Discus Beslemek


sebceragÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 136
sebceragÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2009 12:48
Moba bir fanteziydi, discus ise efsanedir Big%20smile
sebcerag2009-03-24 12:49:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora BÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 225
Bora BÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 01:09
Orjinalini yazan:tdiali
(ben inanıyorumki yakında discus  fiyatlarıda normale inecek sene 1999- 2000 yıllarda akvaryumcuda çalışıyordum.o zomanlar frontosa moda oldu bizim memlekette ama nasıl pahalı 3 4 cm lik ler 40 50 60 tl civarında.şimdi ise yüzüne bakmıyorlar.discus ta öyle olur inş)

Ali bey anladığım kadarıyla konuyla ilgili yazılan diyer konuşmaları okumamışsınız.Bazı arkadaşlar Discus neden pahalı olduğunu ve neden fiyatlarının düşmeyeceğini çok güzel açıklamışlar.Söylemek istediğim bir şey daha var.Ben petshop ve akvaryum işiyle profesyonel olarak ilgilenmiş biriyim.Ben 40-50-60 tl ye moba hayatımda görmedim geçen yıl fyatları toptancıda 5-6 cm civarı 200 tl civarıydı.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 14:32
Discus fiyatı ucuzlar mı?
 
Gönül ister ki ucuzlasın ama oldukça zor.
 
Şu andaki kur 1.68-1.70 bandında oynuyor ve yarın bu kurun ne olacağını kimse öngöremez(elbette müneccimlerimiz var Türkiyede Tebessüm )
 
İthal gelen her balığın maliyeti 6 ay öncesindekinin %30-35 daha fazlasıdır.Ayrıca ithalatçı ayda en az iki defa (karşı tarafla anlaşmasına bağlı) ithalat yapması gerekir.Kur un oynaklığı aydaki iki ithalattada yüksek oranda firmayı maliyet hesabı yanlışlığına götürebilir.Eğer sağlam yedek akçesi olmayan bir firma, ithal gelen balıkların ölümleri, veresiyelerin geri dönmemesi gibi ve daha bir çok faktörden topun ağzına gelebilir.Şu andaki ithal gelecek diskusun önü büyük oranda kapalıdır.Gelse dahi ucuzlaması mümkün değildir ve yüksek maliyet+kar ile satış fiyatı çok yukarlarda olabilir ve satılamayabilir.Taleb görmeyen malın fiyatı düşme eğilimnde olsa dahi fir ma kar etmeyeceği için bir parti getirdiği diskusu ya maliyetine yada zararına verip ikinci partiyi getirmez.
 
Bu sefer piyasa dengeleri bakımından ne olur;
 
Talep iç piyasaya mantıken dönmesi gerekir ancak Türkiye de ki diskus üretimi yukarda konuşulduğu gibi ne süreklilik, ne ırk varyasyon fazlalığı, ne de adet olarak iç piyasa  talebinin yarısını dahi karşılayamaz.
 
Şimdi Fiyat ne olacak?
 
Az talep + az arz=Ya aynı fiyat ya da daha artan fiyat
 
Talep azalırsa bu sefer şu andaki konjektürde ithalat+üretim az ama fiyat yine ya aynı ya yukarı.
 
İşe ticari açıdan baktığınızda bunun dışında bir olasılık çok zor görüşündeyim.En azından kısa ve orta vadede.
 
Bora Ünver2009-03-30 14:38:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

momo__Çevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 10
momo__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 11:15
Mesut abi yemin ederim ki aradığım bir cevap aldım siden ya o kadar hevesliydim ki discus beslemek için balıkçılar ve forumdaki büyüklerim beslemeyi beceremeyeceğimi söylediler hep 150 liretlik bir akvaryumum var ve balık beslemekte de tecrübeli olduğumu düşünüyorum.Bu yazınızı gördükten sonra kesin kararımı verdim. İnşallah başarılı bir şekilde bu güzel canlıyı besleyebilirim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samsuncikletÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2012
İl: Samsun
Mesaj: 152
samsuncikletÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 00:33
Bende discus beslemeyi planlıyorum artık. Ama sadece bu balıkda değil hangi balık türünü beslim deyip araştırma yaptıysam o kadar zormuş gibi anlatıyorlarki insan bazen vazgeciyor. Herkezin yazıp çizdiği su değişimi olayı var sadece bu balıkda değil tüm türlerde yok dip çekimi yok hergün 1 kova su eklemek v.s
Arkadaşlar ben kendimi bildim bileli evimizde balık eksik olmaz. Babam abim ben bu işi ciddi anlamda severek yaparız. Ama ben hergun su azaltıp eklemek dip cekmek gibi işler yapmadım yapacağımıda pek sanmam. Aklıma geldiğinde yada balıkların ihtiyac duydugunu gördüğümde su ekledim. Bazen 3 litre bazen 300 Litre bu arada akvaryumum 500 Litre civarı su alıyor. Çok nadir balık kaybım olur son zamanlarda astronotlarım epey buyudu ufak balıklardan bi kaç tane yediler malesef. yanyana beslenmez yavru alınmaz imkansız hadi canım diyenlere inat birsürü balıktan birsürü yavru aldım buyuttum onlardan yavru aldım arkadaşlarıma verdim onlarda buyuttu yavru aldı v.s
Benim anlamadığım bu canlılar doğada yok su değişimi yok dip çekimi olmadı şu ilaç bu ilaç aman her gün aynı saatte yem verim. 27 çeşit yemle düzenli besleyelim kaya koymayalım yanı çizilir diken batar ot kokar anlamadım gitti. Emin olun doğadaki koşullardan daha güzel koşul veriyoruz zaten onlara. Bu konuda tutupda nerde iyi şart veriyoruz koskocaman göl alanları varken ufacık camlara sıgdırıyoruz diye yaklaşım olmamalı o zaman akvaryumları kaldır at çöpe in göl dibine al eline su altı kamerası çek çek izle değilmi?
 
Herkez severek zahmet ederek emek vererek kendince bişiler katarak bakmıyormu bu canlılara. Allah nasip ederse bende discus alıp buyutucem 1 TL boyundaki ufacık balıklara 50 Lira isteyenlere inat çok çok düşük fiyatlara hatta belki para bile almadan vericem inşallah. Samsunda pek yaygın değil bildiğim kadarıyla discus işi toplasak belki 50-100 bakan anca cıkar. Yıllar öncesinde ülkemizde bilinen japon ve lepistesten başka ne balık vardı? Zamanla o kadar balık çeşitleri geldiki hayran kaldık aldık büyüttük severek. Bundan 10 sene öncesine kadar kaç kişide sarıprenses vardı yada kaç kişi bilirdi ve şimdi sarıprensesi bilmeyen kaç kişi vardır bu işe merak sarıpda bilmeyen sormak gerek. Bencede yakında herkezin discuslar hakkında bilgisi deneyimi bakmışlıgı olacaktır diye inanıyorum. Herkese Sağlıklı Balıklar.


[QUOTE=Abidin Acun]  Arkadaşlar öncelikle şunu belirteyim 30 yıldır bu hobinin içindeyim, sayısız türlerden üretim yaptım ve besledim. Son bir yıldır discus besliyorum. Discus gerçektende çok güzel balık, discustan önce ben sazan besliyormuşun (kendi payıma) bunu net söyleyeyim. Fakat bu zevk meselesi gönül neyi severse güzel odur. Arkadaşlar lütfen yanlış anlamayın tüm hayvanları ben severim. 
 
   Cevap olarakta özellikle discus için şu atasözünü söylüyorum. Bu konu ile alakalı çok güzel bir atasözümüz. Değerlendirmesini size bırakıyorum.
 
  "Dereyi görmeden paçayı sıvama"
 
  Saygılar sunuyorum, hangi balığı besliyorsanız, sağlıklı olmasını diliyorum.
[/QUOTE]
 
Abicim ya yıllar sonrada aynı şeyi discus için dersek :) Sonra discuscuklarda sazangillerden olmasın.
 
Benimde sevdiğim bir söz vardır. Birisi için ıskarta olan diğeri için göbek taşıdır.
 
Sakın şahsınıza karşı bir kelam ettiğimi düşünmeyin sadece bende zaman zaman beslediğim türlerden sonra o da balıkmıymıs diyenlerdenim. Ama bazen bir bakıyorum kocaman akvaryumda lepistes bakıyorum. Balık işi tam bir karmaşa hangisi olursa olsun bakması benim için çok zevkli ve değerli. Umarım bende discusa gectiğimde severim onları onlarda beni sever :)
Saygılar hayırlı geceler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sahin0650Çevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 7
sahin0650Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 15:51
HERKESE MERHABALAR.
BEN 18 YILDIR AKVARYUM BALIKLARINI BESLİYORUM. ALLAH (CC) ÖMÜR VERDİKÇE DE BESLEYECEĞİM. JAPON, CANLI DOĞURAN, MALAWİ, TANGANYİKA DERKEN 1 AY ÖNCESİNDE 5 ADET 12 cm'lik 5 ADET YERLİ ÜRETİM DİSKUS ALDIM. DİSKUS AŞIĞI BİR ABİMİN 'BAK DİSKUS HASTALIKTIR ÇARESİ DE YOKTUR, DİSKUS'U BESLEMEYE BAŞLARSAN BAŞKA BİR TÜR BESLEYEMEZSİN, ÇOK NAZİKTİRLER HEMEN ÖLÜRLER VE ÇOK ÇOK ÜZÜLÜRSÜN' :) DEMESİNE RAĞMEN İNATLA BESLEYECEĞİM DEDİM VE BAŞLADIM. 
100*85*50 ÖLÇÜLERİNDEKİ TANKTA BESLEMEYE BAŞLADIM. VE ÖLMEDİLER. ŞİMDİ İSE  150*60*50 ÖLÇÜLERİNDE Kİ TANKIMDA BULUNAN TROPHEUSLARIMI BİR ABİM İLE MASA AKVARYUM KARŞILIĞI TAKAS YAPTIK TANKIMI BOŞALTTIM. ŞİMDİ BU TANKIMI BİTKİLİ DİSKUS AKVARYUMU YAPACAĞIM.
 2 ADET DIŞ FİLTRE KULLANIYORUM (2000L/H VE 1600L/H) 300W LIK ISITICI VE 3 ADET 36W FLORASAN İLE AYDINLATIYORUM. 
ŞU AN SU DEĞİŞİMİ YAPTIM DİNLENİYOR. 10 ADET YERLİ ÜRETİM 12cm DİSKUS ALARAK BESLEMEK İSTİYORUM.
HİÇBİR KİMYASAL, İLAÇ vb. KULLANMAYI DÜŞÜNMÜYORUM. NEDENİ İSE TANGANYİKA TÜRÜ BESLERKEN KULLANDIM İLK ZAMANLARDA BALIKLARIMI KAYBETTİM. SON 3 YILDA SADECE KAYA TUZU KULLANDIM VE HİÇ KAYIP VERMEDEN BESLEDİM. AYNI İŞLEMİ DİSKUS İÇİNDE KULLANMAK İSTİYORUM.
NEDEN DİSKUS BESLİYORUM ÖNCE MERAKTI SON 1 AY İÇİNDE ALMIŞ OLDUĞUM DİSKUSLAR BEN ODAYA GİRDİĞİMDE KÜÇÜK BİR ÇOCUK GİBİ ŞIMARARAK, YEM İSTİYORLAR ELİMDEN YEM YİYORLAR. İLK KEZ KARŞILAŞTIM VE ÇOK HOŞUMA GİTTİ. KORKMUYORLAR GERÇEKTEN ABİMİN DEDİĞİ GİBİ  OLACAK DİSKUS HASTALIĞINA YAKALANDIM:)
 BU HASTALIKTAN KURTULMAK İÇİN HİÇBİR ÇABADA BULUNMAYACAĞIM. HASTALIĞI BÜYÜTECEĞİM. 
EĞER İMLA VE YAZIMDA BİR HATAM OLDUYSA ÖZÜR DİLERİM.
SAYGILAIMLA 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bulemrebulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 922
bulemrebulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 16:30
Yazılanların tamamını okuyamadım ama özet geçtim.

Sanki discus beslemek hafife mi alınmış yoksa teşvik edilmeyemi çalışılmış emin olamadım 

Şunu bir geçek ki ... DİSCUS beslemek var; discus beslemek var o yüzden bir kovada bile discus bakabilirsiniz ama DİSCUS  bakmazsanız...

Şu da ikinci bir gerçek önce discus beslemeden DİSCUS besleyemezsiniz...

Nacizane kendi dilimde anlatmaya çalıştım...
Ben hala discus besliyorum bu arada :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ankaraliÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 226
ankaraliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 23:49
Yanliz arkadas 120*50*60 akvaryuma 9 tane discus atmis :D
En az 450 Litre ve uzunlugu 150 cm olmasi gerekiyor. ( 9 Tane icin)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaslandagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Karaman
Mesaj: 307
aaslandagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2012 23:16
     Emre Can bey bir kaç kez yazdığınızı okudum ama sizin dilinizi çözemedim, ama vermek istediğiniz mesaj hakkını vererek bu işi yapın dediniz herhalde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir