DIY armatür (vaktiniz yoksa son iki paragrafı okuyun yeter)


Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2011 13:14
Son iki paragraf dışındaki kısım önemli değildir. İsteyen okuyabilir.

Öncelikle asıl sormak istediğim şeyle pek alakası olmayan bir konudan bahsetmek istiyorum. DIY lafı ingilizcedeki "do it yourself"ten geliyor değil mi? Kendin yap demek. Neden kısaltmayı da türçeleştirip KY demiyoruz?

Asıl konuya gelirsek de, bu işte ilerledikçe akvaryumun mümkün olan her parçasının kendi özel tasarımım olması gerektiğini düşünmeye başladım. Bence kendi ihtiyaçlarınıza mükemmelen uyan bir ürün bumak çok zor. Bu özel tasarım takıntım matkap ve testereyle mango kökü parçalayıp yapıştırmakla başladı, sonra iç filtreyi bir sürü parçaya ayırıp başka şeylerden parçalar kullanıp hem kolay temizlenen hem iyi filtrasyon yapan, hem de ses yapmayan ve karides yavruları için hiçbir tehlike oluşturmayan, üstüne üstlük az yer kaplayan bir filtreye dönüştürdüm. Aylarca o şekilde çalıştıktan sonra geçenlerde bir işlem daha yapmaya çalışırken tamamen bozdum ya neyse.

Şimdi de armatüre taktım. Şu an kullandığım taa bir yıl önce bu işten anlamazken anladığım akvaryumla birlikte gelen plastik, tek floresan alabilen, uyduruk armatür. Tek floresan yetersiz olduğundan elektrikçiye yeni balastlar eklettim ve 4 floresan sığdırdım içine. Sonra yumuşayıp yamulacak kadar çok ısındı, erimeye başladı desek yeridir. Ben de artık kullanmadığım soğutucu laptop altlığını parçalayıp içindeki 3 adet fanı çıkarıp armatüre taktım. Artık içinde hızlı bir hava akımı var, balastlar da lambalar da plastik de her zaman oda sıcaklığında kalıyor. Fakat tek floresan için yapılmış kıytırık plastiğe 4 balast 4 lamba 3 fan takınca: Kablolar ortada, fanlar görünür halde dıştan takılı, fan deliğinden odaya fazla ışık saçılıyor, balastlar içinde değil dışarıda, ışıklar için ayrı fanlar için için ayrı elektrik kablosu var, hatta fanlar usb'den güç aldığı için normalde ipod'u fişe takarak şarj etmek için kullandığım adaptörün devre kardı da görünür halde... Estetik açıdan berbat bir alet oldu.

Ben de kendisini (armatür) baştan yapmaya karar verdim. Bunun için belli ölçülerde ve karmaşık şekillerde kesilmiş aluminyum levhalara ihtiyacım var. Ayrıca balast olayı hakkında bilgiye ihtiyacım var, geçen sefer elektrikçi bağlamıştı bu sefer ben yapacağım. Aluminyum levhalar birbirlerine nasıl yapıştırılır onu öğrenmem gerek, yine fanlar olacak ama daha estetik bir şekilde takacağım, onlar için delikler olması gerek aluminyumda. İşin sonunda dışta kalan aluminyumlara ahşap görünümü vermesi için kaplama veya boyama gibi ne yapabilrim onu bilmem gerek. Malzemeleri alıp zaman ve para harcamaya başlamadan önce çok kapsamlı, doğaçlamaya yer bırakmayan bir plan yapmak istiyorum. Sorduğum şeyler hakkında bilgisi olan, başka konulara link verebilecek olan, beni çeşitli elektrikçi veya levhacılara yönlendirebilecek olan, ya da iyi kötü diyecek herhangi bir şeyi olan varsa lütfen söylesin. Şimdiden teşekkürler.

Ha bir de, kendim kağıt kalem cetvel açı ölçer kullanarak baya iyi bir tasarım yapabilrim ama bu tarz şeyler tasarlamak için kullanılan programlar olması lazım. Bilen varsa söylerse sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2011 15:36
Öncelikle genç yaşınıza rağmen böyle hevesler ve uğraşlara girmeniz çok güzel. Gördüğüm kadarıylada kendinizi yada kullandığınız ürünleri mümkün olduğunca riske atmadan yapmaya çalışıyorsunuz. Tebrik ederim.
 
Bu tip el becerisi gerektiren şeylerden pek anlamıyorum. Ancak bundan 7-8 ay önce bende isteğime en yakın sistemi oluşturmak adına böyle girişimlerde bulunmuştum ve ortaya güzel ve henüz sorunsuzca kullandığım ürünler çıktı. Armatürde bunlardan birisi. Linkte detaylı bilgi bulabilirsiniz:
 
 
Linktede görebileceğiniz gibi armatürü aluminyumdan ziyade foreks (dekota) adlı üründen yapmanızı öneririm. Hafif, yanıcılık sorunu çıkarmayan, maket bıçağıyla kesilebilen (biraz zor ve düzgün kesebilmek için pratik gerekiyor) ve japon yapıştırıcısıyla yada vidalamayla rahatlıkla ve sağlam olarak birleştirilebilen bir ürün.
 
Kaplamasınıda yapı market vb. den bulunabilecek kaplama folyoları ile yaptım. Bunlar hep linkte var.
 
Armatürü elektrik donanımı için uygun şekilde tasarladım ama elektrikle ilgili birleştirme vs. konuları bilmiyorum (o kısmı arkadaşım yaptı).
 
Armatürü oluşturmadan önce üç boyutlu bir çizim yaparak parçaları oluşturmak ve milimetrik olarak görebilmek çok iyi oluyor. Ortaya düzgün birşey çıkması açısından. Genelde kullanılan üç boyutlu programları bilmiyorsanız size önerim "Google SketcUp" olur. Ücretsiz ve diğerlerine göre oldukça kolay bir program. Sitesinde de basit dersleri var. Sizin için yeterli olur.
mustafaerdogar2011-12-10 15:38:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir