Hangi Türleri Tercih Etmeliyim?


emresandaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2017
İl: Osmaniye
Mesaj: 3
emresandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2023 21:11
Öncelikle herkese merhabalar ve keyifli hobiler diliyorum. 100 cm bir akvaryum oluşturmak istiyorum. Dış filtresi kullanacağım. İsteğim dipte kum ve bir kaç taş olması. Zamanla tercih edeceğim türlerin ihtiyacına göre dekorda değişiklikler yapabilirim. Renkli bir akvaryum oluşturmak istiyorum. Mümkünse iki vatoz türü, bir çöpçü türü ve iki farklı sağlıklı yaşayabilecekleri sayıda renkli başka iki tür balık düşünüyorum. Sizlerden ricam beraber yaşamalarında sakınca olmayan, sağlıklı büyümelerine engel olmayacak türler arasından tavsiyenizi almaktır. Örnek olacak olursa ben kelebek vatozu akvaryumumda kesin olarak görmek istiyorum. 5-6 tane. Bunun yanında iki tane Leopar Vatoz olması bir sakınca yaratır mı? Bu türlerin yanında bir tür 2 tane çöpçü balığı olması bir sakınca yaratır mı? Bu balıklarla beraber uyum sağlayacak renkli 4'erli 5'erli şekilde yaşayacak iki türü nasıl seçmeliyim? Görüşlerini ve fikirlerini paylaşan kişilere şimdiden çok teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kalın. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarcharodonÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 17
CarcharodonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2023 22:25
Genel olarak uygundur, ancak sıcaklık konusunu iyi ayarlamanız gerekir. Kelebek vatoz biraz daha soğuk suları tercih eden bir ırmak türüdür. Yüksek akıntıyı da severler, zaten akvaryumda da filtre akıntısını bulup karşısına geçme gibi bir huyları vardır. Genelde dayanıklı hayvanlardır ancak 23-24 derece üzerinde bazen sorun yaşayabilirler.

Sazansılardan olan bu vatozun aksine, Güney Amerikalı kedi balığı olan çöpçüler ve pleco vatozları ise genelde sıcak suları tercih ederler. Soğuk suya toleransı daha fazla olan komando çöpçü (Corydoras paleatus) gibi bir tür seçerseniz rahat edersiniz. İki tane almanızı tavsiye etmem, çöpçüler sürü hayvanıdır ve kendilerini sadece grup içerisinde güvende hissederler. 100 litre, 8-10 çöpçü için yetecek bir hacimdir, ve çöpçülerin doğal davranışlarını sadece böyle bir sürüde görebilirsiniz.

Leopar vatoz boyu neredeyse yarım metreyi bulabilen, sadece dev akvaryumlarda bakılması uygun olan bir tür olduğu için yerine cüce vatoz almanızı tavsiye ederim. Ayrıca bu türlerin hepsi dip hayvanı olduğu için, akvaryumu alırken eni ve boyu geniş, yüksekliği düşük (yani taban alanı bol) yönden bir seçim yapmak yerinde olacaktır.

Örneğin [URL=https://aqadvisor.com/AqAdvisor.php?AquTankName=&AquListBoxTank=Choose&AquTankLength=60&AquTankDepth=50&AquTankHeight=30&AquListBoxFilter=Choose&AquTextFilterRate=N%2FA+&AquListBoxFilter2=Choose&AquTextFilterRate2=N%2FA+&AquFilterString=&AquListBoxChooser=Bristlenose+Pleco+%28Ancistrus+sp.%29&AquTextBoxQuantity=1&FormSubmit=Add+%3E&AquTextBoxRemoveQuantity=&AlreadySelected=200909300161%3A8%3A%3A%2C200911012018%3A12%3A%3A%2C200909300097%3A6%3A0%3A&FilterMode=Display+all+species&AqTempUnit=C&AqVolUnit=gUS&AqLengthUnit=cm&AqSortType=cname&FilterQuantity=2&AqJuvMode=&AqSpeciesWindowSize=short&AqSearchMode=simple]Aqadvisor'da [/URL]6 kelebek vatoz, 8 komando çöpçü, 1 cüce vatoz, 12 sivrisinek rasbora (renkli ve küçük bir balık olduğu için seçtim, iki tür de olur ama genelde iki tür küçük sürü yerine bir tür büyük sürü hem balık sağlığı için daha iyidir hem de görüntü açısından daha hoştur) gayet uygun görünmektedir. Hatta birkaç balık daha koymak bile mümkündür, ama az balık ve bol bitki her zaman bakımı kolaylaştıracaktır.

İyi hobiler dilerim.
[Edit: Pardon, 100 cm yerine 100 litre okumuşum. 100 cm bir akvaryumda daha da rahat bir şekilde istediğiniz türlere bakabilirsiniz. Ama bu durumda bile leopar vatoz pek yanaşılacak bir tür değildir.][EDIT]Carcharodon,2023-11-13 22:32:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]197769,emresanda[/T]
Teşekkür Edenler: [T]197769,emresanda[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emresandaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2017
İl: Osmaniye
Mesaj: 3
emresandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2023 19:48
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Hobiye uzun süre ara vermiştim. Şimdi başlarken edinebileceğim tüm bilgileri edinmek istiyorum. Sağlıklı bir akvaryum oluşturabilmek için. Söylediğim gibi akvaryumum 100cm olacak. Dış filtresini ve akvaryumu kurduktan sonra dinlenmiş su eklemesi yapıp filtreyi 7-10 gün kadar çalıştırmak istiyorum. Alacağım türleri akvaryuma koymadan öncede damlama sistemi ile alışma sürecini tamamladıktan sonra akvaryuma koyacağım. Komando çöpçüde benim için uygundur. Söylediğiniz gibi 8-10 çöpçü eklemesi yapabilirim. 5-6 tanede kelebek vatoz ekleyeceğim. Size sormak istediğim iki sorum daha var.

1-) Herhangi bir Rasbora türünden 12 tane eklediğimi varsayarsak, Kelebek vatoz, Komando çöpçü ve Rasboralarımın sağlıklı olabilmeleri için kış aylarında suyun derecesi kaç olmalıdır?
2-) Rasbora dışında bu ekosisteme hangi türleri önerirsiniz ve o türlerden birinin Kelebek vatoz ve Komando çöpçü ile yaşayacağını varsayarsak suyun derecesi kış aylarında kaç derece olmalıdır?

Şimdiden ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ediyorum. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarcharodonÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 17
CarcharodonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2023 21:55
Merhabalar;

Aslında kelebek vatozları 28 dereceye kadar çıkartıp sağlıklı yaşatanlar var, ama hayvanın sağlığı ve rahatlığı için 24 derecenin üzerine çıkması pek tavsiye edilmiyor. Diğer balıklar, yani çöpçüler ve (hala eklemek istiyorsanız) cüce vatozlar ise 22 derecenin altında pek hoşnut olmazlar (ancak tabii ki bir süre tolere edebilirler, mesela doğada yaşadıkları Parana Nehri kış aylarında 12 dereceye kadar inmektedir). Yani suyu bu iki arada, 22-24 derecede tutarsanız en uygun şartlarda iki hayvan grubu da hayatlarını sürdürebilirler. Akvaryumda ben yaz-kış aynı sıcaklığı tutuyorum, yani örneğin yıl boyu 24 derece sizin için uygun olacaktır. Ancak özellikle üretimi zor olan hayvanlar için sıcaklığı değiştirerek hayvanların üreme sezonunu taklit eden yaklaşımlar da var.

Diğer balık önerileri için yüzlerce seçeneğiniz var, aslında bakamayacağınız türleri yazmak daha kolay olur. Aşırı sıcak su isteyen cichlid türleri ve 100 cm'lik akvaryumlara bile sığmayacak canavar türler haricinde bir çok tetra, barb, danio, loach, rasbora ve canlı doğuran hem küçük, hem barışçıldır, hem de sizin kuracağınız 'temperate' şartlara uyum gösterir. Bu forumda diğer hobicilerin oluşturduğu çok güzel tank örnekleri bulunmaktadır, isterseniz onlara bakıp bir veya iki tür beğenebilirsiniz. Yurt dışı kaynaklar için de benim en güvendiğim 'Seriously Fish' sitesidir, adına layık bir şekilde balık bakımını ciddiye alır ve hem sıcaklık gereksinimleri, hem de davranışları hakkında detaylı bilgi verir. Özellikle biyotop akvaryumlarına (yani bir ekosistemin her detayını gerek balık, gerek bitki seçimi, gerek dekor ile bire bir akvaryumda oluşturmaya) ilgilenenler için de her balığın doğal ortamında başka hangi balık ve bitkilerin olduğunu bile yazar. Tür seçmek hobinin en eğlenceli kısımlarından biri olduğu için bu aşamada seçimi size bırakıyorum.

Bu arada komando çöpçü tek seçiminiz değil, ılık suyu seven çöpçü türleri çoktur. Komando çöpçüyü hem yaygın, hem de bildiğim bir tür olduğu için söyledim, mesela panda çöpçüler de bu su şartlarına uygundur (ancak pandalar biraz daha hassas balıklardır, o yüzden uyum sağlamayıp ölme riskleri daha yüksektir). Son olarak da tavsiyem eklemeleri yavaşça yapmaktır. Yani bütün balıkları aynı gün eklemek yerine ilk iki hafta bitkiler, dekor ve azot döngüsü, üçüncü hafta salyangoz ve (eklemek istiyorsanız) karidesler, dördüncü hafta çöpçüler gibi devam ederseniz ekosistem daha kolay oluşur. Ayrıca 12 sürü balığı, 10 çöpçü ve 6 kelebek vatoz biyolojik yük olarak 100 cm'lik bir akvaryuma çok hafif gelir, bitkiler ve filtre de devreye girince suyu temiz tutmak kolay olur (kelebek vatozlar akım istediği için filtreyi güçlü tutmakta fayda vardır). Dolayısıyla daha sonra görüp beğendiğiniz bir tür olursa onu da ekleme imkanınız bulunur.

Konuya verdiğiniz dikkat için tekrar teşekkür ederim. Hobideki diğer arkadaşların da yardımları ile umarım güzel bir akvaryum kurarsınız.

Beğenenler: [T]197769,emresanda[/T]
Teşekkür Edenler: [T]197769,emresanda[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emresandaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2017
İl: Osmaniye
Mesaj: 3
emresandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2023 14:12
Verdiğiniz kıymetli bilgiler için asıl ben çok teşekkür ederim. Keyifli hobiler dilerim. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir