Japon Balığına Neden Az Litre Tavsiye Ediliyor


MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2771
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2014 18:04
Bu konu daha önce tartışıldı ise ben bulamadım, varsa böyle bir konu affola.

Başlık sorduğum şeyi açıklıyor aslında, çok da şey yazmama gerek yok. El kadar olan bir balık için neden 50-60 litreler öneriliyor? Büyümeyen japon balığı türleri mi var? Bu konuyu çok araştırdım ve büyümeyen bir tür bulamadım. Fındık japon adı altında satılan yavrular var, onlar da iyi bakımla 15-20 yıl civarı yaşayıp tosun gibi büyüyor. 
Konulara büyük japon balığı resmi koyduğumda "onlar havuzlarda büyümüş, akvaryumda o kadar büyümez" deniyor. Eğer uygun litrede beslenirse belki o kadar olmasa da 60-70 litreye dar gelecek kadar büyüyecektir. 


Yukarıdaki linkte en fazla büyüdüğü boy 35 cm diyor, en az akvaryum hacmi iri türler 70 litre diyor. 35 cm büyümesin, 15 cm büyüsün, önerilen 70 litre yine bana garip geliyor.
Bir de bunun üzerine "japonlar çok pisleten balıklardır" lafı var. Eğer bu doğruysa, kocaman olacak balığı bir de küçük yere koyarsak hayvan kendi pisliğinde yaşamak zorunda kalmaz mı?

Ben mi birşey kaçırıyorum, bu durumun nedeni nedir? Bu hayvanlar kötü şartlara dayanabildiği için mi küçük yerde bakılabilir? Hareketsiz oldukları için mi (benim gördüğüm kadarı ile pek hareketsiz değiller). Fanus vb konularına girmiyorum, zaten o başlı başına fiyasko bir durum. Zaman içinde internet ve bilgilere kolay ulaşabildiğimiz için balıkları fanustan az da olsa kurtardık, ancak bu japon/litre konusunu ben anlayamadım. 

+1: [T]180729,zulfadli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2014 18:25
Merhaba 


Söyle bişey ; 

Bi balık boyuna göre hacim veremeyiz. 

Pembe zebra adıyla bildigimiz "Zebra danio" lepistesden küçük iken en az 50 lt gibi bi hacim söz konusu geliyor. Lepistes ise 40 lt sayısı için normal.

Akvaryum ve havuz arasında fark sadece hacimdir. 

Havuz daha büyüktür ve balıgın daha kısa sürede büyümesine yardımcı olur. Siz Klıçkuyrugu 15 lt ye koyun o balık büyümeden çok daha beter küçülür ama 500 lt ye koyarsak daha çabuk büyür.

Havuzun alabilecegi su kadar akvaryum yaptırırsak oradada havuzdaki büyüdügü gibi büyür.

Çabuk pisleten bi balık olarak sözünede şöyle bi cevap verebilirim ; Balıklar kendi dışkısı içinde yaşayabilirler. Dışkısı akvaryumu kaplamadıkça bi problem olmaz. Örnek vereyim tankımda şuan 5 adet balık var ve ben yaklasık 1 seneden kadar besliyorum ve hiç dip çekimi yapmadım ve balıklarımda her hangi bi saglık problemi yok. Bide tabanı oturması için dip çekimi yapmıyorum.

Bu balık tabikide çok dayanıklıdır ki en çok eziyet gören balıklardan birisidir. Düşünün 2 sene boyunca 2 lt lik bi fanusta işkence çektiriyolar. Diger balıklar olsa 2 ay belki dayanabilir. Bu balık 2 sene dayanıyor ve ömrü 40 yıla kadar çıkan japon balıgı 2 senede işkenceye dayanamayıp ölüyor.


Teşekkürler.
MyLife2014-07-31 18:25:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2014 12:09

Actiginiz konu,cok guzel bir konu,yalniz japonlar icin degil,tum baliklar icindir.

Gecenlerde,bir konuda astronot baligi icin,200 litre kafi dir diye diyenler arkadaslar olmustur.
 
80,100 litrede sari ve mavi prenses yasatan cok arkadasi goruyorum.
Bir cok ornek getirebilirim.
Bence baliklarim 1,2 sene yasiyor ,ve hic problem rastlamadim demek yanlistir.
Baliklar,sandigimiz gibi hassas hayvan degildir,cok kotuluklere dayanir,ispatida,yaralandigi zaman ,2,3 gunde yarasini kapatir.
Ama bu dayanikligi,bize hayvanlara eziyet etmemizin, hakkini vermez.
Hobimiz pahali bir hobidir.
Param yok test alamam,param yok buyuk akvaryum alamam,param yok nitrivek-akutan alamam
param yok,siporaks alamam,param yok filtre alamam dersen ,cevabim bu arkadaslara,uzgunum ama baska hobi ile alakadar olun,ve hayvanlara eziyet cektirmeyin derim.
Kopek te alsan,bir demir bidonun icinde,bagli 2 metre zincirle,kotu yemek,ve su ile,yillarca yasar ama nasil yasar?
Dunyaca forumlarin bu hobi icin yapabilecegi cok sey vardir.(bu baska konu,ama acikliyabilirim)
Forum,hobiye en buyuk ziyani,hobiciyi oksarsa yapar.Laf dinlemiyen hobicileri ,ekarte ederek,gercekten bu hobiyi seven,va hayvanlarin iyi yasamini istiyenlere yardim etmesi dogrudur.
 
Dediginiz gibi,japon ve koi baliklari,en cok yasiyan tali su baliklardan biridir.Ama su anda bir anket yaparsak,kac kisi ayni baliklari5 seneden fazla, akavaryumunda tutmustur,cok az kisi belki ben der.10seneden fazla?ben kimse, diye inanirim
 
Tatli su hobisi,cok basittir,veya cok basit yapabiliriz.
Eger kanunlarini uygularsak,
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir