Hastalanan Lepistes Geri Geri Yüzüyor


FaFeYÇevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2015
İl: Ankara
Mesaj: 13
FaFeYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2015 21:39
Değerli arkadaşlar,

15 Temmuz'da yeni üye olarak aşağıdaki linkte yer alan "Lepistes Ölümleri" başlıklı derdimi paylaşmıştım. (Şablona göre yazdığım için tüm gerekli bilgileri bu linkte bulabilirsiniz.)

http://www.akvaryum.com/Forum/lepistes_olumleri_k845426.asp

O tarihten sonra ;
1. Akvaryumcumun tavsiye ettiği üzere boktopur kullandım (ezip erittim, sonra suya kattım) ve hastalık belirtileri geçti.
2. Balıklar tekrar yavrulamaya başladı ama beyaz kovalara almama rağmen orada yavrulamadılar, akvaryuma alınca ertes igün hemen yavruladılar ve 1 tane Full Red Lepistes, 5 tane Yellow Tuxedo (Banana) Lepistes yavrusu ile 2 tane Full Black yavrusunu, ana tankın içindeki tül yavrulukta beslemeye başladım.
3. 14 Ağustos'da ise 1 aydır iyice zayıflamış olan ve hastalığın belirtisi olan "diğer balıklarla kaşılaşınca geri geri yüzüp kuyruğunu diğer balıklara sürtme" davranışını sıkça tekrarlayan Moscow Blue dişisi öldü.
4. Birkaç gün sonra eşim bir yavru Full Black'in de benzer davranışı (diğerleriyle karşılaşınca geri geri yüzerek kuyruğu ile diğerlerinin üzerine gitme) gösterdiğini söyledi.
5. Nitekim ertesi gün, Full Red yavrusu ölmüştü ve kuyruğu sipsivri olmuştu.
6. Akvaryumcuma gittim ve boktopuru ezip tekrar suya kattım.
7. Ancak bugün, diğer yavrularda da (en iri olan ikisi) benzer davranışları (geri geri yüzüp kuyruğuyla diğerlerine saldırma, hafif titreme, dipe sürtünme) gördüm ve birkaç yetişkin balık da birkaç kere kumlara yüzgeçlerini sürttü.

+ En azından haftada 1 kez dip-sifon çekiyorum ama ilacı bünyelerinden atsın diye 3-4 günde bir %30 çekim yapmaya başladım.
+ Günde 2 kez Sera kurutulmuş yem veriyorum. Yavrulara ise iyice ufalayarak veriyorum.
+ 1-2 kez yumurta sarısı verdim, fazlası küflendiği için artık veremiyorum ya da çok dikkatli veriyorum.
+ Haftada en az 1 kez canlı Artemia vermeye çalışıyorum.
+ Banana yavrularu ço kçabuk büyüdüler. 5 yavru içinde 2 tanesi, neredeyse diğerlerinin 2 katı kadar oldu. Yavruluktan çıkarsam da hayatta kalırlargibi geliyor bana.

Hal böyle iken;
- Öncelikle bu hastalık nedir acaba? Bilen var mı?
- En bariz belirtisi hasta balığın, yem almasına rağmen, diğer balıklarla karşılaşınca geri geri yüzüp kuyruğı ile onlara saldırması olan bu hastalığın "baktopur" dışında tedavisi var mıdır?
- B12 veya bemiks gibi vitamin tavsiye eder misiniz?

Sizlerden acilen cevap bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2015 08:56
Titreme, geri geri yüzme, kuyruğunu diğer balığa sürtme, bunlar sanki bir erkeğin başka dişi balığa kur yapmasına yahut başka erkekleri tehtit etip uzatlaştırmaya üstünlük kurmaya çalışma hareketlerine benziyor, sürtünme nitrat artışında kirlilikten olabilir, 50 litre altı bir akvaryum kullanıyorsanız. 5 günde bir klorsuz olmak şartıyla akvaryumdan kirli suyu çekip yerine taze su ekleyebilirsiniz. Çeşme suyu hemen kulanılmaz önce kapaksız bir bidonda kapta 2 gün bekletilir kloru uçar böylece kullanılır hale gelir. Yavruları ölen balıkları o Baktopurda öldürmüş olabilir. tablet halinde olan ilaçsa aspirin gibi olan Backtopur Direct yani o genelde iç hastalık ilacıdır, Sera baktopur 800 L sıvısı ise oda yüzgeç erimesi matar ilacıdır. Kuma sürtünmelere kayalara sürtünmelere daha çok suyu maviye boyaman metilen mavisi ilacı iyi gelir, Biyoteknik Ichthyo ilacı gibi su değişiminden sonra 50 liter akvaryum suyu için örneğni 3 -4 damla damlatılıp açık mavi yapılabilir.

Beğenenler: [T]176059,FaFeY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FaFeYÇevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2015
İl: Ankara
Mesaj: 13
FaFeYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2015 10:39
Sayın "Mesutok" isimli üyeye verdiği bilgiler için teşekkür ederim. Ancak, 50 lt. olan akvaryumumda en geç haftada 1 veya 5-6 günde bir %25-30 dip sifon çekimi (kumları hafif karıştırarak) yapıyorum. Şu andan nitrat kirliliği olduğunu sanmıyorum. Mesajında yazdığım linkte bahsettiğim ilk ölümler nitrattan olabilir. Ancak, şu anda akvaryumda denge sağlandı ve en az 2 gün dinlenmiş olan musluk suyu ile dip-sifon çekimi sonrası ekleme yapıyorum. Birkaç damla da su hazırlayıcı ve metilen mavisi ilave ediyorum. İlk ölen balıklar sürtünme (taşa, kuma ve özellikle de nazar boncuğuna) belirtisi ve bayılıp, ayılıp gitme gibi şeyler gösteriyordu. Ama dediğim gibi, artık akvaryumun dengesi oturdu ki bu belirtiler yok artık. İthal olan Yellow Tuxedo (Banana) ile gelen bir bakteri ve/veya parazit olabilir diye düşünüyorum bu geri geri gitme, kuyruk ile diğer balıklara dokunma ise sadece 1 yetişkin balıkda görüldü. O da çok aşırı zayıflamıştı. 1 ay geçtikten sonra öldü. Şu anda yetişkin balıklarda bir sorun (sürtünme veya geri geri gitme) yok. Ama birkaç yavru balıkta geri geri gitme var. Öte yandan, tablet baktopur direkt'in olumsuz bir etkisini görmedim. Hatta onu ekleyince yetişkinlerde ölümler durdu. Aşırı zayıflayan bir yetişkin ise 1 ay yaşadı. Bu arada sadece 1 yavru öldü, onunda hiç geri geri gitme belirtisi yoktu. Ölünce kuyruğu sivrileşmişti. Zaten belirtileri gösteren ölmüyor. En az 1 ay yaşıyor. Geri geri gidip kuyruk ile diğerlerine sürtme belirtileri gösteren yavrular yem alıyor, şimdilik bir sorunları yok bu gıcık belirtiler dışında.

NOT: Dün akvaryumda 2 yavru Banana gördüm ve hemen yavruluğa aldım. Dişi Banana'yı da beyaz bir kovaya aldım, akvaryum suyu ile. Sabah 7 gibi 1 yavru vardı. Onu akvaryumdaki tül yavruluğa aldım, arkamı dönünce 2 tane daha yavrulamış. Onları da aldım. Su epey soğumuş, finacan ile yavruları alınca farkettim. Hemen akvaryumdan su ilave ettim. Sanki bunu bekliyormuş gibi Banana peş peşe yavruları çıkardı. Sabah 7-8 arası toplam 22 yavru verdi. Dün akşam ile bugün toplam 24 yavru aldım tül yavruluğa. bu gidişle bu hafta içinde ayrı bir yavruluk alacağım galiba. Bir ısıtıcı temin edersem, çift çıkışlı motordan da hortumla hava kabarcığı sağlarım. Ana tankta bulunan tül yavrulukta 15 günde büyüyüyen yavruları bu yeni yavru akvaryumuna alırım diye düşünüyorum.

Önerileri ve tavsiyeleri olanları okumak isterim. Herkese teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2015 11:02
Kumu karıştırmadan dip çekimi yapın, balıklar aldığınızda size hastalıklı gelmiş olabilir olur öyle şeyler başlangıçta, siz bu aralar, 50 litre ise akvaryumunuz yüzde 50 su değişimi yapın 5 günde 6 günde bir. 50 litre gibiyse akvayumunuz bir 100 watt ısıtıcı alıp ayarını 25 derece yapıp kullanabilisiniz akıntılı yere monte edin ısıtıcıyı, bakteriyel iç hastalıklarda falan sera backtopur direct iyi gelmiş olabilir. Lepisteslerde bir bakteri çakışması olayı var yeni balık almayın kolay kolay ama, diyelimki aldınız, size ziya beyin bir tavsiyesini ekliyorum okursunuz yeni balkı eklerken. Su değişimi ve filtire bakımından korkmayın. Tek şart klorsuz su eklemek, kışın ise akvaryum ısısına yakın su eklemek.


YENİ ALINAN BALIKLARI DEZENFEKTE ETMEK (ZİYA ERKUŞ tarifi)
İthal getirttiğim, akvaryumcudan aldığım yada hobiciden aldığım, tankıma ilk kez girecek balıklar için, paylaşacağım dediğim, balıklara uyguladığım yöntem ise şöyle :

1. Gelen balıkları poşetleri ile girecekleri tanka bırakıyorum ve yarım saat bekliyorum. Tank sıcaklığı ile geldikleri su sıcaklığı eşitleniyor.

2. Yarım saatin sonunda, balıkları bir kovaya kendi suları ile açıyorum.

3. 2 adet ayrı kap hazırlıyorum. Bu kap 5 litrelik su şişesinin ağız kısmı kesilmiş hali.

4. Kaplara koyacağım tanktan 4'er litre su dolduruyorum.

5. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisinde 1 adet PERMASOL eritiyorum.

6. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisnide 5 ml MİKOFİSH eritiyorum.

7. Çay bardaklarının birini bir kaba, diğerini diğer kaba boşaltıyor ve kapları pipetle karıştırıyorum.

8. Kaplar hazır olduktan sonra, balıkları kendi sularından kepçe ile ÖNCE PERMASOL lü suya alıyorum. 30 saniye banyo yaptırdıktan sonra yine kepçe ile alıp MİKOFİSH li suya koyuyorum. 30 saniye de orada banyo yaptırdıktan sonra, kepçe ile alıp, tanka koyuyorum.

Bütün yaptığım yukarıdaki işlemlerdir. PERMASOL balığın vücudundaki tüm bakteriyi sıfırlıyor ve dezenfekte ediyor. Tankınıza giren balık, sıfır bakteri ile girmiş oluyor. MİKOFİSH ise vücudunda yolculuğunda meydana gelen olumsuzlukları tedavi etmiş oluyor.

Sıfır bakteri ile tanka giren balık, stresede girmiyor. Bundan sonrasında ise dikkat edilmesi gereken konu, su değerlerinin stabil tutulması, yemlemenin çok çok az yapılması, ışıkların ilk 2 gün yemlemeden yemlemeye açılması ve balıkları strese sokacak durumların yaratılmamasıdır. 3. gün itibariyle balık tanka adapte olup,sağlıkla yaşamına devam ediyor.

Bu uyguladığım yöntem ile gelen ithal balıklarımdan( her ithalatta en az 50 trio geliyor), 1 tane bile kayıp vermedim. Adaptasyondan, bakteri çakışmasından dolayı meydana gelen bir hastalıktan balık kaybetmedim.

Beğenenler: [T]176549,Murat93[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FaFeYÇevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2015
İl: Ankara
Mesaj: 13
FaFeYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2015 23:14
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Mesut Bey. Dün %40 (kumu karıştırmadan) dip çekim yaptım. Balıklar daha iyi gibi. Ben de sizin gibi düşünüyorum, balıklar ilk geldiğinde bakteri çakışması olmuş olabilir. Yerli üretim Lepistesler ile ithal Lepistesler (her ne kadar aldığım akvaryumcu, ithalleri karantina tankında 1 ay beklettim dese de) biraraya gelince yerli üretimlerde problem oluştu. Akvaryumun ısısı 26C'de sabit. Yeni balık almayı planlamıyorum. En azından akvaryumun dengesinin tekrar oturmasını bekliyorum. Eğer alırsan 1 tane Full Red erkek alabilirim çünkü akvaryumdaki Full Black erkeği sadece kendisinin 2 dişisiyle ilgileniliyor. Yellow Tuxedo (Babana) erkeği ise kendi türünün dişisinin peşinden ayrılmıyor. 2 tane dişi Full Red'i kovalayan erkek ise kendi türünün Ribbon Swallow formatı (Ribbon olmayan Full Red erkeği ölmüştü). Yani, her türün erkeği kendi dişisinin peşinde olunca ve Full Red erkeği de Ribbon olunca uzun gonopodları yüzünden Full REd dişilerinde çiftleşme olmuyor. Ben öyle gözlemledim. Eğer akvaryuma balık eklemeyi düşünürsem şu sanırım sıralar Arnavutluk'ta olan Ziya abinin tavsiyesini uygularım. Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2015 08:41
Evdeki başka bir akvaryumdan lepistes alıp, evdeki başka bir akvaryuma aktarınca bile bu sorunlar oluyormuş lepisteslerde uyumsuzluklar onun, için dezenfekte edip eklemizde fayda var yeni balıkları diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir