Discusta cinsiyet


burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2006 00:11
Selamlar akvaryumcum bana erkek discusun vucudundaki çizgilerin yuvarlak şekile doğru oluşundan erkek olduğunu söyledi balık çizgileriyle tam yuvarlak olursa erkekmiş bende ukalalık yaptım hayır dedim  üreme zamanında üreme tüplerinden anlaşılır dedim bunun üzerine akvaryumcu birşey demedi.yani bunda doğruluk payı varmı yani sırf tek renk olan discuslar var blue diomond gibi bunlarda nasıl anlaşılır peki.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tezelhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/01/2005
İl: Edirne
Mesaj: 1012
tezelhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2006 00:17
Evet doğru dediğiniz gibi üreme zamanı daha garanti olmakta.   Dişi erkek diskusu tam olarak belirlemek, profesyonel kişileri bile yanıltabilmekte.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bytepoemÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 129
bytepoemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2006 14:32
Renklerden hiç anlayamazsınız veya ben duymadım hiç renk farkını, ama yüzgeçler ve davranışlarından tahmini olarak olabilir. Özellikle üretimde yıllarca tecrübe kazanmış kişiler biraz büyümüş, şöyle 10cm olmuş diskusun yüzgeç yapısından ve akvaryumdaki karakteristik davranışlarından belli oranda (%70 diyelim mesela) tahmin edebiliyorlar. Ama ilginçdir çoğu iyi oranlarda tahmin edenler, nasıl anladığını sorduğunuz zaman tam anlatamıyor, gözaşınalığı bu, anlatamam nasıl farkettiğimi diyor. Ama sonuçta hepsi tahmin, tek %100 kesin çözüm üreme döneminde tüplerden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2006 14:42

[QUOTE=burak]Selamlar akvaryumcum bana erkek discusun vucudundaki çizgilerin yuvarlak şekile doğru oluşundan erkek olduğunu söyledi balık çizgileriyle tam yuvarlak olursa erkekmiş bende ukalalık yaptım hayır dedim  üreme zamanında üreme tüplerinden anlaşılır dedim bunun üzerine akvaryumcu birşey demedi.yani bunda doğruluk payı varmı yani sırf tek renk olan discuslar var blue diomond gibi bunlarda nasıl anlaşılır peki.Saygılar[/QUOTE]

 

Discusta cinsiyet çift tutup yumurtlama olayından sonra 1-2 larva görülene kadar tam belli olmaz.Bu konu aslında çok tartışıldı.Belli yerlerde bazı kişiler hatta % ler vererek dahi belli olur iddiaları attılar.

Ancak net olarak bir diskusun erkek mi dişi mi olduğunu anlama oranınız %50 dir.Yani yarı yarıya, erkek de olabilir dişi de.Onun için şu özelliğinden yada bu özelliğinden kesin yüzdeler ile cinsiyet tayin edilemez.Erkek özelliğinde dişiler olduğu gibi dişi özelliğinde erkekler de vardır.Sonuç itibari ile çok yanıltır.

 

Ancak bazı şekilsel özellikler bize ip uçları vermektedir.Örneğin en az6 lı bir grup oluştururken dişi erkek dağılımı için bu özellikler baz alınabilir ama kesin bir çözüm değildir.Ancak aynı batım yavrular büyürken büyük olanların erkek küçük olanların ise dişi olduğu genellemesi yapılabilirnir.Burda da kesin olmamakla beraber oldukça yakın sonuçlar alınmaktadır.

 

Şekilsel özellikler hakkında dernek sayfamızda bir arkadaşımızın açtığı başlık var.İlgilenenler için vereyim.

http://www.akvaristler.org.tr/forum/showthread.php?t=951

Bora Ünver2006-7-24 14:58:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilteristekinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 65
ilteristekinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2006 15:06

Diskusta cinsiyet ayrımı için yumurta dökümünde balığı izlemeniz lazım.

Aşağıda üreme anındaki görüntüler yeralıyor.

Önce dişi üreme tüpünün yumurta dökerken aldığı şekle dikkat edin bu görüntüyü ancak yumurta dökerken yakalıyabilirsiniz.

Şimdide yukarda dişi (üreme tüpü görülüyor) ve dişinin döktüğü yumurtaların üzerinden geçen erkek (üreme tüpü belli belirsiz seçiliyor çok daha ince ve sivri)

ilteristekin2006-7-24 15:7:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir