Kalem Balığı (Nannostomus anomalus)


coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2035
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2014 16:59
                  
 

KALEM BALIĞI

    (Nannostomus anomalus)

N.anomalus ve N.aripirangensis ,N.beckfordi’nin alt varyeteleri olarak kabul edilir.

Arkadaş canlısı ve oldukça güzel bir balıktır.Amazon orijinlidir.Ortalama 3-3,5 cm. boya ulaşabilen bu balıklar her türlü yemi severek yerler.Yeter ki yemler küçük yapılı olan ağızlarına girebilecek büyüklükte olsun.Dinlendirilmiş,yumuşak,az asit ve 23-27 santigrat derece sulardan hoşlanırlar.Anüs yüzgeci ve kuyruk yüzgecinin dip kısımları çok tatlı pembe renklidir.Sırt yüzgeçleri kadifemsi siyahtır.Dişiler erkeklerden daha soluk renklidir.Yüzgeçler hemen hemen renksizdir.Sırt yüzgeçlerinde de bazen kırmızı bir benek bulunabilir.Kalem balıklarının en güzellerinden bir tanesi olarak kabul edilirler.Bu nedenle çok sevilirler.

Üretim için,iyi bir beslenme ile erkeğin tüm renklerinin parlak bir şekilde ortaya çıkması ve dişinin karın yapısının yumurta ile şişkin bir durum alması için beklenir.Önce dişi balık bitkilendirilmiş üretim akvaryumuna alınır.Akvaryum 30-40 litrelik olabilir.Suyun sertliği 8 DH’dan yukarı olmamalıdır.Su sıcaklığı ise 26-27 santigrat dereceye ulaşabilir.Az asitli sular daha iyidir.Akvaryuma önce dişi balık konulur.Erkek ise 2 gün sonra akvaryuma alınır.Böylece dişinin tam olarak akvaryuma alışması sağlanır.Erkek konulunca hemen aşk oyunları başlar.Bir süre sonra dişinin bitkiler arasına yumurtladığı görülür.Yumurtalar hemen dip kısma çöker.Fakat ebeveynler hemen yumurtaları yemeye başlar.Bu nedenle zebra balığının üretiminde olduğu gibi akvaryumun dip kısmına çakıllar veya cam bilyalar koymak yararlı olacaktır.Ayrıca balıklar izlenerek yumurtlama biter bitmez hemen uzaklaştırılmalıdır.Bir yumurtlamada 100 kadar yumurta bırakırlar.Yumurta veya yavrular direkt ışıktan korunmalıdır,ışık öldürücü olabilir.Diğer bir çok balıkta olduğu gibi infusaria başlangıç yemi olarak en iyisidir.

 

 Kaynak:

Yazar:    Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.

Yayın:    Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.

Sayfa:    50.

 

  Kitap hakkında bilgi için: www.atillaalpbaz.com 

 

  Not: Hocamızın izni ile alınmıştır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrecanbicerÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2014
İl: Bursa
Mesaj: 389
emrecanbicerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 01:23
Güzel balık ve zahmetsiz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir