ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Carcharodon
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
91
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
02 Temmuz 2023 17:33
Son Ziyaret:
12 dakika önce
Toplam Mesaj:
81 [0.21 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
67 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Alper Ozkan
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1991
Yaş:
33
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

80L (60 x 30 x 45 cm) Mikrogeophagus ramirezi Corydoras trilineatus Pangio semicincta Guyanancistrus guahiborum 'L106'

SON 10 MESAJI

Akvaryum Tavsiyesi 30-45 L
Otomatik temizlik yapacak ürün yoktur, ancak istediğiniz akvaryum için temizlik on dakikanızı alacak hızlı bir iş. Mesela bitkili bir akvaryumda sadece beta beslerseniz ve yemlemeyi az yaparsanız iki haftada bir dip pompasıyla süpürüp hafif bir su değişimi yapmak yeterli olacaktır. Yani ürün olarak akvaryumu hızlı büyüyen bitki türleriyle doldurabilirsiniz.

Set akvaryumlar çoğunlukla ithal geliyor ve epey pahalı (Aquael Leddy Mini 30 litre seti şu an 1500 TL civarı mesela), kendiniz toplama olarak sistem kurarsanız daha ucuza geliyor. İhtiyacınız olan akvaryum, filtre, ısıtıcı, ışıklandırma, substrat (kum, bitki toprağı vb.), yem, temizlik için pompa ve kova, isteğe göre dekorasyon, bitkiler. Biraz sıvı gübre veya kapsül gübre de iyi olur, suyu bekletmek istemiyorsanız su düzenleyici de alabilirsiniz (çeşme sularımız klorlu, yani balıkların solungaçlarını yakıyor, arıtmak için ya havadar bir yerde bekletmek ya da kimyasal kullanmak gerek). Böyle bir sistemde ses çıkaran sadece filtre var, iç filtre de pek gürültü yapmaz.

Ayrıca akvaryumu kurduktan sonra en az 1-2 hafta oraya yem atıp çürümesini bekleyerek filtre malzemeleri üzerinde azot döngüsü bakterilerinin gelişmesi gerekiyor. Hızlandırmak için akvaryumcudan kullanılmış filtre malzemesi isteyebilirsiniz. Ancak ne yazık ki balığı hemen almak sağlıklı bir iş değil. [EDIT]Carcharodon,2024-07-26 12:45:24[/EDIT]
Challangerim Çatlıyor
Bunu söylemek benim haddime düşmez, ancak hatalı da olsa yaşı genç bir hobicinin üzerine bu kadar gitmesek olmaz mı?

Bildiğim kadarıyla, bandan sonra hesap açmak (ban evasion) zaten yeni bir ban sebebidir. Arkadaşı bu şekilde forumdan uğurlarız, o da isterse yurt dışı kaynaklarına yönelerek daha fazla bilgi alabilir. Kedi balıkları için Planet Catfish, canavarlar için Monster Fish Keepers tavsiyemdir. Ancak uyarayım ki oradaki kullanıcılar (ben dahil olmak üzere) "800 litreye true gar koydum, ne olacak, size ne, siz bilgisiz basit insansınız" gibi bir tavır alırsanız bu forum kadar nazik davranmayacaklardır.
Çöpçüler Bölündü! Corydoradinae Tür Revizyonu Hk.
Akvaryumlarımızın vazgeçilmesi olan Corydoras çöpçü cinsinin yüzü aşkın tanımlanmış türü, bir o kadar da bilimsel olarak tanımlanmamış ve CW kod adlarıyla bilinen türleri bulunmaktadır. Bu türler arasında da aynı atadan evrimleşmiş, yakın akraba iç grupların olduğu hobiciler tarafından uzun süredir biliniyordu. Örneğin C. sterbai (Sterba'nın çöpçüsü), C. similis (is noktalı çöpçü), C. julii ve C. trilineatus (sahte julii çöpçü) gibi türler benzer özellik gösterdiği için "soy 6" olarak biliniyordu. Benzer bir şekilde C. pygmeaus (pigme çöpçü) ve C. napoensis (Napo Irmağı çöpçüsü) gibi ince yapılı, küt burunlu türlere "soy 4" deniyordu.

Ne yazık ki balık türleri hakkında uzmanlaşmış araştırmacı sayısı dünya çapında az olduğu için, hobiciler ve bilim insanları tarafından genel bir kanıya varılsa da, gerek tür tanımı gerekse de sistematik revizyon için gereken büyük çaplı çalışmalar (yani işin "resmileştirilmesi") biraz yavaş ilerlemektedir. Ancak Dias vd. tarafından geçen ay yayınlanan bir makalede Corydoradinae altfamilyası konu alınmış, moleküler filogenetik yöntemlerle 142 çöpçü türünün arasındaki evrimsel ilişkiler tespit edilmiş, monofiletik (yani tek bir atadan türemiş) gruplar ise ayrı cinsler olarak tanımlanmıştır. Bu şekilde Corydoras türleri Corydoras, Aspidoras, Scleromystax, Gastrodermus, Osteogaster, Brochis ve Hoplisoma olacak şekilde yedi cinse ayrılmıştır.

Dolayısıyla yüz elli yıldır Corydoras aeneus olarak bilinen türün şimdiki bilimsel adı, Osteogaster aenea olmuştur. "Niye Osteogaster aeneus değil?" sorusunun cevabı ise bilimsel adlarda cinsiyet uyumudur. Latince kelimeler, Almanca ve Fransızca'da olduğu gibi yazımsal cinsiyete sahiptir. Yani her kelime eril, dişil veya nötral formda olabilir (örneğin albus eril formda, alba dişil formda, album nötral formda beyaz demektir). Sistematik kurallara göre eril bir cinsin türleri eril, dişil cinsin türleri dişil, nötral cinsin türleri nötral formda olmalıdır. Bu sebeple eril bir isim olan Corydoras'tan, dişil olan Osteogaster'e aktarılan tür, eril formdaki "aeneus" yerine, dişil formdaki "aenea" çekimini almalıdır.

Yeni cinslere ayrılan ve ülkemizde beslenen türleri de şu şekilde listeleyebiliriz. Hobide az veya çok bulunan, site ansiklopedisinde bahsedilen türleri ekledim, ancak çok nadir türleri atlıyorum.

Corydoras'ta kalan türler (soy 1): acutus, blochi, geoffroy.
Aspidoras ve Scleromystax (soy 2 ve 3): A. depinnai ve S. barbatus. Bu iki soy zaten daha önceden de ayrı cins olarak kabul ediliyordu, yani buraya aktarılan birkaç nadir tür hariç çok bir değişiklik olmadı.
Gastrodermus (soy 4 & 5): elegans, hastatus, nanus, pygmaeus, napoensis. Habrosus hariç genelde cüce türler burada, ancak cüceleri Microcorydoras olarak ayrı bir cinse almak isteyenler de var.
Hoplisoma (soy 6 & 9): adolfoi, albolineatum, axelrodi, bicolor, brevirostre, caudimaculatum, duplicareum, habrosum, julii, loxozonum, metae, paleatum, panda, simile, schwartzi, sterbai, trilineatum, weitzmani. Çoğu özel tür çöpçü burada. Yine cinsiyet uyumu sebebiyle ufak isim değişiklikleri var (örneğin loxozonus - loxozonum).
Osteogaster (soy 7): aenea, eques, rabauti, schultzei (schultzei türevi orange Venezuela, black Venezuela vb. dahil), zygata. "Standart" zırhlı corydoras türleri bu cinse alındı.
Brochis (soy 8): sodalis, reticulata, agassizii, arcuata, imitator, ornatus. Uzun burunlu, büyükçe türler artık burada. Ayrıca önceden de Brochis türü olarak kabul edilen britskii ve splendens de burada bulunuyor.

Pekiyi, ama bu ayrım hobimize ne etki edecek? Aslında pek bir değişiklik olmayacak, akvaryum dünyasında ilginç bir gelişme olduğu için paylaşmak istedim. Ancak yurt dışındaki kaynaklar şimdi yeni isimleri kullanıyorlar. Akvaryumcu üyelerimiz önümüzdeki aylarda ithalat listelerinde bu isimleri görmeye başlayabilir.

İlgileniyorsanız makalenin detaylarına şu adresten ulaşabilirsiniz (erişim bloke ise SciHub kullanabilirsiniz): Angelica C Dias, Luiz F C Tencatt, Fabio F Roxo, Gabriel de Souza da Costa Silva, Sérgio A Santos, Marcelo R Britto, Martin I Taylor, Claudio Oliveira, Phylogenomic analyses in the complex Neotropical subfamily Corydoradinae (Siluriformes: Callichthyidae) with a new classification based on morphological and molecular data, Zoological Journal of the Linnean Society, 2024[EDIT]Carcharodon,2024-07-26 11:43:30[/EDIT]
Challangerim Çatlıyor
[QUOTE=welscatfish]Merhaba o zaman size göre challangeri tek bi besleyeceğiz kendi türüyle bile mi beslemeyeceğiz akvaryumun en büyüğü kendisi şu an türkiyede karma monsterlarda challangerlar besleniyor size göre kendi türünü bile avcı olarak algılıyor hatta canlı yem attığımızda japon balığınıda mı canlı yem olarak algılıyor dip yemi de yukardan çöküyor ondan da mı korkuyor 2. olarak balığımı ötenazi etmeyeceğim türkiye şartlarında bana 1 tane 20.000 litrelik havuz gösterin internetten bulduğunuz asılsız bilgileri burda satmayın 15-20 cmlik bir challanger için 2 metrelik bir akvaryum gayet uygun bir ya da bir kaç sene sonrasına bakarız 3. olarak da timsah balığım da şu an 15-20 cm ve hiçbiri acı çekmiyor emin olun zaten 1.5 tonluk bir tanka geçicem 2 yıl içinde sonradan yurt dışında okumaya gittiğimde havuz yaptırtırım ama bu boylarda 800 litre gayet uygun timsah balığım her sabah zevkli zevkli japonunu yiyor keyfine bakıyor diğerleri de aynı şekilde yılanbaş da beslenebilir lakin bu balıklar büyüdüğünde sadece 1 bichir 1 timsah 2 astronot kalacak belki astronotları da satarım timsah balığı zaten ömrü uzun olduğundan yavaş büyüyen bir balık sizin önerdiğiniz litreler o balıkların en babasının en büyük hali için gereken litreler benimkiler daha bebe ve akvaryumda keyfi yerinde olmayan tek balık challanger gibi duruyor o da yem yemeye başladı biraz daha sakinleşti yorumunuz için teşekkürler.[/QUOTE]
1. Kendi türünü avcı olarak algılamıyor. "Kendi türüm harekete geçmiş, demek ki benim göremediğim bir tehdit olabilir" mantığıyla o da hareket ediyor. Siz ormanda yürürken birkaç insanın apar topar bir yerden kaçtığını görseniz ne oluyor dersiniz, belki yabani hayvan vardır diye oradan siz de uzaklaşırsınız. O hesap. Tabii pangasiidler "köpekbalığı" adına yakışan füze biçimli vücutları sayesinde kaçmak isterlerse bir anda birkaç metre yüzebiliyorlar, dolayısıyla boylarına nazaran büyük akvaryumlara ihtiyaçları var.

2. Tersi bir konsept özellikle cichlid akvaryumlarında sakin sürü balığı kullanılarak yapılıyor, bu durumda da ürkek hayvanlar sürünün rahat gezdiğini görüp güven alıyor (dither fish kavramı). Ben 800 litre kursaydım bu şekilde centerpiece olarak birkaç büyük tür (benim tercihim F0 Synodontis, Xenomystus nigri, ufak mormyridler vb. Afrika türleri olurdu, ancak herkesin zevki kendine), bir iki grup da sürü balığı bakardım. Kongo tetra, gümüş dolar, dev danio, headstander türleri vb. bunun için uygun.

3. Evet, yetersiz akvaryumlarda challenger besleyen çok. O yüzden ben pangasius türlerinin tümden yasaklanması taraftarıyım. Ancak başka insanların bilgisizliği ve yaptıkları eziyetler, bizim de bilgisiz ve eziyetçi hareket etme hakkımız olduğu anlamına gelmez. 1 bişir 2 astronot kalacaksa 800 litreye rahat rahat yeter, ancak astronotlardan agresyon sorunu yaşayabilirsiniz. Timsah balığını da belki altı ay bir yıl hevesiniz geçinceye kadar bakabilirsiniz.

4. Japon balıklarının tiaminaz içerdiği, yem balığı olarak kullanılmaması gerektiği size daha önce söylendi. Lütfen düzgün besleme yapın.

5. Balıklar, av hayvanları oldukları için ve bizim gibi altruistik sosyal yapıları olmadığı için çektiği acıları göstermezler. Balık sürüden farklı davranış gösterirse daha kolay avlanacaktır, sürüdeki diğer balıklar ona yardım etmeyeceği için de acı hissini göstermenin anlamı yoktur. Yani hayattan en memnun balık ile işkence içerisindeki balık arasında dış görünüş olarak hastalık ve yaralar hariç bizim ayırabileceğimiz fark azdır. Sizin gibi "balığım beni çok seviyor, çok mutlu" sözleri ile kendini kandırarak balıklarına yıllarca eziyet eden insan çok. Bu unsuru göz önüne alarak hareket edin.

[QUOTE=KaanE]Adam troll bence. Burada milleti kızdırıp eğleniyor. Yaşı zaten 16.[/QUOTE]
Anladığım kadarıyla "bakın canavar besliyorum, canlı Japon balığı yediriyorum, ne kadar maçoyum, ne kadar erkeğim" diye geçinen gençlerimizden biri. Yurt dışında da bunlardan çok var. Bazen büyüyünce akılları başlarına geliyor ve düzgün balık sahibi oluyorlar. Belki de troll, ancak gerekli bilgileri vermenin yine de faydası olabilir.

Tabii canavar camiasında bu insanlar alaya alınırken, yıllar boyunca hayvanlarına gerekli şartları sunmuş insanlar sonsuz saygı görüyor. Mesela yanlış hatırlamıyorsam şu an 33 yıllık bir makrakanta kolonisi olan bir adam var, 60 küsür yaşında. Bu amcamızı her yıl koloninin "doğum gününde" tebrik ediyoruz. [EDIT]Carcharodon,2024-07-25 14:55:30[/EDIT]
Küçük Akvaryumda Yüksek W Isıtıcı Olurmu
[QUOTE=Talha...x]Bugun sarı siteden biriyle buluştum 100wlık bir ısıtıcı aldım petshopumdanda termometre çöpçü falan aldım adama net olsun diye sordum 100w 25ltde tüm balıkları haşlar dedi şuan zaten derece güzel 26derece ısıtıcısız benim bildiğim termostatlı olunca 1000wta olsa atıyorum 26dereceye ayarlayınca su o sıcaklığa gelince çalışmayı durduruyor petshop öyle diyince ama termostatlı dedim hiç farketmez balıklar haşlanır öldürürsün dedi ısıtıcı modeli minjiang mj-100 zaten şuan kullanma ihtiyacım yok fakat kış için doğrumu sızce dediği[/QUOTE]
Normal durumlarda siz haklısınız, termostat çalıştığı sürece 100w 25 litre için kullanılabilir. Ama herhangi bir bozukluk durumunda akvaryumu anında pişirir, daha düşük güçlü ısıtıcılar ise suyun sıcaklığını o nebzede artıramayacakları için durumu fark edip düzeltme imkanı sağlar.

Bu sebeple pahalı balık bakanlar bazen bir tane yüksek değil de iki tane düşük güçlü ısıtıcı kullanıyor. Biri bozulursa suyu pek etkilemez ve fark edip değiştiririz diye. Tersi durumda, yani bozulanın açık değil de kapalı kalma durumunda da ikinci ısıtıcı biraz ısı verip soğuğa duyarlı balıkları kurtarıyor. [EDIT]Carcharodon,2024-07-25 09:43:18[/EDIT]
Challangerim Çatlıyor
Akvaryumunuz akvaryum değil, işkence yuvası. Pangasiuslar açık su hayvanlarıdır, yani doğada her yanları tehdit doludur. Ne zaman altından görmediği bir yırtıcı balık, üstünden kaplan, kartal, ayı saldıracağını bilmedikleri için, özellikle yavruyken herhangi bir harekete karşı hızla bulundukları ortamdan kaçma refleksleri vardır. Yani "akvaryumda korkacağı balık yok" diye bir kavram yok, hayvan "hareket suda avcı var demektir" prensibi ile davranış gösterir ve herhangi bir balığın hareket etmesi onun da kaçma refleksini tetikler. Bu şekilde stresten akvaryumda dört döner, bir süre sonra da her ürktüğünde panikten kafasını cama vura vura ölür.

Ayrıca challenger için 800 litre değil 20000 litre gerekir. Evet, 20 bin litre. 10 santimlik frenatusa bile açık su balığı olduğundan rahat yüzmesi için 150 litre hacim gerekir, bir yılda bir metre boy atan challenger ne ister siz hesaplayın (ve bir metre yavru bir challengerin geleceği boy, erişkin hayvanın maksimum boyundan bahsetmiyorum bile). Yani uzun lafın kısası gölünüz yoksa pangasius türleri ile uğraşmayın. O hayvanın o akvaryumda kurtulma şansı yok, daha fazla acı çekmemesi amacıyla ötenazi edebilirsiniz (akvaryumda bakılan herhangi bir balığın ne sebepten olursa olsun kesinlikle doğaya bırakılamayacağını da hatırlatayım).

Son olarak size daha önce de bu balıkların uygun olmadığı söylendi. Timsah balığı 800 litreye olmaz. Pangasius olmaz. WT kırmızı kuyruk olmaz (albinolar belki). Arapaima hayatta olmaz. Gulper başka balıklar ile bakılamaz. Akvaryumunuza uygun sun cat, grasscutter cat, hujeta gar, black lancer, Erythrinus türleri, büyük yılanbaşlar gibi harika orta boy yırtıcı balıklar varken bakamayacağınız, yer yokluğundan acı içinde öleceği bariz olan türleri niye aldınız? [EDIT]Carcharodon,2024-07-25 09:17:18[/EDIT]
Bitki Akvaryumu İçin Bilgi Verir Misiniz.
Betanın karakterine göre değişir. Bazı hayvanlar aşırı saldırgan olur, salyangozlara bile saldırı gösterisi (yani flaring denilen solungaçları açıp hamle etme durumu) yapar. Diğerleri ise kendine çok benzemeyen balıklara ilgi göstermez.

Balık tavsiye etmem ama yanında karides deneyebilirsiniz. Betanızı seçerken çok agresif davranmayan bir erkek seçebilirsiniz, ya da genelde daha sakin olan dişi beta ile de ilerleyebilirsiniz. [EDIT]Carcharodon,2024-07-22 09:14:45[/EDIT]
Akvaryum 4.5 Litre Balığım Kaç Gün Durabilir
Suyu her gün değiştirin, çok yemlemeyin. O zaman pek bir sorun olmaz ama hayvanı en kısa sürede uygun bir yere koymaya çalışın. Ayrıca yeni akvaryumda da balıklı döngü (fish-in cycle) yapıyor olacaksınız, o da aklınızda olsun.

Düzeltmeniz için de: Hayır, bu hayvanlar iyi bakılırsa 30 santim kadar oluyorlar. Düdüklü tencereye kedi yavrusu koyup evde yerim yok biraz dar ama burada baksam olmaz mı demek gibi olur. 20 litre için beta balıkları uygundur, balığı geri verip beta alabilirsiniz. [EDIT]Carcharodon,2024-07-21 12:28:31[/EDIT]
Yeni Kurulum Tetra Türü
Güzel bir başlangıç olmuş, ancak tetrazonlar tetra katliamına başlamadan çıkarmanızı tavsiye ederim. Zaten 30 litre 5-6 etekli tetrayı ancak kaldırır.
Akvaryum 4.5 Litre Balığım Kaç Gün Durabilir
Sıfır gün.

Tek bir Japon balığı için 40 litre minimum. Hatta yurt dışında genellikle 80 litre tavsiye ediliyor. Her gün suyunu değiştirirseniz ve çok dışkılamasın diye yem vermezseniz 5 litrede bir miktar tutup düzgün bir akvaryuma geçirebilirsiniz, ama hayvan yine de biraz hırpalanacaktır.

Ancak size 5 litreye Japon balığı satan rezil akvaryumcu, balık bakımı hakkında gerekli hiç bir bilgiyi de vermemiştir. Klor giderimi, filtre ve pompalar, sudaki oksijen miktarı ve havalandırma, azot dengesi ve su parametrelerinin takibi gibi konulara aşina değilseniz bilgi edinmenizi ve uygun bir sistem kurmanızı öneririm.

Biz kara hayvanıyız, dolayısıyla balık alırken hayvanın boyuna bakıp "sığınabileceği ufak bir akvaryum olsa yaşar" diye düşünüyoruz. Ancak balıklar yaşadıkları ortamı hem solur, hem de içine dışkılarlar. Yani bakım için köpek kulübesi gibi barınak değil de, bu atıkları ortamdan anında uzaklaştıracak, su parametrelerini uzun süreli dengede tutacak kocaman bir ekosistem oluşturmak gerekiyor. Dolayısıyla içine sığsa da 5, 15, 20, 30 litrelik akvaryumlar yavru Japon balıkları için bile çok küçük.

Ne yazık ki Japon balıkları sazan ailesinden oldukları için son derece dayanıklı hayvanlardır. Dolayısıyla yetersiz akvaryumlarda bile bir süre acı çekseler de yaşarlar. Ancak ömrü ortalama 15 yıl, maksimum 40 yıla kadar çıkabilen bu hayvanlar bu ortamlarda bir sene içerisinde işkence çekerek yavaş yavaş ölmektedir. [EDIT]Carcharodon,2024-07-21 12:15:19[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.