diskuslarim o2 sizlikten oldu


mavisakal86Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 236
mavisakal86Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 02:25
   Dun tankima yeni 7 tane diskus ekledim, isiklari da erken kapattim sitreslerini atsinlar diye. Sabahin 5 inde baliklarin sesine uyandim baktim butun baliklar suyun yuzeyinde, 3 tane yeni buyuk olmus, 2 tanesi hala can cekisiyo... Havalandirmayi acinca diyerleri biraz toparladi..
  Bu basima 2. kez geliyor, oncekinde olum yasamamistim...
  Tankim bitkili ve co2 tupu dijital ph olcere bagli, yani surekli co2 seviyesini gorebiliyorum ama baliklar boguldugunda ph da anormallik yoktu. Gece bitkiler o2 kullanip co2 veriyo tabi baliklarda ama o2 kullanildinda co2 olarak ph metrede gormem gerekmez miydi..?
Bitkili tank ta diskus besleyen arkadaslar ne yapiyor acaba? Gece hava motorunu mu aciyosunuz?
 Ben biryerlerde yanlis yapiyorum ama cozemedim lutfen yardimci olun morelim cok bozuk... Kaybim cok oldu ama enazindan zor yoldanda olsa hatami orenip tekrarlamamak da bi nebze tesseli olcak.. Hatayi nerde yaptim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kenanbalikÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 133
kenanbalikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 10:35
Öncelikle geçmiş olsun. Diskus besleyen arkadaşlar sorunuza daha ayrıntılı cavaplar vereceklerdir.

Bildiğim kadarıyla diskuslar narin balıklar. Diskuslarınızla beraber az destek gerektiren bitkiler besleseniz sanırım daha iyi olacak. Kullandığınız gübrelerdeki kimyasallara bile hassas olabilirler. En iyisi yeriniz müsaitse 1 tank daha kurup bitkili sisteme orda devam edin. kenanbalik2010-05-01 10:36:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 10:56
Geceleri hava motorunu çalıştırmalısınız CO2'nin çok yüksek seviyelere çıkmaması yeterli miktarda çözünmüş oksijen olduğunu göstermez.Sabah hava moturunu kapatıp yarım saat sonra floları yakarsanız en iyi yöntem olur sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 11:01
CO2 ölçer yoksa Co2 miktarını pH'tan direkt olarak nasıl öğreniyorsunuz acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mavisakal86Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 236
mavisakal86Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 12:50
[QUOTE=unotim123]CO2 ölçer yoksa Co2 miktarını pH'tan direkt olarak nasıl öğreniyorsunuz acaba?[/QUOTE]

  Onur bey; kh-ph tablosunu kullaniyorum. Her hafta kh mi hagen marka testle olcuyorum ve ph olcerimin calibrasyonunu kontrol ediyorum sonra deyisikliye gore ph metremin co2 balantisinin kapanma ph ini guncelliyorum(simdiye kadar kh 1 kademe cikti veya dustu) ve hersey otomatik olarak isliyor ama ben her su deyisiminden sonraki gun mutlaka herseyi kontrol ediyorum (o2 haric). Daha once gene bir forumda kh-ph=co2 taplosunu sormustum ve cok guvenilir oldugu yanitini alinca sorgulamadim, guvenilir deyil mi?




Cok tesekkurler Kenan bey. Problemin o2 sizlikten citigina eminim, zaten en son 1 hafta once gubre eklemisti ve baliklar oldukca keyifliydi ama yeni balik koyup bide sitresleri gecsindiye isigi erken kapatinca daha once bilmeden olusturdugum bitkilerin ve baliklarin kullandigi o2 dengesini bozdum. Sabahin 5 inde baliklarin sicramasina uyanica hemen havalandirmayi sonuna kadar actim ilk kardinaller toparlandi aradan 30-60dk kadar sonra da diskuslar toparlandi. Gercekten cok hassaslar.. Son olarak can cekisen 2 diskus 8-9 saat sonra birini kaybettim 1 ide sukurler olsun kurtuldu, kurtulan en guzel baligim diyebilirim ama malesef onen 4 baliktan biri damizlik boyda buyuk bir balikti.. Hamdolsun...
[/QUOTE]



  Engin bey; ben de butun gun dusundum ve sizinle ayni fikirdeyim. Isiklandirmayi zamanladigim gibi hava motorunuda isik kapandiginda calisip isik acilmadan 1-2 saat oncesinden kapanmaya ayarlicam..

Ben hep gun icinde bitkilerin olusturdugu o2 in gece bitki ve baliklara yeterli olcani dusunuyodum ama cok buyuk bir yanilgiya dusmusum,, Hatamin bu oldunu dusunuyorum, dogru mudur..? Gunduz co2, aksam hava motoru calismasindan dolayi olusan ph hareketi problem olur mu?
mavisakal862010-05-01 13:22:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemkuvasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2008
İl: Hatay
Mesaj: 17
cemkuvasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2010 14:25

Ferhat bey çok üzüldüm çok gereksiz kayıplar olmuş sizin için geçmiş olsun. Discus malesef hata yapıldığında telafiye yer vermiyor. Tankınızı asla hava motoru çalıştırmadan ve ısıtıcıyı bağlı tutmadan kullanmayınız bu sonuçları ağır bedellere dayanan bir hata. Sudaki oksijen değerini bitkilerin sağlaması mümkün olamaz zira gün boyu üretip gece boyu sarfeden gibi düşündüğümüzde bile sudaki oksijeni nötr görebiliriz dolayısı ile hava motoru çalışmayan bir akvaryum her an herşeyin yaşanabileceği akvaryumdur derim ben. (sump sistem bunun dışında) ancak sump sistemler belki ihtiyaç duymasalarda görsellik için bile kullanılması gereken bir ayrıntı bence. Ayrıcasudaki oksijeni yüksek tutmanın hiçbir canlıya zararı da olmaz. iklim şartları yazları müsait olsa bile riske edilmemesi gereknen bir diğer konu da ısıtıcılar. Ülkemiz 4 mevsimi gün içerisinde yaşadığımız bir kıtada, yaz geldi iytiyaç olmaz diye düşündüğümüz ısıtıcılarda, gereksiz durumlarda zaten termostat sayesinde enerji kullanımını devreden çıkartığı için bir kayıp'ta gündemde olmuyor. Öyleyse fişini çekmenin de anlamı yok. bu hatayı yapan birçok Akvaristte var o nedenle bu konuyada değinmek istedim. Zira ısı 27 altına düştüğünde oluşabilecek zararlarda oksijensizlikten farklı olmaz.

Kısaca;

1- FİLİTREM SÜREKLİ ÇALIŞMALI ÇÜNKÜ BEN BALIKLARIM DIŞINDA AKVARYUMUMDA BİRÇOK  BAKTERİDE BESLİYORUM.

2- ISITICIM ÇALIŞMALI ÇÜNKÜ DENGESİZ SICAKLIKLARDA BENDE, AİLEMDE HASTA OLUYORUZ. KORUMAM GEREKEN CANLILARIM VAR.
 
3- HAVA MOTORUM ÇALIŞMALI ÇÜNKÜ YETERSİZ HAVA ŞARTLARINDA TÜM CANLILAR ÖLÜME MAHKUMDUR.

cemkuvas2010-05-11 14:32:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir