ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Carcharodon
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
10
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Temmuz 2023 17:33
Son Ziyaret:
25 Nisan 2024 15:07
Toplam Mesaj:
17 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
11 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Alper Ozkan
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1991
Yaş:
33
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

80L (60 x 30 x 45 cm) Mikrogeophagus ramirezi Corydoras trilineatus Pangio semicincta Guyanancistrus guahiborum 'L106'

SON 10 MESAJI

Bu Baliklar Beraber Yaşarmı
Beraber yaşamalarında sorun yok ancak challenger, kürek burun, kırmızı kuyruk ve gerçek timsah balığı (hujeta gar/timsah tetrası değil) için akvaryum değil 10000 litrelik bir havuz gerekir. Boyu bir metreyi rahatlıkla geçen hayvanlardan bahsediyoruz. Zaten timsah haricinde bunlar aslında akvaryum balığı değil sofra balığıdır, bize satılanlar balık çiftliklerinde fazladan kalan hayvanlardır. Bunları beslemek akvaryumda turna, levrek vb. bakmaya çalışmak gibidir.

Monster bakmak istiyorsanız 400 litrelik büyükçe bir akvaryumda tek bir astronot tavsiyemdir. Kaval büyük olasılıkla yem olur, tarak ise astronotun kişiliğine bağlıdır. Bazıları tolere eder bazıları öldürür. Saklanacak yeri bol ve astronot sakinse deneyebilirsiniz.
Sarı Vatoz Yemleme
Vatozlar soğuk kanlı oldukları ve pek hareket etmedikleri için çok az yeme ihtiyaç duyarlar. Hatta bu durum bazı etçil kedi balıklarında daha da ileri, yılan gibi haftada bir beslenmeleri gerekiyor yoksa obez oluyorlar.

Dolayısıyla şu an beslenmeme şu an bir sorun değil, acıktığı zaman yemeye başlayacaktır. Bir kaç hafta beslenmiyorsa o zaman sorun demektir. Daha az yem atmanız, yemi ışıkları kapatmadan hemen önce atmanız ve yenmeyen yemi dip pompası ile temizlemeniz şu an yeterli olacaktır. Ayrıca cama çıktıklarında vatozların midelerini görebilirsiniz, mide inik değilse sorun yoktur.

Yem olarak da ben Sera'nın Spirulina tabletlerini kullanıyorum. Çok ağır kokulu bir yem, açtığımda bitki kokusu benim burnuma kadar geliyor. Dolayısıyla vatoz gibi koku algısı gelişmiş balıklar kolay buluyor.
Su Mercimeği
Dalgalı sularda yaşayamazlar, pompanız varsa akımını yüzeye yönlendirerek azaltabilirsiniz. Ama tamamen kurtulmak için ne yazık ki elle tek tek toplamak hariç kesin bir çözüm yok... ve bir tanesini bile gözden kaçırırsanız iki ay sonra aynı hale geri dönecektir.

Ancak su mercimeği akvaryumun ekosistemi açısından çok yararlı bir türdür. Akvaryumlar için yüzen plastik halkalar var, onlardan alıp sadece içini temizlerseniz hem akvaryumu görmek hem de bitkinin faydalarından sağlanmak mümkündür. Dünyanın en azılı 100 invazif türü listesinde yer alan bu bitki ile savaşa giren çoğu kez kaybeder, onun yerine bu şekilde bir ateşkes de yapabilirsiniz.
Kontrolsüz Karides Üreme
Karideslerde renkler ve özellikle desenler (carbon rili, red rili vb.) yavrular her jenerasyon seçilerek, adeta kedi veya köpek ırkı oluşturur gibi yapılıyor. Dolayısıyla iki farklı renk çiftleşirse bir süre sonra doğal hale (WT) dönme eğilimi görülüyor. Resimde farklı ırkların nasıl oluşturulduğunu görebilirsiniz. Doğada Neocaridina karideslerinin rengi kahverengimsi olduğu için kahverengine dönmeleri beklenilen bir durum, ama mavilerin çıkması çok ilginç bir olay.

Koloni oluşumu gayet sağlıklı bir durum ve aslında kendi akvaryumumda olsa çok sevinirdim. Karideslerle baş etsin diye alabileceğiniz balıklar genelde ya "canı isterse yer" durumunda (mesela bazı betalar tüm karideslere saldırır, bazıları sadece yavruları yer, bazıları dokunmaz bile), ya da mevcut balıklara saldırabilecek kadar agresif oluyor (örneğin balon balıkları ve "5 cm boyunda seri katil" niteliğindeki bazı killifish türleri). Koloni popülasyonu bir süre sonra dengeye gelecektir, tavsiyem bu dengeyi beklemek. Sayıyı azaltmak isterseniz de sadece yemlemeyi azaltmak ya da fazlayı kepçe ile yakalamak. Zaten hiçbir akvaryumcu bedava karidese hayır demez.

İyi hobiler dilerim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240130/310320242020221.jpg[/IMG]
Lepistes Ve Teleskop Japon
Evet, 40 litre yavru bir teleskop için uygun bir hacim. Hatta hem sıcağa, hem de soğuğa toleransı yüksek bir balık olduğu için sadece teleskopa bakıyorsanız ısıtıcı kullanmanıza bile gerek olmaz. Çöpçülerin ısıtıcıya ihtiyacı var, ama 40 litrelik bir akvaryuma iki tane çöpçü koymak da pek mantıklı değil. Sürü balığı oldukları için katılacakları sürü olmadan stres yaşarlar (adları da zaten biraz aldatıcı, çöpçülerin akvaryumu temizleme kapasitesi yoktur, yenmeyen yemleri yerler ama dışkılarıyla ortamı daha da kirletirler).

Bence Mert Bey'in tavsiyesi yönünde hareket edip, teleskop ile tek tür gitmek hem hayvana en iyi olanakları sağlayacak hem de size hobi konusunda daha fazla zevk verecektir. Ziya teleskoplar en uzun yaşayan tatlı su türlerinden biri, yani balığınız önümüzdeki 10-15 yıl boyunca adeta bir kedi veya köpek gibi size eşlik edebilir.
Lepistes Ve Teleskop Japon
40 litre içerisinde yavru bile olsa 20 lepistes olması da zorlu bir durum, özellikle maddi durum kısıtlı ise. Telekopu sahiplendirme veya lepistes kolonisini küçültme ihtimaliniz var mı?

Kısa süreli olarak belki beraber tutabilirsiniz, ama hem lepistesler hem de teleskop son hız büyümeye devam edecek. Artı balık yoğunluğundan hastalıklar, bir lepistesin ölmesi ve tüm döngüyü çökertmesi durumu ('tank crash' olgusu), bahsettiğimiz yüzgeç tırtıklama potansiyeli... ve her sorunu atlatsanız bile altı ay sonra teleskop kendi başına 40 litreye ancak sığar, ki üzerine 20 tane lepistes düşünülemez bile.
Lepistes Ve Teleskop Japon
Haklısınız, o da doğru. Fırsat bulunca yüzgeç tırtıklarlar ama büyük bir grup halindelerse işleri güçleri birbirlerini kovalamak olur, o yüzden Japon balığı araya kaynayabilir.

Ayrıca lepistes sıcak su, Japon soğuk su ister, o da ayrı bir sorun. Eğer çok acil bir durum ise belki bir iki ay beraber idare edebilirler ama uzun süreli bir sistem oturmaz.
Lepistes Ve Teleskop Japon
Japon balıklarında ne yazık ki ağza sığan her şeyi yemek olarak görme huyu var. Lepistesler atik hayvanlar oldukları için kaçabilirler, ancak eğer yakalanırlarsa afiyetle yenirler. Bence bir iki kayıp verme ihtimali yüksek. [EDIT]Carcharodon,2023-11-14 22:13:21[/EDIT]
Hangi Türleri Tercih Etmeliyim?
Merhabalar;

Aslında kelebek vatozları 28 dereceye kadar çıkartıp sağlıklı yaşatanlar var, ama hayvanın sağlığı ve rahatlığı için 24 derecenin üzerine çıkması pek tavsiye edilmiyor. Diğer balıklar, yani çöpçüler ve (hala eklemek istiyorsanız) cüce vatozlar ise 22 derecenin altında pek hoşnut olmazlar (ancak tabii ki bir süre tolere edebilirler, mesela doğada yaşadıkları Parana Nehri kış aylarında 12 dereceye kadar inmektedir). Yani suyu bu iki arada, 22-24 derecede tutarsanız en uygun şartlarda iki hayvan grubu da hayatlarını sürdürebilirler. Akvaryumda ben yaz-kış aynı sıcaklığı tutuyorum, yani örneğin yıl boyu 24 derece sizin için uygun olacaktır. Ancak özellikle üretimi zor olan hayvanlar için sıcaklığı değiştirerek hayvanların üreme sezonunu taklit eden yaklaşımlar da var.

Diğer balık önerileri için yüzlerce seçeneğiniz var, aslında bakamayacağınız türleri yazmak daha kolay olur. Aşırı sıcak su isteyen cichlid türleri ve 100 cm'lik akvaryumlara bile sığmayacak canavar türler haricinde bir çok tetra, barb, danio, loach, rasbora ve canlı doğuran hem küçük, hem barışçıldır, hem de sizin kuracağınız 'temperate' şartlara uyum gösterir. Bu forumda diğer hobicilerin oluşturduğu çok güzel tank örnekleri bulunmaktadır, isterseniz onlara bakıp bir veya iki tür beğenebilirsiniz. Yurt dışı kaynaklar için de benim en güvendiğim 'Seriously Fish' sitesidir, adına layık bir şekilde balık bakımını ciddiye alır ve hem sıcaklık gereksinimleri, hem de davranışları hakkında detaylı bilgi verir. Özellikle biyotop akvaryumlarına (yani bir ekosistemin her detayını gerek balık, gerek bitki seçimi, gerek dekor ile bire bir akvaryumda oluşturmaya) ilgilenenler için de her balığın doğal ortamında başka hangi balık ve bitkilerin olduğunu bile yazar. Tür seçmek hobinin en eğlenceli kısımlarından biri olduğu için bu aşamada seçimi size bırakıyorum.

Bu arada komando çöpçü tek seçiminiz değil, ılık suyu seven çöpçü türleri çoktur. Komando çöpçüyü hem yaygın, hem de bildiğim bir tür olduğu için söyledim, mesela panda çöpçüler de bu su şartlarına uygundur (ancak pandalar biraz daha hassas balıklardır, o yüzden uyum sağlamayıp ölme riskleri daha yüksektir). Son olarak da tavsiyem eklemeleri yavaşça yapmaktır. Yani bütün balıkları aynı gün eklemek yerine ilk iki hafta bitkiler, dekor ve azot döngüsü, üçüncü hafta salyangoz ve (eklemek istiyorsanız) karidesler, dördüncü hafta çöpçüler gibi devam ederseniz ekosistem daha kolay oluşur. Ayrıca 12 sürü balığı, 10 çöpçü ve 6 kelebek vatoz biyolojik yük olarak 100 cm'lik bir akvaryuma çok hafif gelir, bitkiler ve filtre de devreye girince suyu temiz tutmak kolay olur (kelebek vatozlar akım istediği için filtreyi güçlü tutmakta fayda vardır). Dolayısıyla daha sonra görüp beğendiğiniz bir tür olursa onu da ekleme imkanınız bulunur.

Konuya verdiğiniz dikkat için tekrar teşekkür ederim. Hobideki diğer arkadaşların da yardımları ile umarım güzel bir akvaryum kurarsınız.
Hangi Türleri Tercih Etmeliyim?
Genel olarak uygundur, ancak sıcaklık konusunu iyi ayarlamanız gerekir. Kelebek vatoz biraz daha soğuk suları tercih eden bir ırmak türüdür. Yüksek akıntıyı da severler, zaten akvaryumda da filtre akıntısını bulup karşısına geçme gibi bir huyları vardır. Genelde dayanıklı hayvanlardır ancak 23-24 derece üzerinde bazen sorun yaşayabilirler.

Sazansılardan olan bu vatozun aksine, Güney Amerikalı kedi balığı olan çöpçüler ve pleco vatozları ise genelde sıcak suları tercih ederler. Soğuk suya toleransı daha fazla olan komando çöpçü (Corydoras paleatus) gibi bir tür seçerseniz rahat edersiniz. İki tane almanızı tavsiye etmem, çöpçüler sürü hayvanıdır ve kendilerini sadece grup içerisinde güvende hissederler. 100 litre, 8-10 çöpçü için yetecek bir hacimdir, ve çöpçülerin doğal davranışlarını sadece böyle bir sürüde görebilirsiniz.

Leopar vatoz boyu neredeyse yarım metreyi bulabilen, sadece dev akvaryumlarda bakılması uygun olan bir tür olduğu için yerine cüce vatoz almanızı tavsiye ederim. Ayrıca bu türlerin hepsi dip hayvanı olduğu için, akvaryumu alırken eni ve boyu geniş, yüksekliği düşük (yani taban alanı bol) yönden bir seçim yapmak yerinde olacaktır.

Örneğin [URL=https://aqadvisor.com/AqAdvisor.php?AquTankName=&AquListBoxTank=Choose&AquTankLength=60&AquTankDepth=50&AquTankHeight=30&AquListBoxFilter=Choose&AquTextFilterRate=N%2FA+&AquListBoxFilter2=Choose&AquTextFilterRate2=N%2FA+&AquFilterString=&AquListBoxChooser=Bristlenose+Pleco+%28Ancistrus+sp.%29&AquTextBoxQuantity=1&FormSubmit=Add+%3E&AquTextBoxRemoveQuantity=&AlreadySelected=200909300161%3A8%3A%3A%2C200911012018%3A12%3A%3A%2C200909300097%3A6%3A0%3A&FilterMode=Display+all+species&AqTempUnit=C&AqVolUnit=gUS&AqLengthUnit=cm&AqSortType=cname&FilterQuantity=2&AqJuvMode=&AqSpeciesWindowSize=short&AqSearchMode=simple]Aqadvisor'da [/URL]6 kelebek vatoz, 8 komando çöpçü, 1 cüce vatoz, 12 sivrisinek rasbora (renkli ve küçük bir balık olduğu için seçtim, iki tür de olur ama genelde iki tür küçük sürü yerine bir tür büyük sürü hem balık sağlığı için daha iyidir hem de görüntü açısından daha hoştur) gayet uygun görünmektedir. Hatta birkaç balık daha koymak bile mümkündür, ama az balık ve bol bitki her zaman bakımı kolaylaştıracaktır.

İyi hobiler dilerim.
[Edit: Pardon, 100 cm yerine 100 litre okumuşum. 100 cm bir akvaryumda daha da rahat bir şekilde istediğiniz türlere bakabilirsiniz. Ama bu durumda bile leopar vatoz pek yanaşılacak bir tür değildir.][EDIT]Carcharodon,2023-11-13 22:32:17[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.