Güney Amerika Cüce Cikletleri ( Borelli )


DeadRabbitÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 33
DeadRabbitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2018 09:45
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186113/260920180944221.jpg[/IMG]

Borelli cüce çiklet. Bu balık Amazon havzasından yaşayan güzel bir cüce çiklet türüdür. Bu balık çok geniş bir su değerleri aralığında yaşayabilir. Bu yüzdendir ki, neredeyse büyün güney Amerika havzasında yaşarlar. Soğuk sularda da yaşamaları ile ünlüdürler, tabiri caizse, bu balığın bulunduğu akvaryumda, ısıtıcı olmasa da olur. Rahatlıkla oda sıcaklığında yaşarlar. Hatta 6.5 c sularda da yaşadığı görülmüştür.

Erkeklerinin boyu 7.5 cm dişilerinin ki ise 4.5 cm civarındadır. Genellikle yanal olarak sıkıştırılmış oval bir gövdesi vardır. Sırt yüzgeçleri ve alt yüzgeçleri ince uzun şekilde göğsünde ki yüzgeçlerle beraber kuyruğuna kadar uzar. Borellii cüce çiklet bir polikromatik türdür. Yani, çeşitli farklı renk desenlerde bulunurlar ve çoğu durumda tek bir çiftten, birkaç farklı varyant balık üretilebilir. Vahşi doğada, bazıları özellikle renkli olan, birçok çeşidi vardır. Yüzlerinde canlı kırmızı çizgiler olan bazı erkekler gerçekten muhteşem görünürler. Zaman zaman bu renkli ırklara "Opal rengi’ gibi ticari isimler de verilmiştir.

Akvaryum büyüklüğü bir çift Borelli için en az 100 litre olmalıdır. Diğer cüce çiklet türlerine göre çok sakin bir türdür, akvaryumunda kökler, kayalar ve özellikle bitkilerin olması gerekir. Girip saklanacağı mağaralar ve oyuklar, sık köklü ve yapraklı bitki örtüsü, bu balığın en sevdiği akvaryum taban çeşididir. Etçil bir türdür ama granül yemde verilebilir. Eğer üretmek isterseniz, bu balığın iyi beslenmesi gerekir, çünkü iyi beslenmezler ise yetişen yeni nesiller zamanla renklerini kaybedecektir. Bu yüzden eğer güzel renlerini nesiller boyu korumak istiyorsanız, daha yavru iken kaliteli ve yüksek proteinli yemler ile beslemelisiniz.

Borelli cüce cikletin akvaryum suyunun sıcaklığı 20 ile 26 derece arasındadır. Ph seviyesi 5 ile 8 arasında olmalıdır. Su sertliği 1 ile 19 arasında olabilir. Serin ve yumuşak suları sever, Bu balık çok geniş su değerlerinde yaşayabilir demiştik ama suyun temiz ve kaliteli olması çok önemlidir. Çünkü amonyak, nitrit ve nitrat gibi azotlu bileşiklere ve diğer organik kirlenmelere karşı hassastır. Su kalitesini sürekli üst düzeyde tutmak için iyi bir biyolojik filtrasyon ve düzenli su değişimleri şarttır. Aksi taktirde, balıklar kolay hastalanır.

Bu barışçı cikletin ilginç sosyal davranış çeşitliliğini görebilmek için büyük akvaryumlarda 10-15 balıktan oluşan guruplar halinde yaşatılması önerilir. Gerekli su şartları sağlandıktan sonra, Üretimi kolaydır, bu balıklar genelde tek eşli balıklardır. Erkeklere göre sarımsı renk olan dişiler, yumurtlamaya hazır olduklarında daha da parlak sarıya dönüşürler. Yumurtlama sürecini teşvik etmek için sıcaklığın 26-27 dereceye yükseltilmesi gerekecektir. Üremeye aldığınız çifti, günde iki kez artemia, donmuş karides veya kan kurtları ile beslemelisiniz. Ph 5.5 ila 6.0 gibi asidik tutulmalıdır ve su çok yumuşak olmalıdır. Bu balıkların ıslahı için ters osmos suyu şiddetle tavsiye edilir. Akvaryumun, balık yetiştirilmesini uygun olması için çok sayıda bitkiye (Java Fern Java Moss, yüzen bitkiler, köklü bitkiler gibi), kayalara, saksılara (Dişi başına en az bir mağara) ve mangrow kökleine ihtiyaç duyulacaktır. Gölgeli ve loş akvaryumlarda yaşarlar. Bir dişi genellikle 40 ila 70 yumurta bırakır. Dişi döllenen yumurtaları daha sonra yuvasının tavanına yapıştırır. Yumurtalar 2 ila 4 gün içerisinde (sıcaklığa bağlı olarak) yumurtadan çıkacaktır. Hem erkek hem de dişi borellis, bu kuluçka bakımını birlikte yapacaklardır ve kendisinden çok daha büyük balıklara karşı yuvalarını savunacaklardır. Ciddi bir avcı yakınsa, kuluçka bakımı yoğunluğu artacaktır. Eğer dişinin uğraşamayacağı bir tehdit varsa, yavruya işaret eden bir vücut dili sergileyecektir. Bu sinyali alan yavru hemen saklanacak ve artık tehlike geçtikten ve gerekli ortam sağlanana kadar hareketsiz kalacaktır.[EDIT]DeadRabbit,2018-09-27 08:47:16[/EDIT]

Beğenenler: [T]192491,Ches[/T][T]124785,aquay[/T][T]208684,Mtndgn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]135948,Dr.Fisher[/T][T]208684,Mtndgn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brigantesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 3586
brigantesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2018 08:16
Başlığa neden balığın adını yazmıyorsunuz?

Beğenenler: [T]186113,DeadRabbit[/T][T]224948,Leof[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186113,DeadRabbit[/T]
+1: [T]167494,fikret71[/T][T]224948,Leof[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir