Hidralar


Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3427
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 00:49

Merhabalar,

Yaklaşık 1 aylık basit bitkilerden oluşan(saz,anubias,çınar) 27 litrelik bir akvaryum ve bettam var.Sanırım aldığım bitkilerden birkaç adet hidra akvaryumuma taşındı.İlk başlarda birkaç adetti ve akvaryumda yavru bir balık olmadığı sürece başka bir zararlarının olmadığını öğrendim.Görsel açıdan herhangi bir sorun da teşkil etmiyorlar zaten boyları 1-2 mm.Ancak son zamanlarda gözümü attığım her yerde birkaç adet görüyorum,bazı yerlerde sayıları oldukça fazlalaşmış ve koloni kurmuşlar.Akvaryumda yavru bir balık olduğunda avladıklarını biliyorum,bu akvaryumda herhangi bir yavru balık olmayacak.Bunun dışında sayılarının fazlalaşmasında herhangi bir yan etki söz konusu olur mu,akvaryumun dengesine bir zararları olur mu? İnternette sadece biyolojik olarak tanımladıkları için akvaryumlara olan etkileri hakkında bir bilgi bulamadım bu yüzden bu durumu yaşayan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokselozardaliÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 369
gokselozardaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 00:57
Bir akvaryum forumunda alıntı. Umarım yardımı dokunur,iyi akşamlar
[QUOTE]
hydra denizdeki anemonlar ile akraba bir canlıdır. Aynı şekilde beslenir. Kollarına değen bir canlıyı yakalayarak beslenen bir canlıdır. Ve bu kollarıda deydiği canlıyı zehirleyebilmektedir. Tabi hydra'nın boyunu hesaba katarsak ancak yavru balıklara zarar verebilir.. 

Bir ara bende de hydra patlaması olmuştu. Bakır sülfat tamamen yok ediyor ama tabi kimyasal açıdan suyuda bozduğu için kullanamamıştım bende.. Çareyi şohbenden su eklemekte buldum... Bakır borulardan geçen su sayesinde uzun dönemde hydralardan kurtulmuştum.. 

Hydra'nın zehiri yani yakıcılığı konusunda boyuna bakıp sakın aldanmayın !!! Felaket yakıcıdır.. İnanmıyorsanız akvaryuma kolunuzu sokun ve hydra olan cama deydirin. Özellikle kolunuzun iç kısmını deydirirseniz yavru balığa deydiği zaman neler olabileceğini bütün gün yanarak kaşınınca anlıyor insan.Alkol felan fayda etmiyor felaket kaşıntı yapıyor..

Bu arada balıklarınıza dana yüreği gibi yemler veriyorsanız hydra ve planaria kolay kolay yok olmaz. Çünkü aynı zamanda onlarıda besliyorsunuz o tip yemler ile.
[/QUOTE]
Konudaki başka bir yorum.
[QUOTE]
1) Kahve yeşil beyaz olmak üzere renk varyasyonları vardır 
2)Yavru akvaryumlarında rahatlıkla beslendikleri için rahatca yasarlar yavrulara verilen proteince zengin mikroskobik yemleri yakalarlar, kimi akvaryumlarda cok kucuk yavruları yakaladıgını resimleriylen gordum.
3) Akvaryumlarımıza genellikle dogadan toplanan bitkiler ile ya da sebeke suyu kullanılıyorsa ,suyun yeteri kadar dejenfekte edilmemesi sonucu musluklarımızdan bizlere ulasıyor.
4) Biyolojik filtrasyonun iyi ya da cok iyi oldugu yerlerde yasarlar.
5) Hydralar cok azda olsa suya azot katmaktalarmıs.

Bir ara bende de hydra sorunu olmustu ve hala bir miktar var. Akvaryumlarıma sebeke suyundan geldigini ogrendim. Bos ve sadece cesme suyu dolu bir tank hazırladım ve 1 hafta sonra gozle gorulur sekilde yeşil hydralar olustu. 

Kimyasal yollar ( Can beyin dediği) sıcaklıgın 40-45 dereceye cıkarılması cozum yollarından bir kacı. 
Benim gozlemledigime gore yem bulamadıgı zaman yani akvaryumdaki yemleme kesildiginde 2 hafta içinde yavas yavas yok oluyor.
Buarada sakın kazımayın cogalmayı hızlandırıyor.
[/QUOTE]
Ayrıca şuda var
[QUOTE]
daha önce şebeke suyu kullanmıyordum.Bir kaç haftadır kullanmaya başladım.Gerçekten de bu canlılar şebeke suyundan geliyormuş hepimizin haberi olsun.
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3427
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 01:02
Yardımınız için teşekkür ederim.Bu yazıları ben de az önce bulup okudum.Ancak benim merak ettiğim asıl konu yavru balıklar dışında diğer canlılara,yetişkin balıklara ve akvaryumdaki biyolojik döngüye zararları olup olmadığı.Yoksa eğer müdahale etmeyeceğim,çok ilginç canlılar.Paylaştığınız yazılar daha çok yok etmekle ilgili.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokselozardaliÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 369
gokselozardaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 01:06
Yazıda yazdığı gibi kolunuzu hidra olan bir cama değdirdiğinizde yanarak kaşındığını belirtmişler,bu canlı insan vücuduna bile zarar veriyorsa bu  suda yüzen ve bu suyu süzen bir canlıya daha fazla zarar vereceğini düşünüyorum.Belkide belli bir sayıya kadar evet zarar vermez fakat,arttığını söylüyorsunuz bu yüzden sayılarını kontrol altına almakta fayda olduğunu düşünüyorum.İyi akşamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir