Dip Çekimi


CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 00:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MERT MURATÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Samsun
Mesaj: 1377
MERT MURATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 00:56
[QUOTE=özkoçak]Mert Bey, ben lisanslı motorsporları hakemiyim, çok sayıda seminere katıldım, hatta ileri sürücülük kursu da gördüm ama bir türlü Schumacher olamadım. Burada okuduklarımdan veya seminerlerden alıntılar yaparak kişilerden Schumacher gibi sürmelerini isteme hakkım olmadığına inanıyorum.
 
Saygılar,
 
[/QUOTE] Kesinlikle haklısınız sayın hocam,birde şu konuya değinmek istiyorum.
 
 
 
Örneğin midyelerle ilgili makalede evsel atıkların temizlenmesinde kullanılan midyelerin 0.08-0.2 mg.L-1 nitrat, 0.02-0.04 mg.L-1 fosfat absorbsiyonu yaptığı gösterilmiş. Bu absorbsiyonu neden akvaryumda da yapmasın?
 
Diğer çalışmada pH=7'de 8 gr sepiyolit, 50 ppm konsantrasyondaki 150 ml nitrat çözeltisi 2 saatte 48,2 akvaryum içinde bu başarıyı neden sağlayamasın?
 
Bunları neden yapmasın? Ben bu arkadaşın denemeler yapmadan sadece makale ve kitaplardan alıntı yapmasını ve bunu acaba olurmu?Diye lanse etmesini anlayamıyorum.
 
MERT MURAT2009-06-06 01:04:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 01:06
[QUOTE=özkoçak]
Mesajlardan takip edebildiğim kadarıyla hep teorik bilgiler verilmiş, uygulamalı bilgi çok az
 [/QUOTE]
 
Altay Bey, konunuzu takip ediyorum. Zaten uygulamalı bilgi çok az derken kasttettiğim o çok azın içinde sizin çalışmanız da vardı. Sizi ve Onur'u bu girişiminizden ötürü kutlarım. Benim tek arzum kişisel deneyimlerle desteklenmiş, belli bir süre ve birkaç tür üzerinde denenmiş çalışmalara dayanarak alışkanlıklarımı değiştirmeye karar vermek. Doğrudan akvaryum kimyasıyla ilgili olmayan makalelerin veya 30 senedir bu işi yapan uzmanların deneyimlerinin benim gibi ancak 5-6 yıllık geçmişi olan bir akvarist tarafından doğrudan uygulanabilir olmadığını düşünüyorum.
 
özkoçak2009-06-06 01:07:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MERT MURATÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Samsun
Mesaj: 1377
MERT MURATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 01:08
[QUOTE=Torik]
 
[QUOTE=MERT MURAT]

Sizi tanımıyorum ve olayı kişiselleştirme gibi bir niyetim asla yok.Benim diğer yazılarıma bakarsanız tarafıma yanlış gelen durumlar dışında hiç bir konuda kişilelerle farklı tartışmalara girmedim bildiğim ve tecrübe ettiğim konular hakkında yorum yaptım.Ben sadece sizin dip çekimi konusunda  verdiğiniz fikirlerin sonu olmadığını düşünüyorum.Bu benim kişişel fikrimdir.

[/QUOTE]

 
Mert Bey,

Anlayışınız için teşekkür ederim.

Ben de tıpkı sizin gibi tarafıma yanlış gelen bilgileri tartışıyorum. Yani sizden bir farkım yok. Fakat evde yaptığım ya da komşudan aldığım yarısı şehir efsanesinden ibaret bilgiler yerine bu tartışmalarımı bilimsel kanıtlara atıfta bulunarak yapmam mı sorun.

Midyelerin saatte 0.08-0.2 mg/L nitrat absorbe ediyor olması ve suyun berraklığında %78 oranında artırdığı benim kişisel görüşüm değildir veya bilgilerini evde ya da mahallemdeki kasabın, manavın yahut bilumum esnafın spektrofotometresiyle yapmadım. Yapılmış bilimsel verilere atıfta bulundum.
 
Ülkemizde bu tür araştırmalar yapılmamakta. Ben de elimden geldiğince, işimden için gerekli tıbbi araştırmalardan zaman buldukça kendi hobim için de araştırmalar yapmaya çalışıyorum ve bunları da arkadaşlarımla paylaşmaya çalışıyorum. Biliyorum birçok kişinin yıllardır süre gelen alışkanlıklarına ters bilgiler ama şuna inanıyorum ki fikri değişmeyenler ölüler ve delilerdir...
[/QUOTE] Bu arkadaşım araştırma yapıyor.Bilgilerini paylaşıyor ama kendi akvaryumunda yapıyor mu? Buna açıklık getirmiş değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EMIRHAN06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 140
EMIRHAN06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 09:29
[QUOTE=Torik]
Emirhan Bey, Titrinizi tebrik ederim.
 
Dünyanın da bir kapalı sistem olduğunu düşündüğümüzde aklıma şu soru geliyor. Dünyadaki madde çevrimi için kim dip çekiyor. Bir de bu sanayi ve evsel atıkları tekrar içilebilir hale getiriyorlar. Oradaki su nasıl bozuluyor. Yani benim bozulmaktan anladığım kimyasal bir değişikliktir ve irreversibldır. O zaman doğada maddenin kaybolmadığı ilkesi geliyor aklıma. Yani doğada madde tekrar tekrar metabolize oluyor.
 
Çok basit bir örnek bitkiler fotosentez yapar. Bunu yaparken CO2, makro-mikro elementler ve ışığın kimyasal bağ enerjini kullanır. Sonuçta O2 ve besin elde edilir. Sonra bu besini herbivorlar tüketir. Onları karnivorlar ve zincirin üst basamağı omnivorlar. Piramiti başa çevirense çürükçüllerdir diye biliyorum. Bilmiyorum yanlış mıyım? Yani doğa bunu böyle yapıyor. Sanırım buraya kadar yanlışım olmadı?
 
Bizim de yapmaya çalıştığımız bu basit biyolojik! döngüyü akvaryumda minyatürüze etmek. Kısaca Biyotop.
 
Ayrıca bütün dünya otörleri, içilebilir su kaynaklarının tükendiğini ifade ederken, su potansiyelinin tükenmediğini neye istinaden beyan ettiniz, sanırım biraz aceleyle girdiniz yorumlarınızı.
Yani sizin dediğiniz gibi mükemmel kurulmasa da akvaryumdaki döngüyü mükemmele yakın kursak bile su, içerdiği biyotop sayesinde zaten tazelenmeyecek midir?
 
Mükemmele yakın diyorum çünkü mükemmelin kendisi doğanın kendisi, bizler onu yine taklit etmeye çalışıyoruz. Yani ekolojiyi ekolojik yöntemlerle yürütmeye çalışıyoruz.
Mükemmel: Eksiksiz, kusursuz, tam (TDK)
 
Arıtma tesisleri de sanırım bu nedenle kuruluyor, ekolojik mücadele vardı bir de.
 
Suyun tazelemesi için ekolojik mücadele yapmak amaç.
Siz de titrinizi kullanarak seçmeli dersinizde akvaryum sistemlerinde biyolojik döngüler için ekolojik uygulamalar üzerine bir çalışma yapmayı düşünmez misiniz?
 
 
[QUOTE=EMIRHAN06]Ben biyoloji mezunuyum yani Biyologum.Aynı zamanda seçmeli dersim ekoloji(tatlı su ekolojsi dahil).
 
Şimdi sevgili hobiciler,evimizi havalandırmadan duramıyoruz.Neden temız oksıjen insanın beynındekı düşünme mekanizması yavaşlatıyor..Neden pekı kapalı yerde çok kalan insanların hareketlerı yavaşlar?Beyinlerine kan gitmediğinden!
 
Akvaryum sistemımızi her yönüyle mukemmel kurduk.Ne kadar aslını sölersenız söyleyın su bozulur!(şişe sularının üstünde güneşten koruyunuz yazar)Su bozulunca ya kımyasallar ile su ya ekleme yaparak değerleri geri kazandıracaksınız.Yada su ekleyeceksınız.Suyu da dipten her hafta almak suretı ıle ekleyın(zaman kavramı akvaryum ve ekıpmanlarınıza bağlı olarak değişir)
 
Dip çekince Dünya su potansiyelini azaltmış olmuyorsunuz.Madem ki bu kadar doğa dengesi düşünüyoruz.Akvaryumda canlı beslemeyin.
 
Bir biyolog olarak tavsiyem;Dip çekilen suyu 1.derecede insa sindirim sistemıne ulaşacak materyallerde kullanmayın.Saygılarımla
[/QUOTE] [/QUOTE]
 
 
Okuldan mezun olalı iki sene oldu.Ekoloji dersine gelince Türkiye sınırları içinde dört gölde araştırmalarımız mevcuttur.
 
En basit örnek sudakı ekolojık zincir vardır.Ve bu zincirin ilk halkaları planktonlardır.Bunların türü milyonlarca adettir.Eğer ki akvaryumda dip çekmeden kendı temızlık düzenini bunlarla kım sağlıyor ise ben elinden öperim.O hobiciyi.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 16:41
Evde fito plankton üretiyordum.Deniz akvaryumum için.Planktonları sisteme katmadım fakat. Nasıl üretildiklerini biliyorum.Bu arada sistemde çürükcül deneyinide gerçeklestirme aşamasındayım.Gammarus elimde var.Su Piresi arıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 16:54
Emirhan Bey benzer bir şeyi biz sağlıyoruz Altay ile.Altay'ın suyu 11 aylık.Benimki de aşağı yukarı aynı düzeyde.Ne o ne ben su değiştiriyoruz.Gerçi ben çeşme suyu kullandığım için arada bir sertliği düşürmek amacaıyla değiştiriyorum.Normal şartlardaki nitrat ölçümlerim 5 ppm düzeyinde.Birkaç ay ara ara ölçtüm,hiç yükseldiğini görmedim.Her şeyimiz maksimum düzeyde dengede.Benim akvaryumum neden cama cam konusunda var.Altay'ınki ise verdiği linkte mevcut.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kimyagerimÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 29
kimyagerimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 21:08

Bu konu gayet denenmiş ve fotoğraflarla gösterimde değerler ise 5-6 kez tekrarlandı.Zaten kimse herkes bunu yapsn demedi ki , ve hadi bugun dip çekimini bırakın kimse çekmesin de denmedi sadece belirli zaman aralıklarıyla dip çekimini azaltıp sonra çekmeyebilirsiniz çünkü sistem oturmaya başlıyor tarzıdna söylemler oldu.Tam okumadan lütfen yorum yapmayınız.

 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sercenkÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2009
İl: Elazig
Mesaj: 72
sercenkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 22:51

Öncelikle herkese selamlar

20 yılını doldurmak üzere olan bir akvaryum severim bu süreçte discus hariç(ama yakında mutlaka)beslemediğim balık türü kalmadı ilk akvaryumum 40 lt lik minik bir akvaryumdu bir ilk okul öğrencisi için 40 lt den çok bir okyanustu adeta o 40 lt de 100 lerce lepistes yavrusu aldım..neyse konuyu uzatmayayım cüce vatozdan çöpçüye japondan ciklete yavru alamadığım tür kalmadı şuan hali hazırda kullandığım ve şuan içinde japonlarmın ikamet ettiği 14 yıldır aktif olan 450 litrelik tankımı içindeki kum enson 3 yıl önce temizlendi desem umarım herkez nasıl oluyo der ama öyle dip çekimi şimdiye kadar hiç yapmadım ve açıkcası yapma gereğide duymadım ama şunu belirteyim akvaryumlarımda devamlı yoğun bitki mevcutdur.su tazeleme olayına gelince japon yavrularım hariç anaç tanklarımda 6 aydan önce  %30 u geçmemek şartıyla su tazelediğimi bilmem inanın abartmıyorum tropikal akvaryumumun suyunu akvaryumumun yerini değişmek zorunda kalmasam tazelediğimi bilmem inanın tankınız belli bir hacmin üstünde olunca yemlemeyide hakkıyla yapınca dip çekimi vs. pek ihtiyaç duyacağınızı zannetmiyorum tabi bunun yanında filtreleme sistemininde önemi tartışılmaz ,
  bunları kimseye doğrusun veya yalnışsın olarak yazmadım sadece yıllar içinde edindiğim tecrübeyi belki birilrine faydası olur diye paylaşmak istedim saygılarımla......
sercenk emiroğlu
selam herkese ii paylaşımlar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 23:10
[QUOTE=kimyagerim]

Bu konu gayet denenmiş ve fotoğraflarla gösterimde değerler ise 5-6 kez tekrarlandı.[/QUOTE]

Onur'un sanırım 2 kez tekrarladığı 5 ppm değeri dışında yorum yapan kişilerin kendi ölçtükleri değerlere ben konuda rastlamadım. Görebildiğim tekrarlanan değerler internetten copy paste edilmiş, doğrudan akvaryum şartları için verilmemiş değerler. Sormuş olduğum soru ise:
 
 [QUOTE=özkoçak]Kaç balık türü üzerinde, ne kadar zamandır uygulama yapıyorsunuz? Hangi kişisel tecrübelerinize dayanarak bu kadar yoğun bir ısrarla konuya karşı çıkıyorsunuz?
 
 
[/QUOTE]
 
Bu sorunun cevabı ise konunun hiçbir yerinde yine internet üzerinden elde edilmiş başkasına ait tecrübeler şeklinde bile yok.
 
Ben dip çekimi yapılsın demiyorum. Sadece kendi uygulamadığınız, tam olarak hakim olmadığınız konularda bu derece kesin yorum yapmayın, yanılırsınız diyorum.
 
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 23:36
Bir de Altayın 0 ppm nitrat değeri var hocam.Onu da unutmayalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2009 23:46
Bu konuda çok önceden Onurun yorumlarını okuduktan sonra tatmin olmuştum. Bunda biraz da kendi akvaryumum yardımcı oldu. Benimde 40 lt lik bitkili akvaryumum vardı, su değişimi yapmadan pipo filtre dahi olmadan 10 kadar erişkin boyda lepistesten yavru alıyordum o zamanlar.

Neyse fazla uzatmadan soruma geleceğim, bu konuyu ilk sayfadan itibaren okurken Refet beyin bu yazısı direk bana hitap ettiğinden bir anda tedirgin oldum. 120 lt akvaryumda yer yer  3 cm yer yer 10 cm ye kadar ince deniz kumu var ve akvaryumda sadece vatoz var. Benim  şimdiye kadar bildiğim h2s kumun altındaki o2 siz bakteriler tarafından üretilir ve hava kabarcığı olarak akvaryumdan atılır şeklindeydi, suya h2s geçeceği hiç aklıma gelmemişti. Sadece vatoz beslediğim içinde tedirgin oldum. Bu konuyu açıklayabilirseniz sevinirim.  Not: Akvaryumu kuralı 1 ay kadar oluyor. Acaba kumu inceltmelimiyim?

 

[QUOTE=bjkalley]Tartışma nitrat üzerine olunca ben de su değişimini ciddiye aldım. Dipteki tortular ise iyi şeyler tabi. Bakterilere çok iyi yardım ve yataklık ediyorlar.Göze pis gelmiyorsa alınmamalı, görünmeyen yerdekiler bırakılmalı ama tabi bunun da "ama"sı var, aşağıda belirteceğim. Balıklar, saldıkların amonyağın çok büyük oranını dışkı olarak değil solungaçtan doğrudan salarlar. Suyun dibindeki kaba pislikleri ana nitrat kaynağı olarak görmemek lazım. Zaten biz de asıl amonyağı (daha doğrusu amonyaktan çevirdiğimiz üreyi) idrarla sıvı şekilde atıyoruz. Balıklar da öyle atıyor, nitrat suçunu kaba pisliklerde aramamak lazım. Eğer kum karıştırıcı canlılarınız yeterli değilse yüksekliği fazla olan ve/veya çok ince kum kullanmayın. H2S salgılanır, kumun altını zehir kaplar, dip balıkları (makrakanta vatoz gibi) başta olmak üzere ölümler başlar. Üstteki ama burada :) Bu yüzden eğer kumunuzu karıştıran canlılar yoksa (minare salangozu gibi) ara ara dip çekmekte fayda var.

Saygılar,
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2009 08:47
Abdullah,aynı korku ilk başlarda bende de vardı.Ama seni temin ederim ki,kumu karıştırıp da orayı burayı sürekli eşelemediğin sürece hiç bir problemle karşılaşmazsın.Olsa inan önce benimkiler etkilenirdi.Neticede ben de corydoras besliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2009 10:47
Benim 0.ppm nitratım, her hafta ölçülüyor.Nitrat, nitrit, amonyak ve ph her hafta pazar günü ölçüyorum.

Günün değerleri: 0ppm nitrat
                       0 Nitrit
                       0 Amonyak
                       ph:6.4



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir