Fluoresan - Florasan Bağlantı Türleri


akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2010 16:49
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle başlığı açıklamak isterim. Bir çoğunuzun bildiği üzere fluoresan lambalar çeşitli şekillerde telaffuz edilmekte. Genel olarak başlıkta mevcut olan iki türde telaffuz ediliyor. Anlıyacağınız arama yaparken rahat bulunabilmesi için sıkça kullanılan iki terimi de yazdım.

Bu konu ne kadar gereklidir bilmiyorum ama ara sıra forumda kafalara takılan noktalar olduğunu gözlemledim. Bu nedenden ötürü bu konuyu açma ihtiyacı hissettim. Bu konuda fluoresan lambaların iki tip bağlantı şeklini çizimlerle anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle eski tip balast ve starterle yapılan bağlantı şekli resimde görüldüğü üzere yapılması gerekiyor. Bazen (Buna maalesef bende dahilim) bu bağlantı şekli teoride karıştırılmakta. Bu bağlantı türünde kullanılan balast üzerinde bir giriş bir çıkış olmak üzere iki bağlantı noktası bulunuyor. Şekilde ki gibi yaptığınız bir bağlantıda ışık tertibatınız sorunsuz olarak çalışacaktır. Tabi uygun fluoresan,balast ve starter tercihini yapmayı unutmayın.

 

İkinci olarak elektronik balastlar ile oluşturular devreler var. Bu nispeten yukarıda ki sisteme göre daha pratik ve daha kullanışlı. Fakat bu sistemin dezavantajı elektronik balastların neme karşı fazla dayanıklı olmaması. Bu nedenden elektronik balastları mümkün olduğunca neme karşı izole etmemiz gerekiyor.



Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Konuya ekleme yapmak isteyen yada eksiklerimi gören arkadaşlar yorumlarında belirtirlerse sevinirim. En azından bu tarz işleri icra eden arkadaşların konuya katkısı olacağını temenni ediyorum.

Bu işlerden az çok anlayanlar için basit bir sistem ama elektrikle tek alakası prize fişi takarken yada odanın ışığını açarken olan kişiler için iş biraz arap saçına dönebiliyor. 

Son olarak eklemek istediğim bir nokta daha var. Arkadaşlar unutulmamalıdır ki elektriğin şakası olmaz. Lütfen bunu aklımızdan çıkarmayalım ve bu tarz elektrikle alakalı çalışmalar yaparken önlemimizi alalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir