Dikuslarım aniden ölmeye başladı


hmustakÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 237
hmustakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2011 09:22
Merhaba Murat bey, 
Sizinle birkaç kere telefonda da görüştük hatırlarsanız. Bu yavruların diğer kardeşleri de bendeydi; şuanda izmitte bir üretici arkadaşımın show tankında 8-10 tanesi hayatlarına devam ediyorlar. Bu sabah bu mesajı görünce şok olup kendisini aradım; bir sorun olmadığı teyidini aldım.
Ne olmuş olabilir konusunda ufak bir hikaye yazayım; tartışılır en azından. 
Diğer canlılarla birlikte discusun yaşaması bence riskli. Neden? Doğal habitatlarında hepbirlikte yaşasalarda, o coğrafyaya uyum sağlayan, suyun ve doğal yaşamın etkisi olarak taş gibi balıklardır discuslar. Akvaryumda beslediklerimizse genetikleri büyük ölçüde değişmiş, vücut yapıları oldukça hassaslaşmış hibritlerdir, ciddi farkları vardır ; tekrar doğal ortamlarında yaşayamazlar
Bu hybrid'ler, metabolizmalarının/immun sistemlerinin tanımadığı, direnç gösteremedikleri bakteri, virus ve hatta mantarlara karşı çok zayıf olabiliyorlar. 
Düşünün; Bir lepistes kolonisinde, balığın miğde ve bağırsak sistemlerinde taşınan bir bakteri/virus, lepisteste sadece taşınmış ve hiç zararlı olmayabilir. Ortamda da bolca bulunabilir fakat lepistesin immun sistemi tarafından bloke edilmiş olabilir. Bu "sorunsuz" ortama eklenen discus kolonisi bu bakteriye tepki göstermiş, etkilenmiş olup, hastalanmış olabilir diye düşünüyorum.

Hani bir grup üstadın bakteri çakışması dedikleri olay varya...

Yavrular piranha gibi, çok güzel ve isteklilerdi... Çok üzüldüm, geçmiş olsun. 

Saygılarımla
Hakan Müştak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratöztürkÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2010
İl: Antalya
Mesaj: 60
muratöztürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2011 13:03
Hakan Bey merhaba.

Söylediklerinizde kesinlikle haklısınız. Hayvanları o duruma sokacak hatayı ben yaptım. Ama ne olduğunu tespit edemediğim için amacım sıkıntıyı tespit etmek.

Bana ilginç gelen ise 2-3 gün içinde olması. Ondan önce balıklar inanılmaz hareketli ve cin gibiydiler. Pırıl pırıl duruyorlardı herşeye tepki veriyorlardı yani çok uyanık fırlama çocuklar gibiydiler.

Neyse olan oldu artık yapacak birşey yok. Yeniden balıklar aldım şu an discus dışında 1-2 cüce vatoz, 2 cae, 2 tanede yakalayamadığım neon grubu balığı var. Ama halen daha haftalık su değişimini yapmadığımda balıklarda bir gerileme hissediyorum. Durgunlaşıyorlar, yüzgeçlerini gererek değil de sık sık büzerek dolaşıyorlar, yan yüzgeçlerini sanki üzerinde bişey varmış da düşürmek istermiş gibi büzerek çok hızlı sallıyorlar.

Ama haftalık %30 su değiştirdiğimde hiçbir sorun gözükmüyor. Olaylar olmadan önce yakın tarihte kum ilavesi yapmıştım tanka acaba o kumdan bir sıkıntı doğmuş olabilir mi? Kumu yapmam gerekip de yapmadığım bir şey vardır da o da balıklara zarar vermiştir gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

İlginiz için tekrar teşekkürler.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ElegansÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/07/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 588
ElegansÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2011 13:20
Öncelikle geçmiş olsun diyorum.
Üzülerek belirtmek isterim ki discus beslemeye başlamadan önce hiç bir araştırma yapmamışsınız bence.Sizin de dediğiniz gibi balıklarınız malesef bence sizin hatalarınızdan dolayı ölmüşler ki Hakan beyin sözleri de genetik bir durum olmadığını doğruluyor.
Bunca zamandır olmadı diye bundan sonra da olmayacak diye bir şey söz konusu değil.Beslediğimiz balık discus ise her an her konuda dikkat etmeliyiz.
Kesin bilgi olarak değil de benim gözüme çarpan görüşlerim:
1. Su ısınız discuslarımız için biraz düşük kalmış.Özellikle hastalık zamanında..
2.%60 su değişimi ciddi bir oran suyun dinlendirilmiş ve ısıtılmış olmasına dikkat ettiniz mi bilmiyorum.Eğer etmediyseniz bu işlem sonrasındaki (tabiri caiz ise) sakat durumlar diğerlerine eklenmiş olabilir ve bu da büyük bir hastalık yaşamanıza sebeb olmuş olabilir.
3.Farklı habitatların balıklarını beslemek (özellikle discusla beraber) yanlış oluyor.Sonuçta Hakan beyin de belirttiği gibi beslediğimiz discuslar hibrit türler...
3.Haftalık %30 su değişimi gelişimini tamamlamamış discuslarımız için çok  ama çok az bir oran bence.
 Sizin de dediğiniz gibi olan oldu...Bundan sonra daha dikkatli davranıp onlara hakettiği yaşam seviyelerini verelim...
Saygılar...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir