High-tech e doğru gidiyorum


OzgeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 146
OzgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2014 23:43
[QUOTE=z.b.s.k]Otocatler için mayalı sitemin bir zararı olduğunu yeni duydum. Bir çok besleyen arkadaşım var, hiç sorun yaşamadılar. Olasılıksal bir durum sanırım. [/QUOTE]

mayalı sistemden ziyade , miktar ayarlanamazsa mayalı ani ph değişikliğine neden oluyor, ani ph oynamaları zararlıymış aslında, yani mayalı sistem dolaylı yoldan. Dediğim gibi sistem oturduysa bencehiçbir problem çıkmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2014 23:50
Mayalı sistemin otolar için değil büyün canlılar üzerinde negatif yönde etkisi olduğunu düşünüyorum. Tecrübelerime dayanarak konuşmam gerekirse nezaman ki mayalı sistem kurup tankıma gaz akışı sağladım ozaman ömrü hayatımda hiç rastlamadığım toplu hastalanmalar, güçsüz balıklar, saçma ve anlamsız balık kayıpları yaşadım. Elbette bu bahse konu olaylar bıçak gibi bir anda başlamadı. Zamanla..  Ki beni tanıyan herkes bilir benim beslediğim balıkların nekadar sağlam, besili ve dayanıklı olduğunu...  Mayalı sistem kullandım, mayalı sistemden bitkiler adına verim de aldım evet, ancak balık yükü fazla olan akvaryumlarda ben yaşadığım ve gözlemlediğim tecrübelerden dolayı önerdiğim bir sistem değildir. Kaş yapayım derken göz çıkartmak gibi birşey yani. He şöyle olur ben bitki akvaryumu kurup seravari şekilde bakacağım dersin...  2 ayrı şişe sistem kurarsın, sürekli aralarında geçiş yaparsın ozaman gaz akışını yine stabil tutamasan da yine kısmen dalgadan uzak belki az inişli çıkışlı yakalayabilirsin. Ama 1 şişe sistem kurup ilk günlerde çok gaz, sonraki günlerde daha az gaz ve son günlerde kısmen hiç gaz olur sonra yeniden sistem güçlendirilip çok gaz verirsen busefer de co2 dalgalanması yaşanacağı için verim düşecektir. Bu istenmeyen birtakım şeylerin görünür olmasına neden olabileceği gibi (ör.yosunlar vs) kişiyi hobiden uzaklaştırıcı faktörleride içinde barındırabilir. Dediğim gibi 2 şişe yapılır. Rutin döngü sağlanır. 3-5 günden fazla aynı şişe kullanılmaz ise benim fikrim daha faydalı olacağıdır. Onun dışında mayalının olmaması daha hayırlı diye düşünmekteyim. Yaşadıklarım, gözlemlediklerim, bir yerlerden başkalarının fikirlerini okuyarak değil, gözlerimle görüp kendi başıma öğrendiklerim bu şekilde.. Yanlışını tartışalım. Bu bizi en doğruya ulaştıracaktır arkadaşlar... Umut Başar2014-06-16 23:52:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 08:15
Peki bu ph dalgalanmasını 20 litrede dengelemek mümkün değil mi?Lav taşı veya mango kökü koyarak?Bayağı heves ederek difüzör almıştım.Akvaryumda tabana java moss serecektim.

Ama Co2siz de olur pek de bir şey farketmez derseniz.Co2 yi iptal ederim.Bu arada ışığım 36 watt.
Tamer Şehitoğlu2014-06-17 08:17:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzgeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 146
OzgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 08:29
[QUOTE=Tamer Şehitoğlu]Peki bu ph dalgalanmasını 20 litrede dengelemek mümkün değil mi?Lav taşı veya mango kökü koyarak?Bayağı heves ederek difüzör almıştım.Akvaryumda tabana java moss serecektim.

Ama Co2siz de olur pek de bir şey farketmez derseniz.Co2 yi iptal ederim.Bu arada ışığım 36 watt.
[/QUOTE]

Tamer Bey naaptınız siz, 20 litreye 36 watt ışık çok fazla. Litre başına 1.8 watt eder, yakarsınız bitkileri, yosun kaplar tankı. Bir de bence mango köküne sarın mossları pamuk iplikle, tabanı parvula kaplayın. Java moss tutunmadığı zaman feci uçuşuyor pislik yaratıyor.
Ph konusunagelince tutturusunuz bence neden tutmasın, ama otocat için acele etmeyin derim, önce kurulumu yapın, ekipmanları sonra bitkileri oturtun, 1-2 hafta bakteri kültürü ekleyin , diğer canlıları eklicekseniz  pk ı oturtunca koyun derim. 
Mesela biki için 6,7 ph ideal derler, su değişimlerinde oynama olmasın diye ben ph 6.6olan bir damacana su buldum onu ekliyorum, 6.75 e sabitleniyor ph.


[QUOTE=Umut Başar]Mayalı sistemin otolar için değil büyün canlılar üzerinde negatif yönde etkisi olduğunu düşünüyorum. Tecrübelerime dayanarak konuşmam gerekirse nezaman ki mayalı sistem kurup tankıma gaz akışı sağladım ozaman ömrü hayatımda hiç rastlamadığım toplu hastalanmalar, güçsüz balıklar, saçma ve anlamsız balık kayıpları yaşadım. Elbette bu bahse konu olaylar bıçak gibi bir anda başlamadı. Zamanla..  Ki beni tanıyan herkes bilir benim beslediğim balıkların nekadar sağlam, besili ve dayanıklı olduğunu...  Mayalı sistem kullandım, mayalı sistemden bitkiler adına verim de aldım evet, ancak balık yükü fazla olan akvaryumlarda ben yaşadığım ve gözlemlediğim tecrübelerden dolayı önerdiğim bir sistem değildir. Kaş yapayım derken göz çıkartmak gibi birşey yani. He şöyle olur ben bitki akvaryumu kurup seravari şekilde bakacağım dersin...  2 ayrı şişe sistem kurarsın, sürekli aralarında geçiş yaparsın ozaman gaz akışını yine stabil tutamasan da yine kısmen dalgadan uzak belki az inişli çıkışlı yakalayabilirsin. Ama 1 şişe sistem kurup ilk günlerde çok gaz, sonraki günlerde daha az gaz ve son günlerde kısmen hiç gaz olur sonra yeniden sistem güçlendirilip çok gaz verirsen busefer de co2 dalgalanması yaşanacağı için verim düşecektir. Bu istenmeyen birtakım şeylerin görünür olmasına neden olabileceği gibi (ör.yosunlar vs) kişiyi hobiden uzaklaştırıcı faktörleride içinde barındırabilir. Dediğim gibi 2 şişe yapılır. Rutin döngü sağlanır. 3-5 günden fazla aynı şişe kullanılmaz ise benim fikrim daha faydalı olacağıdır. Onun dışında mayalının olmaması daha hayırlı diye düşünmekteyim. Yaşadıklarım, gözlemlediklerim, bir yerlerden başkalarının fikirlerini okuyarak değil, gözlerimle görüp kendi başıma öğrendiklerim bu şekilde.. Yanlışını tartışalım. Bu bizi en doğruya ulaştıracaktır arkadaşlar... [/QUOTE]


 Peki benim bir sorum var: JBL Bio CO2 100 Complete Set veya 160 olanı. profesyonel co2 seti diye satıyorlar, söyle bir baktım da e bu bildiğimiz mayalı sistem değil mi? Sonuçta mayalının riskleri bunda da varsanırım dimi?

Bu arada  benim tanktaki gelişmeleri bir görün istedim; budadığım ve son resimde epey kısa olan sessifloralara ir bakın, büyüyorlar daha üç gün oldu ve gözle görülür değişiklik var.

rotala walllichilerim kızarmaya başladı :)

Şimdilik tek sorunum yakalayamadığım dişi bir plati , hala kaçıyor ve sürekli de doğuruyor :( Adını gıcık koydum :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 09:14
Gıcığa selam :))) 
Bitkilerdeki gelişim iyi görünüyor ve sağlıklılar. 
Bahsi geçen jbl bio co2 100 hakkında bilgim yoktu. Siz söyleyince inceledim ve evet baya baya mayalı sistem. Fuzili masraf yani. Aynısını pekala basit bir pet şişeyle dahi yapmak mümkün...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzgeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 146
OzgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 09:58
[QUOTE=Umut Başar]Gıcığa selam :))) 
Bitkilerdeki gelişim iyi görünüyor ve sağlıklılar. 
Bahsi geçen jbl bio co2 100 hakkında bilgim yoktu. Siz söyleyince inceledim ve evet baya baya mayalı sistem. Fuzili masraf yani. Aynısını pekala basit bir pet şişeyle dahi yapmak mümkün...[/QUOTE]

Sanırım benim bitkiler co2 den çok ışık düşkünü:) Yalnız sessiflora kadar arsız bitki görmemiştim, elodea yı bile solladılar.

Bugün su değişim günü , yalnız en anaç dişi lepistesim full black dişim bugün nedense biraz agresif, hem yavru kovalıyor hem de tetraları.  Birkaç balığım su yüzeyinde nefes almayaçalışıyordu, o2 olmaması imkansız bir sürü bitki var, sonra bir baktım derece 28i geçmiş; fan çalıştırdım gözlemliyorum. Yaz epey problem olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MSAÇevrim Dışı

[B]10504,3[/B]
Kayıt: 24/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 2550
MSAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 11:17
Sessilerin yeri arka daha güzel durur. Gündüzleri güneşe doğru başını 45 derece eğmekte. Bu manzarada görmeye değer. Co2 ve iyi ışık aldığında baş kısımları renk değiştirmekte. Bitkileriniz co2 istiyor. 200 tlye güzel bir komple set edinebilirsiniz. Wallichileride sessilerin arasından çıkarın daha iyi gelişirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osmank.Çevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 320
osmank.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 11:37
Üç sefer mayalı sistem kurup her seferinde söktüm. Yosundan kurtulamıyordum ama söktükten sonra rahatladım yosun kalmadı. Vatozlarım sürekli ölüyordu şimdi onlar da gayet güzel yaşıyor. Bitkilerin gelişimi de çok hızlı olmasa da güzel. Yalnız tek sıkıntım bu sessifloralar bende gelişmiyor. Gelişmeyi bırak sadece dallarıkaldı. Nedenini anlayamıyorum burdakileri görünce kıskandım doğrusu tebrikler çok hoş olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzgeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 146
OzgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 12:35
[QUOTE=MSA]Sessilerin yeri arka daha güzel durur. Gündüzleri güneşe doğru başını 45 derece eğmekte. Bu manzarada görmeye değer. Co2 ve iyi ışık aldığında baş kısımları renk değiştirmekte. Bitkileriniz co2 istiyor. 200 tlye güzel bir komple set edinebilirsiniz. Wallichileride sessilerin arasından çıkarın daha iyi gelişirler.[/QUOTE]

Sessiler zaten arkada, öndekiler ( sizin gördüğünz resimdekiler) yeni budama;  boy atınca onlar da kardeşlerinin yanına gidececek.
 200 tlye nereden edinebilirim? Minimum 300 den başlıyor tüplü sistemler,ben bulamadım daha uygununu. CO2 indikatörüm şu an yeşilimtrak bir renk, hiç co2 yok değil yani akvaryumda , tabikitüp olsa daha verimli olur ama tank çocuk odasında, açıkcası tüp tehlike yaratabilir biraz da o yüzden 2 difüzorle devam edyorum.




 watt[QUOTE=jfm54]Üç sefer mayalı sistem kurup her seferinde söktüm. Yosundan kurtulamıyordum ama söktükten sonra rahatladım yosun kalmadı. Vatozlarım sürekli ölüyordu şimdi onlar da gayet güzel yaşıyor. Bitkilerin gelişimi de çok hızlı olmasa da güzel. Yalnız tek sıkıntım bu sessifloralar bende gelişmiyor. Gelişmeyi bırak sadece dallarıkaldı. Nedenini anlayamıyorum burdakileri görünce kıskandım doğrusu tebrikler çok hoş olmuş.[/QUOTE]

Acaba ışık mı yetersiz? Bende 4*39 watt la costular resmen, ön kısımdakiler geçen hafta budamadan elde ettiklerim. Şimdilik neredeyse her gün boy atıyorlar, aşırı arsız bir bitki, ışık yeterliyken problemsiz gelişir çünkü.

Bu arada son genel görünüm bu:



4 gün önceki ve şimdiki hali de bu:


Ozge2014-06-17 13:16:39

not: Sadece parvulalarda fazla hareket yok sanki, aceleci mi davranıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 11:22
Hay maşallah bitkilerde bukadarcık günde nasıl abartı bir gelişim oldu bu böyle... Tebrik etmek gerek...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzgeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 146
OzgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 16:59
Yaknız farkındaysanız en fazla sessiler buyuyor, ismimi değiştireceğim sessiflora whisperer diye :)
Bu arada endler kırması lepistesim dişi Full blackin peşinde, çiftleşseler hoş yavrular çıkabilir takipteyim.
Bir de lepistes yavruları doğduğunda hep grimsi renk mi olur? Renkleri sonradan mı geliyor? Yavrular var ama varyetesi anlaşılmıyor hepsi saydamımsı gümüş renkte

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 17:25
Genelde lepistesler öyle olur. Civcivken değil ama piliç olmaya başladıklarında renk almaya başlayacaklardır :) Senelerce lepistes besledim. Onu diğeriyle  kırdım sonra başkasıyla.. Çok değişik balıklar çıkarttım. Lepistes yaşatabilene zevktir. Meraktır..  Güzeldir.. Özlemişim...Umut Başar2014-06-18 17:43:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ParadoXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 417
ParadoXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 19:02
Bitkilerinizin gelişimlerine bakarak çok özeniyorum  Maşaallah diyeyim, nazar değmesin... Sessiflora tarzı bitkileri çok beğeniyorum ama benim Kılıçkuruklarım paramparça ediyorlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzgeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 146
OzgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 19:25
[QUOTE=ParadoX]Bitkilerinizin gelişimlerine bakarak çok özeniyorum  Maşaallah diyeyim, nazar değmesin... Sessiflora tarzı bitkile
benim Kılıçkuruklarım paramparça ediyorlar...[/QUOTE]
Çok iyi anlıyorum sizi. Benim bitkilerimin gelişimi balık seçimimi değiştirince gözle görülür bir şekilde arttı. Lepistes harici canlıdoğuranlar çok tırtıklıyor gerçekten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir