Denemediğim şey kalmadı, gelişemeyen bitkiler


harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2013 14:59
Herkese selamlar, uzun zamandır bitkili akvaryumlarla ilgileniyorum ve şimdiye dek 20 litreden 360 litreye kadar çok çeşitli boyutlarda 10'dan fazla bitkili akvaryum kurdum ancak bu seferki kadar uğraşmadım hiçbirinde. Sorunum, bitkilerin bir türlü normal seyrinde gelişememesi. Öncelikle akvaryum hakkında bilgi ve resimleri paylaşayım:

Boyutlar/Hacim             : 100x40x50(h) / 200 litre
Aydınlatma                    : 138 watt T5, 3x6500K-3x4000K karışımı florasan 
Filtrasyon/Sirkülasyon  : Tetratec EX1200 dış filtre (Seramik+Bioball+Mavi biyolojik sünger) + Hailea P-700 sirkülasyon pompası
Taban                             : 20 litre saksı torfu, üstüne 5-6cm(h), 1-3mm tanecik boyutlu lav kırığı kum
Sıcaklık                           : ~28 derece, 200 watt Tetra HT-200 ısıtıcı

Baştan beri yukarıdakiler aynıydı. Aslında ilk kurulumda torf yoktu. Bitkileri ilk aldığımda önce küçük tanka diktim. Orada enteresan derecede gelişim gösterdiler. O akvaryum 30 litre, hagen siyah kumlu, şelale filtreli, 28derece sıcaklıkta bir tanktı. Ancak sonradan büyük akvaryumu alınca, 10 gün gibi bir süreden sonra büyük akvaryuma aktadım. İlk dikimde oldukları gibi kaldılar. Öyle yaprak çürümesi veya kuruma gibi durumlar oluşmadı ama gelişim durmuş gibi gelmişti bana. Zira bitkiler bir hafta 10 gün ilk diktiğim hallerinde kaldılar. Resimleri şu şekilde;







Bitkilerdeki gelişim yavaşlığını torf olmayışına bağladım. Daha önce tüm tanklarında kullandığım gibi bu tankta da torf kullanayım dedim. Cevahir AVM Koçtaş'tan 30 litre torf aldım. Bunun 20 litresini koyup bitkileri yeniden diktim. Sonrasında su oldukça sarardı ama bitkilerde de biraz kıpırdanma oldu. İzleyen 15-20 günlük zaman diliminde, pek çok defalar su değişimi yaptım ve su şu an daha berrak ve parlak. Ancak hala bir miktar uçuk sarımsılık var ama o da normal çünkü daha önceki tanklarımda da torf kullanınca su bir nebze sararıyordu salınımdan dolayı. 

Bitkilerde bir miktar kıpırdanma oldu olmasına, ama bu kez de çürüyüp erimeler başladı. Yapraklar sararıp kahverengileşti, bitki gövdeleri karardı ve özellikle güller ve çınarlar baya eridi. Ancak bu süre zarfında sakal yosunu veya yoğun bir alg gelişimi olmadı. 

Erime ve çürümeleri durdurmak adına, acaba torf çok mu salınım yaptı diye düşünüp bir müddet daha su değişimi yaparak bitkilerin normalleşmesini bekledim. Su değişimlerinden sonra biraz toparladılar her seferinde ama en geç 3 gün içinde yeni çıkan filizler sararıp kahverengileşmeye başladı ve gelişim tekrar durdu. 

Acaba canlı yükü mü eksik geldi dedim. Çünkü başta 6 yavru longfin vatoz ve 10 kadar elma salyangozu vardı yalnızca. Tanka 30 lepistes, 2 frenatus ekledim. Yem olarak da başta yalnızca Tetra-min kullanırken, sonradan NLS thera A, Tropical super spirulina granules, Tetra Pro Vegetable, Tetra Discus, NLS H2O wafers, Sera Flora da kullanmaya başladım. Lepistesler coştu, seri olarak yavrulama başladılar. Yavrular da son derece hızlı gelişim gösteriyorlar ancak bitkiler aynı kaldı.

Sonra bir %50 su değişimi yapıp akvaryuma 3 gün boyunca hava bastım. Bitkiler baya baya toparlandı ama 3 günün sonunda gelişim yavaşladı ve o beklediğim gelişimi yine gözlemleyemedim tam olarak. 

Aklıma CO2 geldi. Acaba bitkiler karbon ihtiyaçlarını gideremiyorlar da ondan mı böyle oldu diye düşünüp CO2 araştırmaya başladım. Ancak önceki akvaryumlarımın, 1'i hariç hiçbirinde CO2 kullanmadım. Çoğunda hemen, kalanlarında bir süre sonra mükemmel bitki gelişimi gözlemledim. Bunları bile bile, belki akvaryum tam oturmadı diye, ihtimal vermesem de durumu CO2'e bağlayıp, piknik tüplü CO2 sistemi yaptım. Bir süre akvaryuma CO2 bastım ancak bir hafta boyunca hiç bir fark olmadı akvaryumda. 

Sıra geldi gübreye. Bütün bunların ardından geriye bir tek gübre kalabilirdi. Önceden kurduğum akvaryumların yarısından fazlasında hiç gübre kullanmamıştım. Kullandıklarımla kullanmadıklarım arasında öyle çarpıcı bir fark olmamıştı aslında. Çünkü hemen her akvaryumda torf kullanmıştım ve gübre işlevini torfun gördüğünden emindim. Bu kez, ne olur ne olmaz, denemedim demeyeyim diye nitrat, fosfat, demir ve potasyum gübreleri edindim. Önerilen miktarlarda akvaryuma ekledim. 3-4 gün bir fark olmayınca, nitratı söylenenden biraz daha fazla bile verdim ama yine bir değişim olmadı ve bitkilerin yapraklarında kararma-sararma-erime olayları son bulmadı. Esasen bitkiler gelişim gösterip sürgün veriyor ama 3-4 güne yeni sürgünler de kararıp sararıyor.

En sonunda da sirkülasyonum az olabilir diye düşünüp, EX1200'e ek olarak hailea P-700 sirkülasyon motoru aldım dün. Oldukça etkili çeviriyor suyu şimdilik çok memnun kaldım ama 1 günde çok bir değişim gözleyemedim henüz doğal olarak.

Akvaryumun son hali bu şekilde;








Her şeyden sonra, bin biliyorsan da bir bilene sor dedim ve hobiye gönül vermiş siz kıymetli hobici arkadaşlarımın engin bilgilerinize sığındım. Şimdi, etkenleri değerlendirmek gerekirse;

=>Baştan beri torftan şüphelenip rahatsız oluyorum ancak daha önce defalarca kez akvaryumlarımda torf kullandım ama hiç bu kadar zorlanmadım.

=>Mikro element gübresi çare olabilir zira henüz onu denemedim. Daha önce 1 kez kullanmıştım Tunç Bey'in gübresinden, harika gelmişti bitkilere ama çok yosun oluşmuştu. Kullanmadıklarımda da sanırım yemler, balıklar vasıtasıyla akvaryumlara vitamin ve mineral sağlayabilmiştim. Bunu da şu an tankımda iyi-kötü gelişen ama pembe damarlarını gözleyemediğim damarlı zeytinden yola çıkarak düşündüm. Bazı iz element ve vitaminler dolayısıyla pembe damarlar oluşuyordu belki ve ben onu sağlayamamış olabilirim akvaryuma ve belki de bitkiler yeterli enzim aktivitesini bu sebepten gösteremiyor ve gelişemiyorlar.

=>Suda, torf dolayısıyla aşırı konsantrasyonda iyon olduğundan bitkiler gerekli emilimi gösteremiyor olabilirler. Ayrıca bu yoğunluk, lav kırığında daha da artıp, kök gelişimini baltalıyor da olabilir.

=>Sıcaklık gelecektir pek çok kişinin aklına ama benim bu konuda sıkı bir tecrübem oldu. Şöyle ki, önceleri kurduğum bir bitkili discus akvaryumumda, yavru discuslar soğukta hastalanmaya başlayınca bitkilerden feragat etme pahasına sıcaklığı 32-33 derecelere çıkarmıştım. Dana yüreği ağırlıklı beslediğim yavrular, suyu ziyadesiyle nitrata boğmuşlardı ve bitkiler tankı o sıcaklıkta ormana çevirmişlerdi. Bunun haricinde, pek çok defalar, 28-29 derece sıcaklıklarda harika bitki gelişimlerini bizzat tecrübe ettim.

=>Aydınlatmam az gelmiyordur. Fazla mı geliyor diye de düşündüm ama sanırım tankı hi-tech olarak görebilirim çünkü hi-tech bir tank için hemen her şey mevcut. Hi-tech akvaryumlar için de litre başı ~1.4 watt aydınlatma son derece normaldir.

=>Sirkülasyon benim düşünceme tezat olarak az değil de fazla mı geldi acaba dedim, ama EX1200'ü pek çok arkadaş bu ölçülerde bir tank için kullanıyor ve zaten bitki yaprakları zar-zor oynuyor.

Ancak bu kadar sorgulayabildim ve bunları görebildim arkadaşlar. Konu hakkında tecrübesi ve görüşü olan hobicilerden yardım bekliyorum. Biraz uzun oldu ama, sorunu açıkça aktarabilmek adına her şeyden bahsetmek istedim. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim.
harunutku2013-11-20 15:58:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2013 15:12
 Torfdaki humus (esasen humik asit) bitkilerin gelisimini enteresan derecede etkiliyor. Lisede kimya hocamizla bu konuda calisma yapmaya yeltendik ama sonunu getiremedik. Akvaryumda bizzat ben de kullandim ve torflu ve torfsuz gelisim farklari cok büyük cidden.

Yeni akvaryumdaki besin eksigi ve bakteri kolonizasyonun yetersizligi de durumu etkiliyor olabilir. Büyük akvaryumun kurulum tarihi ne zaman? Ayni zamanda gelisim icin temel element azottur. Nitrat olarak alir bitkiler genelde. Ölcüsünü ayarlamak gerekir ama akvaryumda bir miktar balik besleseniz bu konuda onlarin idrarlari yardimci olacaktir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2013 16:01
Mehmet Bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Tankı ilk önce 1,5 ay önce kurdum. Ancak sonra bozup torfu ekleyip yeniden kurdum o da aşağı yukarı 40 gün önce falan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2013 16:36
Hala daha gelismiyor ve de? Dikkat cekici gercekten. Gübreleme usulünüz nedir peki?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2013 16:37
3 Günde bir, kullanım talimatında yazdığı şekilde veriyorum her birinden

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aguila NegraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 273
Aguila NegraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2013 21:22
[code]Sıcaklık : ~28 derece, 200 watt Tetra HT-200 ısıtıcı[/code]
Oldukça yüksek bir sıcaklık,balıklarınızın tolore edebileceği kadar kontrollu olarak ısıyı düşürmeyi deneyin.
24 derece uygun olabilir bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 00:50
Haklısınız Serdar Bey, genel kanı, bitkili akvaryumlar için optimum sıcaklığın 24-26 derece arası olduğudur. Pek çok hobici de bu sıcaklıkta tutuyor tankını. Ancak yazımda paylaştığım gibi, daha önce de bitkili akvaryumlarım hep 27 ve daha yüksek sıcaklıklara sahipti ancak hiçbirinde bu derecede müzmin bir sorunla karşılaşmamıştım. Ayrıca kaldığım bina merkezi sistemle ısıtılıyor ve sıcaklığı malesef 27 nin altına hiç indiremedim. Pencereleri sürekli açarsam da ses ve oda sıcaklığında düşüş vs gibi sorunlar oluşuyor. harunutku2013-11-21 00:51:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkkingÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2011
İl: Konya
Mesaj: 16
darkkingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 11:02
Bitkili tanklardaki olayları bir türlü çözemedim. Birileri sıcaklık yüksekse bitkiler büyümez diyor ama tam tersi durumlarda var, birileri hava vermemek lazım diyor oksijenin az olması gerektiğinden bahsederek, kimileri torfun zararı olduğundan bahsediyor, ışık meselesi, filtre meselesi vs...
Kafayı yememek elde değil... Dolayısıyla tecrübe ile bir şeyler öğrenmek lazım tabi bu da epey maliyet ve zamana sebep oluyor... Bana sorarsanız balığın olmadığı bitkili akvaryumda eğer düzenli gübre (fosfat ve nitrat) verilmiyorsa bitkiler kesinlikle büyümüyor. Ama balık yeteri kadar varsa dışkılamalarından dolayı oluşacak nitrat bitkilere yarıyor.Çünkü ekolojik döngüde de olduğu gibi yanlış hatırlamıyorsam nitratı bakteriler nitrite çeviriyor nitritte bitkinin can damarı. Ben yanlış anlamış veya anlatmış olabilirim. İkincisi gözlemlediğim kadarıyla akvaryumda kesinlikle hava motoru bağlantısı olmalı. Suyun sirkilasyonundan daha çok hava verilmesi gerekir tamamen gözlem. Işık konusunda da fazla abartmamak lazım. Tabi bunları yazarken en önemli şeyin taban olduğu da bir gerçek. Torf kullanımının zararı olacağını sanmıyorum. Bitkili akvaryum gerçekten zor işmiş onu anladım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 11:48
[QUOTE=darkking]Bitkili tanklardaki olayları bir türlü çözemedim. Birileri sıcaklık yüksekse bitkiler büyümez diyor ama tam tersi durumlarda var, birileri hava vermemek lazım diyor oksijenin az olması gerektiğinden bahsederek, kimileri torfun zararı olduğundan bahsediyor, ışık meselesi, filtre meselesi vs...
Kafayı yememek elde değil... Dolayısıyla tecrübe ile bir şeyler öğrenmek lazım tabi bu da epey maliyet ve zamana sebep oluyor... Bana sorarsanız balığın olmadığı bitkili akvaryumda eğer düzenli gübre (fosfat ve nitrat) verilmiyorsa bitkiler kesinlikle büyümüyor. Ama balık yeteri kadar varsa dışkılamalarından dolayı oluşacak nitrat bitkilere yarıyor.Çünkü ekolojik döngüde de olduğu gibi yanlış hatırlamıyorsam nitratı bakteriler nitrite çeviriyor nitritte bitkinin can damarı. Ben yanlış anlamış veya anlatmış olabilirim. İkincisi gözlemlediğim kadarıyla akvaryumda kesinlikle hava motoru bağlantısı olmalı. Suyun sirkilasyonundan daha çok hava verilmesi gerekir tamamen gözlem. Işık konusunda da fazla abartmamak lazım. Tabi bunları yazarken en önemli şeyin taban olduğu da bir gerçek. Torf kullanımının zararı olacağını sanmıyorum. Bitkili akvaryum gerçekten zor işmiş onu anladım.
[/QUOTE]

Söyledikleriniz hakkinda genel olarak benim nacizhane düsüncem;

Sicaklik bitki türü ile alakali.

Torf konusu torfun türü ile alakali. Bazi torflar normal saksilar icin problem olusturmazken akvaryuma sorun cikarabilirler. Muhtemelen zararli oldugu iddia edilen torf bunlardir. Onun disinda hindistan cevizi torfu vb torflar idealdir. Özellikle akvaryum icin üretilirler.

Hava vermek konusunda da akvaryumda bir sirkülasyon sart. Bunu hava vererek saglanmasi gerektigini savunanlar olabilir. Ama buna karsin suda CO2 cözmek icin verilen onca zahmete zit bir davranis olacaktir. O yüzden sirkülasyon dis filtre ile saglanirsa daha iyi olur.

Ama en nihayetinde bireysel tecrübe esas dediginiz gibi bitki konusunda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YFYİĞİTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 460
YFYİĞİTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 14:04
[QUOTE=M.Emin Uzunoğlu] Torfdaki humus (esasen humik asit) bitkilerin gelisimini enteresan derecede etkiliyor. Lisede kimya hocamizla bu konuda calisma yapmaya yeltendik ama sonunu getiremedik. Akvaryumda bizzat ben de kullandim ve torflu ve torfsuz gelisim farklari cok büyük cidden.[/QUOTE]

Torf kullanılması olumlu mu etkiliyor olumsuz mu anlayamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 14:23
[QUOTE=YFYİĞİT][QUOTE=M.Emin Uzunoğlu] Torfdaki humus (esasen humik asit) bitkilerin gelisimini enteresan derecede etkiliyor. Lisede kimya hocamizla bu konuda calisma yapmaya yeltendik ama sonunu getiremedik. Akvaryumda bizzat ben de kullandim ve torflu ve torfsuz gelisim farklari cok büyük cidden.[/QUOTE]

Torf kullanılması olumlu mu etkiliyor olumsuz mu anlayamadım.
[/QUOTE]

Kesinlikle olumlu. Icerigindeki hümik asit gübre olarak da kullaniliyor saksi bitkilerinde de bildigim kadari ile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkkingÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2011
İl: Konya
Mesaj: 16
darkkingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 14:34
Torf konusunda Mehmet Emin Bey'in dediği gibi kesinlikle faydalı fakat bu marketlerde satılan ve içerisinde kimyasal katkılar bulunan pahalı torflar yerine hem daha ucuz hemde daha doğal olanları tercih edilir ve hafif olduğundan kaynaklı suyu bulandıracağı düşünülerek tabana iyi yerleştirilirse (üstüne başka bitki kumları serilerek) kesinlikle faydalıdır...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 16:31
Herkese teşekkür ederim yorumları için. Yüksek sıcaklıklarda pek çok defa, ayrı akvaryumlarda bitki gelişimleri gözledim ve şunu kesin olarak söyleyebilirim ki, düzeni tutmuş, oturmuş akvaryumlarda yüksek sıcaklık değerlerinde bile ( ben 33 dereceye kadar denedim) müthiş bitki gelişimleri gözlenebilir. Yeter ki akvaryum tam anlamıyla otursun. Ben bugün bütün gün torfu düşündüm ve şu sonuca vardım. Çeşit çeşit saksı torfu var muhtemelen ve bunların her biri farklı salınım kapasitesine sahip. Sanırım benim kullandığım da, bir maddeyi, ki o her ne ise (belki hümik asit) aşırı oranda salıyor be bitkilerin kök gelişimlerini bir şekilde sekteye uğratıyor. Çünkü sağlıklı kök gelişimi olan bir bitki asla güdük kalmaz. Yavaş gelişir belki ama sararıp solduğuna şahit olmadım ben hiç. Bu salınım keskin pH değişimlerine de sebep olmuş olabilir. Belki de o yüzden bitkiler yanıverdi. Şimdiki öncelikli planım torfu tamamen akvaryumdan çıkarmak. Haftasonu çıkarasım var. Zaten gübrem ve canlı yüküm var yeterince. Belki çok çok az (2-3 litre gibi) lav kumunun altına sererim ama ona bile mesafeliyim. Bu durum hakkında sizler ne düşünürsünüz acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 23:39
Harun Bey, bir süredir güncelleme yapmamışsınız. Akvaryumun son durumu nedir acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir