ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
bytepoem
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
23 Ağustos 2005 09:51
Son Ziyaret:
06 Ağustos 2013 17:03
Toplam Mesaj:
129 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Sami Çalıklı
Kadıköy/İstanbul
Discus

SON 10 MESAJI

Discuslarım Öldü
Murat Bey, discus beslerken böyle bir ilaca gerek yok bence. Koruma olarak haftada bir kullananları duysamda Ektozon mantar ilacıdır, genelde açık yarası olan balıklarda mantar kapmaması için kullanılır. Doz aşımı yaptınız büyük ihtimal, 50 litreye 1 çay kaşığı olması gerek, umarım çay kaşığıydı kaşığınız. Ayrıca su miktarını net hesaplamanız gerek, direk akvaryumun ölçüleriyle hesapladıysanız tabii su fazla çıkar, doz aşımı olur. Hacmi hesaplarken kumun yüksekliğini, üstten bırakılan boş alanı, eğer çok fazla kütükler, taşlar falan varsa bir miktarda onlar için düşüp hacmi öyle hesaplamanız gerek. Örneğin 100x40x60 ise akvaryum 240lt'likdir, ama 5cm kum, 2cm üstten boşluk dersek, 100x40x53 olur ve net su 212lt olur, verdiğiniz ilaç 212 lt'ye göre hesaplanmalı.
Ph 8,0

Emine hanım, üretim dışında discuslar ph oynamadığı sürece her ph'te yaşar, önemli olan ph değildir, discus kendini ph'e göre ayarlar yeterki sabit olsun, ph'le oynamak riskli deriz her zaman ama ph 8.0'da çok uç bir nokta. Ben musluk suyumu bildiğimden artık hiç ölçmeden musluk suyunda besliyorum, hatta bir ara kum ve biyolojik malzeme hatasından, farkında olmadan aylarca ph 8.4'te de sorunsuz besledim. Ama açıkcası ben İstanbul'da ph 8.0 olan musluk suyu görmedim, bölgelere göre ph 7.1 ile 7.4 arasında değişiyor. Yanlış ölçmüş olabilir misiniz? Nasıl ölçtünüz, hangi marka testle ve testin son kullanma tarihini geçmediğinden emin misiniz? En önemlisi kumunuz nedir, kullandığınız malzemeler nedir? Kaya, taş yok değil mi? Bence ya ölçümünüzde hata var, ya da ph yükselten bir malzemeniz.

sertifikalı uzakdoğu discuslar
Sarp Bey, sık su değşimi şart, hemde yapabildiğiniz kadar sık, günde %100 yapabilseniz keşke. Amaç sıfır nitrat zaten ve tek yolu su değişimi. Filtredeki yararlı bakteriler sırasıyla amonyağı nitrite, nitriti nitrata çevirirler, nitratı filtreyle yok edemezsiniz, isterseniz 10.000lt/saat filtre olsun, yararlı bakterilerin özelliği değildir nitratı yoketmek. Su değişimi asla nitrat yükseltmez (musluk suyunuz aşırı nitrat yüklü değildir düşünüyorum), tam tersi nitratı düşürmenin tek yolu. Tabii suyunuz bekletilecek, kloru uçurulacak, klor yararlı bakterileri öldürür dönüşmeyen amonyak patlar akvaryumda. Ayrıca sadece nitrat için değil, suyun içinde gerekli mineraller var discusun büyümesi için, discus ideal boyutlara gelmesi için sürekli taze suyla bunları almak zorunda. Suyu günde %100 değiştirseniz emin olun discuslarınız en sağlıklı discuslar olur. Az su değişiminde, az bir nitratta ölmezler, dayanıklıdırlar ama renkleri kararır, siyah benekler çıkar (pigeon'larda) ve büyümeleri yavaşlar. Torf'a da dikkat edin bir süre sonra etkisi geçince inanılmaz hızla ph yükseliyor, discus'lar mahvoluyor, düzenli yenileyin torfu.
sertifikalı uzakdoğu discuslar
Yiğitcan Bey, discus'dan korkmayın, tecrübeniz yeterli ama ilk girişiniz cama cam akvaryumda yerli discusla olmalı. Bitki başka bir tecrübe olayı, bitkiyi çürütürseniz suyu mahveder, nitrata boğar, artı sık su değişimi ve dip çekiminizde bitki iyi olmayacaktır. Nitratı sıfır yapmak amacınız, bitki zor. Discus'un doğal ortamı diyor herkes, discus doğal ortamında kütük dolu, kahverengi bir suda yaşar. Bitki öyle sanıldığı kadar çok yoktur, uzun amazonlar o kadar. Discus bitkiyi önemsemez sadece arkasına saklanacak kütük yeterlidir, genellikle yumurtasını bile kütüğe bırakır doğal ortamda. Cama cam akvaryuma kütük dizin yeterlidir, tabii iyi sterilize edip. İsterseniz saksıda bitki koyun ama mutlaka her akşam dip çekeceğinizden kum tavsiye etmem. Yerli discuslar su şartlarımıza daha alışıklar, daha kolay yem yiyorlar, musluk suyunda yavru verecek kadar adapte olanları var artık. Su şartlarınızla oynamayın, ph düşürmeye falan çalışmayın, eş tutana kadar gerek yok. Yalnız sık su değişimini aksatmayın, mutlaka en az!!! haftada 3 kere %20 cıvarı yapın, discuslar dayanıklıdır, ölmezler sık su değiştirmezseniz ama büyümeleride oldukca azalır. 17-18cm yerine 10-11 cm'de kalırsınız. Ayrıca 2 discusda kavga sorunları yaşarsınız. Tavsiyem başlangıç için 250-300lt'de 6 discus'la cama cam akvaryum. Büyümeleri için geniş hacim (en az 35lt discus başına), proteinli besleme ve sık su değişimi.
Bitkilerimin üstünde yosunlar var???
Ayşe hanım, kahverengi yosunlar bende ilk tank kurulumunda çıkıyor, sonra kendiliğinden geçiyor. Zaten elinizle sürtseniz çıkacak kadar yumuşak bir yosun türüdür. Ama tankınız eskiyse genelde iki sebepten çıkar. İlki yetersiz ışık, bitkileriniz ışık yetersizliğinden sudaki besinleri kullanamıyor ve az ışıkla yetinebilen bir yosun çeşiti olan kahverengi yosun besinleri tüketip ortaya çıkıyor. Eğer floresanlar yeni diyorsanız demekki bitkilerinize yetersiz geliyor, su mercimekleri ışığı kesebilir veya floresanlar gerçekten az gelebilir. İkinci sebep musluk suyundaki silika denen bir element. Su değişimlerinde suyu 2 gün dinlendirip havalandırmanız, ağır elementleri yok eden aquatan gibi bir kimyasal kullanmanız gerek.  
Bitki bakabilir miyim?

Ömer Bey, her zaman bitkiyle yosun büyümek için besin savaşı yaparlar, çünkü ihtiyaçları, besinleri aynıdır. Siz akvaryumunuza uygun, hızlı büyüyen, iyi besin tüketen bitkilerle başlayıp, bakımlarını aksatmazsanız yosun olmaz çünkü bitkiler tüm besini kullanacağından besin kapamayan yosun oluşamaz. Yani iyi bitki gelişiminiz varsa yosun olmaz. Bitkilerle ilgili bol bol okuyun. Yosunlarla ilgili makaleler bölümünde yazı var: http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=32431& PN=1

akvaryumcular bitkileri bu adlarla tanırlar.

 

Bitki bakabilir miyim?
Ömer Bey, çiklitler için öncelikle kaya tabii, bol bol mağaralar yapın taşlarla. Her türlü plastik bitki olur ama canlı olsun istiyorsanız sarı prenses/ahli'yle Vallisneria (saz), anubias, java fern gibi bitkilere sorunsuz bakarsınız bence, çok kolay bitkiler ve sert suda sorun yaşamazlar. Anubias ve java fern'ler zaten kaya üstlerine misinayla bağlanabilen bitkilerdir. Bol mağaralar yapın, bu taşların üzerine anubias ve fern'leri bağlayın. Arka planda kayaların arasına  veya köşelere uzun sazları dikin. Gayet güzel olur öyle.
Bitki bakabilir miyim?
Ömer Bey, bende aynı yollardan geçip, uzun hatalardan sonra en sonunda 1 aydır sorunsuz çalışan bitki akvaryumunu tutturdum. Bana balık bakmakdan daha zor geldi açıkcası. Bir kere çoğu renkli, güzel bitkiler yumuşak su istiyor, ph 6.8'lerde istiyor, dolayısıyla Ahli, sarı prenses gibi çiklitlerle olmuyor maalesef, su şartlarına aykırı. Ayrıca bitkileri söküp yiyorlarda. Anca bazı sert sularda yaşayabilen ve yenmeyecek kadar sert bitkiler olabilir, Vallisneira(saz), anubias, java fern gibi örneğin, bunlarda sorunsuz her şartta büyüyen bitkiler zaten. Daha tecrübeliler düzeltir beni, ama yaşadıklarımdan, yaptığım hatalardan söyliyeceğim ilk şey yosun olmaması için ışık, co2 ve gübreleme üçlüsünü dengede tutacaksınız. Özellikle yosunları ve bitkileri besleyen nitrat ve potasyum ışık ve bitki miktarına göre tam dengede olacak, sadece bitkilere yetecek kadar. Biri eksikse akvaryumu yosun basıyor. Ya her şey az olacak, az ışık, co2 yok, gübre az ve kolay bakılan renksiz basit bitkiler. Ya da her şey tam olacak, yoğun ışık, co2 sistemi ve iyi gübreleme, bu durumda tüm bitkilere bakabilirsiniz. Sonuçta bitki olayında, özel bitki kumu, co2 sistemi, sağlam aydınlatma, gübreler ve bir kaç test malzemesi (ph, kh, no3, co2) gerekiyor. Tabii verilen co2 sayesinde ph 6.8'lerde olunca ve bitkilere zarar vermeyenler seçildiğinden balıklar tetralar, canlı doğuranlar, melek, discus, ramirezi gibi sınırlanıyor. Ahli, sarı prenses gibi yüksek ph, sert su isteyen afrika çiklitleri olmaz. İlk denemelerde, özellikle gübrelemede hata çok olduğundan tavsiyem önce sadece bitki akvaryumuyla denemelere başlayın, kavrayıp oturunca uygun balık eklemeleri yapın.
Beta Akvaryumunu riccia
Ali Bey, 20 litre çok az su olduğundan kimyasal değişimleri çok çabuk verir, co2 verirken ph çok hızlı oynar, sabit tutmanız zor, balıklar sorun yaşar bence. Co2 vermeyi seachem'in Excel'i ile deneyin, artık Türkiye'de var. Sıvı olarak kullanıyorsunuz, ph'i etkilemeden suya direk karbon veriyor, oldukca başarılı buldum ben.
Discuslarda flört etme =)
Kapışma. Diskus kur yaparken esas olarak eşinin yolunu kesip, önüne geçip titrer, yüzgeçlerini açar, dikilir. Diskus bölgecidir, eski diskus bölgeyi sahiplendi yeni geleni sokmayacaktır. Ayrıca sürü balığı olan diskus 6 adetten az tutulursa kuvvetli olan diğerini ezecektir. 2 diskusuda çıkartıp, 1 gün kadar başka akvaryumda tutup, varsa dekoru değiştirip aynı anda akvaryuma geri koyun, bölge sahiplenmeyi baştan yapsınlar. Bunu deneyin fakat genede 2 diskusda bir süre sonra, akvaryuma alıştıktan sonra güçlü olan diğerini ezecektir, bunun önüne geçemezsiniz. Bu arada umarım yeni diskusa önceden karantina, sterilizasyon yapmışsınızdır.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.