Hayvan beslemek caiz mi?


NUSOÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 36
NUSOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 21:10
Arkadaşlar ben bi köpek almayı düşünüyorumda annem günah diyo din öğretmenimiz günah diyo cami hocası bişey olmaz diyo internette ikiye bölünmüş evimizdeki pimapenli balkona bi kulübe alıp yeride banka halıları gibi döşemeyi düşünüyorum vede her gün dışarı çıkartcam ama evde beslice namaz kılıcak odayada girmicek. NUSO2013-03-01 21:12:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 22:57
Nusret bey ben köpek besliyorum şuan. Bir özel mesaj kanalı ile ulaşın bana, konuyu ben derinlemesine araştırmıştım köpek almadan önce. Bunu sizinle paylaşırım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shotÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 60
shotÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 00:42
[QUOTE=NUSO]evimizdeki pimapenli balkona bi kulübe alıp yeride banka halıları gibi döşemeyi düşünüyorum vede her gün dışarı çıkartcam ama evde beslice namaz kılıcak odayada girmicek. [/QUOTE]
Balkonda köpek bakmayın.

Küçücük lepistesler için bile kaç litrelik akvaryumlar önerilirken, bir köpeği balkona kapatmak yazık günah. Köpekler sürü hayvanıdır ve "sürüsüyle" birlikte olmaya ihtiyaç duyar, bu sürü de ev halkı. Balkonda bakılan köpeklerde uzun vadede havlama, kazma, kemirme vb davranış bozuklukları gelişebilir. Hangi ırk köpek düşündüğünüz de önemli, orta boy veya büyük boy köpek zaten boyut açısından balkonda olmaz.

Balkon gibi bir ortamda yere duvardan duvara halı döşeyerek bakmanız da uygun değil. Zaten eve aldıktan sonra 2-3 ay tuvalet eğitimini oturtana kadar köpeğiniz tuvaletini eve yapacak, yerde halı olursa bunun temizliği çok zor olur ve hijyenik olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmirkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 662
EmirkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2013 01:49
Evin içinde köpek bakmanın ne kadar zor ve çok az kişinin hakkıyla başarabildiği bir olay olduğunu göz önünde bulundurursak balkonda bakmanın hayvana eziyet olacağını net söyleyebiliriz. Balkonda hayvan enerjisini atamaz, dolaşamaz, koşamaz, sürekli havlar, ağlar, ulur. Neticesinde de gelecek şikayetler olacaktır, belki köpekten ayrılmak zorunda kalacaksınız, yani size de hayvana da yazıktır, hiç girişmeyin o işe. Eğer evin içinde dolaşacaksa namaz kılınacak odaya da girer, ne kadar engel olabilirsiniz ki? Hadi diyelim öğrendi oraya girmeyeceğini, öğrenene kadar mutlaka dalacak birkaç kez :) Hem anneniz de sıcak bakmıyor olaya, eğer bir kedi-köpek katacaksanız evinize onu ailenin tüm bireyleri istemeli. Kuş olsun, balık olsun bunun gibi hayvanlara siz istiyorsunuz diye bir şey demez belki anneniz ama köpeğe sabredemez emin olun. Ben, bir kedi sahibi olarak, evde hayvan beslenmez diyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelerinlikediÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6658,2[/B] [B]8038,3[/B]
Kayıt: 02/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1148
pelerinlikediÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 21:02
Köpek beslemek için geniş alan lazım. Balkonda zaten eziyet olur. Evin içinde de sıkılıp eşyaları kemiriyorlar. Zaten küçükken 3-4 kere dışarı çıkarmak gerekiyor, büyüyünce 2 kere ama o bile çok zor. Tatile gittiğimizde kim bakacak, nasıl bakacak. Tavsiyem ailece gidin jayvan abrınağına köpek almak istediğinizi söyleyin. Oradaki gönüllüler durumunuzu öğrenip ona göre alıp alamayacağınızı söylerler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bünyo123Çevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 173
bünyo123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 21:14
Hayvan beslemek caizdir.Hatta Hz.Muhammed (sas) hayvanları severdi onlara iyi davranmamızı tavsiye ederdi.ama namaz kılınan bir ortamdada köpek besleyemessin eğer bahçeniz olsaydı beslerdin. Bende senin durumundayım kardeşim bahçe yok malesef evdede besleyemiyorum. Ama akvaryum hobiside çok güzel birşey evde balık besleyebilirsin bir zararı olmaz . Umarım açıklayıcı olmuştur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2013 01:54
 Istanbul'da ki eski mahallemde camiden dönen ihtiyar bir amca uyarmıştı beni köpek gezdirirken.Bunların ne etinden ne sütünden yararlanıyorsun bunlar haram at sokağa demişti.Bende o tarihten beri araştırıyorum.

 Köpek beslemenin caiz olup olmadığını anlatmadan önce müslümanlar arasında ki köpek fobisinin bir benzerinin 12. ve 13. yüzyılda reform ve protestan mezhebi öncesi hristiyan orta çağ avrupasında olduğunu paylaşmak isterim.Hristiyanlık yayılışından itibaren kendisinden başka bütün dinleri yasakladığı ve o dinlere ayit bütün ikonları yasaklamaya çalışmaktaydı. Kedi beslemekte mısır dinlerinin ve geleneklerine özgü bir alışkanlıktı.Özellikle kara dişi kediler mısır dinlerinde tanrıça olarak kabul edilirlerdi.Dolayısıyla 12.yy hristiyan avrupasında kedi beslemek yasaktı. Kara kedi besleyenler cadı diye yakılırdı. Kara kedinin uğursuzluk getirdiği batıl inancı buradan gelir.

 Konuya dönelim.Islamiyette örneğin domuz tümüyle haram bir hayvandır. Eti , sütü hatta beslenmesi bile haramdır. Bilimsel olarak incelediğinizde domuz etobur bir hayvan olmasından dolayı otobur hayvanlara göre bakteri taşıma riski daha yüksektir.Domuzu bırakın yemeği bir çiftlik hayvanı olarak beslendiğinde ve üretildiğinde atmosfere tonlarca metan gazı bırakılmış olunur , çevredeki akarsular gibi kaynaklara bile zararlıdır. Domuz sadece vahşi doğada olması gereken , vahşi doğadaki besin zincirince bir rolu olan insanlar tarafından üretilmemesi gereken bir hayvandır.

 Köpeğe gelirsek.Köpek tümüyle haram bir hayvan değildir.Hatta pek çok müslüman köpeğin bir amaç uğrunda beslendiğinde ki bu amaçlar avlanma , koruma olarak sıralanır , caiz olduğunu aksi durumda haram olduğunu düşünürler fakat bu yanlıştır. Zaten köpeğin bir evcil hayvan olarakda beslenmesi insana fayda sağlayacaktır. Her gün köpeği dolaştıracak yürüyüş yapacak spor yapacak.Hayvan sevgisini ve merhameti öğrenecektir.Dolayısıyla köpek evcil hayvan olarakda beslenebilinir.

 Köpek konusunda haram olan :

 Köpek eti yemektir.
 Köpeği süslemektir.

 Köpek beslemek batılı toplumlarda daha sık görüldüğü için islam ülkelerinde haram gibi algılanır.Fakat haram oluşuyla ilgili hiç bir hadis yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LIGHTNINGÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]7864,1[/B] [C]2,2,21216[/C]
Kayıt: 28/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1576
LIGHTNINGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2013 10:54

Kıtmir, yedi uyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf'in köpeğinin ismidir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denir. Cennet'e gideceğine inanılan hayvanlardan biridir.

Kur'an'da Kehf Suresi, 18. ayet

“Sen onları uyanık sanırsın, oysa onlar (derin bir uykuda) uyuşmuşlardır. Biz onları sağ yana ve sol yana çeviriyorduk. Köpekleri de iki kolunu uzatmış yatıyordu. Onları görmüş olsaydın, geri dönüp onlardan kaçardın, onlardan içini korku kaplardı.”
Hayvanları doğadan yakalayıp hapsetmiyorsak, evcil hayvanlar için uygun ortamı sağlıyorsak sorun yok. Caiz olmayan ve haram olan daha büyük ağır şeyler var, bu konuya takılmamak gerek. Caiz olmama konusu örneğin ekmek verdik yemedi uzun süre kulübesinde kaldı ekmeğin üzerine vs. pisliyor bu nedenle iyi bakılmıyor, bu konuya dikkat edilirse sorun yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shotÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 60
shotÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2013 15:34
[QUOTE=pelerinlikedi]Köpek beslemek için geniş alan lazım. Balkonda zaten eziyet olur. Evin içinde de sıkılıp eşyaları kemiriyorlar. Zaten küçükken 3-4 kere dışarı çıkarmak gerekiyor, büyüyünce 2 kere ama o bile çok zor. Tatile gittiğimizde kim bakacak, nasıl bakacak. Tavsiyem ailece gidin jayvan abrınağına köpek almak istediğinizi söyleyin. Oradaki gönüllüler durumunuzu öğrenip ona göre alıp alamayacağınızı söylerler.[/QUOTE]
 
Evet, köpek almadan önce düşünülmesi gereken en büyük şey nasıl bakılacağı.
 
Benim iki büyük ırk köpeğim var (rottweiler), apartmanda yaşıyoruz ve çalışıyorum. Sabah işe gitmeden önce ikisini de ayrı ayrı gezdiriyorum, işten gelir gelmez (yemek bile yemeden) ikisini ayrı ayrı çıkarıyorum, gece yatmadan önce yine çıkıyoruz. Bu nedenle iş çıkışı eve uğramadan bir yere gitme veya plansız programsız yatıya kalma lüksüm yok.
 
Eğer annem gelip köpeklere bakmıyorsa yazın tatile gidemiyorum. Bir kere çiftliğe pansiyona bıraktım ki o da ciddi maddi yük getiriyor, aklının kalması cabası.
 
Bakım maliyeti ayrı bir konu, bebekken tanesi min. 35-40 liradan aşılar yaptırmanız gerekiyor. Rutin iç parazit ve dış parazit uygulamaları var. Hasta olması durumunda çıkan ek masrafları saymıyorum, binlerce lirayı bulabiliyor.
 
Beslenme yine rutin maliyet demek. Kuru mama veriyorsanız köpeğinize faydası olacak mamaların 15 kilosu ortalama 110 TLden başlıyor. Dandik mamalar, ev yemekleri vs ile beslerseniz köpeğe yarardan çok zararınız olur ve mamaya vermediğinizi veterinere verirsiniz. Çiğ besleme modelini uygularsanız onun maliyeti daha uygun olur ancak yine de çok ucuza çıkartamazsınız.
 
Bir evde, evin bütün bireyleri köpeği istemiyorsa birkaç ay sonra o köpek gider. Yıllardır gördüğüm şey bu maalesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir