İşte Amerikan Rüyası


Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 15:43
Silis kum, bünyesinde kalsiyum karbonat içerebiliyor. Bu nedenle "kesinlikle salınım yapmaz" demek fazla iddialı bir yorum olur. Amerikan akvaryumlarında kullanmadan önce test edip almak en mantıklısı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 16:03
Quartz kumum yok, hiç bir tankımdada olmadı şimdiye kadar dolayısıyla qurtz denen kum hakkında kendim kişisel bir tecrübe edinemedim malasef.

Silis derken hangi silis, neye göre, kime göre silis tartışması ortayaca çıkacaktır tabi. Şöyle diyim o zaman bendeki silis bu etkiyi yapıyor ama tabi sizlerdeki silis ne yapar teker teker tüm şu üstte yazdıklarımı denemeden boş kağıt okumaya gerek yok tabi :)

Piyasada var olan kuma adam bakıyor rengi hafif sarıysa silis diyip yolluyor akvaryumcuya, akvaryumcuda o isimle satıyor tabi... Piyasa en tanınmış, forumda reklamı en çok yapılan hemen her esnafla kumu almadan önce görüştüm malasef hemen hiç birinin sattıkları kum hakkında net bir fikirleri yok.

Bana gelen silis sağolsun forumdan bir arkadaş aracılığıyla geldi, ne yapıp ne yapmadığını kendim test edip netleştirdim ama sizdekiler için bir genelleme yapmam güç malasef. Taviyede bulunmak adına kumunu kimse bir kerede 20 kg 50 kg almasın. Alanıcak kumdan önce bir kilo alınıp küçük bir tankta sadece hava hortumuyla bir hafta bekletip devamlı test edin. Musluk suyuyla aynı değerleri bir hafta koruyorsa sorun yok ama korumuyorsa bir daha dönülmez bir hataya düşmemek lazım. Şimdi bendeki silis mübarek kum değil karbonat. Reçineyi bile 24 saatte şi,şirdi ki normalde o reçine koca bir evin 24 saat suyunu yumuştmak için tasarlanmış ve 6 ayda bir kere değişmek yeterli :)) Siz düşünün artık yaptığı salınımı...

Görkem silis ile 6.2 yakalamanda bana imkansız geldi aga keşke bendeki ekipmanlarla gelip suyunu ölçebilseydim. Şimdiye kadar su yumuşatmak için uğraştığım kadar inan 40 bin üyeden 40 tanesi uğraşmamıştır. Ne seachem tech support kaldı, ne arıtım evlerinin genel müdürlükleri, nede bizim forumun deli mucidi Onur (Unotim123) ben tabanında suyu tamponlayan bir kumun olduğu bir sistemde su yumuşatmanın mümkün olduğuna inanmıyorum. Salınım yapmayan bir kum dahi olsa Türkiye'de reverse osmos olmadan 6 gibi bir ph ın mümkün olduğunada inanamıyorum lütfen alınma, asla kasıtlı bir hata yaptığına inanmam ama 7.2 ile 6.2 arasında 10 kat fark var yani daha anlaşılır bir şekilde konuşmamız gerekirse 7.2 olan suda atıyorum 10x mg, ca, na varsa 6.2'de sadece x oranında var demektir. Sudan 9x mg ,ca ve na elementlerini reverse osmom dışında hiçbir kuvvet sudan söküp alamaz diye düşünüyorum.

Forumdaki hatta ve hatta yanlız akvaryum.com değil diğer hemen her sitenin makalelerine bakacak olursak mangrovların yatilerinde suyu yumuşattığı yazar ama şimdiye kadar hiç şu kadar mangrov kök şu kadar suyu şu kadar yumuşatır gibi net bir makale okudun mu sen ?

Okumadaın sanıyorum çünkü köklerin suyu ne kadar yumuşattığı, zeolitin suya ne etki yaptığı, lav kayasının suya ne alıp sudan ne verdiği tamamen farazi bir bilgi ve kimse net birşey söyleyemiyor. Ben bu işlerden birbirleriyle çelişen onlarca makale ve yazıdan sıkılıp gidip taa hong kong'tan Ph monitor(tester değil monitör diyorum 7/24 gösteriyor) aldım ve artık makalelere değil kendi testlerime güveniyorum. Mango kökleri suyu felan sanıldığı gibi yumuşatmıyor kardeşim. 600 700 litre bir tankın 7.7 olan ph ını köklerle 7.6 ya bile indiremezsin istersen balığa yüzgeç çırpacak alan bırakma yine hikaye...

Konu başlığını dağıtıyorum bu arada üzgünüm. Gerekli görülürse konu başka bir başlığa taşınabilir.
Demasonilover2011-06-03 16:05:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 16:16
Bahri alınacak bir durum yok. Bilgi paylaşıyoruz, bu bilgileride tecrübe ile elde ediyoruz. Senin tecrüben bu yöndeyse bunu paylaşacaksın tabikide.
 
Ben kumumu dökümcüden aldım. Dökümcünün döküm yaparken kullandığı kum ne ise o kum var bende. Hafif altın sarısına dönük toz gibi bir kum.
 
Suyun 6.2 ph çıkmasına inanmıyorum demişsin valla bende Önder abinin test kitinin yalancısıyım. Ben gidip test kiti alıp senin gibi detaylı incelemedim tabi, test ettik ve ph 6.2 çıktı. Bu kadar! Test kiti bozuktur o ayrı onuda Önder abiye sorucaz artık.
 
Konu Amerikanlar ile ilgili olduğu için konuyu dağıtmıyorsun bence, yararlı bir tartışma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

L-serisiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2009
İl: Antalya
Mesaj: 518
L-serisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 17:03
Silis kum nerede kullanılıyor,normalde?Belki farklı markadır ya da farklı bir işlev içindir.Öğrenmem çok iyi oldu yoksa ben yarınki sınava bağlı olan akvaryuma direk 40kg silis kum alcaktım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 17:18
Hakaret içermeyen tüm tartışmalar, özellikle bu tarz bilgilendirici olanlar oldukça faydalı.
Silis kum; ağır sanayiden inşaata her yerde kullanılıyor. Maden ocaklarından alınıp ıvır zıvırdan temizleniyor, kurutuluyor vs vs. Silisin kalitesi, derecesi de vardı yanlış hatırlamıyorsam.
Hangi şehirden geldiği, hangi madenden çıktığı mutlaka farkediyordur.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 17:38
Yok tartışma tabiki yararlıda direk amerikan rüyasıylamı alakalı su kimyasıylamı o konuda kararasız kaldım, siz dağılmıyor diyorsanız sorun yok benim için. Silis bence ne olduğu belirsiz, muammalı bir kum, alınacaksa ya dediğim gibi önce en az 3 5 gün suda bırakılıp test edilmeli yada en güzeli, en ekonomiği ve en güzel görüneni bana göre bej kuvars kum. Nerden buluruz, nasıl emin oluruz, silisteki gibi salınım yapmayacağını derseniz benden size bir güzellik daha :)

Yaşadığınız şehirdeki klor asit gibi yüzme havuzu kimyasalları satan bir firmaya gidip kum filitrelerinde kullanılan kumdan temin etmeniz. Hem çok ucuza gelecektir, hemde yüz yüz suyu sertleştirmeyecektir bu kum lakin kum filitresindeki kum havuz suyunu sertleştirecek olursa otelcilerla aralarında çok ciddi sorunlar çıkar çünkü suyu 7.2- 7.0 civarlarında stabil tutabilmek için biz otelcilerin tamamı suya HCI denilen hidroklorik asit dökeriz ki varili 250 liradır ve kimse bu maddeyi bolca kullanmak istemez :)

Görüntüsüne gelince silisten ayırt etmek bile güç, kuvars yapısı dolayısıyla kirlenip pislenmez ve midye kırığı gibi gözenekli olmadığı için kolay kolay yosunlanmaz, tek sorun kuvars yapısı nedeniyle ışığı diğer kumlara oranla daha fazla yansıtır avantajı daha parlak daha ferrah bir görüntüyken dej avantajı ise yerdeki kumun özellikle yoğun ışık altında, heleki fotoğraf çekerken birazcık yansıtma yapmasıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 18:59
         Sertlik derecesi çok yüksek, ters yıkamaya elverişli, doğal yollardan elde edilmiş ve TS EN 12904 standartlarına uygun olarak üretilen FİLTRE kumudur.

Kırma yolu ile elde edilen kuvars kumları köşeli olduğu için ters yıkamaya elverişli değildir. Ayrıca kırma kuvars filtre kumlarında, kırma ile elde edilmesinden dolayı kumun yüzeyinde çatlaklar oluşabilir. Bu da kırılganlığı arttırır ve zamanla uniform kat sayısını değiştirir. TS EN 12904 uluslar arası standartlarına görede filtre kumuna en uygun kum doğal yollardan elde edilen kırma olmayan silis(Kuvars) kumlarıdır. % 90-98 Silisyum Dioksit (SİO2)’dir.
Filtre kumları yüksek silisli olduğundan havuz kimyasallarına, asit ve diğer etkenlere karşı çözünüp suyu kirletmez ve miktar azalması yaşanmaz.
Filtre kumları içme suyu, atık su arıtma tesisleri yüzme havuzları, kapalı devre kazan filtrelerde güvenle kullanılır.
Filtre kumu seçiminde dikkatli olmak ve TS EN 12904 standartlarına uygun ürün seçmek ileride sizlerin para, zaman, ve itibar kaybına uğramanızı engelleyecektir.


Böyle bir bilgi buldum umarım faydası olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre KaradumanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 887
Emre KaradumanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 19:26
Bende işim gereği havuz arıtma tesisinin  yurt dışına gümrüğünü yaptım.Burada havuz arıtmasında silis  kum kullanıldığını gördüm.Ancak toprak yiyen türlerini besleyen biri olarak 0 nolu silis kumu t.yiyenleri besleyenlere tavsiye etmiyorum.Suyu bulandırıyor devamlı kum elediklerini düşündüğümüzde.1'nolu silis daha uygun diğer  2. akvaryumda onu gördüm. retroculus2011-06-03 19:34:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 20:20
Arkadaşlar,
 
Silis kum ile kuartz kum aynıdır. İkisi de temelde SiO2'den oluşur. En önemli farkları tane boyutudur. Dikkat edin, kuartz kum olarak satılan kum daha iri, silis kum ise küçük tanelidir (çiğ köftelik bulgur ile pilavlık iri bulgur gibi. Aç olunca örneklerde yemek üzerinde oluyor, kusura bakmayın )
 
Silis kum, doğrudur, arıtmada kullanılır. İçme suyu arıtımında kum filtrelerinde mesela, katı madde vb şeyleri tutmak içindir. İnsan sağlığını olumsuz etkileyecek bir kimyasal salınmadığı için kullanılmasının zararı yoktur. Ama su arıtımında suya bir miktar kalsiyum salmasının veya biraz sertleştirmesinin burada bir önemi yoktur, çünkü amaç çok farklı.
 
Kum alındığı yere göre, içerisinde kalsiyum karbonat içerebilir. Bu da hem sertlik hem de tamponlama demektir. Kalsiyum karbonat, pek çok mineralle birlikte ham olarak bulunabilir. Örneğin, ham kaya tuzlarında bile olabiliyor. İşlenmişlerde bu giderilmiş oluyor.
 
Silis kumun salınım yapıp yapmadığını öğrenmek için, tuz ruhu kullanılabilir. Sertlik testi bu konuda fazla bilimsel ve dolambaçlı bir yol, bence.
 
Konunun burada gündeme gelmesi, bazı şeylerin hatırlanması için (Amerikanlar konusunda) bence faydalı.
 
Genelde bu konuyu okumakla yetiniyorum, ama yazma gereği duydum. İyi hobiler dilerim.
barbarossa2011-06-03 20:55:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 21:26
Kimyasal anlamda silis ile quartz kum aynı olabilir hiç bilgim yok açıkçası fakat görüntü olarak birbirlerinden çok farklı kumlar. Buradaki havuz kimyasalı satan firmalar kendilerinin quartz kum kullandığını iddia ediyor ve plastik kaplarının üzerindede silis değil quartz yazıyor. Havuz kimyasalları satan firmaların kumları suyu tamponlamıyor buna eminim fakat silismidir quartzmıdır benimde şimdi kafam karıştı açıkçası. Bildiklerini paylaşan arkadaşlara teşekkürler. Demasonilover2011-06-03 21:30:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 21:46
Bahri bey,
 
silis kum denildiğinde, çoğu kişinin aklına deniz kumu gibi krem veya beyaz renkli kum gelir. Ama kumun kimyasal bileşenine göre bu değişir. Silis / kuartz kumun genellikle % 90'ı veya daha fazlası SiO2'dir. (Esasen silis, kuartzın öğütülmüş halidir.) Kalanı (mesela SiO2 dışında kalan % 10 'luk içerik) ise rengi verir (bildiğim kadarı ile). Burada SiO2 dışında kalan bileşim, içerik ön plana çıkar. Silis kumun bej, beyaz, siyah vb renkte olanları var (doğal olarak).
 
Aşağıdaki linkte mesela bir örnek var, kimyasal bileşimini vermişler. SiO2 içeriği yüksek, çeşitli mineraller de var. CaO (kireç) az miktarda olsa da mevcut.
 
"TUVENEN" numune'nin "KİMYASAL ANALİZ" SONUÇLARIDIR
Örnek No Lab. No SiO2 Al2O3 Fe2O3 MnO MgO Cao Na2O K2O TiO2 P2O5 Kızdırma Kaybı Toplam
T1 6106 90,24 4,59 0,15 <0,01 <0,01 0,27 0,03 2,98 0,04 <0,01 0,54 98,84
Yıkanmış (Mamul Madde) Kuvars Kumunun
"KİMYASAL ANALİZ" SONUÇLARIDIR
Örnek No SiO2 Al2O3 Fe2O3 MnO MgO Cao Na2O K2O TiO2 P2O5 Kızdırma Kaybı Çözün meyenler Toplam
T1 97,50 0,625 0,135 0,007 0,010 0,015 0,010 0,165 <0,001 <0,001 0,130 1.201 98,84
 
 
Kalsiyum içeriğini tuz ruhu ile ölçebilirsiniz. Köpürme varsa, Amerikan tankları için ideal değildir. Bu her silis kum örneği için geçerli değildir. Ama karşılaşılabilecek bir durumdur. Esasen işin özü de burada gizlidir. Aklınıza takılıyorsa, bu testi yapıp, sonucu görebilirsiniz. Zaten hangi akvaryumcu neyin kimyasal bileşimini veriyor ki
barbarossa2011-06-03 21:49:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 22:26
Serkan Bey öncelikle ilginiz için teşekkürler. Silis ile kuvars kumun aynı kumlar olduğunu yıllardır ilk defa sizden duyup, öğrendim. Hala daha bir takım soru işaretleri var aklımda açıkçası...

Tuz ruhu testi yeterlidir savınıza kesinlikle katılmıyorum ve yanıldığınıza eminim lakin benim kumumda köpürmüyor ama 6 ay tonlarca suyun Gh değerini 5 düşürebilecek bir reçine benim tanka 24 saat dayanamadı. Sağdan, soldan okuduğum, duyduğum bir bilgi olsa bu kadar kesin konuşmazdım. Tuz ruhu, porçöz, asit testleri bir madenin suya salınım yapıp yapmadığını bizlere kesin olarak söyleyemez. Kumun ne gibi bir salınım yaptığını kesin olarak öğrenmek istiyorsak tek çare yine sıvı yada digital test kitleridir.

Birde bir sorum olacak izninizle : Yukarıdaki tablolarda sanırım üüstteki silis alttaki ise kuvars kum analizi. Her iki analiz tablosundada bir miktar Cao içeriğinin mevcut olduğunu görüyoruz. Bundan her iki kumunda suyu sertleştireceğini ve dolayısıyla kuvars kumun bile güvenilir olmadığı sonucunu mu çıkarmalıyız ?
Demasonilover2011-06-03 22:39:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 22:57
Bahri öncelikle şunu belirteyim görkemin tankında yaptığım ölçümde 6,2 çıktığı günlerde ölçüm yaptığım alette herhangibi sorun olup olmadığını öğrenmek için kısa bir süre öncesinde kalibrasyon yapmıştım. Son zamanlar yaptığım ölçümlerde aletin yanlış ölçütüğünü düşünmeye başlamıştım ki senin yazını okuyuna kadar ,1,5 ay öncesinde kurduğum 50 litrelik akvaryumda 5 kilo maltepeden aldığım 0 numara silis kum kullandım akvaryumun içerisine mangrov ve meşe yaprağı ekledim 1 ay sonra ölçüm yaptığımda gösterge 8,1 diyordu. Şİmdi o kumu test etmek için bazı denemeler yapacağım konuyu gerektiği yere açıp burada da linkini paylaşırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 22:58
Daha önce amerikanlarda midye kırığı ve diğer bitki kumlarını denedim.En iyisi dere kumuydu.Quartz kumlar kırıldığı için sivri kenarları çok fazla,bunun iyi olmadığını balıkların kum ile ilgilenmemelerinden bile anlayabilirsiniz.Doğal silis kum ile yapay makine yapımı silis kumu kıyaslasak,ben doğal olanı seçerdim.Ama piyasada satılan kumların hiç birinin doğal silis kum olduğunu sanmıyorum.Neden diyeceksek sanayide özellikle ağır sanayide(kalıp,pig ve diğer metal dökümlerde)çok yüksek oranlarda silis kum kullanıldığı için türkiyede çok fazla silis kum üreticisi var.(Klasik kum kırma makinesi)Bu kadar silis kum üreticisi varken biz doğal silis kumu nerden bulacağız?
Dere kumu ise yıllarca suyun içinde akıntıyla uçları yuvarlaklaşmış.Balığı yaralamaz zarar vermez v.s.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir