ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Carcharodon
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
213
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Temmuz 2023 17:33
Son Ziyaret:
2 Saat 11 Dakika önce
Toplam Mesaj:
172 [0.30 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
90 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Alper Ozkan
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1991
Yaş:
34
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

80L (60 x 30 x 45 cm) Mikrogeophagus ramirezi Corydoras trilineatus Pangio semicincta Guyanancistrus guahiborum 'L106'

SON 10 MESAJI

180 Lt Akvaryumda Ne Bakılır?
Akvaryumun bakım kolaylığı hacme ve içine konan balığın toplam kütlesine bağlıdır. Yani akvaryuma az sayıda balık kolaysanız ve aşırı beslemekten kaçınırsanız ne tür koyduğunuz fark etmez, rahat edersiniz.

Oranda olur. Çok dışkılayan pis bir balıktır ancak akvaryumu temiz tutmak için hacminiz yeterli. Bakımları kolay ve dayanıklı hayvanlardır, yem seçmezler. Arada çeşitlilik için ıspanak, bezelye, kabak vb. de verebilirsiniz.

Aslında 4-5 tane sığar ama bakımı daha kolay olması için 2 tane alın. Biraz da büyük yapraklı bitki ekin, anubias vs. tarzı. Bitki olması su temizliğine yardım eder, işinizi kolaylaştırır, ama Japon balıkları küçük bitkileri kemirip yiyebilir. Ayrıca alırken balıklar gözünüze küçük gelebilir, akvaryumun içinde kaybolmuş gibi görünebilir. Aldanmayın, Japon balıkları fırsat verirseniz deliler gibi büyürler. Bir iki yıl içerisinde el boyuna geleceklerdir.
180 Lt Akvaryumda Ne Bakılır?
Bu hacimde aslında tamamen size kalmış. Büyük tür istiyorsanız orta boy cichlid türlerinden bir çift güzel olur. Joker veya EBA olabilir mesela, bakması kolay ve özellikle jokerler sürekli yavru üreteceği için davranışlarını izlemesi güzel balıklar (tabii jokerlerin yılda 2000 yavru yapacaklarını göz önüne alıp yavruları verebileceğiniz bir pet shop bulmak iyi olur). Melek grubu da olabilir, hatta alta da corydoras ekleyip biyotop tasarım yapabilirsiniz.

Dişi olduğundan kesinlikle eminseniz GT veya severum gibi bir tür de olur, ancak erkekleri 180 litreyi biraz dar bulurlar. İki tür de özellikle tek bakıldığında sahibini tanıyan, akvaryumun dışını izleyip odada olan şeylere tepki veren balıklar.

İlgilendiğiniz herhangi bir balık grubu var mı? Örneğin cichlidler, sazansı balıklar, vatozlar, diğer kedi balıkları, "oddball" denilen yılan balıkları ve balon balıkları gibi ilginç vücut şekillerine sahip balıklar vs. Varsa tavsiye vermek daha kolay olur. [EDIT]Carcharodon,2025-01-16 20:08:09[/EDIT]
Akvaryumuma Canlı Tavsiyesi
Oranda alternatifi olarak kiraz barb deneyebilirsiniz. Tetrazon gibi savaşçı diğer barb türlerine göre daha uyumlu hayvanlardır, sazan ailesine mensup oldukları için vücut şekilleri de Japon balığına benzer. Bitkili akvaryumlarda ufak bir sürü güzel olur.

Bitki olarak seçiminiz çok. Kendi tercihim lepistes otu, tilki kuyruğu ve yüzey bitkileri (su mercimeği, lahanası, kırmızı kök vb.) gibi hızlı büyüyen, her yeri kaplayan türler. Biraz uğraştırıyor ama suyu da sürekli temiz tutuyor. Ancak anubias, Java fern, gül vb. bir nebze daha yavaş büyüyen türler de olur. [EDIT]Carcharodon,2025-01-16 19:42:11[/EDIT]
Sıcak Suda Japon Beslenir Mi?
Özellikle 24-25 dereceye ayarlayabilirseniz hayvana eziyet olmaz, hastalık riski de olmaz. Mesela [URL=https://link.springer.com/article/10.1007/s10695-023-01263-9]bu makalede[/URL] ciddi sorunlar 34 derecede başlıyor. Sıcak havada oksijenin çözünürlüğü azaldığı için havalandırma ve su kalitesine dikkat etmek gerekir, ancak akvaryum genişse sorun yaşamazlar.

Soğuk havada metabolizmaları yavaşladığı için sürekli sıcakta tutulan balıkların hayatları bir nebze kısalır, ancak daha aktif olurlar. Yani hayat kalitesi açısından bir kayıp olmaz, artı bahsettiğim fark 20 yıl yaşayan hayvanın bir yıl daha dayanması gibi ufak bir süre.
Betayla Yaşayabilecek Balıklar
Beta aşırı agresif değilse küçük tetra, rasbora, danio türleri olur. Cüce çöpçü de olabilir. Sürü balığı oldukları için bir tür seçip 6-7 tane ekleyebilirsiniz, 40 litre yeterli bir hacim.

Genelde yavruyken alışan betalar diğer balıklara saldırmıyor, yani beraber eklerseniz, ya da en iyisi önce sürüyü ekleyip sonra betayı alırsanız sorun yaşamazsınız. Tabii içinde seri katil ruhu olan betalar da var, orası ayrı.
Co2'siz Kızaran Veya Renkli Bitkiler? Bitki Öneri
Bendeki rotala türleri yeşil, ancak suyun yüzeyine kadar çıkıp ışığın neredeyse içine giren yapraklar kızarıyor. Yani kırmızı renk istiyorsanız pembe ve kırmızı varyeteler olabilir.

Kaan beye katılıyorum, az türle başlamak en iyisi. Yaprak erimesinin yanı sıra tasarım yönünden de tek bir türün yetiştiği "adacık" görünümleri bence daha güzel. Kargo açısından istediğiniz tüm bitkileri tek seferde almak iyi, ancak bir iki demet gül, bir demet rotala türü seçip diğer bitkileri başka tür olarak ayarlayabilirsiniz. Mesela yüzey bitkileri, anubias ve homalomena gibi geniş yapraklı bitkiler, vallisneria ve cryptocoryne gibi sürgün veren bitkiler, lepistes otu vb. [EDIT]Carcharodon,2025-01-05 22:58:41[/EDIT]
Co2'siz Kızaran Veya Renkli Bitkiler? Bitki Öneri
Kaplan nilüfer veya red root floater de olabilir. Yüzey bitkileri karbondioksiti havadan aldıkları için high tech sisteme pek gerek duymuyorlar.

Ancak RRF'i kızartmak için sağlam bir ışık gerek, bendekiler tam ışığın altında kızarıp akvaryumun kenar kısımlarında yeşil kalıyorlar.
İstanbul'da Salyangozsuz Bitki Satan Yer,akvaryumc
Yüzde yüz garanti istiyorsanız doku kültürü ile üretimli bitki alabilirsiniz. Porsiyonu biraz küçük ancak suda değil besi ortamında büyütüldüğü için kesinlikle salyangoz olmaz.

Akvared firması birçok bitki türü için yerel üretim yapıyor, dolayısıyla fiyatları da aşırı pahalı değil. Aquarubi, Cikletist, Atakan Akvaryum gibi yerlerde var.
Tanganyika Cikletleri Neden Bu Kadar Az Popüler?
Kusura bakmayın biraz konuya dalmış gibi oluyorum, ancak hazır fırsat varken, işin ehli insanlar buradayken sorayım: İstanbul'da Tanganyika'dan kedi balığı (Synodontis veya Lophiobagrus) ithali yapan kaldı mı? Zamanında yaz aylarında, mbuna türleri ile beraber geliyormuş diye duydum, ancak ekonomik sebeplerden ötürü tabii şu an ithal etmek herhalde pek mümkün değil.

200 litre bir hacim için S. polli, S. multimaculatus, S. petricola gibi ufak türlerden arıyorum. Gördüğüm kadarıyla Lophiobagrus da Afrika'da yaygın, ufak ve nispeten ucuz bir tür ama satmıyor diye pek ithal edilmiyormuş.

(Tabii hayal S. angelicus veya S. granulosus, ancak bulmak zor ve fiyatları yurt dışında bile dudak uçuklatacak boyutta.)
Kuzey Şeritli Semender Bakımı
Doğada karaya çıkıp böcek yemeyi seven bir tür. Daha fazla çeşit istiyorsanız sürüngen bakan gruplardan mealworm veya süperworm kültürü temin edip haftada bir kez verebilirsiniz. Süperworm biraz meşakkatli diye duydum ama mealworm kültürü kolay oluyor (hatta o kadar kolay ki bazen istenmeyen yerlerde de oluşuyor, mutfaktaki pirinç ve buğdaya dadanan böcekler de bu türden!)

Alışınca pek yemek seçme eğilimleri yok, bence beslemede zorluk yaşamazsınız. Ancak iyi tırmanan ve beklenmeyen yerlerden kaçabilen bir hayvan, kapaklı bir paludaryum tavsiye ederim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.