Hobiciler artık hobiyi bırakma noktasında


SEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1122
SEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2012 22:15
Hobici tanımı evvel mesajların birçoğunda tarif edilmiş,bunlara ek olarak ancak -hobici keyif insanıdır,üçe-beşe bakmaz tatmin olması maddiyattan önce gelir-- diyebiliriz...Hobi bırakılmaz mı???Tabii kide bırakılır,bazen bırakılmasının sürdürmekten daha doğru olduğu durumlar olabilir...

Şahsen artık bırakma noktasındayım,hatta bıraktım sayılır çünkü beynimde hobi ile alakalı birçok şeyi sildim,akvaryumumla eskisi kadar ilgilenmiyorum,ışıklarını bile açmıyorum artık,sadece sabah işe giderken yem veriyorum,birde işten geldiğimde,su değişimi düzeni yok vs.vs...Peki neden böyle oldu?Zaten hayatımdaki önceliklerin başında gelen aileme ,çocuklarıma ayıracağım vakitten çalarak hobi ile ilgileniyordum,baktım ki tek akvaryumum olduğu halde çaldığım bu zaman dilimi bende rahatsızlık uyandırdı,---kusura bakma hobi,sen hobisin asıl değil--dedim....Kısmetse bırakacağım ama nasip artık,süreç biraz uzayacak ama nihai son belli...

Saygılar...







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2012 22:45
Ali bey icinde diger bırakmayı düşünenler olsun söylemek isterimki bırakmıyorsunuz ara veriyorsunuz. Cocuk büyüyünce ev genişleyince yeniden kurulur bır tank. Ayrıca ilgi istiyor fakat tek 300 lt bır tanka biraz fazla para harcayıp su degisimini ve diger temizliği daha az vakit alacak sekilde bır vana ve boru sistemi kurulup vakit kazanabilirsiniz. Yavruladiginda yavruları kendi hallerine bırakıp vakit harcamadan balıklarınızı seyredebilirsiniz. Stres alan bisi oldugundan sizden aldıklarından cok verdikleri var bu hobinin. Bol bitkili 100 lt bır tankta bır çift melek hiç su degisimi olmadan bakilabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sungur 13Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 212
sungur 13Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 16:19
Askere gidecegim icin bir muddet hobiye ara vermem gerekiyor. Ev ahalisi de ben yokken akvaryuma bakamayacaklarini beyan ettiler. Ne yapsam bilemiyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2012 16:22
[QUOTE=sungur 13]Askere gidecegim icin bir muddet hobiye ara vermem gerekiyor. Ev ahalisi de ben yokken akvaryuma bakamayacaklarini beyan ettiler. Ne yapsam bilemiyorum...[/QUOTE]
Hobici misin tacir misin ona karar verirsen çözümü kolay olur:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rc orandaÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 451
Rc orandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 21:39
 Bütün yazılanları okudum. Açıkçası abdullah beyin görüşlerine çok büyük bir oranda katılıyorum. hobihane, üretimhane, hobi odası kavramları birbirine karışmış vaziyette

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T3knikerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
T3knikerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 21:55
[QUOTE=Rc oranda] Bütün yazılanları okudum. Açıkçası abdullah beyin görüşlerine çok büyük bir oranda katılıyorum. hobihane, üretimhane, hobi odası kavramları birbirine karışmış vaziyette[/QUOTE]

Erkan Bey bende Abdullah Bey'e aynen katılıyorum.Adam 50-60 akvaryumla resmen vergisiz ticaret yapıyor.Sonra da ben hobiciyim diyor.Bu paracı kişiler insanı hobiden soğutmaya çalışıyorlar...Ama bizdeki hobici ruhu sağlam.:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YUNUSÇU YUSUFÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 501
YUNUSÇU YUSUFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 22:37
8 Adet akvaryumum var evimde. Hepside 300-400 litrelik tanklar. İleri derecede bir yunus aşığı olarak görüyorum kendimi. 7 Yıl önce nasıl bi heyecanla başladıysam hobime aynı heyecanla da devam ediyorum. Yaşları henüz 10-15 arası olan arkadaşların bir heves ile akvaryum kurup hemen sıkıldıklarına sık sık şahit oluyoruz fakat yaşı daha olgun insanların bu hobiden soğuduğuna pek de şahit olmadım. Konuda asıl üstüne konuşulan sanırım para kazanamamazlık. Ticaret ile hobi birbirlerinden çok ama çok uzak terimler. Bu sebepten öncelikle bir işi şikayet etmeliysek şikayet edeceğimiz konuyu netleştirmeliyiz. Yoksa kim veya kimler neden beni hobiden soğutabilsin ki çok saçma. Şöyle bir durum vardır fakat istisnadır. Kişileri bu hobiden ancak ev halkı-yeni eş-doğacak olan çocuk veya yaşanan sıkça aksilikler ( akvaryumun su kaçırması, toplu ölümler vs. ) Bu sebeptendir ki hobiden soğumak adına açılmış bu konuya katılmıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanaydinliÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2011
Mesaj: 31
gokhanaydinliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 23:22
   Arkadaşımızın mesajında benim yadırgadığım hobicilikle, ticari kaygıların iç içe olması.
 Hobici tacir değildir, aldığı keyfe attığı strese bakar. Bütçesine oranla bu işe zaman emek  ve para harcar yada elindeki imkanlarla yetinir. Ticari amaçla balık üretip koloni kuruyorsa tacirdir. Ticaret yapmak kötü bir şey değildir ama hobici için maddi çıkarlar her zaman ikinci plandadır. 

    Doğayı iyui taklit edip görsel anlamda iyi bir tasarıma, sağlıklı canlılara ve herşeyden evvel doğal habitatlarına yakın şartları sağlamak  asli  görevidir hobicinin. Zaman , emek ve sevgi ister . Bilgiler deneyimledikçe, ve paylaştıkça artar.  Alınan zevk maddi çağrışımlarla ilgili değildir, olmamalıdır.

   Benimde yadırgadığım bir şey  bazen bir balığın fiyatının 500 TL yi bulmasıdır , cinsi ırkı orjini, safkanlığı ne olursa olsun o ırk yada cins bir süre sonra yerini astronomik fiyatlı bir başka bir  türe bırakır. Bu işte de  ticari kaygıların beslediği bir popülerizm yaratılır. İthalatçılar ve meraklılarda , hobicilerde bu  akımlardan nasiplenirler. Bir balığa benim ayıracağım bütçe bellidir. Bir başkasının limiti olmayabilir. Arz talep dengesi birazda  balığın cinsi türü bulunabirliğide ,  canlıların fiyatını etkiler..

  Hobiciler kendi içlerinde dayanışmalıdır. Bu bir çok sorunu ortadan kaldıracaktır. Bu forumlarında asli görevi bu dayanışma, bilgi aktarımı ve sosyal paylaşımı  maximum düzeye çıkarıp bu işe bir  kalite bilinç getirmek olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akinozerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/10/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 653
akinozerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 23:30
       Bende model araçlarla ilgileniyorum sonuç olarak buda bir hobi, en ucuzu 1000 tl civarıında olan oyuncaklar diyebilirim. Ben şimdi bu araçları üretemiyorumki satıp para kazanayım o yüzden bence gerçek hobi budur, karşılık beklemeden ve sadece zevk için yapılan. 
         
       Bu forumda çok insanlar gördüm ben hobiciyim deyip üretimhanesinde çektiği fotoğrafları konu başlıkları açıp orada yayınlayıp ve  sonrasında 3-5 kişinin abi çok güzel balıkların var demesiyle sanki o balıkların bir eşi daha yokmuş gibi lanse edilerek reklamının yapılması ve sonrasında satış ilanı kısmına balık satış ilanı açarak bilem kimin yavruları , bilmem kimin damızdıkları diyerek satmaya çalışılması açıkçası hiç hoşuma gitmeyen bir konu.

      Bu forumda şöyle bir strateji geliştirdim, Hiç denemedim ama uygulamalarını az ararsanız bulursunuz.
       Önce foruma üye olunup bildiğin bilmediğin her konuya yorum yazacanki, seni tanısın forum ahalisi.

      1- Önce bir konu başlığı açılır ve elindeki yavruların veya damızdıkların bir sürü resmi çekilip koyulur.
      2- Sonra forumda tanıştığın ve görüştüğün yada balıklarını gören kişilerin açtığın konuya bir sürü yorum yapması ve konunun güncel kalması sağlanır.
      3- Daha sonra 1 ay kadar güncel fotolarla sayfa üstte tutulur ve balıkların çok güzel olduğuyla alakalı bir sürü yorum alınır. 
      4-Yok şu yemi veriyorum yok bu yemi veriyorum diye şu anda adını bile telaffuz edemiyeceğim kadar çok yemi balıklara verildiği söylenir.
      5- En sonunda ya balıklardan yavru alınır yada elindeki damızdıkları satmaya çaılışırsın ve ilan bölümüne yeni bir ilan başlığı açılır. Ama afilli bi başlık olmalı okuyan balıkları almak istemeli. 
      6- İlan başlığı aynen şöyle .............. damızdıkları yada ............... yavruları. Ama fiyat hçde makul değil çünkü malum kişinin balıkları.
 
     Sonuç olarak bu yöntemi izlerseniz başarılı olup balıklarınızı satar ve istediğiniz gibi hobinize destek alırsınız, mutlu mesut geçinip gidersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DaSKaPiTaLÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2011
İl: Afyon
Mesaj: 936
DaSKaPiTaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2012 00:25
İlan bölümüne bakın allahınız aşkına hobici adam balıklarını yemin ediyorum petshoptan pahalıya satıyor. Aynen akın beyin dediği gibi çünkü onlar bilmem kimin balıkları. Ama konusu açılınca ondan fazla hobi destekcisi tanımaz. Sözüm meclisten dışarı demeyeceğim bu konuya yazı yazan arkadaşlarda bu durumda. Bi konu konuşuluyorsa önce kendine bakacaksın arkadaş ne demişler çuvaldızını kendine batıracaksın. Ve kesinlikle ama kesinlikle "hobi kendini amorti etmeli" yaklaşımına katılmıyorum. Bu bir zevktir. İnsanlar zevk almak için o işi ederler. Eğer sen zevk alırken para da kazanayım dersen vergisini vermeyen vergi kaçıran bir hırsız olursun. Yavrunu git petşopa yem falan karşılığında ver. Ama kalkıp yavrunu birilerine para karşılığı satarsan o zaman işler değişir. Petshop açanlar gerizekalımıydı ki onlar vergi veriyor dükkan açıyor alemin akıllısı sen misin arkadaş? Amacım petshop falan kayırmak değil ama gerçek budur ne kadar kabullenebiliriz bilmiyorum ama durum budur. Ben sırf bi adama inat olsun diye hobiye sardırdım. Çatır çatır üretim yapıyorum. Bu güne kadar bi allahın kulu da kalkıp parayla bu adamdan balık aldım diyemez. Sırf o inat ettiğim adamın ürettiği balıkları kimse para ile almasın diye bedava veriyorum. Peki ben gerizekalı mıyım? Satmayı bilmiyor muyum?  Neyse hararetlendim kusura bakmayın kalp kırdıysam. Sözlerim kimseye değil genele atfendir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pleco-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/06/2011
İl: Içel
Mesaj: 557
pleco-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2012 23:05
Ben size hem katılıyorum hem katılmıyorum çünkü akvaryum hobisi pahalı bir hobi 40liraya da güzel bir bitkili canlı doğuran akvaryumu kurulur 4000-5000e kriza gold yada moba kolonisi de. Ancak lükste zevkte sınır yok. İnsanlar illaki akvaryumunun güzel kaliteli olmasını canlılarının hiçbirinin ölmemesini ister ve bol yavru almak ister. Tahmin ediyorum büyük bir çoğunluğumuz orta halliyiz maddiyat anlamında dolayısıyla bu çarkın dönmesi için illa ki biryerden bir takviye şart. Dolayısıyla bir gelir bekliyoruz. Gelelim akvaryumcular mı desteklenmeli hobiciler mi? Herkes işini yapsın. Akvaryumcunun esas işi bu balık alıp satmak tabiki de talep gören türleri getirecek helede bu F0 furyası varken. Hobiciler balıkların renklerini korusunlar ucuza versinler onlardan alalım. Ben kendi adıma hobicileri desteklemeye gayret ediyorum özellikle de bitki anlamında çünkü hem ben hem onlar kazanıyor. Ama canlı anlamında özellikle de pahalı türlerde mesela şimdiye kadar hiç güzel F1 F2 ikola görmedim keşke olsa da alsak alabilsek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DaSKaPiTaLÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2011
İl: Afyon
Mesaj: 936
DaSKaPiTaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2012 23:47
[QUOTE=pleco-keeper]Ben size hem katılıyorum hem katılmıyorum çünkü akvaryum hobisi pahalı bir hobi 40liraya da güzel bir bitkili canlı doğuran akvaryumu kurulur 4000-5000e kriza gold yada moba kolonisi de. Ancak lükste zevkte sınır yok. İnsanlar illaki akvaryumunun güzel kaliteli olmasını canlılarının hiçbirinin ölmemesini ister ve bol yavru almak ister. Tahmin ediyorum büyük bir çoğunluğumuz orta halliyiz maddiyat anlamında dolayısıyla bu çarkın dönmesi için illa ki biryerden bir takviye şart. Dolayısıyla bir gelir bekliyoruz. Gelelim akvaryumcular mı desteklenmeli hobiciler mi? Herkes işini yapsın. Akvaryumcunun esas işi bu balık alıp satmak tabiki de talep gören türleri getirecek helede bu F0 furyası varken. Hobiciler balıkların renklerini korusunlar ucuza versinler onlardan alalım. Ben kendi adıma hobicileri desteklemeye gayret ediyorum özellikle de bitki anlamında çünkü hem ben hem onlar kazanıyor. Ama canlı anlamında özellikle de pahalı türlerde mesela şimdiye kadar hiç güzel F1 F2 ikola görmedim keşke olsa da alsak alabilsek.
[/QUOTE]

Haklısın katılıyorum ama bundan hiç şüphem yok pajalı türleri beslemenin amacı kesinlikle ama kesinlikle yavru verip para kazanmaktır. Siz hiç gördünüzmü 10 tane erkek frontoza blue zaire moba besleyen? Al sana zevkse zevk. Ama olmaz. Çünkü 10 erkekten yavru alamaz. Mobayı örnek verdim bunu ikola yap bemba yap. Lakin 10 tane erkek lepistes besleyen onlarca hobici tanıyorum. Neden peki? Çünkü üretse bile para etmediği için uğraşmıyor. Hobici hobiciliğini bilse bu iş iyiye gidecek. Ama dediğim gibi petşoptan pahalı balık satan adama hobici demem ben kimse kusura bakmasın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir