Dış Parazit


pirliogluÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2014
İl: Kayseri
Mesaj: 3
pirliogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2018 21:17
Arkadaşlar 7-8 cm discus yavrularımın bir kaçında sürtünme var çok sık değil ama dış parazitten korkuyorum İlk başından önlem almak istedim sizce ne yapmalıyım akvaryum 400 litre 15 balık var İki çorba kaşı Kayatuzu attım [:(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ŞahmatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/01/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 432
ŞahmatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2018 21:22
Discusta tuz kullanımını kesinlikle önermem su değişim aralığını artırarak bu sorunu çözebilirsiniz hafta iki defa %15 gibi dip çekimi yaparak su değişimi yapmanız kesinlikle ilk yapmanız gereken uygulama çözüm olmaz ise su değişimi haftada 3 defaya kadar çıkarta bilirsiniz kolay gelsin

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]160011,pirlioglu[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2018 01:06
Koray Bey, merhaba,
Su değişimi, discuslar için iyidir. Su değişimi yaptıktan sonra sürtünme düzelirse, sudaki bir tahriş edici bileşik (Klor, kloramin, nitrat, vb...) konsantrasyonunun arttığı düşünülebilir. Sık su değişimi ile sorun çözülebilir.
Eğer sık su değişimi ile sürtünme durumu geçmiyorsa, solungaç paraziti ya da dış parazit olasılığı kuvvetlidir. Bu sorunu aşmak için praziquantel etken maddesi içeren ilaçlar kullanılabilir. Tenikür adı verilen praziquantel etken maddesi içeren veteriner ilacı, solungaç parazitlerine karşı kullanılabilir. Tenikür bulunamazsa, veterinerden praziquantel etken maddesi olan bir ilaç istenilebilir. Tenikür bulamadığım için praziquantel etken maddeli Wormtal adlı ilacı, 100L. su için çeyrek tablet dozunda, ihtiyaç olursa, dış parazite karşı kullanıyorum. Bu doz, kendi deneyimlediğim sürtünmeyi kesen miktardır. Her ne kadar, praziquantel etken maddesinin filtredeki nitrifikasyon bakterilerini öldürmediği yönünde bilgiler okuduysam da, bu konuda şüphelerim var. Ana akvaryumda ilaç uygulamasını müteakip yüzeyde soluyan balıklar görmem, nitrifikasyon döngüsünde sıkıntı olabileceğini çağrıştırıyor. Bu durumda, sık su değişimi ve gerekirse, dış filtreye aktif C, zeolit gibi absorbanların geçici olarak eklenmesi, döngü yeniden oluşana kadar, azotlu bileşiklerden (Amonyum, nitrit, nitrat) kaynaklanabilecek zehirlenmeleri önleyebilecek uygulamalardır.
Nitrifikasyon döngüsünü korumak için, akvaryuma sonradan ekleyeceğim her canlıyı (Balık, bitki, vb...) ya da akvaryumda su değişimini sıklaştırdığım halde sürtünmesi geçmeyen balığı, 10L. hacmindeki kovada çeyrek tablet Wormtal (Ya da praziquantel etken maddeli başka bir ilaç) ekleyerek bir saat banyo yaptırıyorum. Banyo sürecinde her 10dk'da bir, balığın durumunu gözlemliyorum. Olası bir sersemleme ya da baygınlık durumunda banyoya son verilmelidir. Uygulama ve dozajlama tamamen kişisel deneyimlerim olup, bilimsel veri değildir. Benim akvaryum ve su ortamımda bu uygulama ve dozaj, verimli ve tehlike yaratmıyorken, farklı koşullarda, farklı sonuçlar alınabilir.
Alternatif tedavi yöntemleri için, arama motoruna "solungaç paraziti" ya da "gill flukes" yazarak konuları incelemenizi öneririm.

Beğenenler: [T]65954,Şahmat[/T]
Teşekkür Edenler: [T]160011,pirlioglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir