İlk Kez Akvaryum Kurmak İstiyorum


taich1Çevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2023
İl: Samsun
Mesaj: 3
taich1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2023 19:37
Merhaba ilk kez akvaryum kuracağım hangi bitkileri,kumu, filtreyi vb. almam gerekiyor? Akvaryumumda beta, karides, midye olmasını istiyorum. Eğer becerebilirsem ileri de arttıracağım. Bir de elma salyangozu istiyordum fakat bitkilere zarar verirmiş. Yardımcı olursanız sevirim [:'(] +bütçem az... [EDIT]taich1,2023-08-17 19:38:04[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chaoschaosÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 139
chaoschaosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2023 20:11
Bütçeniz nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taich1Çevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2023
İl: Samsun
Mesaj: 3
taich1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2023 20:21
1 bin olabilir zamanla artıcak[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2023 20:49
Hangi bitkiler ve hangi kum kısmı tamamen sizin göz zevkinize ve ayıracağınız bütçeye kalıyor şahsen kotu renkli kum daha hoş bence bazıları da açık rengi seviyor biraz araştırırsanız arasında kaldığınız seçenekleri sorarsanız daha kolay yardımcı olunur. Filtre elinizdeki akvaryum boyutuna göre değişkenlik göstericek bir durum akvaryum ebatlarını söylerseniz yine daha kolay yardımcı olunur. Elma salyangozum var ve şu ana kadar hiçbir bitkime zarar vermedi normal değil de zebra elma salyangozlar yiyor diye biliyorum yine de ufak bir akvaryuma elma salyangozu çok mantıklı değil çünkü aşırı büyüyorlar.Bütçeniz az diye dert etmeyin biraz sabırla yavaş yavaş toplarsınız akvaryumu kurmaya başlar ve balıkları alana kadar 2 katil salyangoz alıp döngüyü başlatırsınız sonrasında karides alırsınız ve döngü tamamen oturduğunda balığı eklersiniz. Hem bu sırada bitkileri yerleştirirken balığa zarar vermeden strese sokmadan dizayn edebilirsiniz. Bitki, kum, ışık, filtre alırsınız ısıtıcıyı Eylüle doğru alabilirsiniz.

Beğenenler: [T]240507,taich1[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taich1Çevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2023
İl: Samsun
Mesaj: 3
taich1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2023 20:57
Çook teşekkür ederim zaman ayırdığınız için daha akvaryum almadım 40-50 litrelik bir şey düşünüyorum. Bitkileri de canlılarımın sevdiği şeylerden eklemek istiyorum. Bir sorum daha olacaktı. Canlıları sürü şeklinde almak zorunda mıyım? Anlaşabilicek canlılardan teker teker koymak istiyorum. Tek başına olduğu için alışması zor mu olur?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2023 21:03
[QUOTE=taich1]Çook teşekkür ederim zaman ayırdığınız için daha akvaryum almadım 40-50 litrelik bir şey düşünüyorum. Bitkileri de canlılarımın sevdiği şeylerden eklemek istiyorum. Bir sorum daha olacaktı. Canlıları sürü şeklinde almak zorunda mıyım? Anlaşabilicek canlılardan teker teker koymak istiyorum. Tek başına olduğu için alışması zor mu olur? [/QUOTE]
Beta tek bakılması gereken canlıdır. Salyangoz beta ve karides bakacağınız akvaryumda sadece karidesler sürü halinde olmalıdır fakat betanızın her zaman karidesleri yeme ihtimali vardır. Yanına başka balık eklemeye çalışmayın. 40-50 litre bir akvaryum edinecekseniz ve betada kararsızsanız https://www.akvaryum.com/Forum/kucuk_akvaryumlara_balik_onerileri_k893815.asp bunu okuyun sonrasında da https://www.akvaryum.com/Forum/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_k877167.asp bunu okuyun. [EDIT]Alp3,2023-08-17 21:04:00[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]240507,taich1[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egeulassÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2023
İl: Ankara
Mesaj: 31
egeulassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2023 23:01
[QUOTE=taich1]Merhaba ilk kez akvaryum kuracağım hangi bitkileri,kumu, filtreyi vb. almam gerekiyor? Akvaryumumda beta, karides, midye olmasını istiyorum. Eğer becerebilirsem ileri de arttıracağım. Bir de elma salyangozu istiyordum fakat bitkilere zarar verirmiş. Yardımcı olursanız sevirim [:'(] +bütçem az... [/QUOTE]

Betalar tek başlarına bakılması gereken bir tür olduğu için biraz zorlayıcı olabilir.

Sizlere tavsiyem ilk etapta güzel ve dayanıklı bir tür lepistes ile başlamanız olur, fil kulak lepistesleri gibi. Karidesleri lepistesler veya farklı balıklar ile aynı tankta bakmak onları neredeyse hiç göremeyecek olmanız demek olacaktır ve aldığınız karides yavrularının çoğu lepisteslere yem olacağından dolayı popülasyonu arttıramaycaksınız ve 1-2 yıl içerisinde karides popülasyonunuz sıfırlanacak, tabi karidesleriniz lepistesler ile aynı su parametrelerine uyumlu olmayıp ve direkt olarak balıklar tarafından rahatsız edilmezler ise. Tavsiyem 50-60 litre arası bir low-tech akvaryumu kurup iyi ışıklandırma ve sıvı gübre takviyeleri ile basit bitkiler yetiştirmeniz ve lepistes ve nerite ve ramshorn salyangoz bakmanız olacaktır. Tabi bir kaç midye de ekleyebilirsiniz. Bitkili akvaryumların vazgeçilmezi cüce pigme çöpçü balıkları olacaktır dip çekim yapamayacağınız için pigme çöpçü balıkları artık yemleri yiyecektir. İyi yosun yiyici olan lepistesler ve nerite salyangozlar da yosun ile mücadelenizde yardımcı olacaktır. Bunlar haricinde ramshorn salyangozlar biyolojik temizlik yapacaktır. Bulabilirseniz iki tane tül cüce vatoz bakmanızı da öneririm hem izlemesi keyifli hem de dayanıklı canlılardır ve gene yosun ile mücadelede bir hayli işlevliler.

Gelelim bu akvaryuma toprak seçimine fil kulak lepisteslerin istediği pH aralığı yanılmıyorsam 7.0-8.0 aralığında, akvaryumunuza co2 vermeyeceğiniz için pH düşüşü yaşamayacaksınızdır. Bu yüzden nötr salınım yapmayacak bir toprak seçebilirsiniz. Bulabilirseniz ince lav taşı kırığı hem en ekonomik hem de bakteri tutması için en işlevli zemin olacaktır. Görselliği arttırmak için ara ara nötr siyah kum hagen türevi veya filtrasyonlarda kullanılan beyaz çakıl benzeri (ismini unuttum) ekleyebilirsiniz.

Gelelim bitki seçimine lepistes lowtech akvaryumların olmazsa olmazı lepistes otu ve tilki kuyruklarıdır bence. Tilki kuyrukları güzel bir ışıklandırma ile hızlı bir büyüme yaşar ve istediğiniz yerinden kesip başka bir yere dikerek popülasyonu arttırabilirsiniz. Büyümenin yanı sıra sudaki nitratı çok fazla kullanacağı için yosun oluşumunu zorlaştırır. Aynı zamanda yavru lepisteslere saklanma alanı oluşturur. Tilki kuyruğu dışında gül, zeytin varyantlarına bakabilirsiniz. Bunlar dışında taşa tutturulmuş anubias bitkisinden birer tane (bir sağa bir sola) koyarak güzel bir hava katabilirsiniz. Su altı bitkileri arasında en dayanıklı bitkilerden biridir. Tabi ki moss çeşitleri her zaman değerlendirilebilir, paslanmaz krom tele sarılmış moss türleri ile hem zemin bitkisi görünümü veya duvarlarınıza asarak arka planları doğal olarak doldurabilirsiniz. Bu bitkileri sağlıklı bir şekilde büyütebilmek için güzel ve yeterli bir ışıklandırma gerekmektedir.

Canlı çeşitliliğini ve bitkileri geçtiysek filtrasyona geçebiliriz. İç filtreler, şelale filtreler ve dış filtreler yavru lepistesleri çekebileceği için çok tercih edilmez yüzey alanı çok büyük olduğu ve bakteri oluşumu çok hızlı olduğu için pipo filtreler daha çok tercih edilecektir. Her ne kadar 50 litre akvaryuma dış filtre olmaz dense de yeni çıkan ve akvaryumun yanına asılan dış filtrelere daha sonra geçiş de yapabilirsiniz. Hatta pipo filtreyi dış filtrenin emiş borusuna takıp hem bakteri oluşumu devam ettirip hem daha iyi bir filtrasyona sahip olup hem de yavru balıklarınızı çekilmekten kurtarabilirsiniz. Tabi ki bu sonraki aşama ilk aşamada size fiyat performans bir akvaryum hedefimiz var.

Sonuç olarak, dayanıklı tür lepistes, pigme çöpçü, tül cüce vatoz, nerite ve ramshorn salyangoz, tilki kuyruğu, gül ve zeytin varyantları, mos çeşitleri ile duvar ve zemin dekoru, yeterli bir ışıklandırma (beyaz, mavi ve kırmızı renklerinin içerisinde olduğu), filtrasyon için de pipo filtre.

Karides akvaryumunuzu bu akvaryumu kurduktan sonra çok daha düşük fiyatlara kurabilirsiniz. Yaklaşık 30x30x30 küp bir akvaryuma önceki akvaryumunuza daha önceden eklediğiniz mossları kırparak elde edeceğiniz mosslar ile yeni dizaynlar yapabilir hatta onları da tele sarıp karides akvaryumunuza koyabilirsiniz. Karidesler için de vazgeçilmez filtre pipo filtredir. Fakat her karides varyantının farklı su değerleri vardır. Bu yüzden karides akvaryumunuza karides varyantına göre aktif toprak veya nötr toprak seçmeniz gerekebilir. Karides akvaryumunun da bitkili olması gerekmesi ona da iyi bir aydınlatma gereksinimi doğurur.

Samsun’da Atakent akvaryumdan bu bitkileri edinebilirsiniz. Tahminimce lepistes türlerine de göz atabilirsiniz. Akvaryumu uygun fiyata botanik pet shopa yaptırabilirsiniz fakat bitkilerini ve balıklarını pek sağlıklı görmemiştim en son. Balıklarınızı seçerken tutuldukları tanka ve karma olup olmadıklarına bakmanızı tavsiye ederim. En sağlıklısı internet üzerinden kendini kanıtlamış üreticilerden almak olacaktır. Fakat ben hala gidip fiziksel alışveriş yapmaktan zevk alıyorum. Bir gününüzü ayırırsanız güzel türler bulabilirsiniz. Merkezdeki akvaryumculara da göz atmayı unutmayın derim.

Yardımcı olabileceğim bir şey olursa mesaj atmaktan çekinmeyin lütfen.

Keyifli hobiler.[EDIT]egeulass,2023-08-17 23:05:53[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir