım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 23:16
Onur bey gerçekten tebrik edilecek bir çalışmaya imza atmışsınız. TEBRİK EDERİM.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NiyOÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 969
NiyOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2007 00:30
Onur Bey size gerçekten minnettarım.Gerçekten çok teşekkür ederim cevaplarınız için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2007 01:35
Rica ederim Kenan Bey. Ben sadece daha önceleri forumda bana yardımcı olmuş olanların yaptığının devamını getiriyorum. Nasılsa ben de bunları kendim bulmadım, çoğunu başkalarından öğrendim. Bir gün siz de bir başkasına burada anlattıklarımı aktarırsınız. Zaten forumun varlığı da bir bakıma bu temele dayanıyor.
encort2007-1-28 1:36:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NiyOÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 969
NiyOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2007 21:28
Haklısınız çok teşekkür ederim.Akvaryum çok güzel bir tutku gerçektende! Bu hobi bir çok şeyden daha zevkli bir şey. Yardımlarınızı harfiyen uygulayacağım. Şimdi daha bir bilgili yaklaşımda bulunabilirim ayenizde. Verdiğiniz linki okudum.Paylaşımınız çok güzel  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir