İLK AKVARYUMUM (Tavsiyeleriniz çok önemli)


Ege KARAYELÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2009
Mesaj: 2
Ege KARAYELÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 13:35
Arkadaşlar merhaba. Aranıza yeni katıldım, daimi üyelerden olmayı ümit ediyorum.

Daha önce bir akvaryumum olmadı, bu konuda oldukça tecrübesizim.

İçinde mümkün olduğunca fazla tür balık içeren, mümkünse omurgasız ve/veya yumuşacakçalar barındıran, yararlıysa bitki ve/veya taşlar koyacağım bir ekosistem oluşturmak istiyorum. Bu konuda sabırlı davranabilirim. Uygun koşullar ve akvaryum yapısı oluşana kadar balık almadan bekleyebilirim.

Bu arada bitki olayı sanırım apayrı bir konu, bitkili akvaryum bitkisiz akvaryum çok farklı şeyler gibi gözüküyor ilk bakışta, hangisini seçeceğime nasıl karar vermem gerektiği konusunda da bilgiye ihtiyacım var. Eğer çok ayrı teferruatlu birşeyse hiç girişmemek iyi olabilir mi bitki olayına?

Akvaryum içersinde kendi yaratacağım dünyayı izlemenin vereceği keyif, şuan düşündüğümde çok heyecan veriyor. Benim amacım bilinçsizce balık alıp, yaşayıp ölmelerini seyretmek değil, orada gerçekten bir ekosistem oluşturup, balık çeşitliliği yanında canlı çeşitliliğinide oluşturabilmek.

Başlangıç aşamasında, tuzlu sudan ziyade tatlı su akvaryumu kurmayı tavsiye ediyor tanıdığım bazı tecrübeli arkadaşlarım. Tuzlu su akvaryumu çok daha teferruatlı diyorlar.

Bana ilk aşamadaki tavsiyeleriniz neler olur. Her şeye en baştan başlayıp elimden geldiğince bütçede ayıracağım. Nasıl bir akvaryum almalıyım, sonrasında ne tür aletler alacağım. Balıkları almadan önce akvaryum içindeki ekosistemin oluşması açısından neler yapabilirim? İleride bu olaylar benim ne kadar zamanımı alır hale gelecek? vs. vs.

Tavsiyelerinizi yaparken bana maddi olarak nelere mâl olacağından da bahsederek açıklarsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler. Ege KARAYEL2009-07-09 13:41:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsenlerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 64
EsenlerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 13:44
Öncelikle  hoşgeldin    aramıza  diyorum . Bahsettigin konu o kadar  geniş  bi yelpaze  konusuki tarif ede ede bilgiler toplana toplana bi noktaya gelebilirsiniz. Öncelikle  ne tür balıklar beslemek istersiniz , bitkili kurmak istediginize  göre canlı  doguran akvaryumumu düşünüyorsunuz?  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 13:45
http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=21&alt_kat=197
 
 
Umarım faydası dokunur.Eğer aklınıza takılan ekstra şeyler olursa mutlaka tecrübeli akvaristler cevap vereceklerdir.Aramıza hoşgeldiniz.Ayrıca çok şanslısınız ve şanslıyız bu sitede olduğumuz için.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tahir94Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Samsun
Mesaj: 658
tahir94Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 13:46
Eğer güzel bir tank istiyorsanız 100*60*50h güzel bir ölçü akvaryum için.
 
Çöpçü ve vatozlar garanti olmalı bence akvaryumunuzda zaten güzel duruyorlar.
 
Bitki olarak Elodea olabilir ya da su üstü bitkileri olabilir. Dış filtr ısıtıcı vs.. en az 300 tl tutar sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsenlerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 64
EsenlerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 13:49
Evde  mi  kurmak istiyorsunuz iş yerinemi?    Her hobicinin büyük istegidir  büyük bir tank  kurmak, eger küçük bir tankla başlamak isterseniz, ileride size yetersiz  gelecegi ve   akvaryumunuzu  büyütmek isteyeceginiz   için ilk seferde  bir kere akvaryum alın derim, bunun  için size 140*40*40yükseklikte  bir tank almanızı öneririm. bu  ölçüde  bi akvaryum  sıfır alırsanız sehpa+dışfiltre+kum+florasan+camsilecegi_kepce_ayrı bi hava motoru_elektirik kesildiginde  otomatik çalışan_Mbuna cinsi beslerseniz eger mutlaka kaya_dış filtrenin içindeki malzemeler_ilk etap  için edinmeniz gereken malzemelerdir.  Akv. 750+dışfilt.150_kumyada mercan kırıgı30 kilo_kadar _50_florasan 4adet 60tl_kepce cam silecegi 25tl_hava motoru_30tl_kayalar içinde_30 ila 40 desek. başlangıç olarak 1100 tl civarı bi harcama yapmanız gerekebilir  fiyatlar yaklaşık olarak tahmini fiyattır.Saygılar.Esenler2009-07-09 14:03:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ege KARAYELÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2009
Mesaj: 2
Ege KARAYELÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 14:02
Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.
Ben bu akvaryumu eve kurmak istiyorum. Küçük bir akvaryum ile başlamak yerine direk büyük bir akvaryum almak isterim.
Bitkili olsun diye bir şartım yok açıkçası, eğer bitkilerinde kendi bakımı için çok çaba sarfetmek gerekicekse bitkiyi elemine edebilirim. Benim esas ilgimi çeken canlılar balıklar,omurgasızlar ve yumuşakçalar. Bitkilerle ilgili hiç bilgim yok malesef.
Yeni üye olduğum için malesef 2 gün boyunca buraya yeni mesaj atamayacağım. Şimdiden yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.Ege KARAYEL2009-07-09 14:16:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsenlerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 64
EsenlerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 14:07
Benim tankım 420 lt. 120*50*70yüksekligi , başlarken 27 lt  başladım   14 aydır 420 lt  tankımı kullanıyorum, kısmet yeni evime taşınacagım zaman hayalimdeki  ölçü 200*50*60h olacak kısmetse.  birde burada   ilanlar böölümünde malzeme satışını bi  gezin derim,   yarı fiyatını malzemeler  bulabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HunterÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2008
İl: Aksaray
Mesaj: 319
HunterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 14:10
Kardeş bende senin gibi akvaryum işine sıfırdan başladım ve forumda bitkili akvaryumlar çok ilgimi çekti. İlk başta bitkiye bayağı bir para verdim. Fakat gördümki bu iş hem zahmetli hemde maddi açıdan akvaryumu kuruncaya kadar biraz külfetli. Ayrıca bitkilide biraz bilgi sahibi ve ekipman sahibi olmadığın zaman  bitklerin sararıyor ev hobiden soğutuyor.
 
Bende senin gibi  buradaki arkadaşlardan tavsiyeler aldım ve ilk olarak canlı doğuran bakmamı önerdiler. Ama daha sonra ben canlı doğuranlada başladığıma pişman oldum. Benim şahsi görüşüm bu hobiye yeni başlıyorsan malawi türleri ile başla bence bakımı en kolay onlar....
 
Tabiki bu benim şahsi fikrim.. Seni etkilemek gibi olmasın ama benim başımdan bunlar geçti..
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_ali05Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 2147
hasan_ali05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 14:59
  Arkadaşım;
 
    Öncelikle alabildiğin en büyük akvaryumu al ve bu akvaryum mümkünse sehpası altında ve tek cam olsun.Nedeni de akvaryumların sehpaları kapakları için ayrı uğraş isteyebiliyor tek camı tavsiye etmemin nedeni ise bir çok akvaristin korkulu rüyası olan ''AKVARYUMUN PATLAMASI ve/veya ÇATLAMASI'' eğer tek parça cam alırsanız böyle sorunlarla karşılaşma riskiniz çok düşer.İkisini birden tavsiye etmemin sebebi ise böyle akvaryumların neredeyse hepsinin ısıtıcısı,kumu,hava motoru (bu havamotoru bazen güzel bir iç filtre olabiliyor) bazen aksesuarlarının içinde bulunması ayrı almaktan daha ucuza gelir.

    Akvaryumun nasıl olacağı bölümünün en iyi şeklini anlattığımı sanıyorum şimdi kurmayı en iyi şekilde anlatmaya çalışacağım.İlk başlarda size canlı doğuran veya ciklet tavsiye ederim hem dayanıklı hemde masrafsız ve tecrübesiz arkadaşların kolay besleyebileceği balıklardır.Akvaryumun suyu hazırlanırken (tabi bu türler beslenecekse yani canlı doğuran veya ciklet (ama cikletlerin içine ramirezi discusda girer bu uzman akvarislerin besleyebileceği balıklardır)).İlk önce konulacak kumlar yıkanmalı ve iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır.Daha sonra kaynatma imkanınız varsa kaynatın ve öyle koyun.Kumun kalınlığı 1.5 parmak kalınlığında akvaryumun tabanın kaplasa yeter (tabi bitkili akvaryumlarda kum dahada kalın olmalıdır).Daha sonra kaya konacaksa veya yapay bitki veya çömlek benzeri şeyler ilk başta iyice temizlendiğinden emin olana kadar yıkanmalı daha sonra kayalar kaynatılmalı yapay bitkiler ve çömlek kaynatılmamalı çünkü çömlek eriyebilir bitkide eriyebilir.Daha sonra aksesuarlar yerleştirilip su doldurulur.Su dolunca ısıtıcı hava motoru ve filtre çalıştırılmalı ki akvaryumun döngüsü başlasın (tabi bu aletlerde yıkanmalı).Ben metilen mavisini (dezenfektan) önermiyorum akvaryumu kimysallardan elimizden geldiğince uzak tutalım.Bunun yerine kaya tuzu kullanalım.Aletleri dizerken ısıtıcıyı hava motorunun karşısına koyarsak hava motorunun verdiği akıntıyla her yer ısınacaktır buda aklımızın bir yerinde bulunsun.Bu su ilk başta bulanık olabilir ama 2 günlük bir dinlenme sürecinden geçeceği için bu bulanıklık geçer yani korkmayın.Ve bahsettiğim gibi su 2 gün dinlendirilmeli.

        Şimdi gelelim bitkilere eğer bitki dikilecekse kökleri kumun altında kalacak şekilde dikilmelidir en azından ben öyle biliyorum.Ben bitkiden pek anlamam ama Bitkiden anlayan arkadaşlarımız ve abilerimiz isterseniz yardımcı olacaktır.

         Balıkların ve akvaryumun uyumuna gelince eğer ciklet beslenecekse kaya koyup suyu sertleştirmelisiniz zaten cikletlerde kaya balığıdır ve kayaları severler.Ama canlı doğuran beslemek isterseniz Mango köküyle suyu yumuşatıp akvaryumu bitki ile kuşatmalısınız.Bitkiler hem canlı doğuranlar için en iyisi hemde bol bitkiler yavrular için en iyisidir.

       2 gün geçtikten sonra balıkların şeçilmesi ve eklenmesine geldi.Balık olarak size tavsiye edeceklerim cikletlerden sarı prenses,yunus,ahli,snow prenses,portaklal prenses ,mavi prenses gibi ucuz renkleri güzel ve dayanıklı yani acemilerin balıklarıdır(son kelimeyi yani''  acemilerin balıklarıdır '' kelimesini yanlış anlamayın).Canlı doğuranlardanda size lepistes,platy,moly gibi balıkları tavsiye ederim.Balıklar seçilirken canlı hareketli balıklardan seçilmelidir.Hatta adamdan (akvaryumcudan)yem atmasını isteyin arasından en iştahlılarını seçin.Akvaryuma salarken hemen salmayın ilk önce poşetle birlikte akvaryuma koyunki ısıya alışsınlar.Daha sonra kaba koyun ve biraz akvaryum suyu koyunki akvaryumun suyuna alışsınlar daha sonra salabilirsiniz.

        Balıklara göre hacim en önemlisini söylemeyi unutuyordum.Eğer ciklet besleyecekseniz:Sarı prenses için en az 120 lt Yunusiçin en az 250 lt ahli için en az 150 lt diğer prensesler içinse en az150 lt lik bir akvaryum lazım ama canlı doğuranlar içinde en az 80 ltlik bir akvaryum lazımdır.

            İnşallah güzel bir akvaryum sahibi olrsun ve aramıza hoş geldin.
 

                Saygılar.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Maniak_42Çevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 27
Maniak_42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 15:17

Bence canlı doğuranlar besle ve acemiliğini onunla atarsın sonra beslemek istediğin balık türüne geçebilirsin.

 
Şimdiden başarılar...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_ali05Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 2147
hasan_ali05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2009 11:22
 Ege kardeşim eğer yazımı okuduysan akvaryuma ilk başlarkenki adımları yapılması gerekenlerin hepsini yazdım gibime geliyor.Gibime geliyor dememin sebebi benim bilmediğim birşey varsa ve yazmadıysam diye söyledim ama bu yazdıklarım 3 yıllık balıkların ve akvaryum bilgilerimin birikimi böyle bir akvaryum kurarsan bir sorun çıkacağını sanmıyorum.Ama tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilgilendirecektir diye düşünüyorum.



                Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kolibasilyÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 33
kolibasilyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 20:42
Merhaba,
Neredeyse herkes canlıdoğuran önerisinde bulunmuş ben deneyimlerime dayanarak ile etapta canlıdoğuran önermiyorum. Gerçekten çok narin oluyorlar, genel kanının aksine canlıdoğuran cinsinin beslenmesinde tecrübeye ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum. Akvaryumunun boyutu hakkında ise diğer arkadaşlarında dediği gibi olabildiğince ve maddi imkanların el verdiğince büyük al derim. Akvaryum boyutun küçüldükçe daha fazla zahmet gerektirecektir. (su daha çabuk kirlenecektir.)
Yeni olduğunu göz önüne alarak akvaryum konusunda tecrübe kazanana kadar ben nispeten daha dayanıklı olan japon yada betta cinslerini önerebilirim sana
 
Teşekkürler.
kolibasily2009-07-13 20:44:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir