İlk canlı doğuran tankı


JedaykinÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2012
İl: Izmir
Mesaj: 114
JedaykinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2014 12:06
İki yıl kadar bir süredir bettalarla ilgileniyorum. Şu anda 5 yetişkin dişi ve 2 erkek 4 dişi 7 aylık kendi üretimim yavrularım var. Bir süredir aklım da olan canlı doğuran tankımı kurmak için 15-20 gündür uğraşıyorum. Bitkili kurulum yapıyorum ve lepistes, moli, plati koymayı düşünüyorum.

Bir arkadaşımın hediyesi olan 85 ltlik köşe akvaryumu uzun zamandır kenarda duruyordu. Elimden geldiği kadar temizledikten sonra içini doğrudan çeşmeden doldurdum ve deep dezopur damlattım, bu şekilde 2 gün kadar durduktan sonra bol miktarda kaya tuzu atıp birkaç gün de bu şekilde beklettim. Sonra boşaltıp tekrar yıkadıktan sonra yerine koyup dibine dere kumu ve bitki kumu olarak aldığım siyah bir kumun karışımından tabanı hazırladım. İçini doldurdum ve iç filtreyi çalıştırdım.

İki gün sonra suyun yeşillenmeye başladığını farkettim ve su değişimlerine başladım. Tank uzun süre durmuştu ve bu sürede bir ara içinde bettalarım için aldığım su piresi kolonisi yaşamıştı. Su pireleri için yeşil su kullanmıştım, bu kadar dezenfeksiyona rağmen etkisi devam etti sanıyorum. Üstü üste birkaç su değişiminden sonra en son 1 hafta önce yaptığım değişimden sonra yeşillenme kalmadı.

Ben de daha önce forumda gördüğüm ilanlardan mesutt nickli arkadaştan bitkileri aldım ve çarşamba günü diktim. Dikim sırasında suyun yarısından çoğunu aldım ve o şekilde dikim yaptım. Sonra aldığım suyu geri koydum. Akvaryumcudan aldığım 100wlık RS çelik ısıtıcıyı da çalıştırmaya başladım. Bitki dikiminde oluşan bulanma dün geceden itibaren yok olmuş gibi. Bu arada bu hafta başında tanka 5 adet elma salyosu bıraktım, biyolojik dengenin oluşması açısından.



Biraz uzun oldu ama bu anlattıklarıma bağlı olarak sormak istediklerim var.

1- Isıtıcı çarşamba geceden bu yana 26 derecede çalışmasına rağmen suyun sıcaklığı 22-23 derecelerde duruyor. Acaba 100w 85lt için yetersiz mi geldi? yoksa ısıtıcıyı filtreden uzağa akavryumun köşesine mi koymalıyım? Filtrenin oluşturuduğu su hareketinde dolayı ısıtma yapamaya bilir mi?

2- Bitkileri dikerken akvaryumda 30 lt kadar su vardı. Doğal olarak elimi defalarca suya soktum. Bu suyu değiştirmek gerekir miydi? Bettalarda benzeri durumlarda hiç sorun yaşamadım ama lepistes, moli, plati'de nasıl olur bilemiyorum.

3- Eğer değiştirmem gerekmiyorsa 1 haftadır dinlenen ve 2 gündür bitkiler ve elma salgozları yaşayan tank hazır mıdır? Balıkları eklemeye başlayabilir miyim?

4- Balıkları birlikte aynı anda mı koymalıyım, 1-2 gün arayla mı?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Jedaykin2014-05-09 14:40:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanturken108Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 677
hakanturken108Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2014 17:06
Merhaba

1-Isıtıcınız Atman gibi bir marka değilse sanırım gücü akvaryumu ısıtmaya yetmiyor. Atman falansa bozuk olabilir. 100W ısıtıcı çok rahatlıkla 85 litreyi ısıtmalı. Sanırım ısıtıcınızda sorun var. Atman almanınızı taviye ederim.

2- Hiç değiştirmeniz gerekmez. Evet akvaryuma çok fazla el kol sokulması tavsiye edilmez doğrudur da ama amatör ruha sahip biz hobiciler ne yazık ki çok uygulamayız bunu. Elinizi sokmanız akvaryum suyunun dengesinin bozulması ihtimalini yaratır ancak sorun yaşamadım ben hiç, yaşayanı da duymadım ama her zaman tehlike ihtimali var. Canlı doğuranlar su sağlıklı olduktan sonra dayanıklı balıklardır el sokmayla tehlikeye atmış olmazsınız bence.

3- Genelde bilinir ve tavsiye edilir ki hazır, iç filtre çalışır vaziyette akvaryum en az yada ortalama 1 ay bekletilmelidir. Ancak ben 2-3 gün sonra eklerdim canlıları karides olsun salyangoz olsun balık olsun. Bence eklerseniz sorun yaşayacağınıza inanmıyorum.

4- Balıkları tek bir akvaryumdan alıp kendi tankınıza koymalısınız ancak farklı farklı akvaryumlardan alıp kendi akvaryumunuza aktaracaksanız bence kesinlikle aynı anda koymalısınız, çünkü kademeli olarak sırayla koyarsanız sürekli tanka yeni balık eklemiş olursunuz ve bu da sürekli tanka yeni canlı girişi olur, bildiğim kadarıyla tank kurulduktan sonra yeni canlılar eklenmesi her zaman potansiyel tehlikedir. Bana soracak olursanız tek seferde alıştırarak hepsini koymanız.

Hobide ilk yıllarımda haftada bir balık eklediğim tankımda çok sorunlar yaşamışlığım vardır.

sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JedaykinÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2012
İl: Izmir
Mesaj: 114
JedaykinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2014 16:21
Hakan bey cevaplarınız için çok teşekür ederim. Lepistesleri forumda ilanı olan bir arkadaştan alma niyetindeyim. Kendisinden haber bekliyorum. Moli ve platiyi ise evime yakın akvaryumcudan lepistesleri aldığım zaman alıp hepsini birlikte koyma niyetindeyim.

Bu arada akvaryum suyunda hafif bir yeşillenme var gibi. Bu durumda midye kullanmayı düşünüyorum. 2 tane midye koysam suyu temizlerler muhtemelen. Bakalım deneyip görücez.
Jedaykin2014-05-10 16:22:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir