İlla ki osmos mu?


berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 23:04
Selamlar,
Bu aralar Ankara su değerleri artıyor( belediyeye göre 7.1 den 7.6 ya çıkmış). 7.6 ph değeri eve ulaşana kadar 7.8 e çıkıyor. Tds değerlerini ölçmedim, ölçmektende korkuyorum:) akvaryuma koyumca taştı topraktı derken değerler yükseliyor. Muhtemeldir ki kh da yüksek çıkıyor. Aralarındaki ilişkiyi tam net bilmesem de rilli karides beslediğim tankımdaki düzensizliği sezebiliyorum. Ölüm yok fakat karideslerin sınırları zorlanıyor, bunu anlamak için onlara bakmak yeter.

Mangrow kökü salınım yaptığı ve net olarak sonuçları bilinmediği için danıştığım insanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Daimi düşüş yaşattığı için catapa yaprağı vs. Tuzdu limondu zaten tercihlerim arasında yok.
Osmos cihazıyla suyu şebeke suyuyla karmak çok çok güzel bir alternatif fakat tabiiki pahalı.
Damacana suyla değirmen dönmez!
Eee napıcaz biz??? En ekonomiği osmos cihazı almakmıdır?
Bu işi pelet filtre malzemesi gibi malzemelerle mi dengelemek gerekir?
Nedir arkadaşlar kullandığınız metodlar?

Esasen ben sınırlı co2 vererek ph ı çok çok az değiştirip tds yi az miktarda arttırarak. Dozajların çok çok altında katkı ( gh+-montmorinellit) kullanarak değerlerin az miktarda hareketlendiği neşeli mutlu bir akvaryum hayal ediyorum:)))) şebeke suyuyla bu mümkün değil midir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2013 01:31
Merhabalar,

Öncelikle mangrow kökü kullanabilirsiniz hiç bir sorun olmaz hatta yararını fazlasıyla görebilirsiniz.
İkincisi Cabatta yaprağı devamlı düşme sağlamaz(keşke sağlasa) salgıladığı tenen maddesi ile yavruların gelişiminde büyük önem sağlar.
Üçüncüsü red rili karides için ozmoz kullanmanıza gerek yok. Kök ve yapraklar suyun pH'ını dengeleyeceklerdir.

Not: Neocaridina grubu karideslerin düşük pH'dan çok, yüksek pH'da daha rahat olduklarını gözlemledim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2013 02:42
Batu kardeşim,
Önerilerini en yakın zamanda deneyeceğim.
Deneyimlerini paylaşmandan çok memnun oldum. 1 senedir bu canlılarla ilgilenen bir acemi olarak birçok rivayetle karşılaşıyorum. Malum acemi olduğum içinde herbirini düşük dozlarda denemeye çalışıyorum. 1 senedir sınırlı sayıda yavru aldım. Buda beni endişelendiriyor. ( 10 red rilli den 35 e ulaştım )
Oldukça dikkatli bir gözlemci olarak, belki de biraz fazla müdahale ediyorum...
Herneyse konuyu detaylandırayım ki diğer okuyan karides severlerde faydalansın.

Mangrow un salınım yapması, her ne kadar ney olmasa da güvendiğim üretim yapan arkadaşlar tarafından tavsiye edilmedi. Kimi salınan maddelerin su değişimi esnasında şoklama yapmasından dolayı kimi ise nitrat sorunlarıyla karşılaştığını belirtti.

Catapa yaprağı için az ölçekte kullanıldığında nasıl somuç alınır bilemiyorum fakat çok miktarlarda ph ı 4.4 e kadar düşürdüğünü kendim ölçerek gördüm. O yüzden kullanmaktan çekindim.

Tanin maddesinin palamut meyvesinde olduğunu duydum onu da denemeyi düşünüyorum.

Zaman zaman gördüğüm ölen yavrular beni korkutuyor. 300-400 yumurta görmeme rağmen, 30-40 yavru almamın sebebini arıyorum:))

Bir ara önerilen dozun çeyreği kadar andazol kullandım. Halen akvaryumda çok çok az miktarda planaria mevcut. Cyclops veya benzeri zararsızlarda var.

Bitkiler için kullandığım ve günlük 0.2-0.3 ün üzerinde ph değişimine sebep olmayacak derecede co2 yi bir süredir kestim.

Bakalım ilerleyen günlerde bir değişim olacak mı göreceğiz.berkesim2013-11-01 02:42:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2013 14:40
10 adetten 35 adete ulaşmanız gerçekten ilginç, kaç litreydi akvaryumunuz? Ben 7 adetten 6 ayda ulaştığım sayı aşağıdaki videoda mevcut.

http://www.youtube.com/watch?v=NsjHkgsPSUA

Tekrar ediyorum Mangrow kökü kullanabilirsiniz. Meyve olarak değilde yaprak olarak kullanabilirsiniz ama capatta veya kızıl ağaç kozalağını tavsiye ederim.

Akvaryumlara ilaçla müdahalede bulunmayın plarnianın yiğeceği 2-3 yavru sizin kullandığınız ilaçla ölümlerin çok daha azıdır. Bu hemen öldürecek değil, bakterileri öldürüm sistemin çökmesine veya yavru almada anaçlarda sorun olabiliyor. Akvaryumlarınızdan bahsedebilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2013 15:09
42.5 litre, 35 lik küp ve dış filtre hacmi ile birlikte.
Riccia, aşırı kontrollü akvaryum içinde kesinlikle budamadığım anubias, az miktarda java moss, çınar ve tilki kuyruğu var.
Hagen kum ve bitki diplerinde toplamda 3-5 adet fıy gübre mevcut.
Mikroorganizma ve mont kullanıyorum. 2-3 günde bir.
Sera marka yem haftada bir çanak içinde.
Haftada bir çanak içinde akvaryumda kalmayacak şekilde haşlanmış sebze veriyorum.
Gnays ve gerçek bir fosil kaya mevcut.
Nadiren ( ayda 1) gh+ ve jbl 24 ve reefflower all inclusive gübre ( önerilen dozajın çeyreği kadar)
Standart enerji tasarruflu ampül ( co2 kullanımından zaten bahsetmiştim 0,2-0,3 ph değişimi olursa co2 vermeyi kesiyorum) günlük 6 saat kadar açık
Dış filtremde sadece seramik var karbon kullanmıyorum.
Haftada %30 su değişimi bir süre önce 3 günde bir yaptım planaria yüzünden, ayrıca eksilen su takviyesi yapılıyor, dinlenmiş musluk suyu min 2 gün dinlendiriyorum.
23-24 derece akvaryum ısısı.

Helena vardı suç üstü yapınca çıkarttım:) önerilen dozun çok çok altında andazol kullandım.

Haa akvaryum kurulum aşamasından da bahsedeyim 1 hafta boş çalıştı arkasından 1-2 hafta boyunca salyangoz ramshore ve adi salyangozlar eklendi, sonra bitkiler eklendi. 1-1.5 ay sonunda karidesleri eklemiştim. Tam hesapla da 6-7 ay oldu karidesler ekleneli.
Aslında buraya yazınca şuan bakıyorum, biraz fazlaca müdahale etmişim:))berkesim2013-11-01 15:12:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CATBALCAÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4719,3[/B]
Kayıt: 03/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 830
CATBALCAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2013 23:40
[QUOTE=berkesim]

Esasen ben sınırlı co2 vererek ph ı çok çok az değiştirip tds yi az miktarda arttırarak. Dozajların çok çok altında katkı ( gh+-montmorinellit) kullanarak değerlerin az miktarda hareketlendiği neşeli mutlu bir akvaryum hayal ediyorum:)))) şebeke suyuyla bu mümkün değil midir?[/QUOTE]

  Berk bey ben yaklaşık 3 ay önce kurduğum tankta (180lt) çeşme suyunda co2 ile phı 6.5 da tutup kristal ve arı karides (çoğunlukla hinomaru ve mosura ) bakıyorum . Tanktaki oksijeni 120 w floresan altındaki bol bitki ile sağlıyorum . Karideslere montmorillonit ,catappa, ceviz ve meşe yaprağı veriyorum . Çeşme suyu değerlerim Gh:7 Kh:3.5 . Osmos olmadan yaklaşık 1 aydır hiç karides kaybetmedim .  

 Kısacası osmos olmadan yaşatabiliyoruz ama üreme olurmu onu zaman gösterecek . Tahminim sağlıklı bir üreme için osmosun gerektiği yöndedir.
CATBALCA2013-11-03 13:28:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2013 14:52
İşte benim de böyle bir imkanım var, fakat yanlış biliyorsam düzeltin Co2 verdiğiniz sürece suyun sertliğini de arttırmış oluyoruz.  Bu da karideslerin kabuk değişimi esnasında ( özellikle yavruların ) zayıf düşmesine sebep oluyor.

Umarım üretirsiniz fakat sizin canlılar malum benimkilerden daha hassas.  Genede denemeye değer bence.

Bir diğer gözlemim ise, özellikle şu yurt dışı ihracat yapan üretici belgesellerinde tanklara sürekli co2 verildiği oldu.  Belki de tahminimden daha az etkiyodur.

Bu arada bir adet mangrow edindim.  Özellikle kulanılmış aldım.  Bir güzel haşladım:-) soğuk su sıcak su derken akvaryuma koydum.  Ertesi sabaha karideslerimden en büyüğünün atmayayım ama 40-50 adet yumurta ile zar zor hareket ettiğini gördüm:-)

Herneyse, bu konudan sanırım şu sonuç çıkıyor.  Uzun vadede alacaklarımız arasına ozmoz cihazını da eklemekte oldukça fayda var.  İster sade, ister karıştırılıp kullanılsın, osmosun alternatifi yok.  Heleki bizim gibi sert suları olan yerlerde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayalpÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 90
olcayalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 19:49
Merhaba.
Uzun süredir lepisteslerimle beraber karides besliyorum arı yada kristal değiller set akvaryumlarım var şuan yerim müsait olmadığı için kuramıyorum fakat ileride kurucam ve çoğunu karides türlerine ayırıcam.
Araştırmalarım doğrultusunda osmos'un üremede çok yardımcı olduğunu duydum 4sene önce kristal karidesleri gördüğümde hemen almıştım tanesi 15liradan fkat yavru alamamıştım aldığım yer üretim konusunda sır vermiyordu fakat akrabası su ürünleri mühendisiymiş öğrendiğim kadarıyla saf suyun üremede etkili olduğunu söyledi saf su dediğimiz osmos su zannedersem kısacası bende arıtma almayı düşünüyorum bide en büyük karides üreticisi çindeydi yanılmıyorsam tanklarındaki kumu merak ederdim hep en yakın gördüğüm oliver knoot diye bir kum hem bitki için hemde karides için yararlı olduğunu çoğu yerde okudum yanlız biraz pahalı 10litre'si en ucuz bulduğum yerde 130lira ama hayallerimi yaşamak için böyle fedakarlıklara değer diye düşünüyorum 
Sağlıklı Akvaryumlar.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir