İstenmeyen salyangozlara son


oscar.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 177
oscar.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2009 23:34
Herkese merhaba,

uzun süre önce karides akvaryumumda camda yaklaşık 1 cm boyunda kabuksuz, sülük benzeri bir canlıya rastladım.

biraz araştırdıktan sonra balık kenesi olarak da adlandırılan genelde japon balıklarının üstüne yapışarak kan emen bir asalak olduğunu sanıp, akvaryumda balık olmadığı için fazla önemsememiştim.
daha sonra bu canlının camda dolaşan salyangozlara saldırıp içlerini yediğine şahit oldum. Bu gün de karideslerle ilgili araştırma yaparken bir web sitesinde canlının "snail leech" yani salyangoz asalağı olduğunu öğrendim. Başkaca fazla bilgiye de ulaşamadım.

bulduğum sitede sadece salyangoz yiyerek beslendiği, başka bir tehlikesinin veya zararının olmadığı yazıyordutabii araştırmak var, araştırmayı bilmek var. Araştırmayı bilen ve yapan abdullah üzümcü sayesinde bu canlı ile ilgili bayağı bilgi edindik ve içimiz rahatladı. Kendisine teşekkür edip, onun satırları ile devam edelim.

ismi "salyangoz sülüğü" (helobdella sp. ). ..Bunların sadece salyangozlar ile beslendikleri bildiriliyor. ..Balıklar ve diğer canlılar için tehlikeleri yokmuş. ..Dar olan ön kısımlarında gözleri var ancak sadece ışık varlığını veya yokluğunu, ışık şiddeti değişimlerini algılıyormış. .."av"larını daha çok tat/kokularından (chempreception) ve meydana getirdikleri dalgalanmaları sensilla adı verilen mekanosensör duyuları ile algılayarak (mechanoreception) saptıyorlarmış. ..Avlarına yapıştıklarında ağızlarından çıkan, "proboscis" adı verilen uzantılarını avlarına saplıyorlar ve avlarını -tabiri caizse- içiyorlar. ..



beslenme şekline değinmiştim ancak şunu da ekleyeyim. ..Bunlar genelde avlarının üstüne topluca "çullanıyor"larmış ve kısa bir süre zarfında tamamen salyangozu boş bir kabuk haline getiriyormuş. ..

peki helobdella sp. 'ler nasıl akvaryumlarımıza geliyor. ..Yanıt çok enteresan: elma salyangozları (pomacea sp. ) ile. ..Enteresan çünkü helobdella sp. 'ler ile pomacea sp. 'lerin simbiyotik yaşadıkları iddaa ediliyor. ..Yani helobdella sp. 'ler pomacea sp. 'lere zarar vermiyor. ..Kommensal bir simbiyoz olabilir. ..Yani tek taraf fayda sağlıyor diğer taraf zarar görmüyordur. ..Buna göre salyangoz sülüklerinin elma salyangozlarından ayrılmaları belki üreme belki de hayatta kalma oranlarını etkiliyor olabilir. ..Çalışmada mahiyetinin anlaşılamadığı vurgulanıyor. Http://www. Shrimp-diseases-online. Com/snailleech. Htm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s4m1c4nÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2009
İl: Bolu
Mesaj: 61
s4m1c4nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2009 22:50
Salyangoz yiyen salyangozun kabuksuz hali gibi. Eğer aşırı üremiyorsa salyangoz temizliğinde çok etkili kullanılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 485
kadirhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2009 01:32
Çeviri ve bilgiler için teşekkürler. Ben her ne kadar akvaryumlarımdaki salyangozlardan şikayetçi olmasam da merak ettim: Bu canlılar kontrollü olarak salyangoz nüfusunun azaltılmasında kullanılıyor mu? Yoksa siz bu canlıyı bu amaç için kullanabilir miyiz diyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mkgurkanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2006
İl: Antalya
Mesaj: 6
mkgurkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2009 02:34
Harikasınız.

Bu canlı benim akvaryumumda da vardı. Uzunca bir süre gözlemledim ve meraktan kudurdum. Bir türlü ne olduğunu bulamamıştım. Ancak bu canlı benim akvaryumumda mevcutken hiç salyangoza rastlamadım. Daha sonra bu canlı kayboldu ve ben akvaryumuma yeni bitkiler koyduğum zaman o bitkilerle gelen salyangozlar ortalığı sardı. Bu canlı salyangozdan ziyade benim sık yemlemelerimden ekmeğini çıkarıyordu gibi düşündüm. Ancak 2 mm kadar boyunda ve cama yapışıp adeta kayarak ilerleyen bu yaratığı çok iyi biliyorum.
Bu canlı varken demasonilerim sık sık kaşınıyorlardı diye hatırlıyorum. Tabii bu söylediklerimin üzerinden uzun zaman geçtiği için de hiç birinden tam emin olmadığımı eklemeliyim.

Teşekkür ederim. Bir şey daha öğrendim.
Kemal


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscar.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 177
oscar.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2009 18:27

Bu canlılar bir tanıdığımın akvaryumun da mevcut ve şu an salyangoz nüfusunu kontrol altına almış durumda. .


Teşekkür Edenler: [T]201321,caner3987[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LiLPlayyaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 30
LiLPlayyaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2009 19:27
Benim tankımdada sizin istemediğiniz salyangozlardan var. Çok da işime geliyo kabuklarını kırıp balıklarıma yediriyorum (:

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir