Kafamda Sorular....[:?]


easyfunÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2016
İl: Izmir
Mesaj: 9
easyfunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2017 09:25
Herkese merhabalar,

İlk gençlik yıllarımızda babam sorumluluk duygusu aşılamak adına bize bir akvaryum yaptırmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam 70*40*40 gibi ölçülere sahipti.

Aynı duygularla kızım sorumluluk duygusuyla daha çabuk tanışsın düşüncesiyle ve eski tecrübeler ışığında akvaryum almaya karar verdim ve geçen Ağustos sonunda 50*20*30(h) ölçülerinde bir akvaryum aldım. Üç japonumu da kurulumu takip eden haftanın sonunda ekledim.

Buraya kadar her şey normaldi. Ancak hem japonlarım gittikçe büyüdüğünden hem de artık hobiyi aşmaya başladığını düşündüğüm sevgiyle akvaryumu büyütme kararı aldım. (Şimdi bu forumda kim yazmıştı hatırlayamadım ama şuna benzer bir cümle yazmıştı: "Bir tonluk akvaryuma bu balıkları bıraksak bir ay sonra üç tonluk akvaryum almayı düşünürsünüz." İşte tam da beni anlatan sözler bunlar.)

Öncelikle iç filtreyi değiştirip biyolojik döngüyü daha uygun hale getirmeyi amaçladım. Sunsun hv603b model bir dış filtre aldım ve maalesef her şey bundan sonra başladı: Nasıl başardıysam filtreyi akvaryumun arkasına yerleştirirken (yer sıkıntısı nedeniyle filtrem akvaryumla aynı seviyede olmak zorunda.) arka camı çatlattım. Balıklara bir şey olmasın diye kovaya aldım ancak akvaryum araştırıp alıncaya kadar iki gün geçti ve balıklarım strese girdi.

Aceleyle 80*28*44 ölçülerinde yeni bir akvaryum aldım. Daha fazla stres artıp balıklarımı öldürmeyeyim diye su değerlerinin oturmasını beklemeden akvaryuma ekledim. Tabii balıklar için bu ikinci şok haline dönüştü. Bozuk yumurta kokusuna benzer bir kokuyla birlikte bulanık bir su...

Dış filtreye buradaki konulardan hareketle aktif karbon ve seramik ekleniştim ilk kurduğumda. Ve bu olay filtreyi kurduğum günün akşamı gercekleşti. Biraz da aktif karbona güvenmiştim doğrusu.

Balıkları ekleyeli tam bir hafta oldu ve gün aşırı 15 litre su değişimi ve hem iç hem de dış filtreyi birlikte çalıştırarak su dengesinin oturmasını sağladım. Bu hafta da gün aşırı su değişimine devam etmeyi planlıyorum.

Tüm bunlar güzel gelişmeler benim için ancak tüm malzemelerim 50*20*30 akvaryum için olduğundan ve çok aceleyle davrandığımdan çok eksiğim olduğunu düşünüyorum. Bu noktada aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.

Örneğin, üç japon dışında iki de cüce vatozum ve onlar için hindistan cevizi kabuğum var ama suyun artmasından ve kumun az olmasından sürekli yerinden oynuyor. Kum olarak midye kırığı var akvaryumda ancak yetersiz kaldı (iki kilo aldığını hatırlıyorum. Bu hafta içinde sanırım beş kilo daha ekleyebilirim. Su şartları düzelsin diye bekletiyorum.). Bu ceviz kabuğunu büyükçe iki veya üç taşla sabitlesem, kum az olduğu icin alt kısma strafor da yerleştirmediğimden cama zarar verir mi? Straforu ve taşları sonradan eklemek bir sorun oluşturur mu? Aslında straforun salınımı olur mu, daha doğru bir soru olur.

Sunsun dış filtreyi iç filtre ile çalıştırmaya mı devam etmeliyim? Yoksa dış filtrem yeterli olur mu? (İç filtreyi yüzeye yakın konumlandırıp sirkülasyon sağlama fikri de oluştu sabah yemlerken. Mantıklı olur mu?
Gelelim diğer bir soruya, burada çok güzel ırklar gördüm ve doğrusu shubunkinler adeta gönlümü çeldi. İki ya da üç tane daha shubunkin alsam balık yüküm çok mu olur? Üç ya da dört günde bir su değişimi ile bu yükü hafifletebilir miyim? Böyle bir durumu dün gece Erkin Beyin (@stormare) konusunda ([URL]https://www.akvaryum.com/Forum/cocukluk_aski_japon_baligina_donus_k897410.asp[/URL]) okumuştum. Bende de işe yarar mı?

Şimdiki balıklarımı bırakmak isemiyorum, yaklaşık sekiz dokuz aydır bir çeşit bağ kurdum onlarla. Vefasızlık olacakmış gibi geliyor onları bırakmak.

Bir diğer sorum da ışıklandırma üzerine olacak. 30 cm. boyunda pembe ışık veren bir dalgıç flüoresan var, yeterli olmadığı açık. Bunun yerine evde kullanmak üzere aldığım ve bir türlü monte edemediğim beyaz renk power şerit ledler var. Bunları akvaryum suyu ya da buharı gelmeyecek şekilde akvaryumun ışıklandırma kısmına yerleştirsem verimli olur mu? Işıklandırma alanını pleksi ile kapatma fikri geldi aklıma.

Fotoğraf maalesef şu an ekleyemiyorum, akşam eve varınca ekleyebilirim.

Şimdiden tüm fikirlere açık olduğumu ve bu fikirlere çok sevineceğim. Teşekkürler, sağlıklı hobiler.[EDIT]easyfun,2017-05-08 11:57:50[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2017 12:40
Merhaba erdem bey;
Akvaryum kurulduktan sonra kum ekleme ve çıkarma pek tavsiye edilmez ancak mecbur kalmış iseniz , iyice yıkayıp klorun uçmasını da bekledikten sonra koyabilirsiniz. Kum olarak midye kırığını , japon akvaryumunda suyu sertleştirmesi sebebi ile uygun bulmuyorum ancak sizde sadece iki kg kadar olduğu içinde su değerlerine çok ciddi etkisi olacağını düşünmüyorum. Lav taşı kırığı ile karıştırabilir ya da filtrenize fazladan lav taşı koyarak dengeleyebilirsiniz.

Hindistan cevizi kabuğunu küçük taşlar ile sabitleyebilirsiniz ,cama bir zarar vereceğini sanmıyorum,ancak ceviz fazla hareket ediyor ise akvaryumda ki akıntıyı bir gözden geçirmelisiniz. Japonlar için fazla akıntının özellikle kuyruk gelişimleri açısından olumsuz etkileri vardır.Yalıtım amaçlı kullanılan dar gözenekli straforlar içine su çekmediği için akvaryum da fazla sorun teşkil etmiyorlar , destekleyebilirsiniz küçük bir parça strafor ile .

Dış filtre yeterli olacaktır .İç filtre mekanik filtrizasyon ve sirkülasyon için daha büyük akvaryumlarda kullanılabiliyor , sizin durumunuz da fazladan su için de akıntı oluşturacaktır.Düzenli dip çekimi ve su değişimini ihmal etmeyiniz.

Evet balık sayınız fazla olabilir , bunun için biraz daha sabredin bence tank iyice otursun, siz de pratik anlamda biraz daha tecrübe ve el çabukluğu kazandıktan sonra sık su değişimi ile belki aşabilirsiniz, ancak bu balıklar 20 cm boya ulaşabiliyorlar esas sorun büyüdüklerinde olacaktır, ki siz şimdiden vazgeçemiyorsunuz.[:)]

Bitki yetiştirmiyorsanız şerit led bile kullanan hobiciler var.

Beğenenler: [T]189808,easyfun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189808,easyfun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

easyfunÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2016
İl: Izmir
Mesaj: 9
easyfunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2017 13:17
Çok teşekkür ederim İbrahim Bey, cevaplarınız sayesinde kafamdaki soruların büyük kısmı açıklığa kavuştu.

İç filtrenin akıntısı sanırım Hindistan cevizini hareket ettiriyor, bunu da göz önüne alarak iç filtreyi çıkardıktan sonra sabitleme işini yapsam daha mantıklı olacak.

Bitki düşünmüyorum, dediğiniz gibi işi biraz daha öğrendikten sonrasında düşünüyorum. Bu yüzden aydınlatma için ledleri bitki alıncaya kadar kullanabilirim diye anladım yazdıklarınızı.

Tekrar teşekkür ederim cevaplarınız için.


Edit: Bunlar da benim canavarlar... Işık yetersiz olduğunu resmen bağırmış.

Bir de... Büyük japonum ryukin olabilir mi?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189808/080520172254481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189808/080520172255101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189808/080520172255291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189808/080520172255451.jpg[/IMG][EDIT]easyfun,2017-05-08 22:58:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]188269,HarunT[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir