Japon Balığım Kafa Atıyor


aliorhanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2020
İl: Kütahya
Mesaj: 3
aliorhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2020 14:10
Yıllarca canlı doğuran besleyip bıraktım. Geçen sene kızıma bir akvaryumcu 23 Nisanda 2-3 cm boyunda bir japonu hediye edince 1 gün fanusta idare edip gidip 10 lt. küçük bir akvaryum aldım, motoru, taşı, aksesuar ve yanına aynı boyda bir japon. Balıklar küçük olduğundan 2 balığa yeter diye düşündüm. Balıkları aldığımda 6 aylık olsalar toplamda 2 yaşına geldiler. 2 balık çok kirenmediğinden ayda bir %90 su değişimi ve ayrıntılı temizlikle arada marul, ıspanakla 24 saat hiç kapanmayan motoru ve kendi yaptığım ışık sistemiyle 1,5 sene hiç sorunsuz geçirdik. 2 gündür biri çok sakin-çok agresif, sık sık dibe yatıyor, sonra normale dönüp çok hareketli yüzerken bizim tabirimizle suya kafa atmaya başlıyor, bir süre bunu sık sık yaparak tekrar dibe inip yatarak dinleniyor. Bu arada izlerken gülmekten kendimizi alamıyoruz. Bu tür birşey ilk defa oluyor ve diğer balıkta garip garip onu izliyor. Yem falan yiyiyor. Dün gece baktığımda sabaha ölür demiştim çünkü yüzerken aniden kontrolsüz biçimde dibe çöküyordu. Sabahtan beri yine çok agresif yüzüp su dışına kendini atmaya çalışıyor. Temiz olmasına rağmen suyu yüzde 50 tazeledim ve dip çektim, çok az kaya tuzu ve metilen mavisi damlattım. Oksijende sıkıntı olması mümkün değil motor dışardan şelale şeklinde 24 saat hiç kapanmaz. Balığa baktığımda fiziki hiç bir sorun yok, dışkılama normal benek falan hiç yok. Baya baya dipte yatıp gücünü toplayıp agresif biçimde yüzüp suya kafa atıyor. Bu konuda bilgi verecek arkadaşlara teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OuuzÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 400
OuuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2020 17:55
Belki stresten olabilir. Video ya da fotoğraflar eklerseniz daha iyi yardımcı olunabilir. 2 adet japon balığı için 10lt çok düşük bir hacim bu da bir çok şeye sebep olabilir.

Teşekkür Edenler: [T]224806,aliorhan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2020 01:47
Öncelikle mesajınızdaki fark ettigiml yanlışları düzeltmek istiyorum. Sonra sorunuza geleceğim.
1. Japonlar küçük bile olsa balık başına en az 20 litre düşmeli. Bu normalde 40-50 litredir, ama henüz küçük olan balıklarda biraz daha düşük olabilir. Yani 10 litre bir japon için bile uygun değilken iki japon koymuşsunuz. En kısa zamanda, en az 60 litrelik bir akvaryuma geçin.
2. Japonlar suyu çok kirletir. 10 litrede iki japon besliyorsaniz değil ayda bir, haftada birkaç kere su değişimi yapmanız gerekiyor. Ki sağlıklı, balık ile hacim oranı düzgün akvaryumlarda bile haftada %30 su değişimi yapılıyor. Siz bunu bir aya çıkartmışsıniz. Buda balıkların hiçbir zaman tam olarak sağlıklı olmamasına neden olur ve ömürlerini kısaltır. Ayrıca %90 gibi büyük oranda su değişimi ve her ay ayrıntılı temizlik o esnada balığı strese sokar ve biyolojik döngüye zarar verebilir.
3. Oturmuş (biyolojik döngü başlamış, üstünden zaman geçmiş) akvaryumlara ilaç kullanmamaniz gerekir. Metilen mavisi dış parazit ve mantarlarda kullanılan bir çeşit ilaçtır ve filtrede bulunan yararlı bakterilerin büyük çoğunluğunu yada hepsini öldürür. Bu, acil bir durumda balıkların daha kötüye gitmesine neden olabilir. Bir daha ana akvaryuma ilaç kullanmaktan kaçının ve metilen mavisini de belirli durumlar dışında kullanmayın.

Balığınızin yaptığı davranışı anlamamız için bir video iyi olur. Ama galiba denge bozukluğundan bahsediyorsunuz. Bu yemlemeden yada hava kesesinden kaynaklı bir durumdur. Su yüzeyinde yada dipte hareketsiz bir biçimde durduğu vakit hava kesesinde problem var demek. Suyun içinde dengesi bozularak yüzüyor ise yemden kaynaklı bir durum. Yeminiz kalitesiz ise yada fazla yemleme yapıyorsanız balıkta denge sorununa yol açabilir.

Teşekkür Edenler: [T]224806,aliorhan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliorhanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2020
İl: Kütahya
Mesaj: 3
aliorhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2020 16:37
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=dWEqvHMibuw[/VID]Yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil, aslında sadece kızımı düşünerek kurmuştum, balıklarda çok küçüktü fanusa koymaktansa yerine aceleden gidip 10 lt. akvaryum ve ekipmanını aldım. 1,5 senedirde iyi bir yem ve arada marul, ıspanak veriyordum. Bu durum 3-4 gündür var, hani denizde gölde su üstüne sıçrar ya seri halde 3-4 kere yapmaya devam ediyor sonra gidip kısa bir süre dipte yatıyor. Dengesiz yüzme yok, gayet güzel yüzüyor, sadece su üstüne çıkması ve kısa süre dipte yatması var, sanki hızlı hızlı soluk alıyor. Bu yaptıklarını görmeyen biri gayet sağlıklı bir balık teşhisi koyar, 2 gündür bezelye veriyorum ve sarımsak suyu ile harmanlanmış yem tozunu atar atmaz ikisinide anında yiyiyor. Normalde yemi az veririm. Ben hava kesesi sorunu olabilir diye tahmin ettim. Video çekip göndermeye çalışacağım. Bu arada değerli bilgilerinizide uygulamaya başlıyayım. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Video çektim boyutunuda küçülttüm, umarım anlaşılır olmuştur. Video sonunda daha net görüntüler var, su dışına çıkması dipte yatması gibi.[EDIT]aliorhan,2020-07-07 17:20:14[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mt_aquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/05/2020
İl: Kayseri
Mesaj: 947
Mt_aquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2020 17:50
Dekor ve taşları çıkartalım suya salınım yapıyorlar haftalık veya 4 günde bir %25 ay değişimi yapalım metilen kesinlikle kulanmayın su sıcaklığını ölçelim.
Balıktaki bu davranış su düzeninin bozulduğuna dair bi işaret.

Teşekkür Edenler: [T]224806,aliorhan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2020 11:21
Açıkçası yüzmesinde bir değişiklik göremedim ben, sağlıklı gözüküyor. Ama stres altında olduğu belli. Yüzgeçlerini açmamasından ve yüzüp yüzüp geri dibe inmesinden belli. Şimdilik iki günde bir su değişimi yapın. Nefes alamaması amonyak yada nitrit atrışından olabilir. Bunun balıklara zarar vermemesi için bol su değişimi yapabilir ve belki tuz kullanabilirsiniz.
Hava kesesi probleminde balık olduğu yerde kalır. Hava kesesi hareket etmesini sağlar, yukarı çıkacağında hava aşağı ineceğinde su doldurur. Diyelim ki hava kesesi patladı, o zaman ya sürekli yukarıda (ki çogu zaman bu olur), yada sürekli aşağıda kalır.
Japon balıkları uzun yaşayan bir türdür ve bir buçuk yıl fazla değil. Şu ana kadar yaşamalarının ihtimali ölmelerinden azdı. Şimdiye kadar yaşamaları ölmeyeceklerini de göstermiyor. Kızım için aldım diyorsunuz, ölürlerse üzüleceğini de düşünmek lazım. Bu nedenle en kısa zamanda daha uygun bir akvaryuma geçin. Forumda güzel kurulum örnekleri var. Aşağıya da o kurulumlardan bir fotoğraf bıraktım.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208569/020520201223211.jpg[/IMG]

Teşekkür Edenler: [T]224806,aliorhan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir