Isıtıcı


AndreyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2018
İl: Ankara
Mesaj: 67
AndreyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 23:05
Isıtıcılarımız akvaryumlarımızda her balığın ihtiyacı olan baş ekipmanlarımızdandır.Genel olarak bir balık beslemek için optimum şartların sağlanması gerekir.Bu optimum şartlarda da ısıtıcı baş rollerden birini oynar.Peki bu optimum şartlar nedir?Akvaryumumuzda fiyat ve kalite performansını en iyi şekilde karşılayabilecek ekipmanların kullanımı ve bu ekipmanlardan da iyi bir filtrasyonundan yemlemesine ,arka planından ışığına akvaryumda olması gereken her şeyi sayabiliriz.

Isıtıcılarımız suyumuzu ısıtan kendi üzerindeki ayarı sayesinde istenilen sıcaklığa sabitlenen bir ekipmandır.Termostat sistemi ile çalışır.Termostat İskoçların 1800'lerde hayatımıza kattığı zaten kelime anlamı olarak suyu istenen ısıda sabit tutmadır.Akvaryum ısısın her zaman için sabit olması gerekir.Ve her balığın yaşayabildiği bir ısı değeri vardır.Isının sabit tutulmasındaki amaç balıklarımızın ısı değişimiyle beraber sıcaklık değişiminden etkilenmemesi,çeşitli hastalıklara yakalanmaması gibi bir çok neden sıralanabilir.

Istıcıların yazın ve kışın çalışması gerekir çünkü kışın ve yazın her zaman gece ve gündüz arasında ısı farkı vardır.Bu yüzden akvaryumunuzu bir termometre yardımıyla sıcaklığını kontrol edin ve ısıtıcınızın ayarı ile oynayarak sabit kalmasını sağlayın.

Isıtıcılarımız tamamen suyun içerisinde kalmalıdır.Su değişimi,Akvaryuma el ile müdahele etme,Ya da akvaryuma bir şey ekleme ve çıkarma esnasında mutlaka ısıtıcımızı fişten çekmeliyiz.Çünkü ani ısı değişiminde yüksek oranda sıcaklık artışı ve azalışı ısıtıcının camına zarar verebilir ve camda kırılma problemi olabilir.

Isıtıcılarımızın üzerinde yazan değerler bazen ısının istenen seviyede değil de 2-4 derece aşağıda veya yukarıda sabitleyebilir.Bu bir hata olabilir ama çözümü çok basittir.Hemen termometreden kontrol edilip ona gre ayarlanmalıdır.

Isıtıcılarımızı wattlarını akvaryum kapasitesine göre seçmeliyiz.25 wattlık bir ısıtıcı 200 lt bir akvaryumu ısıtamaz.Ve hiç bir ısıtıcın içindeki teller alev topu gibi olamaz.

Bunlar benim deneyimlerimdir herkesin deneyimine saygı duyuyorum.

Sağlıklı balıklar..

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=ZvIB4JOEWZ0[/VID]

[EDIT]Andrey,2018-04-20 20:03:19[/EDIT]

Beğenenler: [T]203352,ThanatoZek[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esensmlÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 204
esensmlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 23:48
Yazın ısıtıcı çalışması konusunda görüşünüze katılmıyorum, gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı akvaryumda canlı yaşamını tehlikeye sokacak kadar ciddi değildir. Bu ısı farkı da zaten ani bir değişim değildir.
Yaz aylarında akvaryum ısısı zaten 26-28 derece ideal sıcaklıktan daha yüksek olacaktır. Buda ısıtıcı işlevsiz kılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThanatoZekÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2018
İl: Ankara
Mesaj: 287
ThanatoZekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 00:07
[QUOTE=esensml]Yazın ısıtıcı çalışması konusunda görüşünüze katılmıyorum, gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı akvaryumda canlı yaşamını tehlikeye sokacak kadar ciddi değildir. Bu ısı farkı da zaten ani bir değişim değildir.
Yaz aylarında akvaryum ısısı zaten 26-28 derece ideal sıcaklıktan daha yüksek olacaktır. Buda ısıtıcı işlevsiz kılar.[/QUOTE]
Bu nerede yaşadığınıza bağlı. Karadeniz ve ya Doğu Anadolu' nun bazı bölgelerinde yazın sıcaklık 26'ya çıkmayabilir de. Gece gündüz sıcaklık farkında da akvaryumun hacmi önemlidir. Küçük bir akvaryum dışardaki sıcaklık değişimden çabuk etkilenebilir. Hacminiz genişse kısa vadede problem olmaz. Sonuç olarak ben yazıda yanlış birşey göremedim. Isıtıcının hem yaz hem kış kullanılması gerekir. Eğer bulunduğunuz ortamda hava yeterince sıcaksa ısıtıcı zaten çalışmaz.
İyi hobiler.

+1: [T]189508,NickYok[/T][T]173193,ityo39[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esensmlÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 204
esensmlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 00:42
Doğru söylüyorsunuz, bazı bölge ya da bölümler için geçerli değil bu durum. Ancak yine de gün içerisindeki sıcaklık farkı ani bir ısı değişimi gerçekleştirmez, çünkü gün içerisinde havanın en soğuk olduğu zaman güneşin doğmasına en yakın zamandır yani aniden bir soğuma görülmez. Yaz aylarında dediğiniz gibi bazı bölümler istisna olmak kaydıyla bu en soğuk zaman dilimlerinde dahi akvaryum ısısı yüksek olacaktır.

Sonuç olarak yazıda, yaz aylarında ısıtıcının bir işlevi olmadığı söyledim. Su sıcaklığının 30 derece olduğu akvaryuma 26 dereye ayarlanmış ısıtıcının kullanılması mantıklı değil bana göre. Sizinde söylediğiniz gibi zaten çalışmayacak olanı boşuna akvaryumda tutmak gerekmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmazonDreamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2018
İl: Sivas
Mesaj: 1923
AmazonDreamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 00:48
[QUOTE=esensml]Doğru söylüyorsunuz, bazı bölge ya da bölümler için geçerli değil bu durum. Ancak yine de gün içerisindeki sıcaklık farkı ani bir ısı değişimi gerçekleştirmez, çünkü gün içerisinde havanın en soğuk olduğu zaman güneşin doğmasına en yakın zamandır yani aniden bir soğuma görülmez. Yaz aylarında dediğiniz gibi bazı bölümler istisna olmak kaydıyla bu en soğuk zaman dilimlerinde dahi akvaryum ısısı yüksek olacaktır.

Sonuç olarak yazıda, yaz aylarında ısıtıcının bir işlevi olmadığı söyledim. Su sıcaklığının 30 derece olduğu akvaryuma 26 dereye ayarlanmış ısıtıcının kullanılması mantıklı değil bana göre. Sizinde söylediğiniz gibi zaten çalışmayacak olanı boşuna akvaryumda tutmak gerekmez.[/QUOTE]

Yaklaşımınız oldukça yanlış. Antalya mersin gibi yerlerde söylediğiniz varsayımsal olarak mümkün olsa da yine de bu riske girmeye değmez. Kuzey bölgelerde gece ile gündüz hava sıcaklık farkı 20 dereceye kadar çıkabilir ki oda sıcaklığı evlerimizde 24 olduğunda tankın içindeki su sıcaklığı maksimum 22 derece olur.

Ayriyetten çalışmayan ısıtıcıyı ne için akvaryumdan dışarı çıkartmak gibi bir işle uğraşsın insanlar[:?]

+1: [T]173193,ityo39[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esensmlÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 204
esensmlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 01:05
[QUOTE]Yaklaşımınız oldukça yanlış. Antalya mersin gibi yerlerde söylediğiniz varsayımsal olarak mümkün olsa da yine de bu riske girmeye değmez. Kuzey bölgelerde gece ile gündüz hava sıcaklık farkı 20 dereceye kadar çıkabilir ki oda sıcaklığı evlerimizde 24 olduğunda tankın içindeki su sıcaklığı maksimum 22 derece olur.

Ayriyetten çalışmayan ısıtıcıyı ne için akvaryumdan dışarı çıkartmak gibi bir işle uğraşsın insanlar [/QUOTE]

Bence sizin söyleminiz yanlış, hangi bölge ya da bölümde ekstrem bir durum söz konusu değil iken 20 dereceye kadar günlük sıcaklık farkı var ? Bence sorunuzu yanlış soruyorsunuz neden çalışmayan bir ekipmanı akvaryumda tutsun insanlar ? [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmazonDreamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2018
İl: Sivas
Mesaj: 1923
AmazonDreamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 01:15
Sivasta yaşıyorum günlük hava durumlarını kontrol edebilirsiniz sonuçta internet erişiminiz var. Burada uygulama genel bir tanıtım altında yapılıyor ve yeni başlayan kişiler yazdığınız şeyleri okuyor.

Size daha teknik anlatayım madem bu şekilde anlamıyorsunuz.

Sizin savunduğunuz tez küçük bir akvaryumu kaloriferin yanına veya üstüne koyan acemi arkadaşların düz mantık yaklaşımının açıklaması gibi.

2 derecelik bir ısı farkı sizi muhakkak etkilemeyecektir, çünkü evin içinde çıplak değilsiniz mutlaka üzerinizde bunu absorbe edecek bir kıyafet bulunur.

Durum balıklarda böyle değildir. Her gün 2 derece inip çıkan ısı ve bundan doğan dengesizlik balığın mukoza zarının gün be gün zarar görmesine ve giderek zayıf düşmesine sebep olacaktır. Balığın ölümü ani ve hızlı bir şekilde olmasa bile uzun vadede kesin ölümüne ya da hastalık kapmasina sebep olacaktır. Bu yüzdendir ki Türkiye akdeniz ve ege kıyıları gibi yaz aylarında oldukça sıcak olan 2 bölgeden ibaret değildir. Bu yazıyı Agrıda Erzincanda yaşayan yeni hobici kardeşlerimde muhakkak okuyacaktır.

Yanlış bilgilerle bu hobiye başlaması isteyecegimiz son şeydir[:)] [EDIT]AmazonDream,2018-04-17 01:16:04[/EDIT]

+1: [T]173193,ityo39[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esensmlÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 204
esensmlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 01:45
Burada hepimiz kendi doğru bildiğimiz fikirleri savunuyoruz. Biz insanları bir tercihe itmiyoruz ihtiyaç duyarsa kendisine mantıklı geleni yapacaktır okurlar. Sizinle anlaşamadığımız konu şu benim savunduğum durum yaz aylarında akvaryum ısısı ideal sıcaklığın üzerinde olacaktır. Bu durumda ısıtıcı kullanımı gerekmez.

Ancak sizin söylemleriniz yaz mevsiminde gün içerisinde akvaryumlar da 10 belki 20 derece bir sıcaklık farkı varmış gibi . Ben herhangi bir sıcaklık farkı oluşmaz demiyorum. Oluşacak bu fark sonucunda zaten akvaryum ideal sıcaklığın üzerinde olacaktır diyorum. Yine söyledim her bölge de bu durum söz konusu değil. Sizin görüşünüze göre akvaryumda 2 derecelik ya da 5 derecelik ısı değişiminin canlılara zarar verebilme ihtimaline karşı ısıtıcı kullanmalıyız, peki akvaryum 32 derece olursa ısıtıcıyı 30 dereceye ayarlayıp bu sıcaklığı korumaya mı çalışalım ?

Madem ısı farkı istemiyoruz akvaryumlarda, madem balık mukozası zarar görüyor. Neden akvaryumda sıcaklığı 26-28 dereceye sabitlemiyoruz ? Şimdi istisnai durumları kenara bırakıp yaz aylarında akvaryumlar da ısıtıcı mı kullanmak mantıklı yoksa soğutucu mu ?

Son olarak Türkiye de yaz aylarında sıcak olan bölgeler Akdeniz ve Ege bölgesi ile sınırlı değildir, Güneydoğu Anadolu Bölgesini ve Marmara bölgesi ayrıca İç Anadolu ya unutmamak lazım. Sonuçta yanlış bilgilendirmek istemeyiz ve bu bölgelerden arkadaşlarımız da okuyacaklardır elbet.

[EDIT]esensml,2018-04-17 01:52:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmazonDreamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2018
İl: Sivas
Mesaj: 1923
AmazonDreamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 01:53
[QUOTE=esensml]Burada hepimiz kendi doğru bildiğimiz fikirleri savunuyoruz. Biz insanları bir tercihe itmiyoruz ihtiyaç duyarsa kendisine mantıklı geleni yapacaktır okurlar. Sizinle anlaşamadığımız konu şu benim savunduğum durum yaz aylarında akvaryum ısısı ideal sıcaklığın üzerinde olacaktır. Bu durumda ısıtıcı kullanımı gerekmez.

Ancak sizin söylemleriniz yaz mevsiminde gün içerisinde akvaryumlar da 10 belki 20 derece bir sıcaklık farkı varmış gibi . Ben herhangi bir sıcaklık farkı oluşmaz demiyorum. Oluşacak bu fark sonucunda zaten akvaryum ideal sıcaklığın üzerinde olacaktır diyorum. Yine söyledim her bölge de bu durum söz konusu değil. Sizin görüşünüze göre akvaryumda 2 derecelik ya da 5 derecelik ısı değişiminin canlılara zarar verebilme ihtimaline karşı ısıtıcı kullanmalıyız, peki akvaryum 32 derece olursa ısıtıcıyı 30 dereceye ayarlayıp bu sıcaklığı korumaya mı çalışalım ?

Madem ısı farkı istemiyoruz akvaryumlarda, madem balık mukozası zarar görüyor. Neden akvaryumda sıcaklığı 26-28 dereceye sabitlemiyoruz ? Şimdi istisnai durumları kenara bırakıp yaz aylarında akvaryumlar da ısıtıcı mı kullanmak mantıklı yoksa soğutucu mu ?

Son olarak Türkiye de yaz aylarında sıcak olan bölgeler Akdeniz ve Ege bölgesi ile sınırlı değildir, Güneydoğu Anadolu Bölgesini ve Marmara bölgesi ayrıca İç Anadolu ya unutmamak lazım. Sonuçta yanlış bilgilendirmek istemeyiz ve bu bölgelerden arkadaşlarımız da okuyacaklardır elbet.

[/QUOTE]

Tamam siz haklısınız[:/]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThanatoZekÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2018
İl: Ankara
Mesaj: 287
ThanatoZekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 02:11
Isıtıcı mı mantıklı soğutucu mu sorusu çok mantıklı değil. Akvaryuma soğutucu dâhi taksam ısıtıcım akvaryumun içinde durur her ihtimale karşı. Gerekirse çalışır gerekmezse de çalışmaz. Kimseye bir zararı dokunmuyor sonuçta sadece önlem. Zaten termostatın mantığı da bu. Yoksa 20 derecede ısıtıcıyı takıp istediğimiz ısıya gelince akvaryumdan çıkarırdık artık gerekmiyor diye. Demem o ki küçük akvaryumlarda gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı bile ısıtıcı olmadan balığı etkiler. Göreceli bir kavram değil. Ha misal 300 litre akvaryumunuz vardır, Antalya'da yaşıyorsunuzdur o zaman sadece soğutucuyla götürün. Çok ta tartışılacak bir konu değil. 32 derece akvaryumunuz varsa da fan takarsınız yine ısıtıcı içerde durur, olursa aşırı soğumayı önler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AndreyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2018
İl: Ankara
Mesaj: 67
AndreyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 08:15
Isı ve sıcaklık birbirinden farklı kavramlardır.1-2 derecelik bir sıcaklık değişiminde büyük oranda ısı yani enerji kaybı ya da artışı görülmektedir.Bu da balıklarımızın hastalık kapmasına veya kötü yönde etkilenmesine yol açar.Benim kendi görüşüm akvaryumdaki termometreye göre sıcaklık sabitlenmelidir.Isıtıcın görevi suyu ısıtmanın yanında ısıya sabit tutmaktır. Çünkü ani enerji kaybı ya da artışı balıkların mukozalarına ciddi zararlar veriyor.

Sağlıklı balıklar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolungacÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2018
İl: Antalya
Mesaj: 428
SolungacÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 21:33
[EDIT]DeadRaven,2018-04-27 20:59:32[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2199
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2018 14:21
10.000 mesaj sonunda gelinen nokta ısıtıcı/termostatlı modern ısıtıcılardan bahsediyoruz, kışın gereklidir, yazın çıkarsak olur mu çıkarmayalım mı?? Çok yersiz bir tartışmaya dönüştü konu maalesef. Yaz aylarında su sıcaklığı 26-30 derece arasında oynarken ısıtıcı 26 C ye ayarlıysa zaten devreye girmeyecek ama çıkartmak demek yaz sonunda tekrar kalibre etmek demek tekrar acaba doğru sıcaklığa getiriyor mu vs diye uğraşmak demek. Ben ısıtıcının bir kere ayarlandıktan ve istediğimiz sıcaklıkta çalışmaya başladıktan sonra hiç ama hiç ellenmemesi taraftarıyım. Özellikle bu forumda yapılan yanlışları okudukça insanları da bu şekilde yönlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Yazın sıcaklık 30 a çıkıyorsa soğutucu veya fan elbette gerekli olur, ama unutmayın ki yazın insanlar tatile gidebilir, iş seyahatine çıkabilir, 3-5 gün akvaryum kendi haline terk edilebilir, bu durumda olası 2-3 derecelik hava sıcaklığında düşüş, fan nedeniyle su sıcaklığını aşırı düşürebilir, böyle ekstra durumlarda bir güvenlik önlemi olarak ısıtıcının akvaryumdan çıkartılmaması uygun olacaktır. Öneri verirken ideal durumların dışındaki olasılıkları da düşünmek gerekir.

+1: [T]205438,Andrey[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir