discus bakımı


MTARIKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 588
MTARIKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 13:19

Tansel bey, birincisi akvaryumda beslenen discusların %99 u akvaryum ortamında üretilmiş balıklardır. Vahşi ortamdan alınan balıklar (heckel discus) piyasada çok az sayıda bulunur, fiyatlarının çok yüksek oluşu ve bizim akvaryum ortamında yetiştirilmiş discusların  daha parlak renk kombinasyonlarında oluşu nedeniyle sadece özel ilgi duyanlar bu balığı besler.

Sizin karman çorman dediğiniz su koşullarında, discusun vücuduna değen su zerresi neredeyse bir daha değmez, amonyak, nitrat vs. gibi dertleri yoktur. PH dediğimiz sertlik ve benzeri su değerleri balığın doğal ortamında tam istediği değerlerdir. Ayrıca besin olarak ta çok daha fazla çeşitte ve besin değerinde maddelerle beslenirler.

Doğal seleksiyon dediğimiz sistem sayesinde sadece en sağlıklı ve güçlüleri hayatta kalarak ürerler.

Bizlerin ise tüm çabası sizin karman çorman dediğiniz, benimse doğa harikası dediğim doğal ortamlarının evimizdeki sınırlı hacimdeki akvaryumlarda birer kopyasını yaratabilmek içindir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicankaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 342
alicankaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 14:13

Tansel Bey, o çamur gibi olan su adını tam hatırlayamadığım bir bakteri(yararlı) nedeniyle o renktedir sizde akvaryumunuza o bakteriden atabilirsiniz ancak balıklarınızı görebileceğiniz konusunda kesin bir cvp veremem.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanselÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 155
tanselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 22:03

Arkadaşlar çok mantıklı bir açıklama oldu gerçekten hiç aklıma gelmemişti saolun teşekkürler.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cizgimerdivenÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 7
cizgimerdivenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2007 20:02
arkadaşlar boşuna akvaryumun suyuyla uğraşıyorsunuz kaç aydır elimi sürmedim sadece su eksildimi çeşme suyu ekliyorum okadar. balıklar canavar gibi kocaman oldular. bence sizler ilgilendikçe nazlanıyorlar. hayvanlarda insanlar gibi yaşadıkları mekana adapte olmak zorundalar, yaşam mücadelesi yani. siz akvaryuma ne katarsanız katın balığın doğadaki yaşadığı konforu elde edemezsiniz. bence en güzel öğrenme yöntemi deneme yanılma. ben denedim öğrendim. buradaki arkadaşların çoğu olayı fazla abartıyorlar. tansel beyin söylediklerine kesinlikle katılıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1691
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2007 20:45

Çok yanlış düşünüyorsunuz Kazım Bey. Siz su değişimi yapmayabilirsiniz tabiki. Ama unutmayın, su değişimi/dip çekimi yapmadığınız süre boyunca akvaryum suyunuzda biriken amonyak, bir gün o biyolojik döngüyü sağlayan yararlı bakteriler tarafından nitrit ve sonra da nitrata çevirilemediğinde üzülerek söylüyorum, sonucun hüsran olacağını siz de malesef göreceksiniz. Tabiki bu olayın bilimsel açıklaması. Tek istediğim sizin böyle bir problem yaşamamanız, aynı zamanda da discusa geçmek isteyen veya geçecek arkadaşları da yanlış yönlendirmemeniz. Bu çok önemli...

Sonuçta bizler doğayı örnek alarak kuruyoruz akvaryumlarımızı. Bir discusun yüzgecine değen bir damla su, bir daha asla değmezmiş. Su sürekli yenilenirmiş yani. Ayrıca doğal ortamlarındaki suyun sarı olmasının sebebi, amazon ormanlarında yağmur zamanı suların yükselmesiyle beraber ağaçların da sular altında kalmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden biz akvaryumlarımıza mango kökü, dış filitrelerimize torf vb. malzemeler koyup suyu sarartmaya, aynı zamanda PH düşürmeye çalışıyoruz. Discuslar sararmış suların balıkları, bu tür akvaryumlarda kendilerini daha güvende ve rahat hissederler. Ama illa da şart değil tabiki. Ortama kolay ayak uydurabilen ama bir o kadar da değişikliklerden (su değişimi hariç, yanlış anlaşılmasın) nefret eden bir balık yoktur sanırım. Ayrıca su değişimi yapmamızın bir diğer sebebi de sağlıklı büyümeleri ve gerçek bir yetişkin olmaları içindir. Bu sadece discus için değil, diğer tüm balıklar için geçerlidir.

Tekrar ediyim, umarım sizin akvaryumunuzda hiç bir zaman bir problem, hastalık vb. olmaz. Ömürleri boyunca da sağlıkla yaşasınlar inşallah. Ama su değişimini siz yine de bir düşünün.

Saygılarımla,

olgi2007-2-28 20:47:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2007 20:46

Arkadaşlar discus akvaryumlarında nitrat oranı 20 mg/lt erişkinlerde, 10 mg/lt yavrularda geçmemelidir.Bu oranlar sağlıklı bir discus yetiştirmek için önemlidir.Dış flitre de kullansanız belli bir zaman aralığında lt/balık oranına bağlı olarak nitratınız yukarı çıkar.Bu oranın düşmesi için su değişimleri yapılır.Ayrıca bu uygulama ve oranlar google a girdiğinizde dünyadaki her literatürde görürsünüz.Ayrıca discus balığını avrupa ülkelerinin 1930 lardan beri beslediğini ve profesyonel olarak yoğunlukla 1970 yılında dünyaya yayıldığını düşünülürse ve internet, klüpçülük, dernekçilik ile konu hakkındaki bilimsel çalışmaların bizden çok çok önce başladığı düşünülürse dikkate alınması gerektiği kanısındayım.En azından ben oldukça fazla dikkate alıyorum.

 

Size bir öneri daha, eğer suya zamanında müdahaleyi doğru yapmazsanız discularınız zaman içinde hastalanır.Onun için suya elinizi sürmeyin demek discus beslemede çok hatalıdır.O zaman uzakdoğuluların tüm discuslarının ölmesi gerekir.Çünkü günde %100 su değişimi yapan bir teknikle discus büyütür ve dünyaya da satarlar.

Biz de bu başarıyı yalnızca izlemek istemiyorsak bu konulara önemle dikkat etmemiz gerekir.

Bora Ünver2007-2-28 20:47:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir