bulduğum kaplumbağa - adapte sorunu


sinem_asgelÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 15
sinem_asgelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 08:37
İyi günler 
Geçen gün 1 yaşlarında bir su kaplumbağası bulduğumu yazmıştım. spot lamba ve uvb dışında akvaryum ve tesisatların çoğunu aldım. merak ettiğim şey, bu hayvan 1 yıla yakın hep suda beslenmiş hiç öyle kuru bölge filan bilmeyen sahiplerinin ellerinde.. ben buna o ortamı sağladığım zaman kaplumbağamın buna alışabilecek mi? kaç günde adapte olabilir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bettaemre35Çevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2013
İl: Izmir
Mesaj: 74
bettaemre35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 08:45
O kaplumbağaya bağlı, şu an yaz olduğu için güneşe çıkarmanızı tavsiye ederim günde 1.5 saat civarı malum İzmir yeterince sıcak oluyor :) Kabuk yumuşamaması için Devit 3 Oral ilacı var ayrı bir kapta yemlerine damlatarak verebilirsiniz.Bu ilaçla ilgili yazılar görürsünüz zaten.
Ayrıca ilk açtığınız konu üzerinden devam ederseniz iyi olur siz oraya yazdığınız takdirde otomatik olarak konu en üste  taşınıyor.
bettaemre352013-07-31 08:49:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caesar81Çevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 25
caesar81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 10:27
Uygun sehirden uzakta bir gol veya baraja salin gitsin, dogada daha mutlu olur 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bettaemre35Çevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2013
İl: Izmir
Mesaj: 74
bettaemre35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 11:05
Doğada daha mutlu olamaz yaşasa ancak yazın yaşayabilir kış başlayınca soğuklardan dolayı hayvan ölecektir.Sezar beye de katılmıyorum Sinem Hanım onu yaşatmak için uğraşlara başlamışken bunu demek hiç mantıklı değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ttolayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2013
İl: Adana
Mesaj: 1032
ttolayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 11:46
Bahsi geçen kaplumbağa turuncu yanaklı Singapur su kaplumbağası olarak bilinen kaplumbağa ise ortalama 15 cm çapa ulaşana kadar doğada Türkiye şartlarında tek bir kış çıkartamaz. Sebebi bizim lokal dere ya da göl kaplumbağalarımızın çok daha iri ve sert mizaçlı olmasıdır. Kışın ihtiyaç duyacakları kuytulara yerleşmelerine izin vermeyecek ve ciddi yaralanmalı kavgalar yaşanacaktır (tanık oldum). Üç tane kaplumbağayı dörder yıl en küçük halinden alarak ortalama bir yemek tabağı çapına gelene kadar besleyip doğaya bıraktım. İlk soruya gelecek olursam, kaplumbağa normalde olması gereken ortamı gördüğünde en kötü şartlarda bir hafta içinde uyum sağlayacaktır. Yaşama iç güdüsü yapması gerekenleri kendisine hatırlatacaktır. Benim ikinci kaplumbağam yuvasından çıkıp evin içinde süpürgelik kenarlarından gezip gezip bahçesine geri dönüyordu. Çok keyifli bir canlıdır. Eğer gereken her şey yapılırsa, sahibinin üzerinde gezinip omuzunda, kolunda güneşlenecek hale bile gelebiliyor. Kabuk yumuşaması ve göz kapanması en önemli iki sorundur. Kabuk yumuşaması çok çabuk ölümle sonuçlanabilir bir hastalık olmakla beraber önleyici vitaminlerle hiç yaşanmaması sağlanabiliyor. Kaliteli yem kullanın, karides çeşnisi mutlaka yapın. Belli bir boya ulaşan kaplumbağanıza beyaz peyniri de haftada bir iki kez yedirin. İmkanınız olursa ara sıra, sinek karınca vs gibi haşereleri de diyetine ekleyin. Kedilerin ıslak maması gibi (kötü kokulu) bize hoş görünmeyen bir şey olsa da kaplumbağa için lezzetli bir aperatif olacaktır. Bulunduğu bölge güneş görsün, ihtiyaç duydukça kabuğunu kurutarak güneşlenecektir. Kış geldiğinde de uykuya geçince paniklemeyin, yem yemeyi tamamiyle bırakıp karanlık ortam arayacaktır. Benim kaplumbağalarımın bahçelerinin üzerini kışları ben ortalama 45 gün süreyle ışık almayacak şekilde havlu ya da çarşafla örterdim. Biraz karışık yazdım farkındayım, umarım faydalı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigitgurdalÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 412
yigitgurdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 15:17
Bu bilgilere ne kadar katılsamda istanbul belgrad ormanında hayata tututan onlarca kırmızı yanaklı su kaplumbağası var.Ve İstanbulun şartları izmirden kat kat daha sert.Ama tabi bu sizin salmanız anlamına gelmez siz bakabilirsiniz kaplumbağa yazın çıkmayabilir ama illaki çıkacaktır.Eger spot lambayı koyarsanız yazında çıkacaktır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 02:32
Konu bilgi kirliliğinden geçilmiyor, kırmızı yanaklı kaplumbağaların popülasyonu bizim ülkemizde ekosisteme zarar verir, doğada çoğalmaları da sağ olsunlar boş boğaz meraklıların alıp 2-3 ay sonra sağa sola salmalarıyla olmuştur. Ayrıca ev ortamında yaşayan kaplumbağalar güneşlensin vs. diye güneşe çıkarmak da pek sağlıklı değil (özellikle kışın), evde dolanmaları da hem onlar hem de ev sakinleri adına sağlıklı değil.
Suları 28-29 derece, kuru alanları da lambayla ısıtarak 35 derece civarı oldu mu o kaplumbağa kuru alana her zaman çıkar (hastayken de iyileşmek için genel olarak kuru alanı tercih ederler -akciğer enfeksiyonu vs. gibi- ). Kuru alan kısmına bir uvB lamba da monte ettiniz mi gerekli güneş ışığı ihtiyacını da karşılar. Ayrıca kaplumbağalarınızda kesinlikle kabuk sertleştirici kimyasallar kullanmanızı önermem.

Forumda gördüğüm bir yanlış da beslenme alışkanlıkları, bu hayvanlara lütfen kıyma, çiğ et, salam, sucuk, pastırma, çiğköfte vs. gibi besinler vermeyin (verdim yedi demeyin, ne verseniz yiyorlar zaten). Diyetlerini düzgün uygulayın, yavru kaplumbağaları hızlı bir yeme dönemine sokarak hızlı gelişmelerine sebep olmayın (hızlı ve dengesiz büyüme oldukça zararlıdır), kabuk piramitleşmesi vs. gibi şeylere sebep olmayın. 2-3 yaşından sonra kaplumbağalara yeşillik ağırlıklı ve 2-3 günde bir yem verin. Ara sıra fazla olmamak şartıyla çeşitli meyveler vs. de verilebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinem_asgelÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 15
sinem_asgelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 07:06
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar sayenizde çok bilgileniyorum.

Kaplumbağamın kaç yaşında olduğunu bilmiyorum . Akşam işten gelince resmini çekip koyacağım. Siz tahmini yaşını bana bulabilir misiniz acaba? :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ttolayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2013
İl: Adana
Mesaj: 1032
ttolayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 08:31
Saldırgan tavırlar bu forumun genel yapısına çok tezat oluştursa da cevap hakkımdır; Evde tasmayla gezdirmiyorduk ayrıca kendi kendine gezdiğinde salondan banyoya oradan mutfağa geçip sonra da yastığıma tünemiyordu. "Süpürgelik kenarlarında gezinip geri dönüyordu dedim." Kendisinin isteyerek yaptığı bir hareket bu benim alıştırdığım bir şey değil. Bilgi kirliliğinin varlığı konusunda ben de aynı şeyi düşünüyorum, birileri ekolog oluyor burada, birileri su ürünleri uzmanı. Bir çok saldırgan arkadaş tarafından okunan tek yerin ise sade ve sadece bir iki forum olduğuna da %100 eminim. Aşağıda belirteceğim cümle üniversite bitirme tezlerinden alıntı olup gerçek ekolog profları tarafından onaylanmış makale metnidir.

-Turuncu veya kırmızı yanaklı su kaplumbağasının ekosistemdeki tek tek ve tek olumsuz etkisi "ihraç" hastalıklar dolayısıyla yerel akrabalarına hastalık bulaştırmasıdır. Nematod en sık görülen sorun olmakla birlikte, ülkedeki tüm lokal su kaplumbağalarında hali hazırda bazı çikletlerdeki bloat gibi doğal olarak nematod mevcuttur. Amerikadaki komşularına tehlike oluşturan hastalık bizim türlerimizin daha baskın olmasından dolayı korkulacak sonuçlara sebep olmaktan çok uzaktır.- 

Ömrümün 1/3 ünden fazlasını bu afacanlarla geçirdim. İkinci kaplumbağamla ilgili bakan besleyenlerin %90ının asla tanık olmayacağına emin olduğum güzel şeyler de yaşadım ama aktarmaya çekiniyorum birileri kızar bana, hayvanın doğası bozulmuş demek ki kaplumbağalık özelliklerini yitirmiş vs. diye. Tabanı suni ışık kaynağıyla ısıtılmış yüzeyler kaplumbağaların iç organlarını dinlendirmek ve sorunları tedavi etmek adına sevdikleri yerler olmakla beraber, güneş alan bir noktada (ışık kaynağı da olabilir ancak güneş sağlıklı olandır) başını tamamiyle sarkıtıp kuyruk ve dört bacağını son boğumuna kadar kurutan bir kaplumbağa d vitaminine doymaktadır. Kabuk sertleştirici kimyasalları ilaç uygular gibi kitabi dozlardan ziyade seyrek düzeyde bizdeki a vitamini gibi kullanmak doğru olandır ve özellikle tavsiye edilendir, söylediğim Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi (aynı üniversitesinin farkıl fakültesinden mezunum) tavsiyesidir ki bu fakülte Türkiyedeki tek caretta carettalarla haşır neşir olan fakültedir. Çiğ et ürünleri kesinlikle uzak durulması gereken ürünler olup et ürünleri canlı yem olarak verilemiyorsa sadece kaliteli markalardan karşılanmalıdır. Vs vs vs... Şu an balık beslemekteyim ama kaplumbağalarla ilgili söyleyecek şeylerimin daha fazla olduğunu fark ettim. Bu konuyu takip etmeyi bırakıyorum umarım okuyan gören herkese yardımım dokunabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BanyoterligiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2012
Mesaj: 246
BanyoterligiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 10:52
Çizgili dere kaplumbağası olabilir sizin kaplumbağanız. Fotoğraf koymalısınız. Eğer çizgili dere ise doğaya geri bırakın. Yerli bir tür ve üremeleri gerekiyor 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinem_asgelÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 15
sinem_asgelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2013 08:35
arkadaşlar cevaplarınız benim için çok önemliydi teşekkür ediyorum :) resmini çekemedim halen telefonum kötü kalitede özür dilerim en kısa zamanda çekeceğim söz :D 

Arkadaşlar mutfak balkonum güneş görüyor. Akvaryumda kuruması için spot lambalı vs ortam oluşturdum. Ama balkona da çıkarmak istiyorum güneş alsın diye. Kaç saat çıkarmam uygundur acaba? 2 saat kalıyor sonra çok kaldı diye düşünüp tekrar akvaryumuna koyuyorum :D 5-6 saat kalsa birşey olmaz değil mi? 

Bulunduğum yerde vahşi kuşlar yok. Karga, güvercin, bülbül var en fazla. Balkonda dinlenirken kaplumbağamı yemezler değil mi:( Çok korkuyorum 10 dkkada bir kontrol ediyorum yemişler mi onu diye:D 

Beslenme olarak kafası hacmini geçmeyecek günlük yemekleri deniliyor. Şu ürünü bilenler içindekinden kaç tane atayım günde 2 öğün olacak şekilde? Yani sabah şu kadar tane akşam şu kadar tane diye yardımcı olur musunuz? 


Okuduğum kadarıyla ne kadar yem versek yerler diyorsunuz(İç güdüleri gereği bir daha yemek bulamayacaklarını düşünüp herşeyi yerler) peki bunlar doğal ortamlarında o kadar yiyecek var orada istedikleri kadar yemiyorlar mı? yani yemini fazla versek çok mu zarar görürler? Sorumu anladınız umarım :) 

İsmini komando koydum:D Sizce güzel mi olmuş ismi :D Çok iyi tırmanıcı ve çok iyi yüzücü olduğu için hehe:D 




Mesajımı editleyemiyorum sorun veriyor bir mesaj daha yazayım hemen alta kusura bakmazsanız. 

Bugün sade mısır gevreği verdim afiyetle yedi. İlk defa birşeyi bu kadar iştahla yediğini görüyorum:D Sorun olur mu? evde bulduğum ölmüş sinek böcekler filan olursa atıyorum akvaryumuna sorun olur mu :D Çok sorum oldu affedin


Mert bey yanağında turuncu renk var durun kötü de olsa bir fotoğrafını çekeyim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bettaemre35Çevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2013
İl: Izmir
Mesaj: 74
bettaemre35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2013 16:18
Günde 2 saat yeterlidir diye düşünüyorum, o güneşlenirken siz de balkonda oturabilirsiniz kargalar var demişsiniz kargalar meraklıdır tehlike oluşturabilir.
Ben günde sabah-akşam yaklaşık kafasının büyüklüğü kadar yem veriyorum.Evet kaplumbağalar ne kadar verilirse yiyorlar, dediğim ölçüde vermenizi tavsiye ederim; tahmin edilebiliceği üzere herşeyin fazlası zarardır.
Mısır gevreği vs. zararlı olabilir.Çeşit marka yemler vermenizi tavsiye ederim ben yem haricinde ufak parçalar olmak şartıyla üzüm,karpuz,marul veriyorum.Karasinek kesinlikle vermeyin, mikrop yuvasıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BanyoterligiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2012
Mesaj: 246
BanyoterligiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2013 00:26
Facebookta su kaplumbağası bilgi paylaşımdan bütün cevapları alabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinem_asgelÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 15
sinem_asgelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2013 12:39
[QUOTE=bettaemre35]Günde 2 saat yeterlidir diye düşünüyorum, o güneşlenirken siz de balkonda oturabilirsiniz kargalar var demişsiniz kargalar meraklıdır tehlike oluşturabilir.
Ben günde sabah-akşam yaklaşık kafasının büyüklüğü kadar yem veriyorum.Evet kaplumbağalar ne kadar verilirse yiyorlar, dediğim ölçüde vermenizi tavsiye ederim; tahmin edilebiliceği üzere herşeyin fazlası zarardır.
Mısır gevreği vs. zararlı olabilir.Çeşit marka yemler vermenizi tavsiye ederim ben yem haricinde ufak parçalar olmak şartıyla üzüm,karpuz,marul veriyorum.Karasinek kesinlikle vermeyin, mikrop yuvasıdır.
[/QUOTE]

çok teşekkür ederim bilgiler için. kara sinek vermeyi kestim. zaten maması var arada extra olsun diye veriyordum ama bıraktım. şey sorucam yemek konusunda, sabah kafası kadar + akşam kafası kadar mı vereyim yoksa gün boyunca toplam verdiklerim kafası kadar mı olacak  boyu 10 cm eni 8 cm. kaç yaşında komandom acaba 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir