Glofish ( Pembe Danio ve diğerleri )


IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2014 15:04
Bizim ülkemizde neredeyse sadece Pembe Danio (Pembe Zebra) satılıyor ancak ABD ve başka bir çok ülkede yeşil, sarı, mor parlayan balıklar var. Meğerse adamların internet siteleri bile varmış. Bu insafsızlara da, böyle bir vicdansızlığın firma haline getirilmesine izin veren devlet görevlilerinin de...
Balon, Albino, Boyalı, Fosforlu, Pörtlek Göz, Tül Yüzgeç, vs. özellikli bütün balıklar eziyet çekmektedirler, daha da önemlisi sağlık sorunları yaşarlar ve bunlar ölümcül olabilir. Bunlardan genetik olanları daha üreme zamanında bile ölümcül etkisini gösterir, genetik bozuklukları olan balıklar daha hassas olduklarından yumurtaları kolay mantarlaşır, yavruları kolayca ölürler. Doğala en yakın balık en sağlıklı balıktır. Cana değer veriyor ve acıyorsanız bu balıkları almayın, üretilmelerine destek çıkmayın!


Iskarmoz2014-06-23 15:44:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2014 09:24
Yanlış olmasın. Albinoluk, genetik oynama veya boyanma ile elde edilen bir şey değildir. Albino olma durumu, insanlarda da görülebilen genetik bir bozukluktur. Ancak bu tamamen doğaldır. Albinolar diğer bireylerden fazla bir farklılık göstermezler. Ancak vahşi ortamda, buna uygun renklere sahip normal bir bireyin yanında albino bir birey, renk olarak sırıtacak ve kamufle olamayacaktır. Bu nedenle sağ kalma olasılıkları düşüktür, doğal ortamda bu nedenle nadirdirler. Albino bireylerin gözleri kırmızı (kimi türlerde sadece göz bebekleri kırmızı, kalanı mavi yada gri) ve tonları, vücutlarının ise (belirgin desenler hariç) büyük kısmı beyazdır, gözlerindeki ve derilerindeki bu durum yüzünden gün ışığına karşı türdeşlerine oranla daha hassaslardır.

Albino insanlara örnekler


Diğer albino canlılara örnekler




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2014 11:04
[QUOTE=BadWolf]Yanlış olmasın. Albinoluk, genetik oynama veya boyanma ile elde edilen bir şey değildir. Albino olma durumu, insanlarda da görülebilen genetik bir bozukluktur. Ancak bu tamamen doğaldır. Albinolar diğer bireylerden fazla bir farklılık göstermezler. Ancak vahşi ortamda, buna uygun renklere sahip normal bir bireyin yanında albino bir birey, renk olarak sırıtacak ve kamufle olamayacaktır. Bu nedenle sağ kalma olasılıkları düşüktür, doğal ortamda bu nedenle nadirdirler. Albino bireylerin gözleri kırmızı (kimi türlerde sadece göz bebekleri kırmızı, kalanı mavi yada gri) ve tonları, vücutlarının ise (belirgin desenler hariç) büyük kısmı beyazdır, gözlerindeki ve derilerindeki bu durum yüzünden gün ışığına karşı türdeşlerine oranla daha hassaslardır.

Albino insanlara örnekler


Diğer albino canlılara örnekler



[/QUOTE]

Albinoluk doğada da görülebilen bir şeydir, evet. Ancak bir hastalık ve genetik bozukluktur. Dediğiniz gibi albino canlılar doğada kamuflaj zorluğu çekerler ve en önemlisi bazı ışık (uv sanırım) türlerine karşı çok korunmasızdırlar ve bu ölümcül olabilir.
Ancak akvaryumlarımızdaki balıklar 100.000'de bir doğal şans ile albino olarak doğmuyorlar. Albino balıklar bile bile çiftleştirilip daha fazla albino yavru elde ediliyor ve onlar da birbirleri ile çiftleştirilip albino genlerini bu balıklarda gittikçe baskın hale getiriyorlar. Sonunda da 2 albino balık çiftleşince neredeyse her yavru albino çıkıyor.
Ancak burada asıl önemli olan balıkları albino olması değil (bence), albinoluk elbette balık için olumsuz bir şey ancak akvaryumlardaki albino balıklar doğadakiler gibi sadece albinoluk geni diğer balıklardan farklı olan balıklar değiller! Albino balık üretmek için kardeş balıkları nesillerce birbirleri ile çiftleştirdiklerinden dolayı insanlardaki "akraba evliliği"nden çok daha kötü bir şekilde genlerde bozulmalar meydana geliyor. Bu bozukluklar da albino balığın ömrünü kısaltabilir, hastalıklara karşı daha hassas olmasını sağlayabilir, fiziksel sorunlar yaşatabilir, üreme gücünü düşürebilir, doğan yavruların özürlü doğup kısa sürede ölmelerine neden olabilir. Albinoluk genetik bir sorun olduğundan sadece albino balığa değil onun çocuklarına da geçer ve zararı nesillerce devam eder. Ne kadar çok nesil boyunca albino balıklar çiftleştirilirse sorunlar o kadar artar. Yapay seçilim denir bu üretim uygulamasına ve yapay seçilim neredeyse her zaman genlerde sorunlara yol açar. "Electric Blue" ve "Longfin" denen balıklarda da aynı üretim yöntemi uygulanır ve aynı şekilde balığa zararlıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2014 12:04
Buğra Bey Merhaba,

Danio balıkları hakkında yazdıklarınıza katılıyorum. Bu önemli unsuru gündeme getirdiğiniz için teşekkürler. Ne zaman renk türevi danio görsem ya şekli yamuk, ya diğer balıklara göre daha küçük, ya sağlıklı olmadıklarını gözlemledim. Bu da bana gen havuzunun dar olması sebebiyle kötü genlerin kalıtsallaştığı fikrini bıraktı. Bu yüzden de almam, kimseye de almasını tavsiye etmem.

Ancak akvaryum hobisinde bir kaç çeşit düşünce akımının olduğunu unutmamak lazım. İlk olarak doğal olanı seçme yolunda düşünen hobiciler var. Bu hobiciler doğadan alınan balıklar veya bunlara en yakın alternatifleri bulmaya çalışırlar, biotop türü akvaryumlar kurarlar, balığın doğal ortamını en iyi şekilde oluşturmaya çalışırlar, tankta bulunan diğer balıkları balığın türüne, uygunluğuna ve coğrafi benzerliğe bakarlar (doğada bu canlılar aynı ortamda bulunuyor ise oraya koyarlar, kısacası). Bu bir uç nokta sayılabilir. Diğer uç nokta ise "aa bu güzelmiş" diyip rastgele türleri bir arada tutma mantığıdır.

Akvaryum hobimizde yaygın olanı ise doğal olmaya çalışan ancak göze hitab eden desenler, yüzgeç tipleri gibi özellikle yetiştirilen balıkları tercih ederek gitme eğilimi vardır. Bu bence her hobicinin vicdanına kalmış birşeydir.

Tabi bir de erişebilirlik var; Betta balığı türlerinden tutun, vatozlara kadar tüm balıklarda bu durumun söz konusu olduğu aşikardır. Normal yollar ile alışveriş yapan bir hobicinin yetiştirme olmayan bir betta bulması neredeyse imkansızdır- ancak forumlarda satan birisi veya yurt dışından getirtme imkanı olan bir kişinin imkanı olmaktadır. Forumlarda dahi çok sık rastlanmadığını söyleyebilirim.

Bazı balıklarda bahsetmiş olduğunuz durum vahim derecede mevcuttur; glo-fish'ler, bazı betta balıklarının yüzgeç türleri (over half moon, rose tail, feather tail, ve bunlarla bağlantılı X-factor fish denilen genetik bozuklujklara sahip balıklar), bazılarında ise bu genetik bozukluklar çok ortada gözükmemektedir. Ancak inbreeding, yani iç çiftleşme nedeniyle pek çok lepistes türlerinde de normal "karma" lepistes dedikleri türlere göre daha hassas oldukları söylenmektedir ve ben bunu yine genetik bozulmaya atfediyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir