Japon Balıklarım Ve Gelişimleri


Ayhan VATANSEVERÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2013
İl: Bursa
Mesaj: 4
Ayhan VATANSEVERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2015 03:56
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3218.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3271.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3226.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3239.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3224.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3279.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3267.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3269.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3235.JPG[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/154194/SAM_3273.JPG[/IMG]

Arkadaşlar merhaba.
Uzun süredir site üyesi olmama rağmen aktif olarak birşey paylaşmışlığım yoktur.
İsmim Ayhan VATANSEVER

Yaklaşık 7 yıldır Kafes kuşlarından İspinoz Ailesine ait türlerden üretim yapıyorum.
3 yıldır odam da beslemiş olduğum Japon balıklarım mevcut. Çok şükür ki halen de yaşamaya devam ediyorlar.
Japon balığı nasıl beslenir ? Ne yer ? ? kaç balığa kaç litre ? Akvaryum ölçüleri ? gibi birçok soru işaretlerinin olduğunu okuyorum. Ben de aklım erdiğince dilim döndüğünce genç kardeşlerime ve bu işi zevkle yapan abilerime ve arkadaşlarıma nacizane birkaç tavsiye de bulunmak isterim.

[B]Beslediğimiz Tür Japon balığı.[/B]

Aslında beslediğimiz Tür renlendirilmiş ve küçültülmüş [B]''Sazan balığıdır'[/B]' arkadaşlar. Nasıl ki bütün köpek ırk ve türleri Kurttan geliyor ise Japon balığı da Sazan balığına dayanır. Yani Japon balığına bir Lepistes veya discus veya bir ciklet türleri gibi davranmayacağız. Japon balığı bütün akvaryum kültür balıklarının çok çok ötesin de bir bakım ve beslenmeye gerek duyan türdür.

[B]Japon Balığı Akvaryumu[/B]

Arkadaşlar orta boy bir japon balığının ihtiyaç duyacağı litre 20 litredir. yani bu şu demek oluyor, 10 litre akvaryumum var 3 tane japon balığı besliyorum fakat hiç normal davranmıyorlar sorusunu cevaplamak oluyor.
Fanus konusa girmiyorum, zaten artık herkes öğrenmiş kabul ediyorum, fanusta japon beslemek o balığa yapılmış en büyük cinayettir. Aslın da fanus dekoratif amaçlı içine incik boncuk veya renkli kum koyularak masa üzerine aksesuar olarak yapılmış bir camdır, Nasıl ve ne şekil de girdi bilmiyorum ama fanusun akvaryum kültürü ile yakından uzaktan alakası yoktur.

[B]Akvaryum Ölçüleri[/B]

Gördüğüm birçok akvaryum yatay uzunluğu olan fakat derinliği olmayan akvaryumlar. Arkadaşlar Japon balıkları diğer türler gibi sağa-sola yüzmekten ziyade aşağı-yukarı yüzmeyi daha çok seven balıklardır. Bu sebeple akvaryum ölçülerinizi yatay uzunluğu 1m. derinliği 50 cm. olması yerine, yatay uzunluğu 50 cm. derinliği 1 m. olan akvaryumlarda daha sağlıklı ve daha iyi gelişen balıklarınız olur. Japon balıkları aynı atası olan Sazan balıkları gibi dip balıklarıdır. ( Eğer ki yeriniz yatay uzunluğu 1 m. veya daha üzeri ölçüleri koyabilecek kadar müsait ise hiç sorun değil 2m. bile yapabilirsiniz fakat derinliği de çok çok dikkate almanız gerekir. )

[B]Akvaryum Ekipmanları[/B]

Çok fazla hatta çok çok fazla oksijene ihtiyaç duyan türlerin başında gelir.(Koi balığı da bu guruba dahil) Bu sebeple arkadaşlar olmazsa olmazlardan biri hava motoru ve hava taşı. Japon balığı satın almadan önce elinizde bulunması gereken ekipmanlardan başlıcası. Marka konularına hiç değinmeyeceğim, piyasa da sesi olandan sesi olmayana kadar 10 lira ile 100 lira arasında değişen çokça markalar mevcut. Herkes tavsiye üzerine kendi tercihini yapabilir.
Diğer olmazsa olmazlardan biri de fitre. Japon balıkları için iç filtre kesinlikle tavsiye etmiyorum arkadaşlar, sebebi ise hem görüntü hem de temizlik kısmı japon balığı için çok çok yetersiz olması. Yine piyada sa çok çok farklı boyutlar da mini dış filtreler mevcut, birçok arkadaşımız bu filtreleri biliyordur, 20 - 40 - 60 litrelik akvaryumlar için bile mini dış filtreler çokça mevcut, kendi akvaryumunuza uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Arkadaşlar, diğer bir konu da kum mu olsun yoksa çakıl mı gibi sorular sıkça soruluyor. Benim tavsiyem ne kum ne de çakıl.
ikisinin arası olan siyah parlak kum-çakıl arası boyutun da ( marka söylemiyorum bilenler biliyor) Siyah olmasının avantajı balık dışkısı çok belli olduğu için dip çekimin de kolaylık sağlıyor. Ayrıca genel olarak(siyah teleskopları saymaz isek) japon balıklarımızın rengi ile de çok çok uyumlu, balıklarımızı ön plana çıkartıyor.
Japon balıklarımız atası olan sazan balıkları gibi kumu-çakılı-çamuru karıştırmayı çok severler ve de çoğunlukla karıştırdıkları taban malzemesini ağızlarına alıp için de yiyebilecekleri yemi bulup yerler sonra da bu taban malzemesini geri tükürürler.
Siz tabanı ne kadar kendi göz zevkinize göre tasarlarsanız tasarlayın japon balıklarınız bu tabanı çok farklı şekillere sokarlar ve her gün farklı farklı tepecikli veya çukurlu taban görebilirsiniz. Tavsiyem taban malzemesinin kalınlığı en az 3 parmak olmalıdır.
Diğer bir malzeme ise büyük 2-3-4 parça taş, Ortalama 1 yada 2 yumruk büyüklüğün de tercihen yassı yüzeyli taşları şekil vererek yerleştirmeniz. Bunun sebebi görüntüden ziyade zamanla üzerlerinde oluşan alg ve yosunları japon balıklarınızın severek tüketmesi.

[B]Akvaryum Aydınlatma[/B]

Japon balıklarımız çok fazla yoğun ışığı sevmezler, bu sebeple yine tavsiyem yoğun gün ışığı aydınlatmalardan ziyade hafif sarılı veya hafif pembeli ışık veren aydınlatmaları tercih etmenizdir. her ikisi de olursa çok daha iyi olur. Aydınlatma ile ilgili diğer bir konu da arkadaşlar, akvaryum ışığı 7 gün 24 saat yanmaz.
Nasıl biz uyuyacağımız zaman odamızın ışığını söndürüyor isek aynı şekil de akvaryum aydınlatmasını da kapatacağız. Amaç doğayı taklit etmek, Balıklarımız belki uyumuyorlardır ama en azından dinleniyorlar diyebilirim. Işığı kapanan akvaryum da balıkların belli bir süre sonra yerlerin de sabit kalarak hareket etmediklerini gözlemleyebilirsiniz.

[B]Beslenme[/B]

Asla ve asla su yüzeyin de yüzen yemleri kullanmayın üstatlar ne düşünür bilmem fakat şahsen kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Dip yemler Japon balıkları için biçilmiş kaftandır. Marka olarak yine yazmıyorum, birçok marka mevcut, fakat yemin çok çok kaliteli ve taze olmasına dikkat edin, Japon balığı yeminin taze olup olmadığını şöyle anlarsınız. Aldığınız yem hafif ıslak yada yağlı ise ve sizi kusturacak kadar iğrenç kokuyor ise bu yem tazedir, kokusunu yitirmiş ve kurumuş yem bayattır.
Diğer bir husus, tek tip yemle beslemeyin. Japon balığı yemi dışında Koi balığının yemi ile de besleyin. Bazı koi balıklarının yemi büyüktür ufak boylara ayırarak verebilirsiniz.
Hele ki konserve türevi gıdalar kenlikle aman diyeyim arkadaşlar yok konserve mısır yok konserve bezelye, sakın ama sakın, ne kadar yıkarsanız yıkayın içeriğinde ki tuzu atamazsınız ve balıklarımıza iyilik yapayım derken aksine dönüşü olmayan rahatsızlıklar yaşatırsınız. Vücutları Şekeri sentezleyebilirler ama tuzu asla.
Çok ilginç gelecek ama yağmur zamanlarında topraktan dışarı çıkan solucanları toplayarak ve bu solucanları 3-4 parçaya makasla bölerek hafta da 1 verebilirsiniz çok severek tüketirler, şahsen uyguluyorum.
Su piresi ve kan kurdu da yavru boyda ki balıklarınız için de kısa zaman da büyütücü takviye yemdir.
Birçok sebze ismi okudum şu sebze iyi gelir bu sebze iyi gelir. fakat en iyi sebze arkadaşlar Java moss bitkisidir daha doğrusu yosunudur, Hafta da bir sadece java mos bitkisi ile besleyebilirsiniz yine kendimden örnek vereyim java moss bitkisi ile beslemeye başladığımdan beri balıklarım da kabızlık diye bir sorun nedir bilmem.
Hemen hemen bütün petshoplar da bulabileceğiniz bir yosun türüdür, bir parça satın alıp eviniz de çoğaltabilirsiniz.
Bunun dışın da yine evim de balıklarım için yaptığım yem mevcut. İlerleyen zamanlar da video olarak paylaşacağım kısmet nasip olursa.
İçeriğini kısaca yazıyorum;beyaz un, mısır unu, pişmiş yumurta beyazı, toz spirulina, toz şeker. miktarları ve nasıl yapıldığı konusuna girmiyorum yayınlayacağım video da ölçülere ve tarifine yer vereceğim.
[B]Notlar[/B]
- Gün de 2 defa az az besleyin. sabah işe veya okula gitmeden ve yatağa yatmadan önce örneğin.
- Hafta da 1 aç bırakma diye bir olay yok arkadaşlar, sadece hafta da 1 tek öğün besleyeceğiz yani hiç yemlememezlik yapmayacağız. İştahları gereği açlığa hiç gelemeyen balık türlerinin başın da gelir.
- Yemleri tek bir yere serpmek yerine dağıtarak verin ki hepsi eşit miktar da yiyebilsin.
- Balığınıza veya balıklarınıza isim verin şaka gibi ama gerçekten de bir kuş bir kedi veya bir köpek gibi zamanla o isme alışıyor ve seslendiğiniz zaman tepki veriyorlar. Zaten video paylaşım sitelerin de örnek videolar Koi va Japon balıkları için bolca mevcut, inanmayan girip izleyebilir.
- Birkaç farklı markanın yemini satın alıp birbiri ile karıştırarak yemlerseniz çok daha faydalı olur, A markası B markası ve C markası yemi alıp bir kapta harmanlayıp içi kuru cam kavanozda (tercihen vakum kapaklı) karanlık dolap için de saklarsanız yeminiz çok daha uzun süre besin değerini korur.

[B]Temizlik[/B]

Suyu çok çabuk kirleten balık türlerini yine başında gelirler, bu sebeple yukarı da yazdığım gibi iyi bir dış fitre şart. Dip çekimi 2 hafta da 1 ve dış motor temizliği ayda 1 yapılmalı, akvaryumunuzdan su buharlaştıkça yerine doldurulmalı.
Bazı kardeşlerim çeşitli başlıklar altında yazmışlar,
Akvaryum içi temizliyorum ama hergün sisli, puslu, dumanlı vs vs
Bu sizli puslu dumanlı dediğiniz olan bakteridir arkadaşlar ve bu bakteri kültürünün henüz oturmadığı anlamına gelir, Böyle durumlar da sakın ama sakın suyu değişltirmeye yenilemeye kalkmayın çünkü her durum da aynı olay ile karşılaşırsınız, bunun yerine birkaçgün bekleyin
Zamanla o kültür kendine dip kumun da ve dış filtre içerisin de yer edinip görevini yapmaya başladığı zaman bir de bakacaksınız ki suyunuz adeta cam gibi berrak olmuş, Bu tip sorunlar ile karşılaşmamak için 2 seçeneğiniz var, 1. seçenek kısa ve maaliyeti olandır ve bu da bakteri kültürü satın almanız demektir. Diğer bir seçenek ise akvaryumunuzu kurup için de balık olmadan çalıştırıp yaklaşık 1 ay sonra içine balık almanız dememektir. Bu süre zarfını biraz daha kısaltmak için ise boş akvaryumunuzun içine 1 tane ölü balık bırakarak orada kendi kendine çürümesi ve yok olmasını sağlayarak yine daha erken bakteri kültürünün oluşmasını sağlayabilirsiniz. Ölü balığı nereden bulurum derseniz pahalı türler için yaptığınız akvaryumunuza orta boy 3-5 liralık 1 tane Japon balığı alarak yine kültürün oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Yok kardeşim bu kadar bekleyemem derseniz balıkları satın aldığnız satıcıdan veya size hediye eden arkadaşınızın akvaryumundan kaç litre verebiliyorsa alıp en az 1 hafta önceden kurup çalıştırdığınız akvaryumunuza önce suyu ardından takribi 1-2 saat sonra balıkları salarakta devam edebilirsiniz. Tercihler size kalmış.
Ay da 1 veya sefer olmak üzere yuvarlak akvaryum tuzlarından 20 litreye 1 tane olacak şekil de kullanırsanız beyaz benek gibi solungaç erimesi yüzgeç erimesi gibi hastalıklarında önüne geçmiş olursunuz.

[B]Su Sıcaklığı[/B]

Soğuk suyu tercih eden, sıcağı asla ve asla istemeyen balık türüdür. (max 25 derece hatta bu bile çok). 15-20 derece arası ideal,

Arkadaşlar şimdilik aktaracaklarım bu kadar, bir hatam veya kusurum varsa bu türde bilgili üstatlar tarafından düzeltilmesini istirham ederim.

Japon balıklarınız ile beraber ömür boyu mutlu ve huzurlu günler dilerim.

Sağlıkla ve sevgi ile kalın, şimdilik hoşça kalın.

Beğenenler: [T]161210,ENGİN06[/T][T]138186,kralexxx[/T][T]119149,cobani[/T][T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafa3545Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/11/2015
İl: Izmir
Mesaj: 146
mustafa3545Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2015 23:06
Herşeye iyi eyvallah kardeşim de akvaryumdaki bettaya anlam vere bilmiş değilim?

Beğenenler: [T]179678,Nerogatto[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkanattÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 02/12/2015
İl: Samsun
Mesaj: 24
furkanattÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2015 23:54
Çok teşekkürler.[:iyi:]
Hem tecrübelerinizi aktarmışsınız hemde bilgilendirmişsiniz. Ancak bir sorum var. Japon balıklarının hastalıkları işle mücaddele konusuna değinmemişsiniz.
Beyaz benek veya mantar hastalığı ile alakalı kimyasal olmayan bir yöntem sunabilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir